Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поредното разхищение на държавни пари

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Съгласен съм. Но отказвам АЕЦ да ми се поднася като единствена алтернатива. Или АЕЦ - или ще мрем, децата ни ще мрат, внуците ни ще мрат, гладни жадни и боси ще ходим, под мост в кашони ще живеем, а единственото, ЕДИНСТВЕНОТО ни спасение е АЕЦ Белене. Едва ли не имаме тука едни 5 години да я вдигнем тая централа, щото след това спира тока и дотам. Хайде по-сериозно, моля.

Коментар

Ами след 5 години ти затварят АЕЦ-а който ти е произвеждал най-евтиния ток. С какво ще го компенсираш?С ветрогенератори? При които инсталираш 1 Мегават а вадиш 300 киловата ? Но си плащаш за Мегавата ...Или дай да построим нов ТЕЦ на въглища/газ С фотоволтаиците е още по комична работата - не стига че им плащат най скъпо, собствениците протестират че парите им били малко и щели да фаират Логично е да избереш вариантът с най ниска себестойност а той е доказано кой е. Вярно най скъпо е като инвестиция но какъв е проблемът щом печалбата покрива вноските по заема? Цената на тока е у нас е не е хвръкнал именно защото имаме излишък и продаваме.Последният вариат е нищо да не правим пък все някак ще се оправим ... все пак има някакви шансове за глобално затопляне за да не студуваме много зимата

Коментар

А защо тези 10-12 милиарда да не се налеят в енергийна ефективност? Ако се огледаш и си сложиш ръка на сърцето ще признаеш, че енергията в България се разпилява много сериозно. Ако целта е наистина да не страда народа, а не да се правят кинти, защо да не се вкарат пари за качествено саниране, за програма за подмяна на климатиците с по-енергийно ефективни такива, дограми, стъкла, слънчеви бойлери, всичко дето си го говорим в другите теми за отоплението. Ако колата ти гори 20л/100км кое е по-добре, държавата да построи още един Нефтохим или да си вземеш кола, която ще гори 10л/100км и ще върви по същия начин? А защо не разгледаме колко се папа по веригата между АЕЦ-а и нас? Всички сочат колко евтино излизал тока от АЕЦ, какво ми дреме за цената на тока на изхода на АЕЦ, след като сульо и пульо си слага горницата докато стигне до моя електромер. Дали пък и там няма достатъчно пространство за оптимизиране? Ама целта не е да се спести, а да се лапа, нали така?И, между другото, веднага ви давам доказателство, че АЕЦ не е гаранция за по евтин ток. Казахте, че АЕЦ Козлодуй е на печалба годишно 100 милиона евро. А откъде накъде е на печалба?! Защо? Значи тока ни може да е даже по-евтин, обаче държавата иска да слага едни 100 милиона в джоба, така ли? И като вдигне държавата АЕЦ Белене как мислите, целия потенциал на централата ще отива за това да ни е евтин тока, или ще се заработват още едни 100 милиона за джоба на държавата? Много е наивно да се смята, че тези 100 милиона ще отиват за изплащане на централата. Но хайде, да речем, така е. Значи 10 години - милиард, 10 милиарда - 100 години. А централата ще има живот 60 години. Само дето се забравя че тая централа за да изкара толкова години и се правят редовно едни модернизации, дето струват кинти. Сега ще вдигнем един реактор, но тоя реактор няма да работи 60 години. След 60 години ще има няколко реактора, а първите ще са затворени, точно както сега имаме 4 затворени и 2 работещи. И къде се вместват в сметката ви тези новите реактори? Тях кой ще ги плаща? Щото нали сметнахме - 100-те милиона годишна далаверка отиват да се изплащат първоначалните 8 (10 с лихвите) милиарда. И още нещо, как така днес ако вземеш 8 милиарда евро назаем след 100 години ще си изплатил 10.35 милиарда с лихвите. Бе дайте ми я тая банка насам, моля. А ако разчитаме, че с годините тока ще скача, което значи че централата ще има по-голяма печалба за да се изплаща по-бързо, аз пак питам - след като централата ще генерира голяма печалба отде ще дойде евтиния ток за нас, за крайния потребител?Как пък не успявате да видите, че някой иска ние да платим една централа, за да може да си вземе процентите покрай целия строеж, а след това ще докара от 100 кладенеца вода за да ни продава скъп ток? Че като ще правим така - дайте да дадем пари вместо централа да вдигнем завод за мерцедеси и да го подарим на Мерцедес. А после ще караме евтини мерцедеси. Ама май едва ли.Тея дето искат да строят АЕЦ с наши пари що не се съгласят да направим едно акционерно дружество и на целия народ да раздадат акции от централата, така че ако централата генерира печалба, тя да се разпределя между акционерите. Нали с наши пари я строят, няма ли ние да сме собственици? Ама няма далаверка, нали, нищо че така е честно.

Коментар

казахме, че аец-а е на печалба 200 млн. годишно, въпреки модернизациите. на държавата тия пари й трябват, щото издържа училища и университети, където да се подготвят инженери, икономисти и кранисти за тая централа, плаща на данъчни да проверяват хилядите доставчици на тая централа, да поддържа пътищата до нея и пр. е, винаги можем да закрием и тия неша и да хванем гората, но основното е, че не става дума само за един куп бетон с 5000 човека в него. още поне толкова хора се хранят покрай обект от такъв калибър. това са данъци, осигуровки и инфраструктура за тая държава в продължение на 60 години. даже и да излезе на нула самата централа, печалбата ще е огромна от текущия оборот. от гледна точка на хората в региона също."Ако се огледаш и си сложиш ръка на сърцето ще признаеш, че енергията в България се разпилява много сериозно." - сори това не го разбрах. досега висях на прозореца и оттук до Черни връх никъде не видях разпиляна енергия. а уж на тъмно би трябвало да свети. та по въпроса за климатиците. ти мислиш ли, че ако държавата даде 12 млрд. (които, ако е за аец, тя ги била нямала) за климатици, бойлери и фибран няма пак същите хора да се нагушат? разликата е, че ще изпапкат парите за 2 години, вместо за 60 и ще оставят след себе си камара боклуци вместо хиляди работни места. и после като бръкнеш в контакта - ядец.
          браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Извинете, забравих град Козлодуй как е цъфнал и вързал, хиляди и хиляди работници с големи заплати са там, а града е опасан с три ринга магистрали, детелини и надлези и подлези. Фраш с инфраструктура, детски градини, болници, тролеи, трамваи, да не забравяме прочутото козлодуйско метро. Не че се вози някой на него, но една година артисаха сто милиона и нямаше друго какво да се построи. А този район на държавата е гордостта ни пред Европа, 100км радиус се намират най-напредналите български градове, това Враца, това Плевен, Монтана да не забравяме, цъфтят и връзват благодарение на АЕЦ Козлодуй. А само за миналата година държавата вкара 200 милиона в университетите само с една задача - кадри за централата и задължително - кранисти! А Дунав си тече, по-пълноводен отвсякога, заради сълзите на завист които леят отсреща румънците.

Коментар

че кво му има на градчето - супер си е. без централата по-добре ли щеше да бъде? викаш да им раздават по един климатик и всички ще са щастливи. ти може и да си мечтаеш половината Бългапия да се премести във Варна, ама на мен в бананова република не ми се живее.
              браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

@ ls1Като си говорим за енергийна ефективност, трябва да тръгнем от там, че първо трябва да я произведем тази енергия, чак след това да я пазим. Само за инфо да вметна,че една стандартна българска къща, строена през 80-те на комунизма, със стени, зидани от тухли-четворки, за да достигне критериите на пасивна къща са й необходими 17 сантиметра външна изолация. От тук насетне ми намери един човек с такава къща, който като му кажеш, че трябва да сложи 17 санта изолация, той веднага ще се съгласи... Като гледам какъв цирк е сега с това саниране....А печалбата на АЕЦ-Козлодуй идва предимно от продажбата на електроенергия на свободния пазар и износа

Коментар

И по какъв начин тая печалба те грее тебе? Надуват ни главите, че ни трябва АЕЦ Белене, за да ни е евтин тока. А в същото време генерират печалба стотици милиони. Ако целта беше евтин ток, трябваше с тая печалба да се субсидира цената на тока. Обаче стане ли дума за това веднага почват да ни правят сравнения с други страни колко било. Евтин ток няма да има и със, и без АЕЦ Белене.А иначе на Козлодуй нищо му няма, просто коментирах прозренията за години оборотно инфраструктурен цъфтеж покрай сегашната централа. Тя е на почти 40 години, като спре след пет години (уж) Северозападния район ще изгуби първенството си в държавата, явно.И, за да се върнем към началото на тая тема, толкова ли няма нещо ново и чисто и напредничаво като технология, което България да развие и да стане световен водещ, че трябва да плащаме на бай казак да строи тук АЕЦ с технологии отпреди десетилетия? Непременно АЕЦ ни трябва, за да имаме инфраструктура, оборот, хората работа, така ли? Защо трябва всичко да се представя ултимативно, или АЕЦ, или децата ни в кашони под моста?

Коментар

Поредното разхищение на държавни пари

Който ще да я строи , просто алтернатива май засега няма.
                    FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
                    FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

Не е въпросът да лепнеш 17 санта изолация или да построиш АЕЦ, въпросът е за колко време ще ти се върне инвестицията. Преди 6-7 години правех сметка колко ще ми струва да санирам къщата. След това си направих сметката, че дори никога да не я топля тази къща, ще ми трябват 100 години да изплатя изолацията. При очакване инвестицията да се върне за около 10 години максимум, дали е рентабилно да слагам изолация? Не! Никой инвеститор няма да тръгне да строи АЕЦ, ако не може да си върне инвестицията в разумен срок - предвид вложените средства, много в нечии джобове, дали е рентабилно да строим точно тази АЕЦ? Не е ли по-добре да правим като французите - да построим няколко, всички по един модел, тогава определено ще е по-евтино, и поддръжката ще е по-евтина. vvvasilev: баси какъв роман написа, а можеше просто да кажеш, сори, бях афектиран и се изказах неподходящо. Нямам нищо против теб, нито успехите ти, нито ще се радвам, ако паднеш - просто си сбъркал човека. Имам нещо против да квалифицираш хората в БГ като роби, още повече, че за да обвиниш някого в разхищение на средства трябва да имаш доказателство за това. Предполагам знаеш, че никой няма да те вземе на сериозно, ако нямаш нещо черно на бяло да подкрепи теорията ти. От друга страна, моите изказвания са насочени изцяло към репликата ти и никога не съм си поставяла за цел да коментирам личния ти живот, състоянието и прочее, но е истина, че не вежнъж си изтъквал финансовото си състояние, което, пак твърдя, е липса на такт. Освен това твърдя, че си объркал мястото за идеите си, а те са неподходящи и са те отсвирили. Не виждам нищо лошо в твърденията си, и не смятам, че би трябвало да се обиждаш от тях. Извинявам се, ако си възприем думите ми по по-различен начин.
                      Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Ето колко са в час тия дето ще решават ...http://powereconomics.files.wordpres...r-price.pdfele, ако беше икономически неизгодно този списък нямаше да го има:Франция - 20 АЕЦ - 59 блока - 66 000 MW Германия - 12 АЕЦ - 17 блока - 21 500 MW Белгия - 2 АЕЦ със 7 блока и мощност 6.100 MW Швеция - 3 АЕЦ с 10 блока, мощност 9.400 MW. Испания - 6 АЕЦ с 8 блока, мощност 7.700 MW. Чехия - 2 АЕЦ с 6 блока, мощност 3.800 MW. Украйна - 4 АЕЦ с 15 блока, мощност 13.800 MW. Великобритания - 9 АЕЦ с 19 блока, мошност 11.900 MW. Това е един от най печелившите бизнеси проблемът е че изискава много инвестиции.А реактори се правят на под 5 места в света като едното е в Русия ... глупаво е да се твърди че били по стара технология

Коментар

ilkor написа:
                          Ето колко са в час тия дето ще решават ...http://powereconomics.files.wordpres...ower-price.pdf
                          леле мале тоя наистина АБСОЛЮТНО не е в час!

Коментар

ilkor: Аз не твърдя, че не е изгодно, ама те надали са строили АЕЦ-овете си по 20-30 години.
                            Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ls1 написа:
                              И по какъв начин тая печалба те грее тебе? Надуват ни главите, че ни трябва АЕЦ Белене, за да ни е евтин тока. А в същото време генерират печалба стотици милиони. Ако целта беше евтин ток, трябваше с тая печалба да се субсидира цената на тока. Обаче стане ли дума за това веднага почват да ни правят сравнения с други страни колко било. Евтин ток няма да има и със, и без АЕЦ Белене.А иначе на Козлодуй нищо му няма, просто коментирах прозренията за години оборотно инфраструктурен цъфтеж покрай сегашната централа. Тя е на почти 40 години, като спре след пет години (уж) Северозападния район ще изгуби първенството си в държавата, явно.И, за да се върнем към началото на тая тема, толкова ли няма нещо ново и чисто и напредничаво като технология, което България да развие и да стане световен водещ, че трябва да плащаме на бай казак да строи тук АЕЦ с технологии отпреди десетилетия? Непременно АЕЦ ни трябва, за да имаме инфраструктура, оборот, хората работа, така ли? Защо трябва всичко да се представя ултимативно, или АЕЦ, или децата ни в кашони под моста?
                              По абзаци:грее го, щото в мястото, където живее има 5000 човека със заплати над 1000 лв, вместо 5000 на социални помощи. кръчми, магазини, бензинджии, хотелиери, фризьори - всички ги грее тая работа. мен ме грее, че това са 5000 по-малко, дошли да търсят някакво препитание в София + някой и друг студент, който харчи заплатите на мама и тати в моя град. тебе би трябвало да те грее същото, защото Варна е втория след Сф град, задъхващ се от икономическата миграция.Северозападния район е труп и 10000 работни места хич няма да са му излишни.При аец е по-добре да се строи по изпитани технологии. Чистотата на аец не е под съмнение, иначе в списъка на ilkor щеше да присъства само Украйна. България световен водещ може и да не стане, но и в момента все още е регионален лидер единствено в производството на ел. енергия. да изпуснем питомното за да гоним дивото?! Въпросът не е или аец или НЕЩО друго. Въпросът е АЕЦ оттам пари за развойна дейност оттам "НЕЩО друго". какво ще е това нещо можеш да не ме питаш. аз казвам аец, ти като не искаш аец, ти кажи какво да е. ако ще е производство аз ще съм ЗА. ако ще е едни хора да внесат отвън едни климатици втора ръка и да ги продадат по 5 бона парчето - против.@ele французите строят във финландия аец вече 10 години, сигурно ще я строят още 5. някой да се е отказал и да е погребал милиарди, щото проекта не върви по график?!
                              браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

vvvasilev написа:
                                Моята съседка е Кати Пауелс - личното прес аташе на краля. Самият той е идвал на едно от градинските ни партита лятото и сме се запознавали. Всичките ми съседи са медийни личности.
                                хеееееееееехехехехеееееееееееееееее... ни мужа да съ страеш, а белгиеца???
                                Fiat Punto 1.1-Синята птица
                                Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                                Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Working...
                                X