Оги, с това ЛЕД осветление из целия апартамент нормално да ти падне сметката за тока
Ти се бъзикаш, ама само от подмяната на обикновените лампи с LED-осветление - сметката веднага ти пада с 2-3 лева, а може и доста повече, ако си от хората, на които постоянно им свети из целия апатамент. Аз такова осветление имам само в банята, общо 18 вата. Всички други лампи в апартамента ми са луминисцентни, енергоспестяващи. Най-мощната ми е 18 вата. Изключвам една "пура" над мивката, която е 36 вата, но скоро ще бъде заменена от LED такава.
Знам знам, нали това му е идеята на това осветление от ново поколение, само е неприятна първоначалната инвестиция.Загледах се по едни ЛЕД крушки на 220В, но лошото е, че светлината е по концентрирана, а хола ми е 6+м на 3+м и ще е малко кофти по краищата на стаята и за момента се отказах, иначе на мен икономията ми идва от там, че вървя по жената и гася след нея, иначе сметката ще е +20лв на месец
Като всяка първоначална инвестиция. Гледам разни приятели си купуват смартфони на 24 вноски по 59.90 и не им е скъпо, но наведнъж в брой 990 лева им е скъпо. Не знам как смятат, аз предпочитам да дам парите накуп и да знам, че не дължа.
Оги, а как ги събираш, че аз едни 300 лв. тъкмо ги събера и изниква най-спешното нещо за плащане на света и пуф - вече ги няма Иначе ето ми сметките за ток от тази година.
Прикачени файлове
"Без сърца, сме просто машини"
Toyota Prius 1.5 Hybrid
EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI
Гледам комшите Гърци масово слагат по къщите соларни и за ток преди имаха само за вода Нещо май банките им дават по лесно пари и по лесно им дават разрешение за ползване -присъединяване .а тук всичко е ходене по мъките .
Гледам комшите Гърци масово слагат по къщите соларни и за ток преди имаха само за вода Нещо май банките им дават по лесно пари и по лесно им дават разрешение за ползване -присъединяване .а тук всичко е ходене по мъките .
Не само, просто тока в Гърция е почти двойно по-скъп от този в Бг, а и в сметките за ток са включени такса смет, която е обвързана с количеството потребен ток - повече ток, по-голяма такса смет. От там - на хората в Гърция наистина им идва дебело с тока, за жалост. Иначе за средностатистическото гръцко семейство, сумата от 1000-2000 евро, колкото би струвала тази машинка не е съществена за да теглят кредит за това.
Основната причина не е, че могат да изтеглят лесно кредит или че имат парите на куп. Имат си държавна политика за субсидиране на такива инсталации. И не е като при нас уж ти дават ама после си го прибират двойно. В някои от европейските държави тази субсидия може да достигне до 90% да не говорим и за някои данъчни облекчения за доста дълъг период от време. А в строителните норми на ново строителство соларните устройства при проектирането са просто задължителни. Не говоря точно за гърция.Колегата преди мен като съдя от ника му може да е запознат с подробности.
иначе на мен икономията ми идва от там, че вървя по жената и гася след нея, иначе сметката ще е +20лв на месец
И аз се опитвам, но виждал ли си разярена кобра с мотив "като умра ще ми е тъмно".
FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.
Коментар