Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко ви е сметката за тока?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

chaveto написа:
    Електромерите може да се нагласят да показват каквото ти е кеф. Принципно в тези електромери отчитането става с токов трансформатор. Според токовия трансформатор се смята коефициента......... Един вид ако в сметката му е зададено грешно число и веднага има грешка в полза на някой. На колкото и протести да излезем..... докато има енергийна мафия..... няма оправия.НЕК е от едната страна на улицата, през улицата минава кабел и захранва трафопост. Кабела и трафопоста са си наши и трафопоста си е в нашия двор. Сега се пита защо си плащаме сметката към ЧЕЗ като нямаме нищо общо с тях. Иначе един контролен електромер еднотарифен е голям колкото един АП от 63А да речем. Цената му беше около 50-60лв. Но монтирането му нищо не доказва, освен да знаеш дали те лъжат.
    Какво да кажа на ток ми е само телевизора, лампите и те са енергоспестяващи, пералнята , хладилника от там на там се отоплявам на парно и болера ми е със серпентина та цяла зима не го пускам Сега зимата 90 лв ток не знам как може да изгоря толкова много при такова малко потребление.Лятото 100 -110 като включвам и болера и направо ме убиват как толкова ток като потреблението ми е супер малко а киловатите са много как го правят тия гадове не знам !!!

Коментар

Vankata1985 написа:
      Какво да кажа на ток ми е само телевизора, лампите и те са енергоспестяващи, пералнята , хладилника от там на там се отоплявам на парно и болера ми е със серпентина та цяла зима не го пускам Сега зимата 90 лв ток не знам как може да изгоря толкова много при такова малко потребление.Лятото 100 -110 като включвам и болера и направо ме убиват как толкова ток като потреблението ми е супер малко а киловатите са много как го правят тия гадове не знам !!!
      Е колко де, колко е това "малко" потребление? Ще кажеш ли или ще си поредния, който си прави вятър? Всички твърдят, че е малко и до момента никой не е показал надписана фактура. Айде да си първия поне? Колко точно киловата ти е отчел електромерът? В момента колко показва, на фактурата колко пише? Като си свалиш бушоните - спира ли да отчита? Като включиш за един час товар от един киловат - колко ти отчита? Един, или 1.1?

Коментар

От Петък вечерта до Понеделник сутрин съм навърятл 80кв дневна и 22 нощна енергия. При това със стар електромер от 2007 год е сменяна последно.

Коментар

Публична проверка на електромер ще има утре --->
          В присъствието на министър Делян Добрев един от електромерите на адрес бул. "Петър Дертлиев" №3 вх. Б в София ще бъде представен за измерване в института за метрология.
          На въпросният, на който ще му проверяват електромера, съм му кум . От август месец са с малко бебе. От както е студено, климатка не е спиран. Апартамента е около 50-55 квадрата чиста площ. Декември месец сметката за ток им е била около 160 лева. Януари 327 лева! Пуснали са жалба, кумашина казва че по електромер, наистина са толкова, и че отчетенич период за януари е бил с два дни, по-дълъг от декември. Ама за два дни, двойна сметка?? Освен това по празниците 5 дни не бяха вкъщи.Та ще видим, ще Ви информирам.
          00' Bravo 105 JTD

Коментар

Като се замисля всеки измервателен уред има някаква грешка, но в началото на скалата е най-голяма. Следователно колкото повече се стремим да намаляваме консумацията си, толкова повече грешката ще расте. Не съм интересувал как отчитат реактивната енергия електроните електромери. Ами ако са настроени така, че да "надписват" сметката при отчитане на реактивна енергия? Ние си купуваме хладилници с енергиен клас А+, АА и т.н., а електромерът ни "наказва" за стремежа ни да правим икономия!?
            Няма начин да няма начин!

Коментар

nikolovvd написа:
              Като се замисля всеки измервателен уред има някаква грешка, но в началото на скалата е най-голяма. Следователно колкото повече се стремим да намаляваме консумацията си, толкова повече грешката ще расте.
              В грешка си относно тази грешка. Това важи (донякъде!) за уредите със стреклова индикация. Както и въпросните отчитат най-точно в края на скалата, но това е друга бира.
              nikolovvd написа:
              Не съм интересувал как отчитат реактивната енергия електроните електромери. Ами ако са настроени така, че да "надписват" сметката при отчитане на реактивна енергия? Ние си купуваме хладилници с енергиен клас А+, АА и т.н., а електромерът ни "наказва" за стремежа ни да правим икономия!?
              Отчитат си я нормално. Това е заложено в уреда и не може да се манипулира.
              Alfa 159 SW 2.4 Ti
              Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
              "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

ogi28b написа:
                Vankata1985 написа:
                Е колко де, колко е това "малко" потребление? Ще кажеш ли или ще си поредния, който си прави вятър? Всички твърдят, че е малко и до момента никой не е показал надписана фактура. Айде да си първия поне? Колко точно киловата ти е отчел електромерът? В момента колко показва, на фактурата колко пише? Като си свалиш бушоните - спира ли да отчита? Като включиш за един час товар от един киловат - колко ти отчита? Един, или 1.1?
                Оги малко потребление явно е твоето потребление. Защо търсиш надписана фактура, как да ти покажем такава, като предполагам никой от нас няма контролен електромер и да каже - ето във фактурата имам толкова, а моя електромер е отчел по-малко. Тука мисля, че никой не казва, имам 5000 киловата на електромера, а са ми писали 7900 във фактурата. Всички явно правим сметката на изразходваните киловати тази зима спрямо миналата. Аз се опитах да обясня ориентировъчно преди няколко страници как съм се изолирал (само корка ми струва колкото едно браво), подобрил съм енергийната ефективност на апартамента, в който живея и въпреки това за същия период спрямо миналата година имам 800 киловата повече. Нали едни нагли типове всяка вечер по телевизията ни обясняват, че сме енергийни вампири. Е аз не съм. Във входа никой не краде от другия, в това съм сигурен. Тука всички се познаваме много добре и едва ли някой ще се направи на мизерник, не сме за един ден. Още повече, че целия вход сме потърпевши, отново казвам спрямо същия период миналата година, когато беше толкова студено, че ходих на работа с трамвая, тъй като не можех да си отключа купето. Между другото тази вечер даваха по телевизията един човек, който е получил сметка 10 000лв за изразходен ток, а той докарал вещо лице, което да докаже, че няма необходимите консуматори, с които да го изразходи. Постави се за мъничко поне от другата страна, ако утре вместо 48лв ток получиш 459лв как би реагирал?
                Fiat Coupe 1.8

Поведението на пътя е ПРЯКО отражение на възпитанието на всеки водач.

Коментар

Като се замисля всеки измервателен уред има някаква грешка, но в началото на скалата е най-голяма. Следователно колкото повече се стремим да намаляваме консумацията си, толкова повече грешката ще расте.
                  Ако изхождам от измервателните уреди, в които аз съм вещ - грешиш. Съмнява ме и в електромерите да има различна зависимост, но пък съм склонен да я допусна, като вариант макар и нищожен.За колегата nikolce: Проверката на електромера е загубена кауза...Ако електромерите отчетат завишени ( не занижени) стойности различни от заложените им по стандарт аз глава си режа и я хвърлям на 100 метра...Преди да я хвърля обаче в случай на резултат удовлетворяващпотребителя ще се усъмня в игра от типа: "ала политик на помощ"...Ако има някакъв "шмекер" в отчета на тези уреди той е някъде между електромера и нашите консуматори. Проверката в лабораторията е условна. Там се задават няколко параметъра и стойности, които в ОПРЕДЕЛЕН експлоатационен режим уреда трябва да покрие със задоволителни резултати. ( утвърдени и заложени в съответния стандарт за изпитване на такива средства за измерване СИ )С разлики и специфики, като доставно напрежение, пикове, съпротивления и прочие "индивидуалности" никой няма да се съобразява в изпитвателната ЛАБОРАТОРИЯ...Дано ме разбирате, какво имам предвид...
                  A17DTС/S
                  Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

ntodorov написа:
                    Ако изхождам от измервателните уреди, в които аз съм вещ - грешиш. Съмнява ме и в електромерите да има различна зависимост, но пък съм склонен да я допусна, като вариант макар и нищожен.
                    Щом си вещ, то би трябвало сам да си обясниш разликата в отчитане на показанията при измервателни уреди със стрелкова индикация и електронни такива (с микроконтролер).
                    Alfa 159 SW 2.4 Ti
                    Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
                    "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

siluro написа:
                      Постави се за мъничко поне от другата страна, ако утре вместо 48лв ток получиш 459лв как би реагирал?
                      Опитвам се след всяко ново мнение в тази тема, и след всеки репортаж за протест по телевизора да се поставя от другата страна. Както и да си го представям - не виждам как може да стане. Това значи, че за два-три дни трябва на електромера ми да се навърти поне един мегават-час. Това е технологично невъзможно, защото при текущата инсталация максимумът е малко под 14 киловата на час. У дома имам още по-голямо ограничение: предпазителят не е 63 А, а е само 40 А, т. е. у дома ако включа повече от 10 киловата мощност - ще ми падне бушона. Поглеждам си електромера горе-долу два пъти седмично, за да видя дали отчетеното е горе-долу според потребеното "на око". И все пак - допускаме, че може да се случи. Какво ще направя? Първото, което ще направя, е да огледам много внимателно електрическото табло за видими злонамерени намеси. Ако не открия - свалям бушоните у дома и слагам камера пред електромера си, да видя дали ще отчете дори един импулс. Ако и тук всичко е наред - с чиста съвест ще си платя за проверка на уреда, защото ще съм сигурен, че няма други намеси. Ако в крайна сметка ми кажат, че отчита точно - пълня една чаша с много лед, сипвам си вода и пия на екс, защото нищо не мога да докажа. Как пък така всички електромери се развалиха едновременно точно през декември? Това са хиляди, хиляди. Не са два, три или пет. Това е все едно всички Фиати, които са Браво и са с двигател 1.6, точно на 185 000 километра по километраж, да им се вдигне разхода от 12 на 19 литра бензин на 100 км преход.

Коментар

ogi28b написа:
                        Как пък така всички електромери се развалиха едновременно точно през декември? Това са хиляди, хиляди. Не са два, три или пет.
                        Електромерите не са развалени. Реално всеки един абонат си е изразходил отчетеното, с една малка разлика. Веднага ти давам пример с Фиат. Представи си, че вместо бензин А95 ти дават 50 октанов който е някакъв коктейл. Просто фиатката пали, върви, бръмчи... но с намалена мощност. И за да постигнеш желаната скорост натискаш педала повече а това значи повече гориво. Сега предполагам трябва да ти е станало ясно къде е проблема и защо при всички наведнъж се получи

Коментар

Достатъчно метафори ползваме в тази тема, нека не изпадаме дотам да сравняваме ДВГ с електрически домашни уреди.

Коментар

gamma написа:
                            ntodorov написа:
                            Ако изхождам от измервателните уреди, в които аз съм вещ - грешиш. Съмнява ме и в електромерите да има различна зависимост, но пък съм склонен да я допусна, като вариант макар и нищожен.
                            Щом си вещ, то би трябвало сам да си обясниш разликата в отчитане на показанията при измервателни уреди със стрелкова индикация и електронни такива (с микроконтролер).
                            За уредите, в които аз съм вещ няма зависимост между точността на отчета и вида на измервателната им скала. Разликата се явява единствено и само в зависимост от класа на точност на тези уреди и предназначението им. Едни от най-прецизните ни битови уреди са именно СИ със стрелкови индикации и ...не са български. От подобна прецизност обаче обикновения потребител няма файда, монополиста - да.ПС: Кои уреди със стрелкови индикации и електронни такива визираш колега ?
                            A17DTС/S
                            Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

chaveto написа:
                              ogi28b написа:
                              Как пък така всички електромери се развалиха едновременно точно през декември? Това са хиляди, хиляди. Не са два, три или пет.
                              Електромерите не са развалени. Реално всеки един абонат си е изразходил отчетеното, с една малка разлика. Веднага ти давам пример с Фиат. Представи си, че вместо бензин А95 ти дават 50 октанов който е някакъв коктейл. Просто фиатката пали, върви, бръмчи... но с намалена мощност. И за да постигнеш желаната скорост натискаш педала повече а това значи повече гориво. Сега предполагам трябва да ти е станало ясно къде е проблема и защо при всички наведнъж се получи
                              За разлика от колите мощността при токовите инсталации е малко по-различна величина. Сещаш се, че ако колата ти има 90 коня мощност - тя повече няма да успее да изработи, нали?Обаче ако ти пусна 300V ток на уреда с нажежаема жичка, който до сега е харчел 2200W изведнъж ще похарчи цели 3000W - т.е. ще стане по-мощен. Но ако ти пусна 200V - тоя същия уред ще започне да харчи 2000W - т.е. по-малко. И дали ти се иска или не да постигнеш по-добра ползваемост - при тия входни данни - винаги ще получаваш конкретни изходни данни. При тока няма "искам-не искам" има само фаза и нула. И затворен токов кръг. Оги го обяснява, но да ти го обясня и аз - ако уредите у дома ти са проектирани да работят на 220V напрежение, то допуска им за работа е минимум 5% и максимум 10% т.е. могат да функционират според фабрично предвидените им параметри при напрежение от 198V до 232V. Тогава например лампа с нажежаема жичка свети или много по-слабо и колкото и да искаш да светне по-добре няма как да настъпиш газта или свети много ярко, а тогава ... не можеш да и отнемеш газта. Тока си е ток. Единствените манипулации приложими в ситуацията са неправомерно включване в твоя токов кръг или манипулиран електромер. Това - свързано с евентуалната грешка. Друг допустим момент е просто надписана по документи сметка...
                              Steliyan's Life!
                              FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

ogi28b написа:
                                Ако в крайна сметка ми кажат, че отчита точно - пълня една чаша с много лед, сипвам си вода и пия на екс, защото нищо не мога да докажа.
                                Значи - ти знаеш, че нищо не можеш да докажеш и могат да ни клатят както си искат. Много логично следва изводът, че те това го знаят още по-добре. И най-логично следва въпросът - кой би ги спрял да го правят и най-вече ЗАЩО да не го правят? И последният логически въпрос от ситуацията - какво е решението? Защото един месец ще пиеш вода с много лед, втори месец ще пиеш вода с много лед, на третия си вече болен ама пари за лекарства не са останали. Аз не заемам страна в случая, защото не разбирам и не съм запознат. Моята сметка е както обикновено. Е, малко по-висока - 40 лева. Но как пък миналата година, когато пак имаше Коледни празници, хората пак си бяха вкъщи, отчетния период пак е бил леко по-голям, да не говорим, че миналата година беше много по-студено, хората не са имали със 100-200% по-високи сметки? Има нещо сбъркано, но какво е - не знам. А оправданията са доста плоски.
                                The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

Working...
                                X