Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"ЗА", или "ПРОТИВ" лично оръжие

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

charlie написа:
    z_sutrov написа:
    .....НО барнат ли го навънка да го разнася веднага в пандела....
    защото.....м/у другото по-нагоре зададох въпрос знаете ли как стои въпроса с притежанието на КНО по света и никой не каза нищо конкретно, а продължат напъните на тема българите колко сме кръвожадни и как ще се изпозастреляме по кръчмите и пътищата.... ще ви дам джокер под формата на въпрос - знаете ли, в Сърбия колко единици КНО (са некой да не ми заобяснява, че сърбите са по-кротки и цивилизовани от нас и хич не пият и не се тепат по кръчмите)?
    Tо по света има и държави, в които не е разрешено масово да се носи оръжие - защо трябва да се сравняваме с тези, в които се носи оръжие, а не се сравняваме с тези, в които не се носи???
    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Esper написа:
      Твърдо "ЗА".Аз обаче след 15 години се "предадох".Преди около 2 години стигнах до извода, че 5-годишната процедура по подновяването на разрешение не е за мен.
      Разрешението не се ли подновява за 3 години?
      Alfa Romeo 147 1.9 JTD 2005 Fulcrum

Коментар

Еспер, това че някой се кефи да носи патлак не означава че трябва да се раздадат 3 милиона пищофа и наред с отговорните като теб достъп да има абсолютно всеки.Ще те цитирам:Най-малкото защото няма никакви обективни и еднозначни правила за това "разрешение".АБСОЛЮТНО субективна преценка без каквато и да било възможност за оспорване на преценката.Точно това става при ползване на оръжието - преценката е абсолютно субективна и за жалост окончателна! Да понякой път помага но е достатъчно един път да пострада невинен ...Аз лично не си представям във всяка къща да се търкаля подобен "домакински уред" за самозащита ...И много точно го написа ele - защо винаги трябва да се сравняваме с най-лошото!

Коментар

Да раздадат?!?Какво по дяволите имаш предвид?Купуваш си го както всеки един предмет и няма субсидия с евро паре!Както си купуваш автомобил. Или газова бутилка. Или като арбалет.Закона повелява следното: На всеки 3 години (май наистина бяха 3 а не 5 както съм написал) милицията е в правото си да прецени, че повече не ти е нужен.Няма ясно правило кога спира да ти е нужен. След като някой друг реши, че ти нямаш нужда от него си длъжен в някакъв срок да го предадеш в милицията на съхранение.Съхранението е максимум 1 година - период, през който трябва да го продадеш на друг, който има резрешение за закупуване и притежание.Ако това не се случи, оръжието, което си купил се одържавява !!!Сега замени оръжието с нещо друго, което си купил. Как ти се звучи подобно безумие?Колата например?Такъв поне беше тогава законът ( във всеки аспект мръсна дума за мен ), не вярвам в момента да е по-различен.Аз навремето купих револвера за 1000лв - не бяха малко пари.Надявах се това узаконено безумие да се промени.Нанайси!Последното просене на милиционерско благововение просто преля чашата - нямам нерви за подобно нещо.При всяко подновяване губех мимимум няколко дни общо в дебнене на косаджията и събиране на бумащина. Щото той има 1 приемен ден в седмицата.Това обаче изобщо не означава, че той е длъжен да е там в този ден.А аз нямам цял свободен ден да го дебна в кой час от деня ще се появи. И така седмици наред.За мен да имаш право за притежание на оръжие е едно адски унизително преживяване, което не мисля да си причинявам повече.Освен това не мисля, че притежаването на оръжие е чак такава отговорност.Да шофираш не е по-малка.Да бъдеш родител още повече.Да държиш кухненските ножове в шкафа също.И на на последно място - оръжието, което хората притежават без да е регистрирано ми се струва доста по-голям проблем от това, което е регистрирано.А то никак не е малко.И смея да твърдя, че не никакъв значим проблем да се придобие такова без всичкият булшит около законното!
          I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...

Коментар

Да за купуване иде реч - отиваш в магазина, показваш лична карта че не си осъждан примерно и си го купуваш - няма доказване за какво ти е нито дали имаш капацитет да си отговорен за него.Айде да не са 3 милиона - 1 милион ще си купят - да застрелят мръсния крадец ...Точно за това се говори тук - да си го купуваш както хляб в хлебарницата.Ножът също е опасен, катко и колата но те имат съвсем друго предназначение докато огнестрелното оръжие има само едно - да убива.Вероятно си пропуснал по нагоре - 8 години носих ...За престъпниците е ясно - те ще си намерят и без друго. Речта иде за обикновения човек дето на 3 ракии смята че вече е господ и може да решава кой да живее и кой да умре.

Коментар

ilkor написа:
              ...Ножът също е опасен, кто и колата но те имат съвсем друго предназначение докато огнестрелното оръжие има само едно - да убива.Вероятно си пропуснал по нагоре - 8 години носих ...
              Изобщо не е така.Никога не съм носил оръжието с презункцията, че трябва да застрелям човек с него!!Едва ли си мислиш сериозно, че хората, които имат законно оръжие го придобиват с идеята, че ще убиват хора.И то точно с него!Аз просто обичам да стрелям и последното, което съм застрелял бяха няколко кенчета Оръжието ми доставя удоволствие, кара не да да чувствам по-добре и по-спокоен в определени ситуации.Както виждаш предназначението му не е само да убива!А за да убиеш нещо имаш и по-лесни и законни средства без спец-конрол
              I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...

Коментар

ilkor написа:
                Еспер, това че някой се кефи да носи патлак не означава че трябва да се раздадат 3 милиона пищофа и наред с отговорните като теб достъп да има абсолютно всеки.Ще те цитирам:Най-малкото защото няма никакви обективни и еднозначни правила за това "разрешение".АБСОЛЮТНО субективна преценка без каквато и да било възможност за оспорване на преценката.Точно това става при ползване на оръжието - преценката е абсолютно субективна и за жалост окончателна! Да понякой път помага но е достатъчно един път да пострада невинен ...Аз лично не си представям във всяка къща да се търкаля подобен "домакински уред" за самозащита ...И много точно го написа ele - защо винаги трябва да се сравняваме с най-лошото!
                И какво те притеснява във всяка къща да се търкаля по едно желязо? Голяма работа... Нали не се заблуждаваш, че всеки ще тръгне да го носи със себе си. Да не говорим, че един патлак не е 50 лв, че всеки да си купи. Тези, от които се притесняваш, че ще гърмят по кръстовища и на вечеринки и сега си имат патлаци, но са незаконни и непроследими.Невинни страдат ежедневно заради липса на оръжие, за сметка на това много виновни си тръгват цели, а невинните си остават набити, наеб@ни, наръгани, обрани. Свали си розовите очила и запали една свещ да не ти се случва.

Коментар

Ами представи си че детето ти случайно го намери и почне да си играе с него. Голяма работа викаш ...Свидетел съм как от подобна игра с "празен пистолет" един човек си изгуби крака пред очите ми. Знаеш ли тоя колко съжаляваше играещия си? Ама адски съжаляваше после ... но на човека крака никога няма да му го върне ...Колко често някой от вас е бил нападнат от изнаилвачи или побойници? А тоя пистолет всеки ден ще се подмята из къщата създавайки много повече несигурност.Не отричам че като го носиш изпитваш някаква сигурност но пак казвам - това нещо е измамно. Колкото и да си въоръжен зад ъгъла ще те причака някой и ще те изненада ...Тъй че дори и да го имаш пак няма гаранция че ще ти послужи. Невинни пострадали пак ще има дори и въоръжени.С оръжие трябва да боравят хора които са отговорни. Не че има 100% гаранция но все пак е много по добре от безконтролното въоръжаване.За щастие наште политици не са чак толкова тъпи че да допуснат такова нещо ... Като гледам и гласовете в анкетата са на моето мнение..

Коментар

Plastex написа:
                    charlie написа:
                    ...м/у другото по-нагоре зададох въпрос знаете ли как стои въпроса с притежанието на КНО по света и никой не каза нищо конкретно, а продължат напъните на тема българите колко сме кръвожадни и как ще се изпозастреляме по кръчмите и пътищата.... ще ви дам джокер под формата на въпрос - знаете ли, в Сърбия колко единици КНО (са некой да не ми заобяснява, че сърбите са по-кротки и цивилизовани от нас и хич не пият и не се тепат по кръчмите)?
                    Колега, не сме в училище да ни задаваш въпроси и да го отбелязваш, че не сме ти отговорили конкретно, ако искаш да кажеш нещо, което знаеш, никой не те е спрял, а и да не го кажеш, ще го преживеем някак. Да, в шибаната хърватска, някъде там до сърбия бе убит един голям пич и спортист - олимпийския шампион в кануто Мато Любек, с пистолет, при пиянска свада, от зет си, което никак, ама никак не ме кефи... Но всеки знае, че пияния човек може да направи всичко.
                    Въпросите ми, колега, са по-скоро риторични и никой не трябва да се чувства ангажиран да отговаря. С тях целя, хората, които пишат по темата (а някои по-отворени дават и квалификации) и се интересуват от това, което разискваме да потърсят и други гледни точки извън това, което считат за единствено правилно! В шибаната Хърватска (що па шибана?!?) че са застреляли някой и мен не ме кефи, както не ме кефи, че в шибаната Българска престъпниците са въоръжени, а нормалните хора могат да им противостоят само с пост и молитви.....Та така... понеже явно въпросите не са интересни да давам отговори: Във въпросната Сърбия има 3 пъти повече регистрирани огнестрелно оръжия (официално), в сравнение с България. Сега да сервирам ли на готово и отговора на въпроса колко смъртни случая има в следствие на злоупотреба с огнестрелно оръжие?
                    "Светлината си въобразява,че се движи по-бързо от всичко друго,но бърка.Колкото и да припира,открива,че мракът е стигнал пръв и вече я чака."-Т.Пратчет
                    (Fiat 131 ABARTH 103 kW, Aprilia Tuono RSV 1000)

Коментар

ele написа:
                      charlie написа:
                      z_sutrov написа:
                      .....НО барнат ли го навънка да го разнася веднага в пандела....
                      защото.....м/у другото по-нагоре зададох въпрос знаете ли как стои въпроса с притежанието на КНО по света и никой не каза нищо конкретно, а продължат напъните на тема българите колко сме кръвожадни и как ще се изпозастреляме по кръчмите и пътищата.... ще ви дам джокер под формата на въпрос - знаете ли, в Сърбия колко единици КНО (са некой да не ми заобяснява, че сърбите са по-кротки и цивилизовани от нас и хич не пият и не се тепат по кръчмите)?
                      Tо по света има и държави, в които не е разрешено масово да се носи оръжие - защо трябва да се сравняваме с тези, в които се носи оръжие, а не се сравняваме с тези, в които не се носи???
                      мдааа... май е по-добре да се сравняваме със страни, в които жените нямат право да гласуват?
                      "Светлината си въобразява,че се движи по-бързо от всичко друго,но бърка.Колкото и да припира,открива,че мракът е стигнал пръв и вече я чака."-Т.Пратчет

Коментар

charlie: оставам с впечатление, че си от хората, които патлакът ги прави мъже. Мисле, че представата ти за идеален свят без престъпност и с патлаци, в която си големия мачо, на който гаджетата се лепят, заради голямото нещо на кръста, ти заслепява сериозно трезвата преценка. Мен не ме плаши българската престъпност, дето е въоръжена, а това е малка част от нея, по-ме плаши някой нестабилен психически, а това според мен са над 70-80% от населението, запасал пистолет, готов да раздава правосъдие, щото са го погледнали на криво. Говориш за САЩ, но пропускаш най-важното - колко човека умират от огнестрелно оръжие - със сигурно в пъти повече на глава от населението, в сравнение с държави, в които не е разрешено притежанието на оръжие. И тъй като САЩ е като господ и царя - единия високо, пък другия - далеко - дай една европейска държава за пример. Не съм сигурна, че има страни, в които жените не могат да гласуват вече, но дори и да има, не са тези, към които се стремим и сме отправили поглед. Така че сравнението ти е най-малко неуместно. Затова много активната ти защита на носенето на оръжие ще го приема като силното ти желание да се правиш на голямата работа - моят съвет е да пробваш друго поле на изява, в което ще имаш повече успехи.
                        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

charlie написа:
                          ...Та така... понеже явно въпросите не са интересни да давам отговори: Във въпросната Сърбия има 3 пъти повече регистрирани огнестрелно оръжия (официално), в сравнение с България. Сега да сервирам ли на готово и отговора на въпроса колко смъртни случая има в следствие на злоупотреба с огнестрелно оръжие?
                          Да не забравяме, колега, че сме във форум и всяко мнение тежи поне колкото.. ланския сняг, та затова и аз отбягвам да давам отговори, мнения и данни, които може да са неверни, просто няма достатъчно достовери източници дори за това, на което сме свидетели всеки ден, за положението в България - виждаш, че по данни на правителството едва ли не всеки българин е спестил по 15000 лв, а да говорим за това колко смъртни случаи има в Сърбия си е разтегливо понятие. Както е много разтегливо понятие при какви ситуации изобщо можеш да извадиш КНО, не да го изплзваш, не ща да казвам, че инструкциите са, че вадиш за да... ползваш, не да плашиш. Но, без да имам претенции, че съм точен, по думите на инструкторите от курса за носене на КНО, от щатските полицаи при ситуация за стрелба в 70% от случаите не са успели да извадят оръжието навреме а в случаите, в които са успели, произведените изстрели на 90% не са били ефектни /сигурно означава нараняващи/ или с други думи на многото носене на оръжие една смехотворна ъъъъ... "успеваемост" за неговото ползване. Не знам дали и Лисичков не е станал пишмян задето успя наистина по всички правила да употреби оръжието, то от тогава насам живота му требе да се е превърнал в едно безкрайно разкарване по съдилища и плащане на адвокати в дела с неясен изход, въпреки подкрепата на българските граждани и в крайна сметка положителното /за него/ крайно решение на съда на последна инстанция, май за БГ става дума, че има и международни съдилища. Щото в другия случай може би щяха да го наобиколят, да си изнесат програмата колко са велики, е, разбира се, да го поударят тук таме за престиж и да вървят на майка си в ... оттам, откъдето са излезли, де. Не, че нямаше и положителен ефект за БГ гражданите след тоя случай , мутантите / по мое мнение не останаха вече, няма тренирани мъже в тая държава/ вече избягват да слизат от колите си да се уточняват и да показват кой е барото, щото да не се спогледат с половин глави отнесени от лупарата на някой напикан дядка, като последния, дето застреля /уж/ крадец. И собствения ми опит, карам си скоро по шибните варненски улици /не ме питай що са шибани/ и на кръстовище с нулева видимост от паркирани коли съм за десен завой, с 20 км/ч или с 15. От дясно обаче изскача един къде 15 годишен мерцедес с визуална скорост поне 50 км/ч, аз мигновено реагирам / за някои неща си казва думата и някогашното ми постижение на 100 м - 11.2 сек/ и разбира се, е ситуация няма, просто рутина - виждаш засиления глупак и спираш. Тоя обаче като наби едни спирачки, като висна от стъклото, като ме загледа страшно, чак се засмях, викам няма нищо, бе колега, случва се. Вика ами ако сляза ше видиш дали се случва. Е не ми беше интересно дали ако слезе ще има някакви шансове при едно танго с мен и моите 115 кг, та да правим и панаир на хората в близкото заведение, че и в крайна сметка всеки да си продължи по пътя, след като си изнесе простотията, ама айде да предположим, че беше слязъл, беше ме измъкнал за шията от колата, ъъъъ беше ми "вкарал два" петима бяха направили клип на това всичкото какво щеше да се промени, кораво парче съм и последния който ме прасна по брадата си счупи ръката, не стана кой знае какво. А, да, че сега 70% след моето мнение ш кажат "ако ми излезе на мен еди такъФ ше го навия кат сърма, ше му направя Драгиевата" , знам, че ше му откъсне и топките, как без това, но все ще са празни работи, дето ни пеелят джакпот, ни повдигат националната икономика, нито довеждат до край обещаните магистрали
                          Alfa Romeo 147 1.9 JTD 2005 Fulcrum

Коментар

charlie написа:
                            ...не ме кефи, че в шибаната Българска престъпниците са въоръжени, а нормалните хора могат да им противостоят само с пост и молитви.....
                            И защо да не се работи за обезоръжаване на престъпниците и абсолютна забрана и огромни наказания (десетки години затвор) за притежаване на оръжие, а да се въоръжаваме всички?Аз бих бил много по-спокоен, ако знам, че никой няма оръжие, отколкото ако знам, че всеки Сульо и Пульо може да ми извади пищов в ежедневна ситуация като описаната по-горе от Plastex.

Коментар

Immortal написа:
                              charlie написа:
                              ...не ме кефи, че в шибаната Българска престъпниците са въоръжени, а нормалните хора могат да им противостоят само с пост и молитви.....
                              И защо да не се работи за обезоръжаване на престъпниците и абсолютна забрана и огромни наказания (десетки години затвор) за притежаване на оръжие, а да се въоръжаваме всички?Аз бих бил много по-спокоен, ако знам, че никой няма оръжие, отколкото ако знам, че всеки Сульо и Пульо може да ми извади пищов в ежедневна ситуация като описаната по-горе от Plastex.
                              Колега, в положение на неизбежна отбрана можеш да изпаднеш и без нападателя/нападателите да имат огнестрелно оръжие и тогава евентуалното твое е разликата от това ти да си жив (пример - така широко дискутирания случай с Лисичков)! Plastex - прав си. не можем да приемем за чиста монета, която и да е статистика, но все пак се опитвам да боравя с някакви официални, или поне данни от сериозни източници. Мисля, че все пак е по-смислено и полезно за темата отколкото мантрата "немой с тия пищаци, ще се изпозастреляме" подкрепена с единственото доказателство неподлежащо на оборване "щото българите сме полуидиоти и не сме дорасли".....

Коментар

ele написа:
                                charlie: оставам с впечатление, че си от хората, които патлакът ги прави мъже. Мисле, че представата ти за идеален свят без престъпност и с патлаци, в която си големия мачо, на който гаджетата се лепят, заради голямото нещо на кръста, ти заслепява сериозно трезвата преценка. Мен не ме плаши българската престъпност, дето е въоръжена, а това е малка част от нея, по-ме плаши някой нестабилен психически, а това според мен са над 70-80% от населението, запасал пистолет, готов да раздава правосъдие, щото са го погледнали на криво. Говориш за САЩ, но пропускаш най-важното - колко човека умират от огнестрелно оръжие - със сигурно в пъти повече на глава от населението, в сравнение с държави, в които не е разрешено притежанието на оръжие. И тъй като САЩ е като господ и царя - единия високо, пък другия - далеко - дай една европейска държава за пример Не съм сигурна, че има страни, в които жените не могат да гласуват вече, но дори и да има, не са тези, към които се стремим и сме отправили поглед. Така че сравнението ти е най-малко неуместно. Затова много активната ти защита на носенето на оръжие ще го приема като силното ти желание да се правиш на голямата работа - моят съвет е да пробваш друго поле на изява, в което ще имаш повече успехи.
                                аз пък оставам впечатление, че това мнение пасна много точно в/у това което ме прави мъж, защото там си го сложих!освен впечатленито ти за мен няма нищо верно в мнението ти! Писал съм за друга държава, ама явно по-ти изнася да виждаш само САЩ (не че имам напротив да я дадеш за пример - пиши колко % от хората притежават оръжие и колко жертвите от неправомерното му ползване)!Това за 70-80% психари въобще няма да го коментирам в темата защитавам тезата,че притежанието на огн. оръжие е ПРАВО, което трябва да има всеки гражданин, а не да е привилегия на престъпниците и милицайките! и като казвам право имам предвид истинско право, а не да се обясняваш и да се молиш и да зависиш от кефа на некакъв косаджия! Аз НЯМАМ и не планирам да се сдобивам с оръжие, но защитавам правото да съм свободен в това си решение - Капиш?!?съвета в края на мнението си го сложих на същото удобно за такива цели място, което всъщност ме прави мъж.

Коментар

Working...
                                X