Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко ви е сметката за тока?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

В банята съм с 5 луни ( бяха с крушки 2 х 30W и 3 х 20W ) на 12V. Или 120 W на час ми струваше светлинката в 5 м2. Реших да сменя осветлението там с лед крушки - 5 х 3W. Купих тези крушки от Бриколаж за 5.60 лв. всяка (няк’ви с марка Ултра лукс). Крушките са с по 3 лед диода от по 1Вт и по "картинка" ги пишат, че светят за 160 lm в жълтия спектър. Всичко хубаво, обаче... Банята ми пак е светла, но вече 2 -ри месецне мога да свикна с тази светлина. Особена е. Като се погледна в огледалото - жълто-зеленея. Усещането не е само мое. :P ПС: За 105 Вт разлика ще свикваме обаче. Трябва да сме екологични.
    A17DTС/S
    Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

ntodorov написа:
      ПС: За 105 Вт разлика ще свикваме обаче. Трябва да сме екологични.
      Екологични? Бах тая екология... Производството на една енергоспестяваща лампа хаби толкова енергия и материали, че тя (лампата) не може да я "избие" колкото двойният си живот.Екологично ще е всички да минем на термопомпи (примерно) и изолираме жилищата си.Иначе Бай Ганьо (нямам предвид колегите тук) е европеец и "икономисва" - турил навсякъде енергоспестяващи лампи, а духалката бичи по цяла вечер, щото му е студено, понеже панелката е със северно изложение, не е санирана и дограмата "духа"...
      Alfa 159 SW 2.4 Ti
      Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
      "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

Напълно съм съгласен. Тия крушки са само да си мислиме...Иначе на мен ми харесват как светят, но трябва време за свикване. В момента и късите светлини на колата са ми ЛЕД и в началото ми беше гадно бяло и уморяващо за очите. Сега като се кача в друга кола винаги ми се вижда слабо осветен пътя.За бюрото вкъщи си взех ЛЕД настолна лампа с идеята да не грее толкова като обикновените. Пак грее, но значително по-малко. В началото ми беше гадна, ни вече започва да ми харесва. Не я ползвам всеки ден, вероятно затова бавно свиквам.Обаче няма никакъв шанс да усетя в сметката какви са ми крушките. По-скоро за собствено удоволствие. Рядко имам под 20-30лв в най-добрия случай, разлика между два поредни месеца. Сега последните са два са някакво изключение по около 40лв, но и аз като Оги забелязвам, че е за по-малко от 30 дни. Прогнозирам тоя месец да е поне тройно на тия 40лв щото си пускаме по няколко часа климатиците на топлене...

Коментар

Винаги ми е много чудно защо пишете подобни неща: "за производството са изхабени повече енергия и материали, отколкото лампата ще избие". Ами то тогава производителят на тази лампа работи на загуба, така ли? В цената на една енергоспестяваща лампа са начислени всички възможни разходи на производителя за енергия, суровини, технологии, "ноу-хау", заплати на работещите в завода от първия до последния човек, всички видове екологични данъци и такси, свързани с това производство, транспортните разходи, мито, ДДС, търговската надценка (печалбата за търговеца).... всичко, което можже да се сетите. И накрая тя идва при вас на цена от 10 лева, примерно. Една лампа с нажежаема жичка струва 1000 пъти по-евтино или 0.01 лв, пак примерно. В тая цена са начислени същите разходи. Накрая имате две лампи - една от 10 лева и една от 0.01 лева, които започвате да използвате еднакво. Едната харчи 5 пъти по-малко ток от другата. По два часа на ден да ти свети , при цена на тока от 10 стотинки за киловатчас, след 5 години първата е изхабила ток за 5.47 лв, а втората - за 27.38 лв. Общата цена може да си я сметнете. 3’000’000 домакинства по 3 лампи да имат в къщата - 9’000’000 лампи, всяка от които пести по 2 лева на година (по горната сметка за 5 години) = 18’000’000 лева спестени от осветление в България за 1 година. Какво не ви харесва? Проблемът, както казахме, е в първоначалната инвестиция - плащат се 10 лева наведнъж за една такава лампа и спестеното почти не се усеща, защото като абсолютна стойност е много малко, отнесено към месечната сметка за ток. Но за 60-80-100 месеца - се натрупва. Първите лампи, които сложих у нас, все още работят, а са на 8 години. От тогава, при всяка изгоряла лампа с жичка, слагам енергоспестяваща. До момента съм подменил поради дефект 2, най-много 3 да са. Даже не помня колко и кога съм сменял. Затова моля - не се изказвайте така смело, на базата на някаква прочетена статия някъде, дето някой е нямало какво да прави и е решил да пише шикалки. Всички разходи за една лампа са сметнати в цената. Тя не достига до крайния клиент на по-ниска цена от себестойността си, с всички включени разходи по нейното производство (включително екологичните), транспортиране, съхранение и продажба в търговската мрежа. След като веднъж сте платили тази по-висока цена - след това започвате малко по малко да възвръщате инвестираното чрез по-малко разходи за работата на тази лампа. Все едно да кажеш, че газовите уредби са глупости, защото са много скъпи и разходите по производството и монтажа им са повече от спестеното през живота им. Ама дали е така? Май не, защото много народ дава по 1000-2000 лева за газови и метанови бутилки и инсталации и после избиват от спестения бензин.А при качествно светодиодно осветление - нещата са още по-ярко изразени откъм спестени пари за ток.

Коментар

26.26 лв.
            VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
            VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
            VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
            VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
            Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Освен калкулацията на цената , при производството на енергоспестяващи ламБи и фотоволтаични системи , иде реч и за т.н. ,,въглеродни емисии ’’ .
              FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
              FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

Моят опит с енергоспестяващи лампи. В банята на шкафчето отгоре има две малки крушки. Взех енергоспестяващи Филипс (няма такава смотана марка). Първо едната започна да премигва, после изгоря. Замениха ми я. После след 2 месеца пак изгоря. Пак сложих. След 1 месец другата изгоря. Едната крушка беше към 17 лева. Това е преди 5 години. Писна ми и сложих халогенки. Т.е. обикновени. Светят и до днес. В спалнята имах една за 30 лева, пак Филипс. 20W свети като 120. Добре, ама изкара точно 4 години, без да свети много. Само вечер докато оправим леглото, айде час да е на ден. Сега пак сложих една за 10 лева. Сложих я, защото искам да свети силно, а фасунката позволява до 40W, а и е красива (един голям балон). Имам една но нейм в кухнята, свети с часове на ден и вече 4-5 години работи. Но и тя преди да светне премигва вече, така че я чакам. В моя случай нещо икономията не се получава. Виж, лед осветлението е друго. Но само ако е качествено, че има едни лунички, дето изгарят през две светвания.
                The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

А тея ледове на Филипс/Милипс нямат ли гаранция? 2 години?
                  "Без сърца, сме просто машини"
                  Toyota Prius 1.5 Hybrid
                  EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

Оги, не си вникнал в поста ми.Кусура са ни енергоспестяващите лампи на база на останалите разходи за електроенергия, които правим. Аз моята сметка съм си я направил. Жилището ми е изолирано отвън и отвътре и разхода за отопление/охлаждане е около 35-40лв. месечно, бойлер около 35лв., готвене 20лв., пералня и съдомиялна 20лв., други около 20лв.Та на база на тея сметки, всъщност това е статистика, защото си водя такава от 7 години, се оказва, че разхода ми за осветление е около 10лв. Подчертавам, че навсякъде съм с енергоспестяващи лампи и ЛЕД, освен основното осветление в хола, щото там общо са 450W халогени, които НЯМА да сменя. Боли ма х*я, дали ще плащам за осветление 5 или 15 лева, при положение, че останалите разходи са в ПЪТИ повече.
                    Alfa 159 SW 2.4 Ti

Коментар

gamma написа:
                      Оги, не си вникнал в поста ми.Кусура са ни енергоспестяващите лампи на база на останалите разходи за електроенергия, които правим. Аз моята сметка съм си я направил. Жилището ми е изолирано отвън и отвътре и разхода за отопление/охлаждане е около 35-40лв. месечно, бойлер около 35лв., готвене 20лв., пералня и съдомиялна 20лв., други около 20лв.Та на база на тея сметки, всъщност това е статистика, защото си водя такава от 7 години, се оказва, че разхода ми за осветление е около 10лв. Подчертавам, че навсякъде съм с енергоспестяващи лампи и ЛЕД, освен основното осветление в хола, щото там общо са 450W халогени, които НЯМА да сменя. Боли ма х*я, дали ще плащам за осветление 5 или 15 лева, при положение, че останалите разходи са в ПЪТИ повече.
                      Колко "м2" отопляваш ? И Каква температура поддържаш зимата?
                      Fiat Bravo 1.6multijet 105cv. Renault Laguna III 2.0dCI Automatic
                      Бившите :D Ford C-MAX 2.0 TDCI 136cv , Mercedes A170 CDI Automatic , Opel Vectra C 1.9 CDTI 150hp Automatic , Renault Scenic 1.9dCI , Megan grandtour 1.9dCI , Fiat Punto 1.9jtd , Alfa 145 boxer - Renault 5

Коментар

Aбе пеним се в тази тема, ама истината е, че сме ужасно бедни.Докарани сме до там, че да пестим от всичко и то за сметка на качеството сина живот. Пестим от ток, вода, парно...Вкарваме се в битовизми, защото не е евтино,а между другото всите ни усилия в начина на пестене така или иначе остават безпредметнислед...поредното увеличаване цената на тока.ПС: "Екологията" в предния си поуст я използвах иронично. За това е и зеленото човече след изречението ми. :P
                        A17DTС/S
                        Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

Имам енергоспестяващи крушки само на НЕ-отговорни места из къщи, там където реално не стоя. Мразя светлината, която произвеждат - и скъпите и евтините.Имам само една от която съм доволен - една ЛЕД крушка, за която дадох 12-13лв и е на една нощна лампа, която свети по цяла нощ насочена към пода, за да има лека светлина в спалнята, където спим с бебо.Засега е на два месеца, да видим колко ще изкара.И все се питам нещо - как ги постигате тия сметки бре хора - на мене лятната ми сметка не пада под 65-70лв... Това е без никакво отопление или охлаждане. Имам два бойлера работещи денонощно ( голям за банята и малък за мивката в кухнята), готвим на ток, телевизори, компютър ( лаптоп ), осветление... Всъщност що се чудя, всички вие с малки сметки си набавяте топля вода по друг начин. Предлагам сметката за топла вода да я прибавяте и нея, за да можем да сравняваме. Знам че бойлерите ми правят поне 30тина лева на месец на мен.
                          Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                          Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                          ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

Готвенето на ток и малкият бойлер в кухнята хич не са за подценяване.
                            "Без сърца, сме просто машини"
                            Toyota Prius 1.5 Hybrid
                            EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

Yavor написа:
                              Имам енергоспестяващи крушки само на НЕ-отговорни места из къщи, там където реално не стоя. Мразя светлината, която произвеждат - и скъпите и евтините.Имам само една от която съм доволен - една ЛЕД крушка, за която дадох 12-13лв и е на една нощна лампа, която свети по цяла нощ насочена към пода, за да има лека светлина в спалнята, където спим с бебо.Засега е на два месеца, да видим колко ще изкара.И все се питам нещо - как ги постигате тия сметки бре хора - на мене лятната ми сметка не пада под 65-70лв... Това е без никакво отопление или охлаждане. Имам два бойлера работещи денонощно ( голям за банята и малък за мивката в кухнята), готвим на ток, телевизори, компютър ( лаптоп ), осветление... Всъщност що се чудя, всички вие с малки сметки си набавяте топля вода по друг начин. Предлагам сметката за топла вода да я прибавяте и нея, за да можем да сравняваме. Знам че бойлерите ми правят поне 30тина лева на месец на мен.
                              Съгласен съм с тебе.Моята заплата като е 350 лева се лишавам от бая неща.то и аз през лятото плащам до 70 лева макс.
                              първият ми автомобил беше ЖИГУЛИ
                              Lancia Kappa 2.020v 155 H.P
                              Велико Търново/ Горна Оряховица там ми е корена

Коментар

Xaus написа:
                                Колко "м2" отопляваш ? И Каква температура поддържаш зимата?
                                Около 80 квадрата реално. Температура, хм... Да е топло Топля къщата с LG 18-ска в хола и Haier 12-ска в детската, но него пускаме, само когато е много студено.
                                Alfa 159 SW 2.4 Ti

Коментар

Working...
                                X