Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво е за вас храна?

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Какво е за вас храна?

    Какво според вас е храната? С едни приятелчета спорим дали човека е месоядно по дифолт, или това ни е насадено от около 100 години насам, когато е започнала да се увеличава консумацията на животинската храна, докато стигне днешните размери. И да ви се оплача: вчера имах гости в къщи, и бях приготвил картофени кюфтета, кюфтета от елда, ориз, гъбен сос, хляб, салата (домати краставици..) и една тенджера боб (за бекъп). Резултатът: салатата свърши, боба също. Ориза с кюфтетата ще си ги ям още 2-3 дни, соса най-вероянто ще го хвърля, защото ще се развали, хляба също май ще даде фира, щото всички нападнаха белият хляб, а моят беше домашен (от автомата за хляб), но с грахам брашно. Аз не мога да изям такова количество сам, а като се втвърди вече не ми е много вкусен.И почвам да си мисля.. защо за всички (или 95% поне) хора храна=месо или нещо животинско? И стигам до извода: така ни е казано, от малки ни тъпчат с мляко и месо, защото в тях има "протеини", а в млякото има калций, много нужен ни за костите (голяма простотия, между другото). Само че, човек може и без месо да живее доста добре здравословно. Познавам много хора, които не ядат, аз самият ям 1-2 пъти месечно, детето ми яде от дъжд на вятър, на 2-3 месеца веднъж (краве мляко и млечни продукти не яде!). Не съм забелязал някакви нередности от липсата на животински продукти, даже бих казал, че има подобрение (моето здраве). Детето се чувства прекрасно, въпреки че може да се каже, че не яде животински продукти. Това го казва и педиатъра, и изследванията го показват - детето е 6.И.. сега ще ме нахраните ли (луд ли си бе), или ще попълните анкетата? Вий, другари, какво мислите по въпроса: човек има ли нужда от месо, или не? Аз твърдя, че има нужда единствено от лакомия, просто защото сготвеното месо е вкусно (с изключение на вареното - никой не може да ме убеди, че вареното месо е вкусно) и хората са свикнали с вкуса и не желаят да се откажат от него. И просто защото е по-лесно да хапнеш едни пържени кюфтета със салата, или пържола с пържени картофи, отколкото да си приготвиш нещо без месо и пак да получиш същото количество хранителни вещества (дори повече), за да си ОК здравословно.
    "За да чуеш, трябва да мълчиш." (Оджиън)
    Nissan Primera WP12 QR20DE, ГИ, '03
    Tempra 1.6 (EX), Dedra 1.8/16V (R.I.P.), Delta 1.6/16V (R.I.P.), Astra X16XEL (EX)

    #3
    Нещо като неписано правило е, че режимът най-близък до натуралния е 40/40/20 - Белтъчини/Въглехидрати/Мазнини.Вече дали белтъчините ще се набавят от зърнени или животински продукти ... зависи от човека.Малко са зърнените продукти, които осигуряват пълен аминокиселинен профил - Елдата е един от тях, ама предполагам си наясно с това.
    F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

    Коментар


      #4
      Е то по твоята логика дай да гълтаме сутрин една шепа хапчета нужни вещества, щото откъде пък накъде да ни е вкусно? Просто не трябва да се изпада в крайности, това е. Но както прасе, пълнено с агнета, пълнени със зайци, пълнени с кюфтета е крайност, така и един месец на маруля също е крайност. Аз не мисля, че проблема на българина е че вместо постно яде мръвка, а че мръвката не е 50/50 кюфтета/риба.

      Коментар


        #5
        От всичко в умерени количества. Прекаляването с каквото и да е обикновено е вредно, води до вманиачаване, прави ни смешни в очите на околните.
        Tonight's the night and it's going to happen again and again...

        Коментар


          #6
          emzo написа:
          Нещо като неписано правило е, че режимът най-близък до натуралния е 40/40/20 - Белтъчини/Въглехидрати/Мазнини.Вече дали белтъчините ще се набавят от зърнени или животински продукти ... зависи от човека.Малко са зърнените продукти, които осигуряват пълен аминокиселинен профил - Елдата е един от тях, ама предполагам си наясно с това.
          Да, наясно съм, за съжаление белтъчини/въглехидрати/мазнини - 15/20-25/5-10Останалото са витамини, минерали, фибри и т.н. (баласт също). Точно защото елдата е добър източник на белтъчини направих такива кюфтета. Обаче тях съвсем никой не хареса. Картофените иди дойди (не бяха пържени), обаче от елдата...Според едно изследване (разбира се не българско), дългогодишно, на нормален човек му трябват около 10% белтъчини на ден, за да си задоволи нуждите. При кативно спортуващите тази доза отива към 20-25%. Според същото изследване, при 20-25% животински белтъчини на ден рискът от рак се покачва 10 пъти, в сравнение със същият обем растителни белтъчини. Отделно, че хората хранени с растителна храна нямат високо кръвно налягане и проблеми с перисталтиката (и един куп други усложнения), за разлика от другите, приемащи същото количество животинска такава (нечовешки експеримент, ама са го направили).
          "За да чуеш, трябва да мълчиш." (Оджиън)
          Nissan Primera WP12 QR20DE, ГИ, '03
          Tempra 1.6 (EX), Dedra 1.8/16V (R.I.P.), Delta 1.6/16V (R.I.P.), Astra X16XEL (EX)

          Коментар


            #7
            Интересно като цяло...ама кюфтета от елда на какво блъскат, не че тези с магазинска кайма не са наполовина фураж ехее сега прочетох що за нещо е, ами то ако мина на елда ще живея 200 години
            --Старата ръжда любов не хваща!--
            156 sportwagon 1,9 jtd 115
            ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;

            Коментар


              #8
              Режи мЕсо, печи мЕсо, Апи мЕсо! Пий вино!
              VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
              VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
              VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
              VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
              Нека Силата на бъде с Нас...

