Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко ви е сметката за тока?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

campain написа:
    Значи пак се връщаме на това, че понеже се виждат тея такси и хората не ги разбират - значи са ненужни. Да, ама не
    Не,че са нунужни,но за сметка на това са надути максимално.Как я виждате тая работа да продаваме ток в Гърция,Македония и там токът да е по евтин?Как е възможно за пренос ниско напрежение да плащаме по близо 4 стотинки на киловат като цената на нощната тарифа е 3 стотинки,какво толкова влагат в тая мрежа ерп-тата?
    В момента е така навсякъде. Един човек който е дишал прахта по полето, орал, копал, садил и т.н взима някакви мизерни стотинки. Идва прекупвача и без нищо да е правил печели по 1-2лв. За смяна на доставчик и дума не може да става, правили сме това запитване и резултата беше плачевен. Договаряш страшно ниска цена с НЕК и накрая като си платиш достъп, пренос..... и идва по евтино да си плащаш на ЧЕЗ. На всичкото отгоре ти искат заявка на енергията за всеки ден, каквото си заявиш ще трябва да си го платиш.

Коментар

Не мога да разбера защо все държавата ни е виновна ,а държавата какво е ако не ние. Няма спор ,че в България има монопол за доставка на ел. енергия.Вижте как е в Германия 900 енергопреносни дружества като смяната става по телефона в рамките на минути. Ниски сметки се постигат с излолирано жилище и свястна дограма.Използване на енергоспестяващи уреди и осветление. Няма как да се получи икономия с постоянно работещ компютър ,телевизор ,два климатика ,фризер ,пералня ,хладилник ,съдомиялна ,бойлер ,готварска печка/която се ползва ,а не само на полуфабрикати или готова храна/ и 5-6 обикновенни крушки за осветление. Петчленно семейство сме и сметката ни за ток през ноември беше 117 лв. ,а за декември 90 лв. като от 22 декември до 4 януари не сме обитавали жилището.
      Tук няма как да се съглася с теб Торнадо. Че се постига всичко с икономия - постига се. Две думи по този въпрос няма...Колко обаче от редовите граждани на милата ни татковина могат да си позволят изолирано жилище, свястна дограма, енергоспестяващи уреди. Друг е въпросът, че всичко с надписче ЕКО е предварително обречено на цена "лукс" в нашата татковина и на практика няма адекватен и разумен срок за "избиване на цената му"във времето. Аз съм един от тези, които могат да си позволят дограми с "извънземни стъклопакети", изолации, енерго - спестяващи уреди с всичките му там абстрактни класове АА++++и, какво от това...И моята сметка расте лавинообразно, но не защото потреблението ми се е увеличило, а защото цената на доставената до дома ми енергия расте по неконтролируем начин и то с месеци. Там са моите претенции. Аз също не се оплаквам от сметката си за ток на общия фон...Платих 172 лв, докато майката на съпругата ми получава мизерните 150 лв. пенсия, а жената на брат ми е с 240 лв. майчинство...Не ти ли се струва, че точно тук Държавата я няма. Та аз с данъците, които плащам бих издържал и двете и бих им осигурил поне три пъти по-висок стандарт на живот след, като държавицата ни не може. Стандарта на хората се унищожава с часове. Няма как да се радвам на това, като гледам, че около мен работещи хора се бъхтят само за едната сметка за ток и се молят да изкарат месеца...Живял съм 44 години в тази Държава. Такава абдикация от нейните задължения, като в последните няколко години не съм преживявал...Това е пример за изолиран случай, а такива случаи в България - бол.ПС: И защо министър Добрев трябваше да се "заинтересува" за сметките на хората чак, когато те излязоха на улицата.Впрочем след последните събития, митинги и стачки съм поне малко обнадежден, че все пак има хора в тази Държава, които излязоха от състоянието си на летаргия, транс и примирение. Потърсиха си правото за нормален живот в момент, когато вече не смогваха. Овце сме, издръжливи при това. От десет дена вече блеем и, ако не друго поне напомняме, че съществуваме...
      A17DTС/S
      Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

