В банята съм с 5 луни ( бяха с крушки 2 х 30W и 3 х 20W ) на 12V. Или 120 W на час ми струваше светлинката в 5 м2. Реших да сменя осветлението там с лед крушки - 5 х 3W. Купих тези крушки от Бриколаж за 5.60 лв. всяка (няк’ви с марка Ултра лукс). Крушките са с по 3 лед диода от по 1Вт и по "картинка" ги пишат, че светят за 160 lm в жълтия спектър. Всичко хубаво, обаче... Банята ми пак е светла, но вече 2 -ри месецне мога да свикна с тази светлина. Особена е. Като се погледна в огледалото - жълто-зеленея. Усещането не е само мое. :P ПС: За 105 Вт разлика ще свикваме обаче. Трябва да сме екологични.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Колко ви е сметката за тока?
Collapse
X
-
ntodorov написа:ПС: За 105 Вт разлика ще свикваме обаче. Трябва да сме екологични.Alfa 159 SW 2.4 Ti
Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
"...внимавай че тези италиански кочини много вървят."
Коментар
-
Напълно съм съгласен. Тия крушки са само да си мислиме...Иначе на мен ми харесват как светят, но трябва време за свикване. В момента и късите светлини на колата са ми ЛЕД и в началото ми беше гадно бяло и уморяващо за очите. Сега като се кача в друга кола винаги ми се вижда слабо осветен пътя.За бюрото вкъщи си взех ЛЕД настолна лампа с идеята да не грее толкова като обикновените. Пак грее, но значително по-малко. В началото ми беше гадна, ни вече започва да ми харесва. Не я ползвам всеки ден, вероятно затова бавно свиквам.Обаче няма никакъв шанс да усетя в сметката какви са ми крушките. По-скоро за собствено удоволствие. Рядко имам под 20-30лв в най-добрия случай, разлика между два поредни месеца. Сега последните са два са някакво изключение по около 40лв, но и аз като Оги забелязвам, че е за по-малко от 30 дни. Прогнозирам тоя месец да е поне тройно на тия 40лв щото си пускаме по няколко часа климатиците на топлене...
Коментар
-
Винаги ми е много чудно защо пишете подобни неща: "за производството са изхабени повече енергия и материали, отколкото лампата ще избие". Ами то тогава производителят на тази лампа работи на загуба, така ли? В цената на една енергоспестяваща лампа са начислени всички възможни разходи на производителя за енергия, суровини, технологии, "ноу-хау", заплати на работещите в завода от първия до последния човек, всички видове екологични данъци и такси, свързани с това производство, транспортните разходи, мито, ДДС, търговската надценка (печалбата за търговеца).... всичко, което можже да се сетите. И накрая тя идва при вас на цена от 10 лева, примерно. Една лампа с нажежаема жичка струва 1000 пъти по-евтино или 0.01 лв, пак примерно. В тая цена са начислени същите разходи. Накрая имате две лампи - една от 10 лева и една от 0.01 лева, които започвате да използвате еднакво. Едната харчи 5 пъти по-малко ток от другата. По два часа на ден да ти свети , при цена на тока от 10 стотинки за киловатчас, след 5 години първата е изхабила ток за 5.47 лв, а втората - за 27.38 лв. Общата цена може да си я сметнете. 3’000’000 домакинства по 3 лампи да имат в къщата - 9’000’000 лампи, всяка от които пести по 2 лева на година (по горната сметка за 5 години) = 18’000’000 лева спестени от осветление в България за 1 година. Какво не ви харесва? Проблемът, както казахме, е в първоначалната инвестиция - плащат се 10 лева наведнъж за една такава лампа и спестеното почти не се усеща, защото като абсолютна стойност е много малко, отнесено към месечната сметка за ток. Но за 60-80-100 месеца - се натрупва. Първите лампи, които сложих у нас, все още работят, а са на 8 години. От тогава, при всяка изгоряла лампа с жичка, слагам енергоспестяваща. До момента съм подменил поради дефект 2, най-много 3 да са. Даже не помня колко и кога съм сменял. Затова моля - не се изказвайте така смело, на базата на някаква прочетена статия някъде, дето някой е нямало какво да прави и е решил да пише шикалки. Всички разходи за една лампа са сметнати в цената. Тя не достига до крайния клиент на по-ниска цена от себестойността си, с всички включени разходи по нейното производство (включително екологичните), транспортиране, съхранение и продажба в търговската мрежа. След като веднъж сте платили тази по-висока цена - след това започвате малко по малко да възвръщате инвестираното чрез по-малко разходи за работата на тази лампа. Все едно да кажеш, че газовите уредби са глупости, защото са много скъпи и разходите по производството и монтажа им са повече от спестеното през живота им. Ама дали е така? Май не, защото много народ дава по 1000-2000 лева за газови и метанови бутилки и инсталации и после избиват от спестения бензин.А при качествно светодиодно осветление - нещата са още по-ярко изразени откъм спестени пари за ток.