              Коментар


                #9
                Еми аз им сложих подправка за барбекю (някаква, купих я от магазина - куркума, пипер, джинджифил...), сложих и кимион (голяма грешка). Ми не са лоши, не са върха, ама ако нямаше кимион щеше да е мъч бетър.
                "За да чуеш, трябва да мълчиш." (Оджиън)
                Nissan Primera WP12 QR20DE, ГИ, '03
                Tempra 1.6 (EX), Dedra 1.8/16V (R.I.P.), Delta 1.6/16V (R.I.P.), Astra X16XEL (EX)

                Коментар


                  #10
                  Re: Храна

                  Synthy написа:
                  Какво според вас е храната? С едни приятелчета спорим дали човека е месоядно по дифолт, или това ни е насадено от около 100 години насам, когато е започнала да се увеличава консумацията на животинската храна, докато стигне днешните размери.
                  Това па от де го измисли?Само да ти напомня, че боба, чушките, доматите, картофите, царевицата и ред други растения са били непознати в Европа преди да се открие Хамерика.Древните ни предци са наблягали основно на месните и животински продукти. Месо, масло, сирене, мляко. Растителните храни са се изчерпвали с житните култури, най-вече за правене на хляб или каша.Прабългарите са консумирало пък ПРЕДИМНО месо, основно - конско.Крави, овце, свине, кози... това е бил поминъка. Отделно от това - лов.И да, още преди да започне да отглежда домашни животни, човекът се е изхранвал основно с лов на диви животни.Така че, ДА, човекът е месоядно и хищно животно по дифолт. Разните му треволяци и подобни расли на корен неща са само гарнитура. И винаги е било така!По-скоро е обратното - като се е увеличила консумацията на месо, заради нарастващия брой жители на Земята, са започнали да заместват естествената храна (месото) с разни растения. Който иска да не яде месо - да не яде, но не лишавайте децата си поне от тази толкова естествена храна. Като станат на 18, да си избират какво да ядат.

                  Коментар


                    #11
                    По нашите географски ширини боб, картофи, домат, пипер, царевица, грах и прочие са били непознати до преди 500 години. Колумб ги е докарал от "странство" и са минали около 30-40 години докато се култивиратиз нашите земи...Какво освен месо са яли хората тогава ми е загадка. Интересувал съм се иизглежда друга алтернатива са нямали, а и не са търсили. И да. Човека е месоядно животно. Така е създаден, така е устроен. Ще трябва да мине много време докато "стръвта" ни към месото изчезне, ако въобще изчезне де. И нещо друго: избягвайте прекомерната употреба на бял хляб, ориз и картофи. Комбинацията им пък е убийствена...Животинската мазнина е много важна за сърцето, рибната ( Омега 3) - най-много. ПС: Вратната пържола и бялото вино са най-добрия лек за моя организъм. Преди години се доверих на една глупава диетата ( без животинска храна). По-късно тя ме доведе до една коварна диагноза, която почти заличих, след като се върнах към "корените" си - месото и редовното хранене. Сега съм си на 43 години, вече не се лишавам от нищо, висок съм 180 см., тежа 80 кг., либидото - бива, енергията - тоже. Да чукам на дърво...ПС: Дублирал съм Дидо в предната част на поуста си. Съжалявам.
                    A17DTС/S
                    Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

                    Коментар


                      #12
                      При тежка физическа работа и активно спортуване няма как без месо, а и без останалите животински продукти - мляко и яйца. Вече до какви рискове води това, си е цяла отделна тема.
                      Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
                      ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

                      Коментар


                        #13
                        човекът има големи кучешки зъби и закърнели мъдреци. значи се е развивал като хищник през последните 1-2 млн. години. не ми е ясно какво повече има да се разсъждава.и аз бих искал да призова колегите, които не ядат месо, да не го налагат на децата си, щото е опасно. прилагам цитат от религиозните норми, където става въпрос само за времето на поста:Болните задължително трябва да се посъветват с лекар. Бременните жени трябва да се отнасят много внимателно към постенето. На малолетните деца и пътешествениците се разрешава облекчен режим.
                        браво 1,6/90 - 09 г.

                        Коментар


                          #14
                          dikanio написа:
                          При тежка физическа работа и активно спортуване няма как без месо, а и без останалите животински продукти - мляко и яйца. Вече до какви рискове води това, си е цяла отделна тема.
                          Колега Диканио. Моите задълбочени проучвания ( а вече не само мои), анализи и експерименти доказват само едно.МЯсото, яйцата и млЯкото са, като нафтата за дизеловата машина. Смазват, поддържат горенето и правят двигателя жив. ТВа е. ПС: Майтапа на страна.
                          A17DTС/S
                          Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

                          Коментар


                            #15
                            Дай ми свинска пържола и червено вино па ме чекай да умрам! Картофи, боб и ориз - за гарнитура /може и без нея/. А елди, мюслита и пр. - фураж! Аз да не съм добитък!
                            Peugeot 301
                            Punto 1.9 JTD - на жената

                            Коментар

                            Working...
                            X