ntodorov написа:
        Не мога да разбера защо все държавата ни е виновна ,а държавата какво е ако не ние. Няма спор ,че в България има монопол за доставка на ел. енергия.Вижте как е в Германия 900 енергопреносни дружества като смяната става по телефона в рамките на минути. Ниски сметки се постигат с излолирано жилище и свястна дограма.Използване на енергоспестяващи уреди и осветление. Няма как да се получи икономия с постоянно работещ компютър ,телевизор ,два климатика ,фризер ,пералня ,хладилник ,съдомиялна ,бойлер ,готварска печка/която се ползва ,а не само на полуфабрикати или готова храна/ и 5-6 обикновенни крушки за осветление. Петчленно семейство сме и сметката ни за ток през ноември беше 117 лв. ,а за декември 90 лв. като от 22 декември до 4 януари не сме обитавали жилището.
        Tук няма как да се съглася с теб Торнадо. Че се постига всичко с икономия - постига се. Две думи по този въпрос няма...Колко обаче от редовите граждани на милата ни татковина могат да си позволят изолирано жилище, свястна дограма, енергоспестяващи уреди. Друг е въпросът, че всичко с надписче ЕКО е предварително обречено на цена "лукс" в нашата татковина и на практика няма адекватен и разумен срок за "избиване на цената му"във времето. Аз съм един от тези, които могат да си позволят дограми с "извънземни стъклопакети", изолации, енерго - спестяващи уреди с всичките му там абстрактни класове АА++++и, какво от това...И моята сметка расте лавинообразно, но не защото потреблението ми се е увеличило, а защото цената на доставената до дома ми енергия расте по неконтролируем начин и то с месеци. Там са моите претенции. Аз също не се оплаквам от сметката си за ток на общия фон...Платих 172 лв, докато майката на съпругата ми получава мизерните 150 лв. пенсия, а жената на брат ми е с 240 лв. майчинство...Не ти ли се струва, че точно тук Държавата я няма. Та аз с данъците, които плащам бих издържал и двете и бих им осигурил поне три пъти по-висок стандарт на живот след, като държавицата ни не може. Стандарта на хората се унищожава с часове. Няма как да се радвам на това, като гледам, че около мен работещи хора се бъхтят само за едната сметка за ток и се молят да изкарат месеца...Живял съм 44 години в тази Държава. Такава абдикация от нейните задължения, като в последните няколко години не съм преживявал...Това е пример за изолиран случай, а такива случаи в България - бол.ПС: И защо министър Добрев трябваше да се "заинтересува" за сметките на хората чак, когато те излязоха на улицата.Впрочем след последните събития, митинги и стачки съм поне малко обнадежден, че все пак има хора в тази Държава, които излязоха от състоянието си на летаргия, транс и примирение. Потърсиха си правото за нормален живот в момент, когато вече не смогваха. Овце сме, издръжливи при това. От десет дена вече блеем и, ако не друго поне напомняме, че съществуваме...
        Не +1, а +10 от мен.
        Fiat Coupe 1.8

Поведението на пътя е ПРЯКО отражение на възпитанието на всеки водач.

Коментар

Само изолирането и добрата дограма няма да ни намалят сметките за ток. По-важно е да сме независими. Тази сутрин докато си пиех кафето преди да отида на работа, разговарях с човек, който си е направил хидрофор, въпреки че живее в центъра на града. Плащал за вода толкова, колкото някой плащат за ток. Все пак има заведение, но 150 лв. вода на месец си е цифра от където и да го погледнеш. Сега подготвя термопомпа, за да се отоплява и като се замисли човек, ще грее водата от 12 до 30 градуса, вместо от -10 до +25 със скъп климатик.В Неделя гледах филм за един англичанин, който си купил земя някъде извън града, разпродаде си имуществото и заживя във фургон докато си построи къща. Построи я, но не както очакваше за година, а за повече от 2 години. Освен че използва вата за изолация, слагаше и преработени стари вестници. Системата му за вкарване на чист въздух изтегляше топлината от вътрешния въздух и загряваше входящият студен. Бе монтирал и слънчеви панели, като накрая се оказа, че годишно получава от държавата по 1800 Паунда да предадената излишна топло и електроенергия.
          Няма начин да няма начин!

Коментар

Ако някой звънне на вратата и ти каже, че иска да ти види сметката за тока, предполагам ще го изриташ с ритници, ама сега - те не се били интересували от сметката ти .... на човек все нещо и все някой му пречи, го спъва, не му помага.... пък като се замислиш, то от теб зависи.... Този протест е като оня за горивата - хората искат, ама не знаят какво да искат и резултатът ще е същият - никакъв, защото няма смисъл да се протестира против високата цена, има смисъл да се протестира за други неща, но за съжаление те не пишат точки в актива на определени партии, които нямат особен интерес нещата да вървят към по-добро.
            Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ele написа:
              Този протест е като оня за горивата - хората искат, ама не знаят какво да искат и резултатът ще е същият - никакъв, защото няма смисъл да се протестира против високата цена, има смисъл да се протестира за други неща, но за съжаление те не пишат точки в актива на определени партии, които нямат особен интерес нещата да вървят към по-добро.
              Е, браво! Много точно казано!
              Alfa 159 SW 2.4 Ti
              Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
              "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

Не е точно така. Доколкото виждам все пак правителството инициира някакви проверки не само на електромери, а и на това как се формира цената и дали разходите, които са заявени от фирмите са действителни. Защото се оказва, че досега се подава едно сведение в ДЕКВР ’ей толкоз ни струва това’, което никой не го проверява, а е част от всичките тез добавки и добавчици. Изобщо не хваля правителството, единствената причина да се разровят е защото хората излязоха на улицата, а не би трябвало да е така, правителството трябва да ни предпазва от монополите. Доколкото чета и виждам протеста е, че сметките за ток са нереално високи, и сега изведнъж след правителствените проверки изведнъж се оказа, че май е така. Тъй че от протестите в този случай имаше полза. А за горивата - просто правителството тогава не посмя да се разрови в разходите на производителя и разпространителите на горива. Много хора излязоха ей тъй, да кряскат, но имаше хора които запитаха - защо цената на горивата ни е сходна със западните страни, при положение че там заплатите на служителите по цялата верига са в пъти по-високи от тези в България. Правителството тогава си направи оглушки, добре е че сега макар и проформа се разравя мравуняка да се види какво е отдолу.Аз ще съм доволен не толкова от някаква промяна в цените или ценообразуването, това е малкия бонус за мен. Ще съм доволен ако народа най-сетне разбере, че дете което не реве не го хранят. И още по-доволен ще съм, ако смотаните студенти най-сетне се събудят и спрат да мислят за чалга, пиячка и ку*ви и започнат да изискват от сега управляващите бъдещето си. Щото, ще ме прощават, но в момента младите хора в университетите са абсолютни пу*ки (чувствителните да четат ’пуйки’).

Коментар

пък като се замислиш, то от теб зависи....
                  Като се замисля - да. От мен си зависи. Опциите на моето "зависи" обаче се изчерпват. Явно и опциите на тези от улицата също.Това дали има резултат от едно обществено вълнение трябва да ни интересува най-малко. Важно е, че го е имало това вълнение и българина показва, че все пак диша...Стопери на "различното" обществено мнение винаги ще има и за това ще се движим, като мравки към "светлото бъдеще".ПС: ls1 - споделям и те подкрепям безрезервно.
                  A17DTС/S
                  Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

Някой направи ли си труда да провери колко е цената на тока в останалите страни от ЕС? Стига сте свързвали всичко с доходите. Никъде и в никой закон не пише, че цената на горивото трябва да е 1 % от МРЗ, или че цената на тока трябва да е 0.05 % от МРЗ. Като ти е нисък дохода - виж как да стане по-висок, виж причината за нисък доход, а не искай да намаляват цените на това и онова, т.е. не търси следствие. Доходите са съвсем отделна тема. Ниските такива са проблем на работещите, че се съгласяват да работят на такива ниски заплати, а някои се съгласяват да работят документално на по-ниски доходи, а да получават на ръка повече, като така още повече си вредят, и то не само на себе си, а на цялата икономика. Там, където работех доскоро - двама управители вземаха повече пари от всички останали 12 служители, взети заедно. Съгласен съм работодателят да взема много пари, но не и това да става за сметка на служителите. Като цяло това не ме вълува, защото аз си гледам мен си и за работата, която вършех - смятам, че получавах адекватно възнаграждение. За съжаление цялото общество и съзнание е такова - който е работодател - иска да се нагуши максимално, а да му работят за чест и слава. Що никой не протестира срещу това?

Коментар

Сега ми се обадиха от ЧЕЗ, че са на място и ми проверяват електромера, оказа се че пуснатата жалба е само да ми проверят показанията, а не дали уреда работи нормално, тоест услугата да ти проверят уреда струва около 40лв., смешна работа, хем им описах какво трябва да се направи, явно аз говоря на български, а служителите на чешки.От понеделник вечерта до вторник вечерта си засякох показанията - около 10 киловата изразходени за 24 часа и това със забравен включен единия бойлер, че сутринта тръгнах набързо и забравих да го изключа. 30 дни по 10 киловата са 300 киловата по 20ст го салагам идват към 60лв, явно януари вкъщи всяка вечер съм празнувал нова година с 30 човека компания и за това тока ми в момента е 105лв. и киловатите на електромера показват, че съм ги навъртял тия 105лв, как става това никой няма да разбере, а и никой няма да ми обясни най вероятно.Ще ми е интересно с какво обяснение ще излязат след като се направи проверката в цяла България ? аз повече няма да ровя, ще си плащам сметките и това е, явно оправия няма.
                      punto HGT

Коментар

Ето я истината бе, просто са учили в еврейското училище където са ги научили че 5х5 =25 или 26 но повече от 27 или 28 не бива. истината е че са писали на коляно и сега са изравнявали и така.
                        Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
                        (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
                        Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

Коментар

ls1: ами ето тук е проблемът - трябва да се протестира държавата да си върши работата и редовно да прави такива проверки, а не само да замазва положението. Т.е. да се протестират за адекватен контрол над тези дружества, за големи глоби, прозрачност, за по-бързо разглеждане на жалбите на хората, а не за високите цени на сметките. Ако дружествата са сигурни, че държавата в лиценто на ДКЕВР ще им разреши 100% вдигане на тока, ще го поискат, даже се обзалагам, че ще представят и солидни доказателства в своя подкрепа... Гарантирам, че след един месец нещата ще са вече покрити с много обещания, малки глоби, които хич няма да стреснат никога, а съответните партии ще са на гребена на друга вълна, която да им носи предизборни точки - преди 1-2 дни прочетох как хората от Траката във Варна отишли на протест за вдигането на данъците и трябвало да бъдат подкрепени от БСП, обаче от БСП никой не се пръкнал, щото били на протеста за тока - ей така се действа - не за хората, а за собствена изгода. Затова не желая да подкрепя такъв протест. няма да се учудя и ако профилите във фейсбук за тока са създадени от партийни членове, а хората си мислят, че сами са се обединили.
                          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Преди малко премерих напрежението в мрежата - 225V, а трафопоста е на 15 м от къщата. Това ме накара да размисля какво ли става в по-далечните къщи. Като се натовари мрежата обикновено напрежението пада. Следователно електроуредите не работят с номиналната си мощност и ако за изпичането на една баница е необходимо време от порядъка на 50 минути при 220V, то за една баница с късмети ще са необходими поне 60 минути, просто защото по това време в целият квартал печките работят и напрежението е около или под 200V. Това ме навежда на мисълта, че по време на такива големи празници ще е по-добре да съм някъде другаде - хотел, хижа или на гости.От математическа гледна точка спада на напрежението с 20V (от 220 но 200V) е 9%, но води до 17% спад в мощността.Който иска може да си го пресметне сам.Като прибавим 12% по-ниски температури в сравнение с миналия Декември 2011 и 14% увеличение на цената, се получава ГРУБО около 50% завишение в сметките.
                            Няма начин да няма начин!

Коментар

да

Коментар

Новата ми сметка от 03.01.2013-02.02.2013 е 566лв. едва с 2лв. по-ниска от декември-януари. ,Поиграх си да си сметна средния разход на час, излиза 4,5 kw/h. Струва ми се нормален или
                                "Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."

ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
                                Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE

Коментар

Working...
                                X