Брутният вътрешен продукт на глава от населението в България е едва 1/3 от средния за ЕС, което означава, че тя ще бъде най-бедната страна, която ще се присъедини към съюза, пише в кореспонденция на агенция Ройтерс от София.Очаква се на 26 септември Европейската комисия да препоръча датата 1 януари 2007 г. за присъединяване на България и Румъния към ЕС и да не прибегне до отлагане на членството им с една година, отбелязва агенцията.Според анализатори двете бедни черноморски държави ще бъдат изправени пред небивали проблеми с приближаване на членството им, тъй като са подложени на натиск да продължат преструктурирането на икономиката и сериозните реформи.Макар че заплатите в България са нараснали с 40% от 2001 г., проучване от 2005-та сочи, че почти половината от населението живее с по-малко от две евро на ден, а покупателната способност е по-ниска от преди падането на комунизма през 1989 г., отбелязва Ройтерс.Бедността в България е най-осезаема в селата, където конските каруци са почти колкото и автомобилите, а повече от половината къщи нямат течаща вода в тоалетните, пише агенцията, като се позовава на европейско проучване от 2003 г. за качеството на живота.Според социологически изследвания 65% от българите подкрепят членството на страната в ЕС. Повечето са на мнение, че чуждите инвестиции и новите работни места ще вдигнат жизнения им стандарт."Очаквам, че България няма да успее да преодолее изоставането и дълго ще бъде зависима от ЕС. Тя ще бъде член, който постоянно ще иска още помощ и подкрепа", твърди Идес Никайсе, доцент в Льовенския университет в Белгия (KULeuven.be).
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ройтерс: България ще е най-бедната страна в ЕС и постоянно
Collapse
X
-
Е те не са виновни от ЕС че сме на това дередже... Краставо магаре никой не иска в стадото си. Последните две управления ни свлякоха на дъното, и ще се запомнят единствено с вдигането на всички такси, услуги и цени на стоки за бита. С депутатска заплата се живее, но с хамалска - не. Както и да е, аз съм ПРОТИВ влизането в ЕС. Просто не сме готови.1997 Brava 1.6, 16V
Коментар
-
Просто не ни е там мястото.Всеки си мисли че айде като влезем и някой ще ни оправи и политиката и цените и пътищата и всичко....да бе да....те да не пасат патки че да се занимават с нас.Цялата идея е че така ще се улесни от документална гледна точка преминаването на стоки от черно море и Гърция и Турция към ЕС...все пак ние сме им на пътя и на никого не му е изгодно да ни заобиколи или да плати един тон такси и разрешителни за да си прекара камиончето или каквото там има през нас.Единственото което е може би ще спонсорират отчасти да си оправим поне основните пътища от границите че да има откъде да се минава (незнам дали някой от вас скоро е минавал от София за към Кулата да види що е то Offroad и какви са чудеса).Друго няма да се промени освен че цените ще догонят тамошните (както се случва вече отчасти с горивата) и просто незнам какво ще става.....Някой дали може да ми обясни за чии с извинение ще си затваряме Аец-а - може би защото токът ни е толкова много че го ползваме за без пари или може би защото просто Франция инвестира в румънски Аец-ове и трябва да си изнасят тока няъде.....а за къде по-добре от ние и Турция за където ние изнасяме в момента.Преди време много хора не ми вярваха като се изказах че Румъния е по-добре от нас в много отношения....е имах възможността да отида и да погледна и много хора сега биха се съгласили с мен защото те поне произвеждат разни неща (макар и Дачия коли са си и то доста се купуват у нас и по такива държави като нашата) и си пазят интересите и Франция доста си ги бута открай време....а ние само гледаме да се мазним и аз незнам на кой и ще си го ядем големия от това и то доста скоро ми се струва...дано не съм прав за повечето неща които мисля и наблюдавам.....Fiat Tipo DGT 1108cm3 Fire, VW Passat B3 1878cm3
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар