Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Питане относно задължителна Гражданска отговорност

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Питане относно задължителна Гражданска отговорност

Вчера един познат ми каза, че получил писмо от гаранционния фонд с което го уведомяват незабавно да си направи ГО на спрян от движение него автомобил. Спирането от движение се изразява в следното ,че си е платил данъка на колата, но понеже си му стои в двора и не я ползва нито винетка нито Гражданска и прави.Било излязла някаква наредба ,че караш не караш колата задължително трябва да има гражданска .Струва ми че нещо не е в ред .Или трябвало да и свали номерата и я отчисли в КАТ или да плаща .Да но спирането от движение и после наново пускане е свързано с пари и време .От къде на къде гаранционния фонд си преписва тия функции да задължава и не движещите се превозни средства да имат задължителна застраховка .Утре ще ни задължат и всяка кола да има каско .
    Фиат Панда 1.2 2006година
    Синджира си идва ,а козата я няма...

татко получи също такова писмо въпреки че има ГО отиде при застрахователя и той му казал да не се претеснява нали си има ГО,а за твоя познат мисля че трябва да си плати ГО защото номерата са в него но по добре да се консултира с някои застраховател
    Bravo 1.9d 97г

Коментар

От както има ГО от тогава винаги трябва да се плаща, независимо дали колата се кара или не.Ако не иска да плаща ГО, то трябва колата да се спре от движение.А спирането от движение и снемането от отчет са две отделни неща.
      A20DTH ЖТД ама не баш
      1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Това ,че те подканят да си направиш вноската или ,че ти изтича го не означава ,че е задължителна.Няма такива филми ,че ако не се движи също дължи ГО.Това ,че застрахователите са тарикати е друг въпрос.
        Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
        Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

http://bizines.dir.bg/zakoni/zzastr.htm Глава дванадесета ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗАСТРАХОВАНЕ ЗАСТРАХОВАНЕ (Изм. на загл., ДВ, бр. 97 от 2000 г. - в сила от 01.01.2002 г.) Раздел I Задължителни застраховки Чл. 77. (1) "Задължителни застраховки" са: 1. "Гражданска отговорност" - на собствениците, ползвателите, държателите и водачите на моторни превозни средства;
          Ex Fiat 126P
          Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
          Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
          Alfa Romeo 147 1.6 TS
          Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

Сега остава да получим информация какво става ако един автомобил ,ремарке ,каравана или каквото е да било няма ГО в рамките на няколко месеца.1.Защо всички останали които не са МПС не дължат ГО каруци и велосипеди?2.Същите не трябва да се пречкат на нас които плащаме данък ППС и ГО.ю3.Как ги наказват тях ако нарушават правилника/никак/?

Коментар

Tornado написа:
              Това ,че те подканят да си направиш вноската или ,че ти изтича го не означава ,че е задължителна.Няма такива филми ,че ако не се движи също дължи ГО.Това ,че застрахователите са тарикати е друг въпрос.
              Това, че може и да не плащаш данък за автомобила ти в общината не означава, че не нарушаваш закона.В кодекса си е написано изрично, че ако не си спрял автомобила от движение си длъжен да плащаш ГО. Това е.Иначе в този случай ще те глобят от 400 до 600лв, ако си физическо лице. Това, че още не глобяват масово не означава, че няма да го направят. За жалост в България нещата стават трудно и бавно, ако станат въобще...
              Tornado написа:
              Сега остава да получим информация какво става ако един автомобил ,ремарке ,каравана или каквото е да било няма ГО в рамките на няколко месеца.1.Защо всички останали които не са МПС не дължат ГО каруци и велосипеди?2.Същите не трябва да се пречкат на нас които плащаме данък ППС и ГО.ю3.Как ги наказват тях ако нарушават правилника/никак/?
              Това вече са въпроси, които те дразнят и не са отнесени към въпроса на темата.Мен ме дразнят такива, които не плащат данък ама какво да направя...Писал съм на 3-4 места, но отговор няма.Явно е въпрос на интереси...
              A20DTH ЖТД ама не баш
              Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

застраховка

От кой е получил това писмо от някой застраховател ли щото гаранциония фонд все от някъде трябва да има тези данни къде живее на който е колата Май може да си плати само 10 лв за гаранциония фонд и готовоняма да дава 200-300лв за застраховка.Да пита някой познат застраховател.
                КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
                Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
                http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Ами ако тая счупена кола тръгне по нанадолнище с испусната ръчна и причини щети и е с номера- тогава тя няма ГО, нали и въпреки това причинява ПТП?
                  Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.

Коментар

А я аз да питам щом тези дето не си карат колите спрени от движение трябва да плащат гражданска,тези по автокъщите трябва ли и те да плащат?
                    Fiat Marea 1.8 16v HLX
                    Hyundai Terracan 2.9 CRDI

Коментар

КИМИ написа:
                      Ами ако тая счупена кола тръгне по нанадолнище с испусната ръчна и причини щети и е с номера- тогава тя няма ГО, нали и въпреки това причинява ПТП?
                      По повод тези разсъждения то тогава всеки автомобил слязъл от поточната линия на даден завод трябва да има ГО.Същото важи и за всички автокъщи и магазини за нови и употребявани автомобили.

Коментар

Re: Питане относно задължителна Гражданска отговорност

коцев написа:
                        Вчера един познат ми каза, че получил писмо от гаранционния фонд с което го уведомяват незабавно да си направи ГО на спрян от движение него автомобил. Спирането от движение се изразява в следното ,че си е платил данъка на колата, но понеже си му стои в двора и не я ползва нито винетка нито Гражданска и прави.Било излязла някаква наредба ,че караш не караш колата задължително трябва да има гражданска .Струва ми че нещо не е в ред ...
                        Напротив, всичко е наред. Твоят познат не е спрял от движение колата си, а просто казва, че не я кара, което е негов избор. Само че колата си има номера и нищо не му пречи да я кара, ако реши. И вероятно го прави чат-пат. Съответно може да предизвика ПТП, от което следва, че трябва да има ГО.
                        Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

От 3 години съм в Швеция и карам колата само по един месец през лятото, когато съм в отпуска. До сега винаги съм плащал само първата вноска на застраховката и след това не са ме карали да плащам останалите вноски. В Швеция кола, която е в движение задължително трябва да има застраховка- няма значение дали я караш или не. Разликата обаче спрямо България в отношение на спиране и пускане на МПС в движение е голяма. С няколко кликвания на мишката и колата е спряна от движение. Като решиш да я пуснеш в движение пак кликаш няколко пъти и си готов. Регистрационите номера са си винаги на колата. Тук карам една "Аlfa" 156 и понеже реших, че не ми се кара през зимния период и спрях колата от движение. Бях платил данъка и застраховката за 1 година, обаче бях я карал 9 месеца и без да съм звънял на никой бяха ми внесени в банковата сметка разликата за 3-те месеца за данъка и застраховката. На пролет за няколко минути пред компютъра и пак ще си карам колата. Няма нужда да ходя някъде или пък да се обаждам. Общината и застрахователя ще ми пратят сметките по пощата и толкова.
                          SEAT Leon Cupra 300
                          Triumph Street Triple 765 R

Коментар

campain написа:
                            А я аз да питам щом тези дето не си карат колите спрени от движение трябва да плащат гражданска,тези по автокъщите трябва ли и те да плащат?
                            Докато колата не е регистрирана съответно не трябва да плащат ГО.
                            A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

BO написа:
                              Мен ме дразнят такива, които не плащат данък ама какво да направя....
                              Мини 2 пъти по Любляна и ще ти мине.
                              Ex Fiat 126P
                              Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
                              Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
                              Alfa Romeo 147 1.6 TS
                              Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

Working...
                              X