Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко ви е сметката за тока?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Енергийният министър обясни, че най-важната стъпка за решаване на този голям проблем у нас е именно подмяната с електромери, които ще носят полза за потребителите и за цялата енергийна система. Тези "умни" електромери комуникират директно със системата и изпращат показанията чрез модем. В този случай няма да има инкасатори, които да минават на всеки 30, 35 или дори 40 дни, а точно на 30-ия ден, в точен час, електромерът ще изпрати отчетените данни за изразходвана електроенергия, посочи Делян Добрев и добави, че така няма да има съмнение, че инкасаторът е видял една цифра, а е записал друга.Според министър Добрев - новият тип "умни" електромери ще помогне и за либерализирането на пазара на електроенергия у нас. От 2007 година насам на практика всяко едно домакинство може на хартия да избере доставчика си на електроенергия и е позволено това да не е нито едно от трите ЕРП-та в страната. Проблемът е обаче, че няма търговец, който да предложи такава услуга на клиентите, защото му трябват средства за каси, заплати на инкасатори и т.н. Когато обаче имаме един "умен" електромер, няма нужда от такива инкасатори и каси, отбеляза министърът на енергетиката. Той обясни, че поставянето на тези електромери няма да е за сметка на самите потребителите. Ако държавният регулатор приеме подменянето на тези електромери, ще трябва да задължи самите електроразпределителни дружества да подменят сегашните електромерите и това ще за тяхна сметка, посочи министър Делян Добрев.
    Министър Добрев или не знае, за какво иде реч или дълбае на реката друго корито...Освен да се изкарат много хора работещи в ЕРП-тата на улицата друго няма да се случи. Приказките, че тези електромери ще се закупят и ще се подновят безвъзмездно от енерго-преносното дружество са приказки на търкалета...Дано министъра си има на идея, колко ще струва едно подобно вложение...Проблема с цената на енергията, като че ли е нещото, което убягва на министър Добрев, а аз лично си мисля, че проблемът ни е най-вече там не толкова в шмекера, не толкова в...отчета на електромера. Това, което съм подчертал в черно пък говори меко казано за невежество, да не казвам подигравка...Излиза, че на практика сме можели да си изберем ЕРП-то, но всъщност не сме можели, защото нямало кой...Аланкоооооу. Ако на ЕРП-то само това му е работата да събира пари и отчита електромерите аз лично се ангажирам да "обслужвам" безвъзмездно моята кооперация, тази на родителите ми и селото, където се намира вилата ми...Дали ще плащам по -евтин ток обаче ? ПС: И нещо друго. Колкото субективния фактор в отчета на един уред става по-малък, толкова батака относно обективната истина ще става по-голям, по-НЕДОКАЗУЕМ и...преднамерен.
    A17DTС/S
    Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

jenshen73 написа:
      ogi28b написа:
      А защо не си манипулирате електромерите, щом толкова лесно се манипулират?
      Защото - първо е "скъпо" удоволствие, а после като те хванат, а рано или късно те хващат - ти излиза още по-скъпо. Мои съседи ги хванаха, че електромера им е манипулиран - показвал 65% по-ниска консумация - написаха им за 6 месеца назад максималната консумация, която могат да потребят всичките им електроуреди налични към момента на проверката. Събра им се сума от порядъка на 9000лв. За да не останат без ток сключиха съдебно споразумение за разсрочено плащане за срок от 12 месеца. Та освен нормалната сметка, която им скочи на 200лв/месец се наложи да плащат и горницата. Всеки има глава на раменете и си преценява. За мен - е въпрос на оптимизация на съществуващите консуматори - примерно да сменя още един от постоянно работещите климатици с хубав инвертор.
      Абе и аз направих така - купих разни скъпи изолации, смених конвенционалната Мидеа с ДЦ инвертор Генерал, сложих един конвектор адакс 600вата да поддържа 16 градуса в банята и навъртях 800 киловата повече спрямо миналата година.
      Fiat Coupe 1.8

Поведението на пътя е ПРЯКО отражение на възпитанието на всеки водач.

Коментар

След последните три сметки на фирмата, в която работя предприемаме стъпки за преминаване към друг доставчик на ел.енергия.Бюрокрацията е страхотна ... надявам се успешно да сме приключили цялата одисея към средата на април.
        I don't always blow black smoke with my JTD ... but when I do, it's directly into your cooler!

Коментар

avvasilev написа:
          След последните три сметки на фирмата, в която работя предприемаме стъпки за преминаване към друг доставчик на ел.енергия.Бюрокрацията е страхотна ... надявам се успешно да сме приключили цялата одисея към средата на април.
          Аз викам всички да си сменим доставчиците - вие ни дайде Е-ОН, ниЙ ще ви дадем ЕВН...Тези с ЧЕЗ да си изберат някой от горните два доставчика...Тъкмо ще замязаме на оня виц за казармата, където спалните чаршафи сесменяли редовно и навременно всяка седмица от хигиенична гледна точка, а именно: Първа рота сменяла чаршафите си, като ги давала на втора, втора на трета, а трета на първа...
          A17DTС/S
          Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

ntodorov написа:
            avvasilev написа:
            Аз викам всички да си сменим доставчиците - вие ни дайде Е-ОН, ниЙ ще ви дадем ЕВН...Тези с ЧЕЗ да си изберат някой от горните два доставчика...Тъкмо ще замязаме на оня виц за казармата, където спалните чаршафи сесменяли редовно и навременно всяка седмица от хигиенична гледна точка, а именно: Първа рота сменяла чаршафите си, като ги давала на втора, втора на трета, а трета на първа...
            Май не се разбрахме ... излизаме от регулирания пазар на ел.енергия и се гмуркаме в свободния.Освен ЕРП в България има още четири фирми, имащи право да търгуват с ел.енергия ...
            I don't always blow black smoke with my JTD ... but when I do, it's directly into your cooler!

Коментар

jenshen73 написа:
              chaveto написа:
              ogi28b написа:
              Как пък така всички електромери се развалиха едновременно точно през декември? Това са хиляди, хиляди. Не са два, три или пет.
              Електромерите не са развалени. Реално всеки един абонат си е изразходил отчетеното, с една малка разлика. Веднага ти давам пример с Фиат. Представи си, че вместо бензин А95 ти дават 50 октанов който е някакъв коктейл. Просто фиатката пали, върви, бръмчи... но с намалена мощност. И за да постигнеш желаната скорост натискаш педала повече а това значи повече гориво. Сега предполагам трябва да ти е станало ясно къде е проблема и защо при всички наведнъж се получи
              За разлика от колите мощността при токовите инсталации е малко по-различна величина. Сещаш се, че ако колата ти има 90 коня мощност - тя повече няма да успее да изработи, нали?Обаче ако ти пусна 300V ток на уреда с нажежаема жичка, който до сега е харчел 2200W изведнъж ще похарчи цели 3000W - т.е. ще стане по-мощен. Но ако ти пусна 200V - тоя същия уред ще започне да харчи 2000W - т.е. по-малко. И дали ти се иска или не да постигнеш по-добра ползваемост - при тия входни данни - винаги ще получаваш конкретни изходни данни. При тока няма "искам-не искам" има само фаза и нула. И затворен токов кръг. Оги го обяснява, но да ти го обясня и аз - ако уредите у дома ти са проектирани да работят на 220V напрежение, то допуска им за работа е минимум 5% и максимум 10% т.е. могат да функционират според фабрично предвидените им параметри при напрежение от 198V до 232V. Тогава например лампа с нажежаема жичка свети или много по-слабо и колкото и да искаш да светне по-добре няма как да настъпиш газта или свети много ярко, а тогава ... не можеш да и отнемеш газта. Тока си е ток. Единствените манипулации приложими в ситуацията са неправомерно включване в твоя токов кръг или манипулиран електромер. Това - свързано с евентуалната грешка. Друг допустим момент е просто надписана по документи сметка...
              Понеже си отворен както винаги и все трябва да се обадиш.Когато крушката с нажежаема жичка е пусната на 180V дали ще отдава това което искаш Няма, ще консумира по малко, но и отдава по малко и от там следва, че пускаш още една за да получиш това което искаш. Проблема идва от това, че нямаш педал за газта и не можеш да си регулираш осветеността и изразходваш повече от това което ти е необходимо.А когато един ел. уред е с импулсно захранване..... може да работи и от 80V нагоре, но това зависи какви са вторичните напрежения на въпросното захранване................ Така, че гледай си амунициите......

Коментар

chaveto написа:
                jenshen73 написа:
                chaveto написа:
                ogi28b написа:
                Как пък така всички електромери се развалиха едновременно точно през декември? Това са хиляди, хиляди. Не са два, три или пет.
                Електромерите не са развалени. Реално всеки един абонат си е изразходил отчетеното, с една малка разлика. Веднага ти давам пример с Фиат. Представи си, че вместо бензин А95 ти дават 50 октанов който е някакъв коктейл. Просто фиатката пали, върви, бръмчи... но с намалена мощност. И за да постигнеш желаната скорост натискаш педала повече а това значи повече гориво. Сега предполагам трябва да ти е станало ясно къде е проблема и защо при всички наведнъж се получи
                За разлика от колите мощността при токовите инсталации е малко по-различна величина. Сещаш се, че ако колата ти има 90 коня мощност - тя повече няма да успее да изработи, нали?Обаче ако ти пусна 300V ток на уреда с нажежаема жичка, който до сега е харчел 2200W изведнъж ще похарчи цели 3000W - т.е. ще стане по-мощен. Но ако ти пусна 200V - тоя същия уред ще започне да харчи 2000W - т.е. по-малко. И дали ти се иска или не да постигнеш по-добра ползваемост - при тия входни данни - винаги ще получаваш конкретни изходни данни. При тока няма "искам-не искам" има само фаза и нула. И затворен токов кръг. Оги го обяснява, но да ти го обясня и аз - ако уредите у дома ти са проектирани да работят на 220V напрежение, то допуска им за работа е минимум 5% и максимум 10% т.е. могат да функционират според фабрично предвидените им параметри при напрежение от 198V до 232V. Тогава например лампа с нажежаема жичка свети или много по-слабо и колкото и да искаш да светне по-добре няма как да настъпиш газта или свети много ярко, а тогава ... не можеш да и отнемеш газта. Тока си е ток. Единствените манипулации приложими в ситуацията са неправомерно включване в твоя токов кръг или манипулиран електромер. Това - свързано с евентуалната грешка. Друг допустим момент е просто надписана по документи сметка...
                Понеже си отворен както винаги и все трябва да се обадиш.Когато крушката с нажежаема жичка е пусната на 180V дали ще отдава това което искаш Няма, ще консумира по малко, но и отдава по малко и от там следва, че пускаш още една за да получиш това което искаш. Проблема идва от това, че нямаш педал за газта и не можеш да си регулираш осветеността и изразходваш повече от това което ти е необходимо.А когато един ел. уред е с импулсно захранване..... може да работи и от 80V нагоре, но това зависи какви са вторичните напрежения на въпросното захранване................ Така, че гледай си амунициите......
                Е по същата логика ако си пуснеш крушката на 180 волта, светлината не ти стига, то пускаш втора крушка пак на тези 180 волта, но светлината ти е повече от една крушна на 220 волта, то намаляваш силата на светене на двете крушки до точно толкова светлина, колкото би излъчвала една крушка на 220 волта и накрая имаш танто за кукуригу.
                A20DTH ЖТД ама не баш
                1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

В някои по-бели държави електромерите са направени така, че да не отчитат консумация, ако подаваното напрежение е по-ниско от законоустановеното. Сигурно има защо...
                  VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                  VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                  VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                  VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                  Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Преди малко идвам от ЧЕЗ, пуснах си жалба за проверка на електромера, тоест дали е изправен уреда.Само за информация - като пуснете жалба проверката за момента към ЧЕЗ е безплатна, ако не е жалба, ами някаква молба се заплаща. Проверката се извършва на място, без да се демонтира самия електромер и да се дава някъде другаде за проверка. С какво и как го проверяват на място не ми е ясно, но писах в жалбата, че желая когато извършват проверката да бъда уведомен за да присъствам лично. След като извършат проверката на електромера изпращат писмен отговор /или мейл, зависи как го искаш отговора от ЧЕЗ/ до 25 календарни дни от пускането на жалбата.Предполагам в цялата тая галимация няма да излезе абсолютно нищо, но искам всичко да мине по реда си и да видя какво ще ми отговорят.Въоръжете се с време ако решите да пускате жалба, защото центровете за клиенти са пълни с хора, които се оплакват от завишени сметки, съответно всички пускат жалби.Една възрастна жена преди мен, която твърдеше че живее сама имаше ток малко над 200лв, другите на опашката не успях да разбера за какво иде реч, но всеки втори говореше, че сметките им били двойни спрямо предния месец.
                    punto HGT

Коментар

ls1 написа:
                      Всичко което в момента изтъкваш като оправдание за по-високи декемврийски сметки - по-дълъг период, повече дни вкъщи заради празници, по-студено време - всички тези вече трябва да заработят в обратна посока. Периода е по-къс (от декемврийския засечен), времето е топло, а хората са на работа, даже грипна епидемия няма.
                      Да, така е. Ама ноемврийската не може да се пренебрегне, защото именно на базата на нея се изтъкват двойни сметки. Разликата в периодите между ноември и декември е (в моя случай ) 10 дни, а не 5 както казваш: ноемврийският е 26 дни, а декемврийският е 36 дни. А сега като го засекат нормално и е 30 дни периодът - сметката ще е по-малка, но няма да е толкова чувствително. Получава се така: ноемврийската и януарската са ми с по 5 дни по-къси, а декемврийската - с 10 дни по-дълга. Горе-долу е като да изплащаш стока - едно е да вадиш всеки ден по левче за 4 месеца, друго е да извадиш наведнъж 120 лева. Сравнението не е подходящо, ама показва как няколко малки периода се усещат различно от един голям, но за цялото време - общия период е един и същи и сметките са едни и същи. ===========================
                      didich написа:
                      но всеки втори говореше, че сметките им били двойни спрямо предния месец.
                      Е те това се опитвам да кажа от няколко месеца насам! Спрямо предния. А предният - не беше обичаен месец, а беше по-къс, по отношение на отчитането! Сравнява се 35 с 25-дневен период. Не е правилно. Защо не гледат обратното - сметката предния месец им е била двойно по-ниска от този Чашата наполовина пълна ли е, или наполовина празна?

Коментар

Оги, при мен няма отчитане на 20 или на 45 дни, засичането ми е точно месец за месец на едно и също число, а сметките растът, не всички са засичани на 35 дни, както твърдиш ти
                        punto HGT

Коментар

Доколкото усещам последствията от цялата работа ще е подмяна на сегашните електромери с ’умни’, по предложение на министъра. Цената, разбира се, ще е сред признатите от ДКЕВР разходи. Т.е. ще си ги плащаме ние със сметките по един или друг начин. Между другото даже и да глобят фирмите - и глобата им ще я платим ние. Абе празно няма, схемата е измислена, все ще плащаме.

Коментар

kiro_of_the_day написа:
                            В някои по-бели държави електромерите са направени така, че да не отчитат консумация, ако подаваното напрежение е по-ниско от законоустановеното. Сигурно има защо...
                            Чудя се дали имаме капацитет във форума да съберем пари за един електромер, да осигурим траф понижаващ на 170-180-190-200 волта от 220, т.е. със стъпка 10 волта, или 5... все някоя учена глава ще изкара един от мазето, връзваме един консуматор - 500-1000 вата примерно, колкото ни позволи трафа и да видим какво ще отчете машинката. Да документираме всичко на едно филмче и да го пуснем, така ще станем форума, който доказа:1. Волтажа пряко влияе върху отчетеното количество изконсумирана електроенергия.2. Волтажа НЕ влияе върху отчетеното количество изконсумирана електроенергия.
                            Fiat Coupe 1.8

Поведението на пътя е ПРЯКО отражение на възпитанието на всеки водач.

Коментар

Незнам, но имам чувството, че за да не си прецакан в тая държава ще трябва всеки да си изгради собствен замък с независимо електроснабдяване собствено производство, сонда за нефт, сонда за вода /макар, че ако откриеш вода пак се минава през басейнова дирекция и пак плащаш, защото водния ресурс на България е собственост на държавата независимо дали имаш нотариален акт за замята/ и собствено отопление и т.н., но и тогава ще измислят някакви данъци и такси, че да има кой да цица от теб, общо взето народа е една голяма кравеферма, а правителството са доячите, съответно и консуматорите на мляко.Аз спирам да пиша в тази тема, единствено ще драсна като ми направят проверката на електромера и ми изпратят отговора от ЧЕЗ.
                              punto HGT

Коментар

didich написа:
                                Оги, при мен няма отчитане на 20 или на 45 дни, засичането ми е точно месец за месец на едно и също число, а сметките растАт, не всички са засичани на 35 дни, както твърдиш ти
                                ... съответно не всички сметки растАт. Някои дори са по-ниски.

Коментар

Working...
                                X