Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко ви е сметката за тока?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Колко ви е сметката за тока?

На мен ще ми е интересно да посверим сметките през зимните месеци.При мен 90кв.м. апартамент, вратите са отворени постоянно с изключение на кухнята, два климатика на 23 градуса нагласени, сушилня, миялна, бойлер, пералня. Последен етаж, вътрешна, външна, таванна изолация, дограма, остъклени тераси, комшиите отдолу си топлят единствено кухнята. Целодневно човек вкъщи. Сметка за ноември 180лв.Общо взето съм доволен, видях колко вярно е това, че климатик не се спира, благодаря за това на Имортъла.При вас как е?

Ми миналата година, най-много до 155лв стигах, като се топля с локално парно, включително и бойлера топля.Иначе квадратурата е малка, някъде към 70кв, но нямам остъклени тераси, освен новата дограма която сложихме това лято, щото миналата зима ,ми се здървиха гънките на мозъка Yellow_Flash_Colorz_PDT_05 .Сега положението е коренно различно, вече навсякъде си е топличко,голяма работа е дограмата.сега за предния месец ,тока е 130 лв, но тогава не палех печка,и съответно бойлера и една лъчова печка ,ти пускахме вечер.Ще видим догодина като излезе декемврийската фактура,надявам се да не се променило в посока нагоре.А забравих да спомена, отдолу под нас никой не живее, което също си оказва влияние.......
    Fiat palio 1.7td

Коментар

Re: Колко ви е сметката за тока?

ls1 написа:
      видях колко вярно е това, че климатик не се спира, благодаря за това на Имортъла.
      Много здраве му прати на него :D Това е и вярно и заблуда !(пример) - от 9 до 18 си на работа, от 19 до 00 да кажем работи климатика, лягаш и спиш 8 часа и тръгваш за работа. Дали има смисъл да работи нон стоп климатика ? Многократно проверявано - при дадения пример - НЕ.При -10гр на една 8годишна Осака и трябват макс 10 мин за да почне да духа топло.Абе кво ли се обяснявам - ноември, 2 климатика по няколко часа вечер , бойлер, телевизори, компютър, в кухнята духалка, докато се вечеря. Изцяло южен, централен апартамент, без изолации, без външни стени, с тераса по цялата дължина на апартамента, като едната стая дори няма алуминиева дограма ( )
      Прикачени файлове
      F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Аз съм на Топлофикация. Топлото и топлата вода излизат към 100 на месец. Парното работи само вечер след 18 часа. Температура - около 22 градуса.Тока ми, в тази връзка е около 30 лева.
        The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

90квадрата, северни хол и кухня, 2 източни спални, но с малко слънце заради близка сграда. 3ти етаж, ново строителство - 6 см изолация, пвц дограма, обикновени стъклопакети ( не смогнах да сменя на детската с енерг. ефективни). Под и над мене - няма никой - до мене - само до хола има съседи и се усеща. Сметката за ток от 23.10 до 22.11 - 153лв, като лятната е около 70-80. В това време съм припалвал камината почти всеки ден, но само вечер. През деня - климатик Дайкин в хола сложен на 21 градуса поддържа целия апартамент. В спалните по малко е пущан маслен радиатор вечер и/или духалка (ако не съм палил камината). Сметката не е голяма, ама и за 70-80лв дърва имам в този период - около половин тон.
          Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
          Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
          ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

топло

При нас е от 100 130 лв през зимата Апартамента е около 65 квадрата има една духалка от по хубавите керамична и едни Сръбски радятор ама има 3 изолация и 2 +2 прозорецаединственото е че се образува конденз на терасата
            КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
            Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
            http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Аз климатик зимата НЕ изключвам ! За 1 стая около 20м2 разхода ми за него е 40лв.Общо плащам към 80 лв. Бойлера когато съм у нас е пуснат постоянно.

Коментар

По 100 квадрата на етаж. Първият етаж има изолация само отвън. Вторият от миналата година има и от вътре. Осветлението е енергоспестяващо. Два бойлера, три готварски печки, пералня, два хладилника + фризер....... Парното е локално. Зима лете сметката си е една и съща 80-100лв.

Коментар

96 квадрата апартамент, три стаи и голям коридор, 1-ви жилищен етаж, външна и ВЪТРЕШНА изолация навсякъде, включително пода и тавана. Топли се целият с клилматик LG 18-ска в хола (~30 квадрата) + духалка от време на време в спалните. Бойлера (80л.) не се изключва, готви се на ток, цялото осветление е енергоспестяващо.
                  Код:
                  Отчетени показанияЕлектромер No /тарифа      отчетен период        п.старо         п.ново   разлика    служ.ен.        кВтч---------------------------------------------------------------------------------------------------------********/дневна      26.10.2012 - 27.11.2012      15876          16266       390                     390********/нощна       26.10.2012 - 27.11.2012      11749          11897       148                     148Крайни цени на електрическа енергия - ниско напрежение /НН/---------------------------------------------------------------------------------------------------------                                                        кВтч              Ед. цена лв/кВтч        Общо/лвдневна ел.енергия      26.10.2012 - 27.11.2012           390                       0.17121          66.77нощна ел.енергия       26.10.2012 - 27.11.2012           148                       0.11679          17.28---------------------------------------------------------------------------------------------------------Електрическа енергия (538 кВтч):                                                                    84.05---------------------------------------------------------------------------------------------------------Данъчна основа на доставката:                                                                       84.05Размер на данъка / Данъчна ставка ДДС 20%:                                                          16.81---------------------------------------------------------------------------------------------------------Обща стойност на фактурата в лева:                                                                 100.86Словом: сто лева 86 стОбща сума за плащане в срок до 25.12.2012:                                                         100.86
                  Alfa 159 SW 2.4 Ti
                  Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
                  "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

75-80 лв ми са сметките през зимата,живея във къща на втори етаж 120 кв камина с водна риза.Климатика го пускам само преди да запаля камината и сутрин преди малката да тръгне на градина.Бойлера не съм го спирал от 6 г като само той ми прави по 20-30 че и 40 на месец.Готвим на газ,къщата е измазана но няма изолация само дограмата е сменена.На третия етаж има само един фризер тип ракла друго няма и той всеки месец има между 12 и 15 лв и трите етажа са със отделни електромери.Да кажа че ползвам гадните услуги на EVN.

Коментар

Един климатик 9-ка на долния приземен етаж при майка ми. Стаята е изолирана на практика.Един климатик 12-ка при мен, в северна стая, 3 м висока, без изолация. И двата климатика бичат нон стоп.Бойлер - включва се с таймер сутрин от 4 до 6 ч. По изключение и когато се налага.Готви се на ток. 2 хладилника нон стоп, единият се ползва като фризер - усилен е до дупка и вътре всичко е замръзнало (стар ЗИЛ, с висока консумация на ток).Всички крушки - икономични. Телевизори, компютри, ала бала.Помпа за отпадните води на долния етаж, за да ги качи в канализацията, че е на по-високо - включва чат-пат. Ето сметката за ОКТОМВРИ (излизат с месец закъснение). Климатиците ги пуснахме може би към края на месеца. Иначе миналата зима най-голямата сметка е била 160 лв.
                      Прикачени файлове

Коментар

Относно пускането и спирането на климатиците - наскоро един приятел ми даде много хубав пример:Имаме магистрала Ямбол-София. 300 км грубо.Вариант 1: Караш си без да спираш по целия път със 100 км/ч.Вариант 2: Караш 100 км със 200 км/ч, Спираш, почиваш 30 минути. После пак караш 100 км със скорост 200 км/ч. Пак почиваш... и така докато стигнеш.В кой случай ще изгориш повече гориво?

Коментар

Към 65кв.м имам изолации и дограма...два климатика...цял месец не ги изключих...като ме няма ги пускам на 19С като съм в нас са обикновено на 27С...134лв...отделно има миялна, бойлер и т.н. Що годе бива...друго щеше да е ако е 50-60лв, но...
                          Renault Megane 1.5dci 110hp. 12г.
                          BMW G20 320d xDrive 190hp. 2019г.
                          BMW X3 2.0d xDrive 177hp '09г. Ех.

Коментар

6 часа работа на климатик срещу 24 часа , колкото и да съм зле с математиката едното е в пъти по-малко от другото.При добре изолирано и топло жилище постоянната работа на климатика е по-голям харч.Иначе в офиса не ги спираме, че няма стопляне - крайни стени, 1ви етаж.Затова казах и вярно и заблуда !
                            F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

3 климатика, 2 конвенционални и 1 инверторен японец. Бойлер, ежедневно готвене де на газ, де на ток, пералня през ден, бойлер вечер, енергопестящи лампи в основните стаи, телевизори в 3 стаи по 8 часа кажи речи всеки. Сметки под 100лв. нямам дори през лятото. Не знам как ги правите тия сметки с нон-стоп работещи климатици, бойлери и прочие, но или електромера ми е прецакан или яко смучат всичките консуматори. Тая година в началото, най-студения месец ми струваше 320лв. ток. А някой тука ми се извъди с духалка и маслен радиатор... Вярно, 96м2 апартамент му зеят всички врати вътрешни и климатиците не спират, но и аз не зъзна...
                              Steliyan's Life!
                              FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Working...
                              X