Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дянков въвежда данък върху лихвите по влоговете

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

slonikon написа:
    ей тука пише за Белгия http://www.gerardassociates.co.uk/co...-facts-belgium , законът си е както казва колежката - плосък данък от 15%, с любопитната подробност, че годишни доходи от лихви до 1730 евро не се облагат. на български - 3400 лв. от лихви. наистина не ми мяза на закон, който би притеснил обикновеният българин, стига да беше въведен, както е в Белгия.п.с. другият линк не се отвори
    Ама преведи, че подоходния данък е от 20 до 50% прогресивен. Бъди коректен, а не само по член 13 алинея 14 точка 15. Щото като ти обложат доход от 20000лв. с 10% плосък данък - ще платиш 2000лв., а белгиеца като го изпукат с 50% върху 20000 ще плати 10000. И сещаш се, че ще му се напукат и шортите ако плати на 2000 върху мизерната лихва цели 15%.... Ей, това играта с цифри е много сладко нещо, трябваше счетоводител да стана...Белгия: ДДС = 21%, социални: 13.07%, недвижими имоти - от 20 до 50% според мястото, Регионални и общински данъци - до 9.5%, данък върху лихвата: 15% и 25% върху дивидентите... Дам, искам да живея в Белгия, че да ме е яд като взема 3000 евра и накрая остана с 2000 след данъците, а за живот ми трябват точно 1995... Гот, а, математичка...
    Steliyan's Life!
    FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Ele, само погледни стандарта. Тук до 12 000 Евро на година е необлагаем минимум. От каквито и да е доходи. Минималната заплата е 1100 Евро. От тях - на месец ако живееш - квартира нормална наем - 600 Евро. Ток и газ - 130 Евро. Храна - от супермаркет, не ресторанти - 200 Евро. С минимална заплата човек може да пести. В България взимат на босия цървулите, а той даже ще им ръкопляска.България рекламира ниски данъчни ставки за да привлече чуждестранни инвеститори. Това което пропускаме е че с тази корупция - инвеститорите плащат същите пари, само че те потъват директно в джобовете на знайни и незнайни апаратчици и партийни черни каси. За това не сработи схемата.
      Fiat Stilo 1,9 JTD, 2004
      ----------------------------
      Ignorance is a bliss

Коментар

При нас всичко е объркано .Всички пишещи тук пищим че няма работа ,заплатата малко ,парите не стигат ,нямаме пари в банките, а вижте те взели, че ще ни слагат данък на лихвите . Ами нали нямаме пари в банките ? Или имаме пък лъжем че нямаме . Примерно имам 10 000лв в банка при 4% лихва за годината ще имам 400лв приходи .10% ще ми сложат данък или ще ми удържат 40лв. С тези 40 лв не мога да заредя до половината резервоара на Стилото . И то при положение, че бих имал 10 000лв на влог. А тук се тревожим, че ще бъдат ощетени бедните с 1000лв на влог. Нека му мислят тия със стотиците левове и милионите . Нали в банките имало 32 милиарда спестявания . Нас с по хилядата лева влог бълха ни ухапала.Все едно да вземат на босия цървулите . :D Друг е въпроса ако действително имаме десетки хиляди в банките, но ревем за пред хората, че сме бедни а виждаме че с тоя налог ще ни бръкнат дълбочко в джоба.
        Фиат Панда 1.2 2006година
        Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

тук става въпрос за тормоз, не за пари. и за бавно трупане на данъче след данъче, таксичка след таксичка, глобичка след глобичка. не, че някой ги събира.@ vvvasilev, колега, кви пари за нормален живот на четиричленно семейство?
          браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

slonikon, моят колега поляк е с 4 членно семейство, жена му не работи. В неговия случай дори данъците са по-малки (тук одръжките на заплатите са ни около 60% - не е печатна грешка. Пример - бруто 9000, се взимат чисти около 4000). Но за неработещите членове от семейството се приспада като разход по една минимална работна заплата и тогава се облага с данък. Това не важи за децата защото за тях се получават надбавки. За първо дете 100 Евро, за две деца - 300 Евро.Иначе - месечните разходи по брошурата на Електрабел - за 4 човека се изчислява около 250 Евро за ток и газ. Храна - много разтегливо понятие- зависи как ядете. Общо взето цените са като българските - дори по-евтини. Говоря за Лидл или Алди.
            Fiat Stilo 1,9 JTD, 2004
            Ignorance is a bliss

Коментар

а наем (ипотека) на съответната къща, вода, местни данъци и такси?
              браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Наема и ипотеката не са функция на броя членове в семейството. Водата е пренебрежително малко перо - на 3 месеца около 70 Евро. Данъка е това което ти казах - 60% от заплатата. Одържа се предварително. Като изтече годината си обявяваш всички разходи, които ти се признават за подходящи за приспадане от данък - и ти се връща надвзетите пари. В този случай ипотеката ще ти се признае като разход. Но само върху частта на главницата от месечната вноска. Така че на 1000 Евро месечна вноска - държавата ти връща около 300 Евро от данъка. Така че реално плащаш 700. Това не е случая при наем. Друг тип разход, който е подходящ е за прислужница например - но само във Фламадската част на Белгия. Така ако купувам ваучери за домакински услуги за 100 Евро на седмица, от данък ми се връщат 30.Но за да обясня всичко - ще е сложно. Тук наистина има зверски данъци, но и много начини да си ги върнеш - като хем подпомагаш локалната икономика, хем ползваш услуги които са ти необходими. Но пада едно жонглиране... задължително трябва счетоводител иначе си изгубен - плащаш като поп... И всеки си е клиент на някоя счетоводна къща - не само фирмите, но и физическите лица. Тези раходи също се приспадат
                Fiat Stilo 1,9 JTD, 2004
                Ignorance is a bliss

Коментар

slonikon написа:
                  а наем (ипотека) на съответната къща, вода, местни данъци и такси?
                  Наема изключва плащане на местни данъци и такси! Те се плащат от наемодателят.Аз искам да попитам има ли вариант в България да получите повече пари, под формата на данъчни облекчения, от данъците които сте платили? Казано на прост език:Плащате хиляда лева данъци за годината, държавата ви връща 1500 лева след подаване на данъчна декларация. Когато цитирате цифри колко високи са данъците на запад не забравяйте,че всяка година след подаване на данъчна декларация има форма за намаляне на данъчната тежест,чрез признаване за разходи за ипотечни кредити, други видове разходи, семейно положение и т.н.
                  Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
                  Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

няма. а и у нас всички облекчения и помощи са свързани с дохода. и прага беше някакъв мизерен.
                    браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Добре, де, колега Коцев, и 40 лева да са, аз не искам да ги дам на непознат, още по-малко на Дянков. На всичкото отгоре, защо одобряващите този данък по презумпция го смятат, че, едва ли не, се облага някаква печалба? Държането на пари на депозит си е чиста загуба, защото лихвеният процент, който предлагат банките, по никакъв начин не компенсира инфлацията. Така че, да ми облагат загубата, някак не ми се връзва. То само с последното вдигане на тока от 13%, автоматично всичко отива нагоре най-малко с толкова, а тези лихвички от 2-4%, хайде, дори и на срочните влогове, 5-6%, каква печалба са, че да ми я и облагат?
                      Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

vvvasilev: Никой не спира хората да ходят в чужбина да работят, ако там им се вижда по-евтино и животът по-добър. Прав им път и успех на всички. За съжаление знаеш какъв е лафът - терминал 1 и терминал 2, а действия - нула. Пропуснал си транспорта в сметката, освен ако не е безплатен. Водата изглежда и тя е безплатна. ntodorov: Не съм ти мила. И не се пълни от твоя джоб, те вече са си платили за това да получават пенсия, както и твоите родители, родителите на жена ти и прочее. Искаш да кажеш, че не заслужават пенсия ли???? Защо да мълча. Да са станали военни родителите ти и да са се трепали цял живот в мините - какъв ти е проблемът? Както казах - на брашното сте евтини, а на триците - скъпи. Преди няколко дни, или седмици, като казаха, че мярката за първите дни от болничния остава - някой да протестира? Не. Защо? Само че това рефлектира пряко върху всички, защото няма работодател, който да не си е калкулират тия разходи. Когато ходиш да плащаш някоя забравена сума и ти взимат такса 3-4-5 левчета, за да платиш към бюджета, всички плащат и никой не протестира за липсата на избор как да платиш тези суми. Когато тройната коалиция въведе плоския данък, не си спомням някой много много да е протестирал, макар че от този данък се облажиха тези, които имат високи доходи, до колкото си спомням, но мога да греша, над 700 лева/месец. Ей това не мога да разбера - Бъркат ти в джоба по различни параграфи, а когато някой излиза със съвзем нормално и обосновано решение, тогава скачате като на умряло.
                        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

транспорта обикновено ти го поема работодателят.
                          браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

И после ти го взема от заплатата.
                            Фиат Панда 1.2 2006година
                            Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

коцев написа:
                              И после ти го взема от заплатата.
                              вярвай си.
                              браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

ele написа:
                                vvvasilev: Никой не спира хората да ходят в чужбина да работят, ако там им се вижда по-евтино и животът по-добър. Прав им път и успех на всички. За съжаление знаеш какъв е лафът - терминал 1 и терминал 2, а действия - нула. Пропуснал си транспорта в сметката, освен ако не е безплатен. Водата изглежда и тя е безплатна. ntodorov: Не съм ти мила. И не се пълни от твоя джоб, те вече са си платили за това да получават пенсия, както и твоите родители, родителите на жена ти и прочее. Искаш да кажеш, че не заслужават пенсия ли???? Защо да мълча. Да са станали военни родителите ти и да са се трепали цял живот в мините - какъв ти е проблемът? Както казах - на брашното сте евтини, а на триците - скъпи. Преди няколко дни, или седмици, като казаха, че мярката за първите дни от болничния остава - някой да протестира? Не. Защо? Само че това рефлектира пряко върху всички, защото няма работодател, който да не си е калкулират тия разходи. Когато ходиш да плащаш някоя забравена сума и ти взимат такса 3-4-5 левчета, за да платиш към бюджета, всички плащат и никой не протестира за липсата на избор как да платиш тези суми. Когато тройната коалиция въведе плоския данък, не си спомням някой много много да е протестирал, макар че от този данък се облажиха тези, които имат високи доходи, до колкото си спомням, но мога да греша, над 700 лева/месец. Ей това не мога да разбера - Бъркат ти в джоба по различни параграфи, а когато някой излиза със съвзем нормално и обосновано решение, тогава скачате като на умряло.
                                Мила си ми и туй то. Иначе: Заслужават пенсия нашите родители и още как, но не заслужават този размер на пенсиите. Когато ми вземе Дянков 10% от лихвата и, когато на твоите и моите родители пенсията им стане такава, че да живеят, като Белгийските ( защото примера ти беше такъв) баба и дядо аз лично ще се извиня и ще настоявам да не получавам и стотинка лихва. ОБЕЩАВАМ.ПС: Да. За мен ти си мило момиче. Що се опъваш от добри думи ? Отпусни се. Не бива да ти е тегаво. ПС1: Я пак си помисли от къде твоите родители и моите СЕГА си получават пенсиите. Или вярваш ли в легендата за ковчежето, което те са "пълнили", когато са били пълноценни строители на социализЪма и новите дни на ДемокраДцията. ТуЙ ковчеже е материализирано по офшорките тилилейски противно на твоите очаквания. Явно.ПС2:Ако всички бяха миньори и военни пак те питам, кой щеше да им плаща двадесетте брутни заплати ? ПС3:Аз не съм прочел едно твое обосновано мнение или своего рода протест от въвеждането на някой данък, увеличение на горива, глоба или такса. Ти винаги подкрепяш болката във всички и форми, стига да не е твоя де.
                                A17DTС/S
                                Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

Working...
                                X