^ Мерси за разсяснението, градски. И аз така мислех, ама спорих с една колежка, че викам някой, който разбира да потвърди.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Колко ви е сметката за тока?
Collapse
X
-
style34 написа:Това, което ele каза, и аз се чудя за същото. Има ли нещо вярно в това, че като падне напрежението, електроуредите започват да харчат повече ток? Аз не мисля така, но и не разбирам.
Коментар
-
ogi28b написа:Ако обръщаш внимание, електроцентралите не ги бърка напрежението. -----Ред.: В примера на Дидо - печката от 2200 вата на 180 волта ще отдава само ~ 1470 вата.
Коментар
-
Да се върнем на темата, че много се отплеснахте със сметки.Току що се появи и моята сметка: 335,56лвОтчетен период - 18.12.12 - 23.1.13.Толкова очаквах, толкова получих.Сметката съм си я направил по средна мощност на консуматорите за отопление, които имам - климатик, маслен радиатор, котле на парното.Лятната сметка - околко 80лв. Значи отоплението за тези 35-6 дни ми е 250лв или 7лв на ден...Маслен радиатор - около 12 часа работи на 1,5кв, средна консумация 0,75кв на час = 9кв/24 чКлиматик - максимална мощност 1,6кв, КОП 3,5 ( някъде там), работи по 24 часа, но вечер поне 6-7часа не включва. 15 часа Х0,8кв = 12кв/24чДо тука двете машини - 21 киловата на ден, по средна цена 0,17лв - 3,60лв.Котле на парното, работи по 6-7 часа нощно време като го пускам на загрята система. Средна консумация - 3кв на час. Ето още 21 кв, само че на 0,14лв - още 3лв.3,60 + 3,0 = 6,60 на ден. Останалите до 7 лв са някоя духалка за кратко или леко успиване и по късно изключване на котлето или даже в рамките на статистическата грешка.Толкова друзя... Всеки може да си я нарави тази сметка с малко фантазия и прочитане на лепенките по електроуредитеAlfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
vital написа:Тия, които не са на ЧЕЗ кви периоди на засичане имате Yellow_Flash_Colorz_PDT_23 Моите са от дата до дата +- максимум 1-2дни(ако са почивни).Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Коментар
-
ogi28b написа:style34 написа:Това, което ele каза, и аз се чудя за същото. Има ли нещо вярно в това, че като падне напрежението, електроуредите започват да харчат повече ток? Аз не мисля така, но и не разбирам.FIAT BRADVA 1,6 с няколко вентила
Коментар
-
Колега, нали си ме цитирал? Прочети ми мнението внимателно, прочети това на Дидо също. Бойлерът ти на 180 волта ще консумира около 2400 вата а не 2800. Сега с това уточнение пак го сметни и кажи резултата Тук някой топлотехник трябва да каже за затопляне на 80 литра вода от 10 до 70 градуса колко енергия е нужна. На практика ако ти трябват 5000 вата, дали ще ги получиш като 180 волта и 2:10 часа или като 220 волта и 1:20 минути - все е тая. Да, за останалото време ще има топлинни загуби от бойлера, но те не биха били толкова значителни. Принципно си прав, че ще изхабиш малко повече мощност, но не защото при ниско напрежение консумира повече, а защото имаш загуба от бойлера, той изстива като стои така. В тоя ред на мисли - бойлер от 3 киловата ще изхаби повече енергия спрямо такъв от 10 киловата, защото ще работи повече време, дори на 220 волта. Най-ефективно в този смисъл е проточен бойлер. Топли на момента и ползваш веднага. Няма практически загуби. Ако чак толкова влияят тези загуби - смени бойлера по-добре. Във всички примери времето е "единица". 1 минута, 1 час, 1 ден... за единица време са сметките. Демек - времето няма отношение, защото не вземаме предвид топлинните загуби. Ако, обаче ни интересува абсолютното време и абсолютната изразходена енергия - прав си - ще изхаби повече. А колко точно - друг въпрос.
Коментар
-
Не ти трябва топлотехник, Оги, правилно си го обяснил.За затоплянето на определено количество вода трябва определено количество енергия.Без значение дали ще се топли за 1 час или за 5 часа.Разликата идва от загубите от повърхността на бойлера, макар че съвременните бойлери са много добре изолирани и тези загуби са минимални.А конкретно на въпроса - енергията, необходима за затопляне на 80 л бойлер от 10 до 70 градуса е (допускаме 1 л вода = 1 кг вода, което не е вярно, но е достатъчно близо):4.19 kJ/kg.K * 80 kg * (70-10)К = 20112 kJ топлина. Ако искаме да се стопли за 1 час - необходимата мощност е 20112/3600 = 5.6 kW - съответно необходимата ел.енергия е 5.6kWh.Друг е въпроса, че бойлерите обикновено топлят от 15 до към 55 градуса, което прави 3.7 kWh енергия. Или един 3 kW бойлер ще се стопли за около 1 час и 15 минути.
Коментар
-
А аз да се включа малко към ламерите тука - колко са топлинните загуби през неефективните прозоречни остъкления? През стените? През всичките фуги - знайни и незнайни?Преди 8 години жена ми започна работа в една фирма, чиито офис беше в нов енергийно ефективен апартамент. За да поддържат 23 градуса в отоплителния сезон плащаха смешни сметки за ток - при работещи 2 климатика и един конвектор в едната стая. Кооперацията беше с много добре направена система от входни врати и дори в коридора и по стълбището се усещаше осезаема разлика "улица"-"кооперация". Температурата в офиса от 18:00 в петък до понеделник 09:00 падаше с 3-4 градуса при минусови температури...В по-топлите зимни дни, дори от работата на трите компютъра помещението (24м2) в което се работеше се затопляше доволно... Не знам, аз ако имам възможност - ще изолирам и апартаметна максимално. Почти съм го направил де, остана ми само една стена + врата.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Immortal написа:style34 написа:Това, което ele каза, и аз се чудя за същото. Има ли нещо вярно в това, че като падне напрежението, електроуредите започват да харчат повече ток? Аз не мисля така, но и не разбирам.Изовд - не е вярно, а е обратното. Казано с други думи - Ако нещо консумира 1 киловат, дали ще му подадеш 10 ампера със 100 волта напрежение, или 5 ампера с 200 волта - консумацията все е 1 киловат. Ако обръщаш внимание, електроцентралите не ги бърка напрежението. Те произвеждат 1 мегават. Дали той ще излезе като 2.5 ампера и 400 киловолта, или като 40 ампера на 25 киловолта - все излиза 1 мегават. Понеже Ват е равно на Волт по Ампер.
Коментар
-
Е нали това говорим, ти изведнъж казваш "Не е така." и казваш съвсем същото. Не е по врат, по шия е.За бойлера - изследваме го без да ни интересува топлинната загуба през него. Приемаме че е идеално изолиран. Ако ще и един месец да го загряваш с 5 вата на час - за загряването на водата ще са нужни точно 3.7 Киловат-часа, от примера на Дидо. Това, че се губи през него е друг въпрос и както казахме - наистина ще отиде повече енергия заради увеличеното време, защото докато тече то - има загуби през топлоизолацията.За другото - при постоянно съпротивление е ясно, че при падане на напрежението, мощността пада на квадрат. Но ако не знаеш съпротивлението и тепърва произвеждаш нагревателя, първо ще се поинтересуваш на какво напрежение ще работи. Така за да го направиш 1 или 2 киловата - няма значение дали ще го направиш да работи на 100 волта и 20 ампера, или ще е на 200 волта и 10 ампера. Все е 2 киловата. Абе елктромерът измерва изразходваната енергия. Измереното е функция от напрежението, тока и времето. Права функция: киловат-час, или волт по ампер по час. Което и от трите да увеличиш - увеличава се измереното. Като ги намалиш - намалява измереното. И предвид това, че Амперите са в частност функция на напрежението, заради постоянното съпротивление, обикновено като увеличиш напрежението - нараства и токът за резистивен товар.
Коментар
-
Аз си направих грубо по друг начин сметката за тока .Вземах си миналогодишната фактура за периода 15 декември до 20 януари и там общо нощна и дневна имах 1240кв.За тия киловати съм заплатил тогава 164лв. Вземах сегашната фактура от 18 декември до 21 януари тази година и общо имам 830кв за сумата 157лв.Като разделих 164лв на киловатите 1240 получавам около 15 стотинки за киловат .Пиша приблизително числата защото пиша от друго място и фактурите не са при мен.Като разделя сегашните 157 на сегашните 830кв се получава около 18 стотинки киловата . Та мисълта ми е че вече трябва да се предвижда и направеното увеличение на цената на тока и от там и високите сметки.
Коментар
-
За да не го пиша пак :Pgamma написа:96 квадрата апартамент, три стаи и голям коридор, 1-ви жилищен етаж, външна и ВЪТРЕШНА изолация навсякъде, включително пода и тавана. Топли се целият с клилматик LG 18-ска в хола (~30 квадрата) + духалка от време на време в спалните. Бойлера (80л.) не се изключва, готви се на ток, цялото осветление е енергоспестяващо.Код:Отчетени показанияЕлектромер No /тарифа отчетен период п.старо п.ново разлика служ.ен. кВтч---------------------------------------------------------------------------------------------------------ХХХХХХХХХ/дневна 22.12.2012 - 28.01.2013 16671 17348 677 677ХХХХХХХХХ/нощна 22.12.2012 - 28.01.2013 12041 12349 308 308Крайни цени на електрическа енергия - ниско напрежение /НН/--------------------------------------------------------------------------------------------------------- кВтч Ед. цена лв/кВтч Общо/лвдневна ел.енергия 22.12.2012 - 28.01.2013 677 0.17121 115.93нощна ел.енергия 22.12.2012 - 28.01.2013 308 0.11679 35.97---------------------------------------------------------------------------------------------------------Електрическа енергия (985 кВтч): 151.90---------------------------------------------------------------------------------------------------------Данъчна основа на доставката: 151.90Размер на данъка / Данъчна ставка ДДС 20%: 30.38---------------------------------------------------------------------------------------------------------Обща стойност на фактурата в лева: 182.28Словом: сто осемдесет и два лева 28 стОбща сума за плащане в срок до 25.02.2013: 182.28
Код:Отчетени показанияЕлектромер No /тарифа отчетен период п.старо п.ново разлика служ.ен. кВтч---------------------------------------------------------------------------------------------------------ХХХХХХХХХ/дневна 23.12.2011 - 26.01.2012 11978 12721 743 743ХХХХХХХХХ/нощна 23.12.2011 - 26.01.2012 10106 10451 345 345Крайни цени на електрическа енергия - ниско напрежение /НН/--------------------------------------------------------------------------------------------------------- кВтч Ед. цена лв/кВтч Общо/лвдневна ел.енергия 23.12.2011 - 26.01.2012 743 0.15132 112.43нощна ел.енергия 23.12.2011 - 26.01.2012 345 0.10174 35.08---------------------------------------------------------------------------------------------------------Електрическа енергия (1088 кВтч): 147.51---------------------------------------------------------------------------------------------------------Данъчна основа на доставката: 147.51Размер на данъка / Данъчна ставка ДДС 20%: 29.50---------------------------------------------------------------------------------------------------------Обща стойност на фактурата в лева: 177.01Словом: сто седемдесет и седем лева 01 стОбща сума за плащане в срок до 25.02.2012: 177.01
Alfa 159 SW 2.4 Ti
Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
"...внимавай че тези италиански кочини много вървят."
Коментар
-
Mи каквото и да смятам, по начина по който топлиш апартамент голям колкото моя и малко повече изолиран - стоите на студено по моите критерии... Вероятно в стаята където ти е климатика е 21-22 градуса, а в спалните 18-19 макс и то като се пусне духалка.Моите сметки са такива защото се поддържат 23-24 градуса навсякъде и се ходи по къс ръкав.Ама както казват- кеф цена няма.А и да не забравяме че горя дърва за 450лв на сезон - което са си още 100лв на месец към сметките средно.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар