Ogi, може ли да кажеш какви електрически консуматори използваш, сам ли живееш?Разходът на ел.енергия нуждите на колко лица обезпечава?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Колко ви е сметката за тока?
Collapse
X
-
Осветлението е с луминисцентни лампи Е27 (енергоспестяващи крушки, дето им викат), а в банята - светодиодно. Отоплението е с маслени радиатори, топлата вода идва от ТЕЦ. Хладилник с 2 компресора. Електрическа готварска печка със стъклокерамичен плот (има сензори за топлина, които от време на време изключват котлоните). Двама души. Компютър, лаптоп, телевизори във всяка стая, които работят по 3-4 часа на ден средноПо-важно е друго: от край до край апартаментът е облечен с 5 см стиропор. Само една стена не ми е външна. Дограмите са от ПВХ, стъклата са обикновени бели. Имам 3 стаи гледащи на юг-югозапад, от които 2 са с неостъклени тераси и са с вътрешна изолация. Третата е с прозорец. На запад-северозапад имам кухня с остъклена тераса. В стаята без тераса имам и вътрешна изолация на външните стени от 2 см фибран. На таваните нямам изолация. Но това ще се промени скоро. Подовете са от теракота в коридорите и хола, балатум в другите 2 стаи. Доскоро и кухнята беше с теракота, но отскоро е с ламиниран паркет 8 мм, а под него - 9 мм фибран. Само от подмяната на подовата настилка мога да кажа, че разликата е огромна. Преди нея, температурата в кухята беше около 18.0 - 18.5 градуса при 0 градуса външна. Сега под 20 не пада. Отопление там няма. На 7-ми етаж съм, от 8, под мен - не ползват парно, а над мен - през деня го спират, през останалото време го ползват така, че едната тръба е топла, но не много, а другата си е почти студена. Няма много ефект от минаващите тръби.Та така - топля се на слънце, като го има и съм наблегнал на изолация.
Коментар
-
Браво, с маслени радиатори такава сметка за ток си е постижение. Как ги ползваш? В какъв режим, по-точно?Апартаментът ти пишеш, че е от край до край с изолация. Това ще рече ли, външна+вътрешна или?Питам те, сам знаеш защо, сметките са ми големи и аз съм се насочил към подобряване на изолация - тавани като за начало, после и вътрешна."Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."
ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE
Коментар
-
Ето схема на апартамента. В зелено е външната изолация, в оранжево са терасите, а в синьо е вътрешната изолация, която е на всички стени с прозорци/тераси, и на едната стена, която е без прозорец в едната спалня (горе ляво). В кухнята вътрешната изолация представлява стена от гипс-картон и стъклена вата за пълнеж. В червено е единственото място, което няма никаква изолация, около 1.10 метра. В сиво - външни ПВХ, като в кухнята са алуминиеви. Само в хола нямам щори. В моята спалня (горе ляво) радиаторът работи предимно нощно време, включва се автоматично с таймер в 22:15 и се изключва в 5:50. Нощно време температурата е около 22 - 22.5. За мен е нормално. Сутринта пада с около градус и половина и през деня остава почти без промяна.За другата спалня не мога да кажа кога и как се ползва отоплението, но тя винаги е била по-топла стая от моята. Холът остава с почти постоянна температура денонощно. Ако през деня е слънчево - става много топло - над 25 градуса, но като се скрие слънцето - след час вече е около 21. Трябва доста да застудее, за да изстине и холът. Когато много застудее - се пуска газова печка за час-два. Тази зима общо са използвани бутилка и малко от втората, което е около 8 лева на месец като разход.Аз доколкото разбрах от последното ти мнение - нямаш никаква изолация, или не съм разбрал правилно? Едно време като нямах никаква изолация, гол бетон отвсякъде - влизам в кухнята и като дишам - вижда се пара. Дограмата на терасата си беше замръзнала от ноември до февруари непрекъснато. Айде, че се отплеснах, егати биографичната справка...
Коментар
-
Имам само въшна 10см стиропор. Благодаря за разяснението, много нещо като инвестиция е тази изолация.Ще стартирам с таваните пък живот и здраве после и стените. Между другото само да вметна, че съм пред покупката на 2 хубави климатика.Другата зима, се надявам да съм с доста по-ниски сметки, а не рекордьора на форума за най-висока"Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."
ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE
Коментар
-
ток
Вижте как действа ПУНТИН в Съюза след големите сметки Всички виновни началници уволнени и готово а там е е много скъп тока http://www.livenews.bg/Putin-nadtsak...nopolite-47450
Коментар
-
Здравейте,все-още не мога да си обясня как миналата година на -10,20 градуса сум плащала ток 130 лева, а сега съм ползвала много по-малко ток за отопление имам сметка 220лв.Тока бил увеличен е колко е увеличен 150%ли?миналата година 300 киловата нощна и 400 киловата дневна,сега 700 киловата дневна и 600 киловата нощна.А новият електромер е с тройно отчитане явно.Да попитам нещо нормално ли е от цял етаж със сменени електромери(моя е най-нов модел)отчета на апартаментите за нощна енергия е 0 ,само аз имам нощна енергия.Някой знае ли как се свързва подобен електромер .На някои от електромерите е свързано с 4 кабела на други с 5 ,на мен с 3 това предполагам има значение.Благодаря.
Коментар
-
По мои наблюдения най вероятно електромерите се пипат яко за сметка на потребителите...И то ударно през зимните месеци(декември и януари)....Така както има хора които ги пипат да работят на -50%.Така явно се пипат да работят и на +50....100%...Ел техник ми обясни че е възможна манипулацията както в минус така и в плюс на електромера.Дуго обяснение нямам за сметките на ужилените.Включвам в това число и мен.Декември 422лвЯнуари 545лвЕстествено сметките назад в годините(пазя си ги всичките) показват декември(от300-до340лв) а за януари(от320-до360лв).С увеличението от 10% няма как да мине 400лв, какво остава надвиши 500лв.Между другото сметките ми са толкова еднакви през всичките месеци,че разлика от 50лв се забелязва,а какво остава за 150лв.Някак си се набива на очиОт една седмица засичам електромера дневна и нощна.средно 36кВ дневна...средно 16кВ нощна...Та сметката пак си се върти около нормалната ми за сезона 300лв.Което значи че електромера си отчита пак нормално.Как ми изкараха тия 545лв незнам и няма и да разберем никога.Така ще си останем изклатени отвсякъде.След подаване на молба в EVN служителката ми каза че сметките ми били високи и еднакви и не виждала разлика и тея месеци...хахахаха..Е как така тая разлика от 150лв отгоре за нея не е разлика незнам....Куче влачи,диря няма....Така е в нашата родна страна...FIAT BRADVA 1,6 с няколко вентила
Коментар
-
galinchooo написа:По мои наблюдения най вероятно електромерите се пипат яко за сметка на потребителите...И то ударно през зимните месеци(декември и януари)....Така както има хора които ги пипат да работят на -50%.Така явно се пипат да работят и на +50....100%...Ел техник ми обясни че е възможна манипулацията както в минус така и в плюс на електромера.Дуго обяснение нямам за сметките на ужилените.Включвам в това число и мен.Декември 422лвЯнуари 545лвЕстествено сметките назад в годините(пазя си ги всичките) показват декември(от300-до340лв) а за януари(от320-до360лв).С увеличението от 10% няма как да мине 400лв, какво остава надвиши 500лв.Между другото сметките ми са толкова еднакви през всичките месеци,че разлика от 50лв се забелязва,а какво остава за 150лв.Някак си се набива на очиОт една седмица засичам електромера дневна и нощна.средно 36кВ дневна...средно 16кВ нощна...Та сметката пак си се върти около нормалната ми за сезона 300лв.Което значи че електромера си отчита пак нормално.Как ми изкараха тия 545лв незнам и няма и да разберем никога.Така ще си останем изклатени отвсякъде.След подаване на молба в EVN служителката ми каза че сметките ми били високи и еднакви и не виждала разлика и тея месеци...хахахаха..Е как така тая разлика от 150лв отгоре за нея не е разлика незнам....Куче влачи,диря няма....Така е в нашата родна страна...Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
Докато си траем все така ще е.Майка ми има наематели общо са 5 души в 4-стаен ,отопляват се на 2 печки ,имат 2 готварски печки, 2 хладилника, 2 перални и 3 лаптопа и сметката и е 55 лева.Нямам обяснение.Съседите ми ,които се отопляват с духалки ,които дърпат най-много ,и са в по-голям апартамент от моя са със сметка 60 лева.
Коментар
-
Ами който се съмнява в надписването на киловатите или в манипулирането на електромерите ,то да си постави свой електромер след тоя на енергото и да засече киловатите показани от двата електромера.Ако има разлика по голяма от 40-50 киловата в полза на енергото ,то тогава вече може да изиска проверка на техния електромер.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар