campain написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Колко ви е сметката за тока?
Collapse
X
-
-
Не мога да разбера защо все държавата ни е виновна ,а държавата какво е ако не ние. Няма спор ,че в България има монопол за доставка на ел. енергия.Вижте как е в Германия 900 енергопреносни дружества като смяната става по телефона в рамките на минути. Ниски сметки се постигат с излолирано жилище и свястна дограма.Използване на енергоспестяващи уреди и осветление. Няма как да се получи икономия с постоянно работещ компютър ,телевизор ,два климатика ,фризер ,пералня ,хладилник ,съдомиялна ,бойлер ,готварска печка/която се ползва ,а не само на полуфабрикати или готова храна/ и 5-6 обикновенни крушки за осветление. Петчленно семейство сме и сметката ни за ток през ноември беше 117 лв. ,а за декември 90 лв. като от 22 декември до 4 януари не сме обитавали жилището.A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
ntodorov написа:Не мога да разбера защо все държавата ни е виновна ,а държавата какво е ако не ние. Няма спор ,че в България има монопол за доставка на ел. енергия.Вижте как е в Германия 900 енергопреносни дружества като смяната става по телефона в рамките на минути. Ниски сметки се постигат с излолирано жилище и свястна дограма.Използване на енергоспестяващи уреди и осветление. Няма как да се получи икономия с постоянно работещ компютър ,телевизор ,два климатика ,фризер ,пералня ,хладилник ,съдомиялна ,бойлер ,готварска печка/която се ползва ,а не само на полуфабрикати или готова храна/ и 5-6 обикновенни крушки за осветление. Петчленно семейство сме и сметката ни за ток през ноември беше 117 лв. ,а за декември 90 лв. като от 22 декември до 4 януари не сме обитавали жилището.Fiat Coupe 1.8
Поведението на пътя е ПРЯКО отражение на възпитанието на всеки водач.
Коментар
-
Само изолирането и добрата дограма няма да ни намалят сметките за ток. По-важно е да сме независими. Тази сутрин докато си пиех кафето преди да отида на работа, разговарях с човек, който си е направил хидрофор, въпреки че живее в центъра на града. Плащал за вода толкова, колкото някой плащат за ток. Все пак има заведение, но 150 лв. вода на месец си е цифра от където и да го погледнеш. Сега подготвя термопомпа, за да се отоплява и като се замисли човек, ще грее водата от 12 до 30 градуса, вместо от -10 до +25 със скъп климатик.В Неделя гледах филм за един англичанин, който си купил земя някъде извън града, разпродаде си имуществото и заживя във фургон докато си построи къща. Построи я, но не както очакваше за година, а за повече от 2 години. Освен че използва вата за изолация, слагаше и преработени стари вестници. Системата му за вкарване на чист въздух изтегляше топлината от вътрешния въздух и загряваше входящият студен. Бе монтирал и слънчеви панели, като накрая се оказа, че годишно получава от държавата по 1800 Паунда да предадената излишна топло и електроенергия.Няма начин да няма начин!
Коментар
-
Ако някой звънне на вратата и ти каже, че иска да ти види сметката за тока, предполагам ще го изриташ с ритници, ама сега - те не се били интересували от сметката ти .... на човек все нещо и все някой му пречи, го спъва, не му помага.... пък като се замислиш, то от теб зависи.... Този протест е като оня за горивата - хората искат, ама не знаят какво да искат и резултатът ще е същият - никакъв, защото няма смисъл да се протестира против високата цена, има смисъл да се протестира за други неща, но за съжаление те не пишат точки в актива на определени партии, които нямат особен интерес нещата да вървят към по-добро.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
ele написа:Този протест е като оня за горивата - хората искат, ама не знаят какво да искат и резултатът ще е същият - никакъв, защото няма смисъл да се протестира против високата цена, има смисъл да се протестира за други неща, но за съжаление те не пишат точки в актива на определени партии, които нямат особен интерес нещата да вървят към по-добро.Alfa 159 SW 2.4 Ti
Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
"...внимавай че тези италиански кочини много вървят."
Коментар
-
Не е точно така. Доколкото виждам все пак правителството инициира някакви проверки не само на електромери, а и на това как се формира цената и дали разходите, които са заявени от фирмите са действителни. Защото се оказва, че досега се подава едно сведение в ДЕКВР ’ей толкоз ни струва това’, което никой не го проверява, а е част от всичките тез добавки и добавчици. Изобщо не хваля правителството, единствената причина да се разровят е защото хората излязоха на улицата, а не би трябвало да е така, правителството трябва да ни предпазва от монополите. Доколкото чета и виждам протеста е, че сметките за ток са нереално високи, и сега изведнъж след правителствените проверки изведнъж се оказа, че май е така. Тъй че от протестите в този случай имаше полза. А за горивата - просто правителството тогава не посмя да се разрови в разходите на производителя и разпространителите на горива. Много хора излязоха ей тъй, да кряскат, но имаше хора които запитаха - защо цената на горивата ни е сходна със западните страни, при положение че там заплатите на служителите по цялата верига са в пъти по-високи от тези в България. Правителството тогава си направи оглушки, добре е че сега макар и проформа се разравя мравуняка да се види какво е отдолу.Аз ще съм доволен не толкова от някаква промяна в цените или ценообразуването, това е малкия бонус за мен. Ще съм доволен ако народа най-сетне разбере, че дете което не реве не го хранят. И още по-доволен ще съм, ако смотаните студенти най-сетне се събудят и спрат да мислят за чалга, пиячка и ку*ви и започнат да изискват от сега управляващите бъдещето си. Щото, ще ме прощават, но в момента младите хора в университетите са абсолютни пу*ки (чувствителните да четат ’пуйки’).
Коментар
-
пък като се замислиш, то от теб зависи....A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
Някой направи ли си труда да провери колко е цената на тока в останалите страни от ЕС? Стига сте свързвали всичко с доходите. Никъде и в никой закон не пише, че цената на горивото трябва да е 1 % от МРЗ, или че цената на тока трябва да е 0.05 % от МРЗ. Като ти е нисък дохода - виж как да стане по-висок, виж причината за нисък доход, а не искай да намаляват цените на това и онова, т.е. не търси следствие. Доходите са съвсем отделна тема. Ниските такива са проблем на работещите, че се съгласяват да работят на такива ниски заплати, а някои се съгласяват да работят документално на по-ниски доходи, а да получават на ръка повече, като така още повече си вредят, и то не само на себе си, а на цялата икономика. Там, където работех доскоро - двама управители вземаха повече пари от всички останали 12 служители, взети заедно. Съгласен съм работодателят да взема много пари, но не и това да става за сметка на служителите. Като цяло това не ме вълува, защото аз си гледам мен си и за работата, която вършех - смятам, че получавах адекватно възнаграждение. За съжаление цялото общество и съзнание е такова - който е работодател - иска да се нагуши максимално, а да му работят за чест и слава. Що никой не протестира срещу това?
Коментар
-
Сега ми се обадиха от ЧЕЗ, че са на място и ми проверяват електромера, оказа се че пуснатата жалба е само да ми проверят показанията, а не дали уреда работи нормално, тоест услугата да ти проверят уреда струва около 40лв., смешна работа, хем им описах какво трябва да се направи, явно аз говоря на български, а служителите на чешки.От понеделник вечерта до вторник вечерта си засякох показанията - около 10 киловата изразходени за 24 часа и това със забравен включен единия бойлер, че сутринта тръгнах набързо и забравих да го изключа. 30 дни по 10 киловата са 300 киловата по 20ст го салагам идват към 60лв, явно януари вкъщи всяка вечер съм празнувал нова година с 30 човека компания и за това тока ми в момента е 105лв. и киловатите на електромера показват, че съм ги навъртял тия 105лв, как става това никой няма да разбере, а и никой няма да ми обясни най вероятно.Ще ми е интересно с какво обяснение ще излязат след като се направи проверката в цяла България ? аз повече няма да ровя, ще си плащам сметките и това е, явно оправия няма.punto HGT
Коментар
-
Ето я истината бе, просто са учили в еврейското училище където са ги научили че 5х5 =25 или 26 но повече от 27 или 28 не бива. истината е че са писали на коляно и сега са изравнявали и така.Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
(\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.
Коментар
-
ls1: ами ето тук е проблемът - трябва да се протестира държавата да си върши работата и редовно да прави такива проверки, а не само да замазва положението. Т.е. да се протестират за адекватен контрол над тези дружества, за големи глоби, прозрачност, за по-бързо разглеждане на жалбите на хората, а не за високите цени на сметките. Ако дружествата са сигурни, че държавата в лиценто на ДКЕВР ще им разреши 100% вдигане на тока, ще го поискат, даже се обзалагам, че ще представят и солидни доказателства в своя подкрепа... Гарантирам, че след един месец нещата ще са вече покрити с много обещания, малки глоби, които хич няма да стреснат никога, а съответните партии ще са на гребена на друга вълна, която да им носи предизборни точки - преди 1-2 дни прочетох как хората от Траката във Варна отишли на протест за вдигането на данъците и трябвало да бъдат подкрепени от БСП, обаче от БСП никой не се пръкнал, щото били на протеста за тока - ей така се действа - не за хората, а за собствена изгода. Затова не желая да подкрепя такъв протест. няма да се учудя и ако профилите във фейсбук за тока са създадени от партийни членове, а хората си мислят, че сами са се обединили.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Преди малко премерих напрежението в мрежата - 225V, а трафопоста е на 15 м от къщата. Това ме накара да размисля какво ли става в по-далечните къщи. Като се натовари мрежата обикновено напрежението пада. Следователно електроуредите не работят с номиналната си мощност и ако за изпичането на една баница е необходимо време от порядъка на 50 минути при 220V, то за една баница с късмети ще са необходими поне 60 минути, просто защото по това време в целият квартал печките работят и напрежението е около или под 200V. Това ме навежда на мисълта, че по време на такива големи празници ще е по-добре да съм някъде другаде - хотел, хижа или на гости.От математическа гледна точка спада на напрежението с 20V (от 220 но 200V) е 9%, но води до 17% спад в мощността.Който иска може да си го пресметне сам.Като прибавим 12% по-ниски температури в сравнение с миналия Декември 2011 и 14% увеличение на цената, се получава ГРУБО около 50% завишение в сметките.Няма начин да няма начин!
Коментар
-
u_bo
-
Новата ми сметка от 03.01.2013-02.02.2013 е 566лв. едва с 2лв. по-ниска от декември-януари. ,Поиграх си да си сметна средния разход на час, излиза 4,5 kw/h. Струва ми се нормален или"Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."
ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар