Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко ви е сметката за тока?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Immortal написа:
    Между другото - какво сте чували за въздушен слънчев колектор от бирени кутийки?Днес видях такова чудо на живо и се шашардисах.През слънчевите зимни дни вади въздух до 65 градуса затоплен. Поддържа в стаята 25 градуса при 0 отвън. Само слънце да има.Ето ви едно клипче: http://www.youtube.com/watch?v=PqObr-M39UgЦялата инвестиция е излязла 100 лв, като кутийките са събирани безплатно.Който се интересува, като ми дойде на гости, ще го заведа в съседа да види.
    Добре де може ли да дадеш малко повече инфо за тази чудесия,как работи това нещо?

Коментар

badr_hari написа:
      Immortal написа:
      Между другото - какво сте чували за въздушен слънчев колектор от бирени кутийки?Днес видях такова чудо на живо и се шашардисах.През слънчевите зимни дни вади въздух до 65 градуса затоплен. Поддържа в стаята 25 градуса при 0 отвън. Само слънце да има.Ето ви едно клипче: http://www.youtube.com/watch?v=PqObr-M39UgЦялата инвестиция е излязла 100 лв, като кутийките са събирани безплатно.Който се интересува, като ми дойде на гости, ще го заведа в съседа да види.
      Добре де може ли да дадеш малко повече инфо за тази чудесия,как работи това нещо?
      За работата е елементарно.Вентилатор засмуква от пода на стаята студен въздух, прекарва го през колектора, там въздухът се загрява и се вкарва в стаята загрят.Колекторът е направен от бирени кутийки, чиито дъна са изрязани и оформени като перки (за да завъртат въздуха вътре). От бирените кутийки се правят "тръби" дълги около 2 м, като в долната и горната част на корпуса от дъски се оформят колектори. Боядисват се черни , зад тях се слага изолация. Отгоре се слага стъкло или найлон (в случая на моя съсед).Ето тук има клипче на целия процес от изработката: http://www.youtube.com/watch?v=FSQVGhn8KRUГледам го тоя на клипчето, не си разкрива всички тайни Както по-горе казах, дъната на кутийките се изрязват като перка на вентилатор. В нета има достатъчно информация.

Коментар

Immortal написа:
        badr_hari написа:
        Immortal написа:
        За работата е елементарно.Вентилатор засмуква от пода на стаята студен въздух, прекарва го през колектора, там въздухът се загрява и се вкарва в стаята загрят.Колекторът е направен от бирени кутийки, чиито дъна са изрязани и оформени като перки (за да завъртат въздуха вътре). От бирените кутийки се правят "тръби" дълги около 2 м, като в долната и горната част на корпуса от дъски се оформят колектори. Боядисват се черни , зад тях се слага изолация. Отгоре се слага стъкло или найлон (в случая на моя съсед).Ето тук има клипче на целия процес от изработката: http://www.youtube.com/watch?v=FSQVGhn8KRU
        Гледам го и ми изглежда много добро като изпълнение,и доста ефикасно ми се струва.

Коментар

Искам обаче в тази тема да напрвим едно много важно уточнение - кой какво разбира под "топло". Защото ние харчим доста за отопление, но в къщи е най топло от където и да съм ходил - и у сестра ми, и у нашите (макар че там става баня ако не пестят въглищата за парното), и у приятели, и у съседи (и то южни апартаменти в нашата кооперация). В момента седя пред камината, с крака на табуретката към нея, гледам новините и пиша на таблета и най важното - по къс ръкав съм, с тънка лятна тениска. Температурата вечер в къщи е 25 градуса в хола, 22-23 в спалните. Пак ще повторя - климатиците са хубаво нещо, и аз имам климатик, ама огънчето е нумеро уно!Струва си усилията, поне за мен. Мога да се топля само на ток, но да го правя с парно на ток е безбожно скъпо(въпреки това имам и ел.котле в системата за всеки случай), а с климатици - не достатъчно топло и доста проветриво.
          Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
          Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
          ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

Yavor написа:
            Искам обаче в тази тема да напрвим едно много важно уточнение - кой какво разбира под "топло". Защото ние харчим доста за отопление, но в къщи е най топло от където и да съм ходил - и у сестра ми, и у нашите (макар че там става баня ако не пестят въглищата за парното), и у приятели, и у съседи (и то южни апартаменти в нашата кооперация). В момента седя пред камината, с крака на табуретката към нея, гледам новините и пиша на таблета и най важното - по къс ръкав съм, с тънка лятна тениска. Температурата вечер в къщи е 25 градуса в хола, 22-23 в спалните. Пак ще повторя - климатиците са хубаво нещо, и аз имам климатик, ама огънчето е нумеро уно!Струва си усилията, поне за мен. Мога да се топля само на ток, но да го правя с парно на ток е безбожно скъпо(въпреки това имам и ел.котле в системата за всеки случай), а с климатици - не достатъчно топло и доста проветриво.
            И аз това казвам.

Коментар

Immortal написа:
              badr_hari написа:
              Immortal написа:
              За работата е елементарно.Вентилатор засмуква от пода на стаята студен въздух, прекарва го през колектора, там въздухът се загрява и се вкарва в стаята загрят.Колекторът е направен от бирени кутийки, чиито дъна са изрязани и оформени като перки (за да завъртат въздуха вътре). От бирените кутийки се правят "тръби" дълги около 2 м, като в долната и горната част на корпуса от дъски се оформят колектори. Боядисват се черни , зад тях се слага изолация. Отгоре се слага стъкло или найлон (в случая на моя съсед).Ето тук има клипче на целия процес от изработката: http://www.youtube.com/watch?v=FSQVGhn8KRUГледам го тоя на клипчето, не си разкрива всички тайни Както по-горе казах, дъната на кутийките се изрязват като перка на вентилатор. В нета има достатъчно информация.
              Преди няколко седмици даваха репортаж по телевизията за някакъв детски клуб...по астрономия ли по какво...дето си правеха такова нещо за да си затоплят зимата стаите където се събират.

Коментар

Явка, сигурен ли си, че е добре за организма да търпи толкова големи температурни сътресения - от 25 градуса вътре да излизате на -10 вън.Преди години у нас работеше радиатора на 5 и климатика на 30 градуса, а аз се разхождах по тениска и гащи - синузита ми обаче никак не се чувстваше добре и направо щеше да се пръсне Всеки месец ходех на лекар и всеси път едно и също - температурната разлика направо смазва имунната система, организма се отпуска и не съумява да се пази ефективно.

Коментар

Kuku написа:
                  Явка, сигурен ли си, че е добре за организма да търпи толкова големи температурни сътресения - от 25 градуса вътре да излизате на -10 вън.Преди години у нас работеше радиатора на 5 и климатика на 30 градуса, а аз се разхождах по тениска и гащи - синузита ми обаче никак не се чувстваше добре и направо щеше да се пръсне Всеки месец ходех на лекар и всеси път едно и също - температурната разлика направо смазва имунната система, организма се отпуска и не съумява да се пази ефективно.
                  Абе хем си прав, хем не си. Поне за последните години не съм забелязал отрицателни отражения. А и колко седим навън - все пак не работим на пазара за зеленчуци де. От къщи - в колата и на работа/училище. Само да не каже някой сега че при -10 стои навън за удоволствие...Да, като работех навремето по пазарите и като бях в казармата ми беше супер топло при под 20 градуса и ходех гол, ама това време отмина.

Коментар

Yavor написа:
                    като бях в казармата ми беше супер топло при под 20 градуса и ходех гол, ама това време отмина.
                    Аз съм така всяка година от 1996 септември.
                    Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
                    Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

Между 25 и 40 лв. и зиме и лете...
                      VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                      VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                      VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                      VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                      Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Ако трябва да съм честен, от 12.09.2012г. нямам никаква идея колко ми е сметката ни за ток, ни за вода, ни за парно.
                        Manowar - Татко
                        Еx Fiat Brava 1,6 16v 103hp ELX '97 LPG - Брависима
                        Ex Fiat Marea Weekend 2.0 20v 147hp HLX '97 CNG - Марчето
                        Ex Lancia Thesis 3.2 V6 230hp '06 LPG - Теси
                        Fiat Multipla 1,6 16v 103hp Bipower '00 - Боко

Коментар

kiro_of_the_day написа:
                          Как ги правите тези малки сметки за ток.През лятото ядко мога да падна под 60-70 лв. А за зимният период под 120-150 лв .е изключително рядко.
                          първият ми автомобил беше ЖИГУЛИ
                          Lancia Kappa 2.020v 155 H.P
                          Велико Търново/ Горна Оряховица там ми е корена

Коментар

Лятото 30 лв. зиме 50-60.,топлим се на ТЕЦ
                            Fiat Idea 05" 1.9 JTDm
                            Lancia Ypsilon 06" 1.4 16v Momo design
                            Ventura garage

Коментар

Mury написа:
                              Лятото 30 лв. зиме 50-60.,топлим се на ТЕЦ
                              Мръсници....

Коментар

sharpradi написа:
                                kiro_of_the_day написа:
                                Как ги правите тези малки сметки за ток.През лятото ядко мога да падна под 60-70 лв. А за зимният период под 120-150 лв .е изключително рядко.
                                Лесно се правят подобни сметки:Ток се ползва само за осветление с икономични крушки, хладилник, телевизор и компютър.Готви се на газ или на печката на дърва, отопляват се с дърва, бойлерът е със слънчеви батерии или на дърва...И ето ти ток 20 лв.Само че тук трябва да прибавим и газ еди колко си лева, и дърва еди колко си лева, парно - еди колко си лева и т.н... И в крайна сметка като теглим чертата... пак толкова.

Коментар

Working...
                                X