Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Котел за парно ?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

jimi69 написа:
    ...само и само да стане всичко както трябва...
    Колега, не искам да те отчайвам, но ако си искал да стане всичко както трябва, е трябвало да се обърнеш към специалист ПРЕДИ да монтираш тръбите.Ако сега се окаже че тръбите ти са с недостатъчен диаметър?Иначе не се плаши, че са ПВЦ с алуминиева вложка. ОК са. По-важно е диаметрите им да са достатъчни. Ако са малко по-дебели не е голям проблем.Да не говорим, че на цялата система трябва да се направи хидравличен баланс, за да се гарантира, че до всички отоплителни тела ще достига топлоносител.Щото той (в случая - най-често - вода), има свойството да се движи по пътя с най-малко съпротивление. Така може да се окаже, че някой радиатори ще греят много, а други -едва ще топлят, макар че са правилно оразмерени.Съветът ми е да не питаш по форумите, а да се обърнеш към специалист, преди да си хвърлил една камара пари и накрая да не си доволен.Все едно да не си купите проектиран от специалистите автомобил, ами да питате по форумите как сами да си го изработите.Един проект от дипломиран и правоспособен инженер за отопление като твоето няма да е повече от 5 до 10% от цялата инвестиция за инсталацията.Поне ще си спокоен, че нещата са направени професионално, и ако нещо не е както трябва, ще има към кого да се обърнеш да си го оправя.

Коментар

Да ви споделя само вие изчислявайте.Камина едва минава през вратите 80х80 см. с водна риза 68 литра.Вода няма само на вратата 400х500 мм. и решетката на дъното 15 на 25 см.Да се приема като майтап ама като възпламеня два кибрита Костенец стигам до 60 градуса.
      Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
      Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

jimi69 написа:
        днес пък един познат ме депресира и ми каза , че тръбите ми били фалшиви тия дето са с алуминии вътре , трябвало железни да сложа
        дай и да се върнем в 19 век... глупости на търкалета....туй Дидо дето ти го казва е вярно - сметни колко ребра във всяка стая трябва да имаш - всяко ребро си има ватове... аз го смятам грубо по ребро алуминиево Н500 на квадратен метър събираш ватовете, серпентината за бойлера,слагаш 10 % аванс, 10 % за загуби и си ти!
        Fiat Punto 1.1-Синята птица
        Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
        Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Към колегата с въпроса: Колега, малко по-нагоре колегата Immortal ти е написал нещо, което аз ще обобщя в едно-две изречения. За да си избереш мощност на котел, трябва да знаеш потребната топлина на сградата, която ще отопляваш. Това е задачка, която не е особено трудно да се изчисли, но трябва да я направи човек със съответното образование. Всичко друго като сметки височина Х квадратура, кубатура и тем подобни умножени по 0.6, 0.8 си е чиста проба стрелба в тъмното. Тъй като инвестицията не е 5лв, те съветвам да се консултираш с някого, човек, който работи като проектант ОВК или поне е завършил топлотехника. Рискуваш да купиш котел който или да не ти покрива нуждите от топлинна енергия, или да е преоразмерен- съответно по-голям инвестиционен разход за котел+ неефективност на инсталацията.

Коментар

вече всяка инсталация на парно се прави с разклонителна кутия/й така че температурата във всеки радиатор е еднаква а не както едно време водата минава през единия радиатор влиза във втория и така до последния който съответно е много по-студен от първияуспех на всички парнаджий :D :D :D
            Bravo 1.9d 97г

Коментар

nsn написа:
              вече всяка инсталация на парно се прави с разклонителна кутия/й така че температурата във всеки радиатор е еднаква а не както едно време водата минава през единия радиатор влиза във втория и така до последния който съответно е много по-студен от първияуспех на всички парнаджий :D :D :D
              Аз парно отопление не съм виждал от 20 години... всичкото е водно...Ама щом има още парнаджиИ, интересно ми е с какво се занимават?

Коментар

nsn написа:
                В твоя ред на мисли, да те попитам: Имам къща 250m2, към 680m3, какво ПАРНО ми трябва и по-точно каква разклонителна кутия( може би имаш предвид колектор, щото не говорим за ел.инсталация)?. Ако изобщо има някакво значение- къщата се намира в гр.Сандански, ама и в гр.Силистра да е, все тая .Нищо лично, не се заяждам, просто поставям въпрос, тъй като и на мен ми предстоЙ монтиране на ПАРНО на въпросната къща. :D

Коментар

nsn написа:
                  То хубаво разклонителна кутия...И аз имам в апартамента ама кел файда, освен да разпределя водата...съпротивлението на движение към всеки радиатор е различно - в зависимост от дължина на тръбите, извивки и т.н. Да не говорим че и поставянето на радиатора има своето значение.Затова въпреки разпределителя всички радиатори са регулирани с кранчетата си - всяка стая има различна нужда - например детската ми е най-малка, с голям радиатор, а се стопля най трудно. Докато спалнята ми която е 5 квадрата по-голяма, почти няма нужда да се пуска нещо - ако отворя радиатора става прекалено топло...Разликата е че детската е външна, с огромно остъкляване, което коментирахме в друга тема, а спалнята е вътрешна с малко прозорци.Моето парно си ги правих сам, но след проект от конструктор, които беше проверен от колегата Иммортал И в крайна сметка пак имам преоразмерени места и недостатъчна мощност на други. А за този проект, за който пита колегата е просто задължително консултация със специалист - все пак тази ситема е за 3 етажна къща с голяма квадратура.Баща ми си направи сам парното на 2 етажнта ни къща навремето и вече 10 години не е спрял да го подобрява непрекъснато, по метода на пробите и грешките.
                  Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                  Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                  ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

аз имам точно направени на 4 къщи парно с мой сметки и никой не се оплаква да му е студено а щом искате си викайте проектанти да правят плановечета в мнението на колегата Yavor че дори и вишистите бъркат понякога и ако си извикаш точно такъв човек,дадеш му една чанта с пари и ти е студено после какво правим в този момент!!! А относно темата колегата пита аз му отговарям(като не го задължавам с моето мнение за избор на котел)а вие се нахвърлихте все едно едно съм му продал въпросния котел и същевременно съм го прецакал
                    Bravo 1.9d 97г

Коментар

Яворе сега като подмениш стъклата и ще го напаснеш оразмеряването .

Коментар

Котел за парно ?

Какви са тези поливинилхлоридни тръби с алуминиеви вложки ? Не са ли полипропиленови тръби с алуминиево фолио ?Като се дават съвети , да се пишат верни неща , че току се изложил някой по дюкяните ...
                        FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
                        FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

От 10 годишният ми опит с котел на твърдо гориво и от гледна точка на моята квадратура/кубатура, бих сложил два котела по 12 kW вместо един от 24 kW да топлят 120-150 кв. метра. Защо?Защото, когато е топло (външна температура 0-10 градуса, колкото и да намалявам температурата на изходящата вода въглищата си вървят. Котела работи не ефективно, от конденза се образура т.нар. глеч и въобще парите отиват на вятъра. Ако бях с два котела през повечето време щях да ползвам единия, но щеше да работи в оптимален режим 65-70 градуса, а и бойлера щеше да се грее също та въглища. И другото положително е, че ако нещо се случи с единият котел, веднага може да се премине на другия, да се притворят част от радиаторите и така докато се реши проблема с първия или дойде пролетта.
                          Няма начин да няма начин!

Коментар

Re: Котел за парно ?

Румен_Хинчев написа:
                            Какви са тези поливинилхлоридни тръби с алуминиеви вложки ? Не са ли полипропиленови тръби с алуминиево фолио ?Като се дават съвети , да се пишат верни неща , че току се изложил някой по дюкяните ...
                            Не са. Точно PVC с алуминиева вложка са, и на жаргон се казват "парнаджийски". Сещай се защо
                            "За да чуеш, трябва да мълчиш." (Оджиън)
                            Nissan Primera WP12 QR20DE, ГИ, '03
                            Tempra 1.6 (EX), Dedra 1.8/16V (R.I.P.), Delta 1.6/16V (R.I.P.), Astra X16XEL (EX)

Коментар

Дали няма и ППР тръба със алуминиева вложка?Щото мисля че същата тръба се райбери за да може да се залепи.Има и други за парно без алуминий,които също са много добри.

Коментар

Аз да взема да си хвърля дипломата, щом е толкова лесно, а? За какво ли съм учил 5 години, след като всеки "майстор" го може?!?
                                А вземи я покажи тая прословута диплома най накрая или наистина я хвърляй.Колегата пита и сме му дали вариант как приблизително да си сметне сам нещата, не да го лъжат разни мАйстори с големи дипломи,които само ще му вземат парите и накрая ще му кажат същото само,че с малко по научни думички,нали все пак имат "дипломи".А истината е,че най важна е добрата изолацие и дограма,имаш ли ги нещата са лесни.
                                Fiat Marea 1.8 16v HLX
                                Hyundai Terracan 2.9 CRDI

Коментар

Working...
                                X