Коментар
-
Моят опит с енергоспестяващи лампи. В банята на шкафчето отгоре има две малки крушки. Взех енергоспестяващи Филипс (няма такава смотана марка). Първо едната започна да премигва, после изгоря. Замениха ми я. После след 2 месеца пак изгоря. Пак сложих. След 1 месец другата изгоря. Едната крушка беше към 17 лева. Това е преди 5 години. Писна ми и сложих халогенки. Т.е. обикновени. Светят и до днес. В спалнята имах една за 30 лева, пак Филипс. 20W свети като 120. Добре, ама изкара точно 4 години, без да свети много. Само вечер докато оправим леглото, айде час да е на ден. Сега пак сложих една за 10 лева. Сложих я, защото искам да свети силно, а фасунката позволява до 40W, а и е красива (един голям балон). Имам една но нейм в кухнята, свети с часове на ден и вече 4-5 години работи. Но и тя преди да светне премигва вече, така че я чакам. В моя случай нещо икономията не се получава. Виж, лед осветлението е друго. Но само ако е качествено, че има едни лунички, дето изгарят през две светвания.The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар
-
Оги, не си вникнал в поста ми.Кусура са ни енергоспестяващите лампи на база на останалите разходи за електроенергия, които правим. Аз моята сметка съм си я направил. Жилището ми е изолирано отвън и отвътре и разхода за отопление/охлаждане е около 35-40лв. месечно, бойлер около 35лв., готвене 20лв., пералня и съдомиялна 20лв., други около 20лв.Та на база на тея сметки, всъщност това е статистика, защото си водя такава от 7 години, се оказва, че разхода ми за осветление е около 10лв. Подчертавам, че навсякъде съм с енергоспестяващи лампи и ЛЕД, освен основното осветление в хола, щото там общо са 450W халогени, които НЯМА да сменя. Боли ма х*я, дали ще плащам за осветление 5 или 15 лева, при положение, че останалите разходи са в ПЪТИ повече.Alfa 159 SW 2.4 Ti
Коментар
-
gamma написа:Оги, не си вникнал в поста ми.Кусура са ни енергоспестяващите лампи на база на останалите разходи за електроенергия, които правим. Аз моята сметка съм си я направил. Жилището ми е изолирано отвън и отвътре и разхода за отопление/охлаждане е около 35-40лв. месечно, бойлер около 35лв., готвене 20лв., пералня и съдомиялна 20лв., други около 20лв.Та на база на тея сметки, всъщност това е статистика, защото си водя такава от 7 години, се оказва, че разхода ми за осветление е около 10лв. Подчертавам, че навсякъде съм с енергоспестяващи лампи и ЛЕД, освен основното осветление в хола, щото там общо са 450W халогени, които НЯМА да сменя. Боли ма х*я, дали ще плащам за осветление 5 или 15 лева, при положение, че останалите разходи са в ПЪТИ повече.Fiat Bravo 1.6multijet 105cv. Renault Laguna III 2.0dCI Automatic
Бившите :D Ford C-MAX 2.0 TDCI 136cv , Mercedes A170 CDI Automatic , Opel Vectra C 1.9 CDTI 150hp Automatic , Renault Scenic 1.9dCI , Megan grandtour 1.9dCI , Fiat Punto 1.9jtd , Alfa 145 boxer - Renault 5
Коментар
-
Aбе пеним се в тази тема, ама истината е, че сме ужасно бедни.Докарани сме до там, че да пестим от всичко и то за сметка на качеството сина живот. Пестим от ток, вода, парно...Вкарваме се в битовизми, защото не е евтино,а между другото всите ни усилия в начина на пестене така или иначе остават безпредметнислед...поредното увеличаване цената на тока.ПС: "Екологията" в предния си поуст я използвах иронично. За това е и зеленото човече след изречението ми. :PA17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
Имам енергоспестяващи крушки само на НЕ-отговорни места из къщи, там където реално не стоя. Мразя светлината, която произвеждат - и скъпите и евтините.Имам само една от която съм доволен - една ЛЕД крушка, за която дадох 12-13лв и е на една нощна лампа, която свети по цяла нощ насочена към пода, за да има лека светлина в спалнята, където спим с бебо.Засега е на два месеца, да видим колко ще изкара.И все се питам нещо - как ги постигате тия сметки бре хора - на мене лятната ми сметка не пада под 65-70лв... Това е без никакво отопление или охлаждане. Имам два бойлера работещи денонощно ( голям за банята и малък за мивката в кухнята), готвим на ток, телевизори, компютър ( лаптоп ), осветление... Всъщност що се чудя, всички вие с малки сметки си набавяте топля вода по друг начин. Предлагам сметката за топла вода да я прибавяте и нея, за да можем да сравняваме. Знам че бойлерите ми правят поне 30тина лева на месец на мен.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
Yavor написа:Имам енергоспестяващи крушки само на НЕ-отговорни места из къщи, там където реално не стоя. Мразя светлината, която произвеждат - и скъпите и евтините.Имам само една от която съм доволен - една ЛЕД крушка, за която дадох 12-13лв и е на една нощна лампа, която свети по цяла нощ насочена към пода, за да има лека светлина в спалнята, където спим с бебо.Засега е на два месеца, да видим колко ще изкара.И все се питам нещо - как ги постигате тия сметки бре хора - на мене лятната ми сметка не пада под 65-70лв... Това е без никакво отопление или охлаждане. Имам два бойлера работещи денонощно ( голям за банята и малък за мивката в кухнята), готвим на ток, телевизори, компютър ( лаптоп ), осветление... Всъщност що се чудя, всички вие с малки сметки си набавяте топля вода по друг начин. Предлагам сметката за топла вода да я прибавяте и нея, за да можем да сравняваме. Знам че бойлерите ми правят поне 30тина лева на месец на мен.първият ми автомобил беше ЖИГУЛИ
Lancia Kappa 2.020v 155 H.P
Велико Търново/ Горна Оряховица там ми е корена
Коментар
-
Xaus написа:Колко "м2" отопляваш ? И Каква температура поддържаш зимата?Alfa 159 SW 2.4 Ti
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар