Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко ви е сметката за тока?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

jordan85 написа:
    Сега проверих онлайн дали ми е излязла новата фактура и останах направо потресен Сметката ми е с близо 90% по-висока срванение с предишния месец! Не мога да си го обесня при положение че всичко си работи както преди,айде да е имало няколко по студени дни...
    Електромера провери ли си? Отговаря ли това, което пише на фактурата, на числата на електромера? Какъв е отчетният ти период?Преди час и половина си погледнах електромера и записах данните. Сега излизам и пак ще го погледна. За този час и половина е работил компютърът, телевизорът, хладилникът, лаптопът и още два телевизора на стенд-бай, една дигитална фоторамка и 10 минути осветление в баня, което е общо 35 вата. Като изляза, телевизорът ще мине на стенд--бай, а компютърът ще заспи. Ще видя след 2-3 часа като се върна каква е разликата и ще пиша.

Коментар

Оги изчетох ти мнението и не съм много склонен да се съглася с теб. Миналата година за същия отчетен предиод имам 800 киловата по-малко. Разликата е, че миналата година ползвах конвенционален климатик Мидеа, а тази година супер ДЦ Инвертор на Генерал. Също така налепих и фибран на тавана, но пък сложих 600 вата конвекторна печка в банята. Други нови електроуреди нямам, като всички домакински уреди в кухнята са ми клас А и са същите от миналата година. Хайде сега дай ми ясно обяснение как аджеба допълнителния електроуред в банята от 600 вата ми е качил сметката с 800 киловакта, като се има в предвид, че бойлера се загрява със слънчева енергия (със супер модерен диференциален термостат, с изправна система, т.е. не топля атмосферата нощно време). Статистически погледнато тази зима е по-топла от предходната.П.П. Да драсна само още един ред - коментирах супер сметката си с 2-ма от съседите. И те са втрещени от техните.
      Fiat Coupe 1.8

Поведението на пътя е ПРЯКО отражение на възпитанието на всеки водач.

Коментар

380 лева......

Коментар

ls1 написа:
          Това е дълъг спор, но все пак в някаква степен това за което си платил 70лв си го ползвал. Щото ако нямахте парно в сградата малко се съмнявам, че щеше да минеш с 90лв ток.
          Няма да го обръщам на спор, но първо за едни тръбички, дето я имат ф20 я нямат, които ми минават през имота така ще ме стоплят, че направо се разхождам по къси гащи вкъщи, второ точно тея тръби всяка вечер ги проверявам дали са топли и се оказва, че само тръбите в банята, които минават са топли /говоря за тръби не за лира/ и така излиза, че плащам 70лв за нещо дето ми минава само през имота само в банята, което не указва абсолютно никакво значение за температурата в помещението, но по принцип от топлофикация го водят, че ми отоплява помещението - хахах голяма смешка.Да питам нещо друго - защо никъде в топлофикация не се отчита фактора топлоизолация ??? логично е когато една панелка е топлоизолира загубите на топлина да са много по малки, съответно енергията за поддържане и затопляне на определена кубатура да са по малки, това е така, но никой не го отчита и независимо дали си с изолация или не пак плащаш същите сметки като останалите, ако ще на тях и дограмата да им липсва.Отоплявам се на дърва с камина, ако ще от топлофикация да ми наредят целите стени с радиатори пак няма да постигнат необходимата температура, която постигам с твърдото гориво, но разликата знаеш ли каква ще е, че на твърдо гориво ще мина с 300-400лв за целия сезон, а с топлофикация само 500лв ще ми е сметката за един месец, през който най вероятно външната температура няма и да е минусува , за това и съм се отказал от тия измекяри, но скапания закон така са го направили, че да им цакаш, макар и да не ползваш, ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪЛГАРИЯ
          punto HGT

Коментар

ls1 написа:
            Това за кой период?
            Последната ми беше до средата на декември,тази голямата не знам до кога е засечена,трябва да я платя и да видя,че в интернет ми пише само дължимата сума без подробности.Като видя бончето и ще засека електромера да не са надписали.
            Peugeot 307 2.0i ГИ
            ex: Fiat Brava 1.6 16V 90hp

Коментар

Няма да го обръщам на спор, но първо за едни тръбички, дето я имат ф20 я нямат, които ми минават през имота така ще ме стоплят, че направо се разхождам по къси гащи вкъщи
              Много пъти съм го мислил. А не би ли трябвало от Топлофикация да ми плащат за "топлите" тръбички, които са "скрити" в имота ми и се топлят от "моето" топло ?Щото другата алтернатива на тръбичките ( щом не ги ползвам) е да се "покатерят" по калкана - ей тъй на студеното, пък ако ще и със 100 изолации да си ги увиват.
              A17DTС/S
              Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

Точно това е парадокса, приеха така закона, че тези тръбички хем са твои, защото всичко, което ти минава през имота би следвало да е твоя собственост, хем не можеш да ги пипаш, защото те са собственост на топлофикация, от което изхожда, че неможеш да ги режеш или пък изкарваш извън имота си, тоест ти ако ги искараш навън пак ще ти идват сметките, защото топлинните счетоводители разпределят сградната инсталация на всички апартаменти.Единствено нещата май са решени при новото строителство, защото там сградната инсталация минава през стълбищната клетка, тоест през имота ти не минават вертикални щрангове, съответно ако не желаеш да ползваш топло не плащаш сградна инсталация и всичко като сметки отива при този, който ползва парно. За мен това е най логичното решение, който ползва да си плаща и сградната инсталация, който не ползва да си намерят начин да си махнат тръбите, но това няма да стане никога според мен. Кой е луд да премахне нещо от което капят парички всеки отоплителен сезон
                punto HGT

Коментар

Нашата сметка за 20 и няколко дни е 186 лева. На базата на два климатика 2 бойлера и един конвертор, работещи нон стоп.

Коментар

Днеска платих и видях разбивката.Дневна - 1932 квтчНощна - 673 квтчСамо изразходваните киловати са ми следните суми:Дневна - 186,18 лв.Нощна - 19,75 лв.Всичко останало до 568,24 лв. са ТАКСИ И ДДС.
                    "Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."

ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
                    Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE

Коментар

Амбицирах се и от днес започвам да записвам всекидневно показанията на електромера. Мисля да го правя поне 3-4 месеца. Така поне ще знам със сигурност дали от EVN отчитат реалните показания на електромера.
                      Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

siluro написа:
                        Оги изчетох ти мнението и не съм много склонен да се съглася с теб.
                        Кое от всичките? Защо сметката ти е по-висока с 800 КВч - не мога да отговоря, не знам. Запитай себе си. Все пак това е сметката в твоето жилище. Провери ли си отчетния период и показанието на електромера? Накратко, ако някой не е разбрал - сметката зависи само и единствено от показанието на уреда, а него би трябвало всеки да може да го види. Ако уредът ти е отчел 1000 киловат-часа - сметката ти идва за 1000 киловат-часа. А това дали си ги използвал, дали някой се е включил към теб, дали имаш един нов отоплител от 600 вата или си включвал уредите по-малко, или зимата е по-топла или по-студено спрямо миналата - е съвсем, съвсем отделна тема. ЧЕЗ/ЕнергоПро/ЕВН ги интересува какво пише на уреда. Ако пише 1000 киловата - пращат фактура за 1000. Не ти пращат за 3000, нито за 320. Това е основното ми мнение - че хората протестират неправилно, без да знаят точно за какво и без да са си погледнали уредите. То и на мен са ми много 90 лева, ама погледнах уреда и си показва толкова, колкото е фактурата. Черно на бяло. Не мога да кажа, че са ме ощетили. Ако ще и да се насера - толкова си показва. Дали съм ги изразходил аз, или някой се е вързал към мен - това вече си е мой проблем. Ако имам претенции - плащам си проверката и доказвам, че съм прав, или че не съм. Пак призовавам - нека всеки, който се оплаква, да покаже копие от фактурата и после снимка на електромера, на която се вижда, че е ощетен и не му е измерено правилно.Това е доказателство за измама. Всичко останало е мрън-мрън. Като ползвате ток - трябва да го платите, в крайна сметка. Ето и показанията на моя електромер от одеве, за период от 4 часа, през които не съм бил у дома и е работел само хладилника, а всички други уреди - на стенд-бай.11:45 часа - 8628.3 киловат-часа13:30 часа - 8628.7 киловат-часа (за периода от 11:45 е работил компютър, телевизор, хладилник, малко осветление и няколко неща на стенд-бай) 17:30 часа - 8629.0 киловат-часа.Общо 400 ват-часа. От тях - около 80 за телевизора, към 150 да са за компютъра, 10 за осветление и други уреди, и оостават към 150-160 да са били за компресорите на хладилника. (С два е.) Гледам, че вече и други колеги са писали за странностите на Топлофикация. Ей там е истинският проблем, а не в тока. Токът си го виждате - толкова киловата, по толкова лева.Много се надявам поне един човек да покаже грешна фактура. Но се съмнявам. Дори да има - те са единици, не казвам че няма изобщо. Но в никой случай не са стотици и хиляди, както се опитват да го изкарат с тея безумни протести. Със сигурност 500 000 или 1 000 000 електромера не са се развалили изведнъж, точно през декември, точно когато периодът е с 5 дни по-дълъг, точно когато е имало с 3 дни повече почивни дни.Хайде и всеки, писал в темата, да си покаже сметката за януари и после за февруари, да сравняваме.

Коментар

snake и аз искам да си ги записвам, обаче много трудно отварям таблото. С триста зора го отварям с най-големия си ключ напреки или с една отверка.Иначе лошо няма. Утре сутринта ще си засека показанията.
                          "Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."

ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
                          Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE

Коментар

Отварянето на таблото при мен е невъзможно или по-точно нежелателно, защото е пломбирано. Но пък показанията на електромера се виждат сравнително добре и без да го отварям. Има там някакви прозорчета и се вижда. Досега грам не съм се интересувал, но след това 25 %-но увеличение, което не ми се вижда нормално, започвам да следя нещата.
                            Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Sandra написа:
                              Нашата сметка за 20 и няколко дни е 186 лева. На базата на два климатика 2 бойлера и един конвертор, работещи нон стоп.
                              Браво, направо можеш се радваш на такава ниска сметка :D Нашата е 268лв. с два японски климатика (хиперинвертори) един бойлер, един хладилник. Телевизора, компютъра и готварската печка не работят постоянно, а само гогато се налага. Отоплявам около 60 квадрата и да се има предвид че зимата беше мека. Поздрави

Коментар

Добре Оги прав си за някое от мненията ти малко преди моето ставаше въпрос, както и да е. Искам да задам въпрос - колко то вас, които смятат, че са изразходили нереално повече киловати спрямо същия отчетен период през миналата година имат от новите електронни електромери и има ли такива със старите - с шайба ?
                                Fiat Coupe 1.8

Поведението на пътя е ПРЯКО отражение на възпитанието на всеки водач.

Коментар

Working...
                                X