Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко ви е сметката за тока?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Re: Колко ви е сметката за тока?

krasio_79bs написа:
    Я питайте Имортъла дето хем е в къща,що не се топли на дърва.
    Щото го мързи да реже, цепи, прибира, носи, зарежда, чисти и т.н. дърва и кюмюр За случаите, в които няма ток (напоследък все по-редки), имам 1 газова печка. Натискаш копчето и става топло.

Коментар

emzo написа:
      6 часа работа на климатик срещу 24 часа , колкото и да съм зле с математиката едното е в пъти по-малко от другото.При добре изолирано и топло жилище постоянната работа на климатика е по-голям харч.Иначе в офиса не ги спираме, че няма стопляне - крайни стени, 1ви етаж.Затова казах и вярно и заблуда !
      При 6 часа работа си прав, но не съм сигурен дали са 6 часа.От 18 до 24 ч са 6 часа... и ако го спреш, сутринта като станеш ще ти измръзнат мартинките.По-съм склонен да повярвам че е 12-14 часа нон стоп. От които първите 6 наистина нон стоп, за да се навакса изстиването през деня.И в крайна сметка - разхода същия, а като се върнеш ти е студено, поне докато се стопли.Колкото е по-изолирано жилището, толкова Емил е по-прав. Доколкото моето все още не е изолирано - ми е по-изгодно да не изключвам климатиците.

Коментар

Колко ви е сметката за тока?

Не казвам , че е върхът на конфорта , но при положение че живея в нетоплофициран блок , що да сторя ?В Разград има жилища , които за отоплителният сезон плащат около 600 лева , но уви аз не съм от щастливците.Пък да се включвам на газ не ща , поради огроните за мен първоначални инвестиции...
        FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
        FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

Деяне, не съм прав седя, не ми е удобно да пиша прав.И да 6 часа са, не мога да спя на шума на климатика и сутрин не съм замръзнал.Заранта е 19гр стайната темп. и то със стара дървена дограма.В другите стаи с пвц дограма е много по-добре положението.
          Immortal написа:
          От 18 до 24 ч са 6 часа... и ако го спреш, сутринта като станеш ще ти измръзнат мартинките.По-съм склонен да повярвам че е 12-14 часа нон стоп. От които първите 6 наистина нон стоп, за да се навакса изстиването през деня.И в крайна сметка - разхода същия, а като се върнеш ти е студено, поне докато се стопли.
          Не угадал, снова !Щото климатика изключва преди 1ия час ! Позволи ми да знам, кое и как. Просто ми е топъл апартамента.
          F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Аз мога да сравня постоянно пуснат климатик - със спиране-пускане както беше миналата година. Стените сега са топли, миналата година бяха постоянно студени. Климатика си иска време да затопли стените, и то не става за един час. Усещам голяма разлика в това да ме топли климатика, и това климатика да топли стените, а те мен. Миналата година стаите с климатиците бяха затворени, тази година са отворени. И въпреки това тази година усещането за ’топло’ е по-добро, въпреки че отопляемата площ се е вдигнала почти двойно. От постоянно поддържаната температура влагата почти изчезна. Проветряването става за две минути, а след това къщата пак е топла. Преди отворя за две минути и вътре става хладилник, климатика стопля наново. Климатиците понасят много по-леко това да са пуснати постоянно, влизат си в режим и докато размразяват в стаята не става веднага кучи студ (понеже стените са топли). Накарах жената да разрови архива, за миналия ноември сме имали 216лв (което на сегашни цени на тока заради увеличението би било 250лв). Това без сушилня миналата година, беше развалена. Тази година е със сушилня 180лв за същия период. Другата разлика е че миналата година прозорците към остъклената тераса бяха отворени, да съхне прането, тази са затворени. И тогава и сега има човек 24 часа вкъщи. Така че от моя гледна точка варианта ’постоянно пуснат климатик и отворени врати’ работи по-добре. Със сигурност остъклената тераса е повлияла доста миналата година, ама чак за 100лв отгоре заради нея...нека спецовете кажат.За декември миналата година сме имали 235лв, пиша го тук следващия месец да сравня да не ровя пак в бумагите.

Коментар

ls1 написа:
              Аз мога да сравня постоянно пуснат климатик - със спиране-пускане както беше миналата година. Стените сега са топли, миналата година бяха постоянно студени. Климатика си иска време да затопли стените, и то не става за един час. Усещам голяма разлика в това да ме топли климатика, и това климатика да топли стените, а те мен. Миналата година стаите с климатиците бяха затворени, тази година са отворени. И въпреки това тази година усещането за ’топло’ е по-добро, въпреки че отопляемата площ се е вдигнала почти двойно. От постоянно поддържаната температура влагата почти изчезна. Проветряването става за две минути, а след това къщата пак е топла. Преди отворя за две минути и вътре става хладилник, климатика стопля наново. Климатиците понасят много по-леко това да са пуснати постоянно, влизат си в режим и докато размразяват в стаята не става веднага кучи студ (понеже стените са топли). Накарах жената да разрови архива, за миналия ноември сме имали 216лв (което на сегашни цени на тока заради увеличението би било 250лв). Това без сушилня миналата година, беше развалена. Тази година е със сушилня 180лв за същия период. Другата разлика е че миналата година прозорците към остъклената тераса бяха отворени, да съхне прането, тази са затворени. И тогава и сега има човек 24 часа вкъщи. Така че от моя гледна точка варианта ’постоянно пуснат климатик и отворени врати’ работи по-добре. Със сигурност остъклената тераса е повлияла доста миналата година, ама чак за 100лв отгоре заради нея...нека спецовете кажат.За декември миналата година сме имали 235лв, пиша го тук следващия месец да сравня да не ровя пак в бумагите.
              Не знам ама ако аз платя 216 лв за ток,свалям климатика един шут и през терасата.

Коментар

отоплението може да се намаля, но не трябва да се спира напълно...освен ако не се отсъства за много времеенергията , която се използва след това е равна или повече от тази, която ще се ползва за поддържане на намалената температуратака имота остава в някаква степен темпериранособено при отопление с климатизаториначе сметката ми за ток е около 40 леваотоплението и топлата вода са на ТЕЦ
                2015 Renault Megane Expression GT
                2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
                Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

Теб даже те мързи да осмислиш написаното. Това е цялата сметка за домакинството и то за миналата година.Сега е 180лв. Напълно съизмерима със твоята за месеца.Само дето ти даваш 100 за дърва + 80 за ток.
                  FIAT FORUM BULGARIA
                  Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

krasio_79bs написа:
                    Теб даже те мързи да осмислиш написаното. Това е цялата сметка за домакинството и то за миналата година.Сега е 180лв. Напълно съизмерима със твоята за месеца.Само дето ти даваш 100 за дърва + 80 за ток.
                    Аааа не не е така,на мен тези дърва ми остават и малко за догодина така че е по малко плюс това забравих да спомена че тази година съм със бойлер със серпентина монтиран преди седмица и тока ми ще е значително надолу.

Коментар

Да разбирам, че предпочиташ да се занимаваш с дърва, отколкото да имаш 5 климатика за 40лв на месец, така ли?

Коментар

Вчера платих тока = 25.76лв.Отопление на ТЕЦ. Апартамента е бая студен и идват 3-те месеца на изтръскване на джобовете. :D
                        A20DTH ЖТД ама не баш
                        1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                        Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

ls1 написа:
                          Да разбирам, че предпочиташ да се занимаваш с дърва, отколкото да имаш 5 климатика за 40лв на месец, така ли?
                          Ами да така го разбирай,щото като запаля една печка и ми е топло във 4 стаи и една баня,и като спре тока пак ми е топло,и като е много студено вън пак ми е топло.И защото ми е кеф като загася да си лягам да гледам огъня как бумти и да слушам вън как фучи вятърко.2013 като сложа камината на пилети ще ми е още по голям кеф.

Коментар

Аз ноември месец, не палих камината,отоплявах се с два климатика инверторни работещи постоянно на 26 градуса,и една духалка която пусках само сутрин в кухнята най много по два часа да ден и сметката е 265 лева.Апартамента е 110 кв.м. отвсякаде с външна изолация 5 см стиропор и гипскартон с вата на външните стени и таваните във всички стаи.Дограма сменена на всякаде.Беше ми топло,но и външната температура не беше много ниска.Сега с камината очаквам сметката да ми е рамките на 60-80лв.За зимата ми трябват около 10 кубика дърва,като винаги остават и малко за следващата зима.Кубика тази година като ги купувах беше 70 лв,нарязани и нацепени от мен само прибирането в мазето.Както и да го смятаме на дърва е най евтино,най топло и най уютно.Е вярно е че има мъкнене,чистене,но докато нямам възможност да се топля на ток с радиатори,за мен няма друга алтернатива,защото за мен отоплението на климатик не ми харесва.
                            Fiat Marea 1.8 16v HLX
                            Hyundai Terracan 2.9 CRDI

Коментар

Аз лично се съмнявам за най-евтиното топлене, че е на дърва.Имам(х) един клиент, който имаше бая възможности.Та за къщата си беше направил едно отопление с едни термопомпи. В двора на няколко метра дълбочина беше вградил някакви тела, някакви чудесии. Пред къщата му имаше едно външно тяло с два вентилатора. Цялата система беше (най вероятно още е) на Митсубиши.Та една бая голяма къща се отопляваше много евтино. Да речем със сметки двойно на моя апартамент, с тази разлика, че топли 5 пъти и повече площ. А комфорта повярвай, че беше перфектен. :D Та аз от тогава съм огромен фен на такова нещо, но все чакам някой богат, незнаен роднина да завещае някой друг лев, но както се очертава ще бачкаме като магарета цял живот и ще градим благополучието на ТЕЦ-а, в моя случай
                              A20DTH ЖТД ама не баш
                              1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                              Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Разликата ми в сметката за ток с постоянно пуснати 2 климатика и без пуснати климатици е около 30-35лв на месец. В хола го държа на 24 и на 22 като няма никой. В спалнята е нон-стоп на 22. Не мисля, че с включване/изключване ще спестя нещо освен комфорта.
                                Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

Working...
                                X