Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дянков въвежда данък върху лихвите по влоговете

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Нещо май не ми е ясно и така като чета целта е точно да не им е ясно на хората.С парите от депозитите банките раздават кредити. Аз имам кредит, плащам си вноската всеки месец, част от тези пари са приход за банката (лихвата по кредита). На теория банката трябва да плати данък печалба или както се казва там за банките. Обаче тези парички идват от моята заплата и за тях вече е платен такъв данък и става така, че за едни и същи пари два пъти държавата прибира данък. Като трябва да сме толкова "справедливи" според министъра нека по сметката на кредита да ми връща 10% от лихвата (да ми я признава за разход), а от сметката на депозита да си тегли 10% от лихвата.Много едностранно се представят нещата и се подвеждат хората.
    Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
    Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

Коментар

Да, в това има резон.
      The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

Ти плащаш данък за това че си получил доход за извършена услуга към твой работодател. Банката плаща данък за това че тя получава доход за извършена услуга към теб. Можеш да си признаваш част от платените лихви за разход но има законови условия при който става, просто сега не ми се пише. Има колеги от форума който го правят редовно и дори са писали за това. принципа е ясен за всеки лев получен доход се дължи данък, освен ако не се ползва определена преференция.
        Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
        (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
        Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

Коментар

Май не ви е ясно - още четене трябва

Коментар

ilko-gd написа:
            Нещо май не ми е ясно и така като чета целта е точно да не им е ясно на хората.С парите от депозитите банките раздават кредити. Аз имам кредит, плащам си вноската всеки месец, част от тези пари са приход за банката (лихвата по кредита). На теория банката трябва да плати данък печалба или както се казва там за банките. Обаче тези парички идват от моята заплата и за тях вече е платен такъв данък и става така, че за едни и същи пари два пъти държавата прибира данък. Като трябва да сме толкова "справедливи" според министъра нека по сметката на кредита да ми връща 10% от лихвата (да ми я признава за разход), а от сметката на депозита да си тегли 10% от лихвата.Много едностранно се представят нещата и се подвеждат хората.
            не е така Ако днес си купиш луканка, то магазина не трябва да плаща данък върху печалбата за тая луканка, защото ти на тия пари вече си платил данък.
            Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ele написа:
              не е така Ако днес си купиш луканка, то магазина не трябва да плаща данък върху печалбата за тая луканка, защото ти на тия пари вече си платил данък.
              Нещо си омесила понятията данък печалба и ДДС.Магазина ще си плати данък печалба в края на годината или авансово през месеците и ще изравни в краяна годината.
              Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
              (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
              Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

Коментар

ele написа:
                И си права и не си.Права си защото това е "нещо подобно".Не си права, защото аз в магазина нямам сума на влог, с която той да работи за много по-ниско заплащане спрямо това ако беше теглил кредит - лихвата. В случая с банката всички вложители са кредитодатели на банката, тя им плаща някаква лихва, която обаче случайно или не се различава драстично от тази, която би платила ако вземе не от теб или мен, а от друга банка. За това за да има справедливост някаква трябва както казах държавата да ми връща 10% от лихвата.П.С. От това което съм прочел във форума оставам с впечатлението, че си счетоводител. Та да те питам тогава, защо на фирмите разходите за лихви се "признават", връща им се ДДС и т.н. и всеки счетоводител се стреми максимално да "увеличи" разходите, а като опря до хората можем да ги "товарим" колкото се може, без да им даваме поне част от "благинките"
                S_BANKOV написа:
                Можеш да си признаваш част от платените лихви за разход но има законови условия при който става, просто сега не ми се пише. Има колеги от форума който го правят редовно и дори са писали за това.
                Значи когато трябва да се измъкнат парички от хората трябва да е лесно и да няма "условия", както казваш всички плащат 10% и толкова. Обаче когато трябва да се подпомогнат хората, изведнъж излизат едни "условия", от които обикновено печелят циганите - всички помощи за отглеждане на дете например са свързани с дохода и познай кой няма никакви доходи.

Коментар

S_BANKOV: някъде да споменавам ДДС? ilko-gd: магазина оперира с луканки, банката - с пари. На въпроса ти: Защото са фирми, не физически лица. Като изключил ЕТ, всяко физическо лице може да се регистрира по Булстат, след това да се регистрира по ДДС и да си приспада ДДС от покупките, които са направени за дейността. Не си мисли, че на фирмите им се признават всички разходи - признават се само тези за дейността им. А фирмите се стремят да правят повече разходи, за да плащат по-малък данък печалба, не за да си намалят ДДСто. Няма фирма, която да не си прави счетоводството така, че да има да дава ДДС, ако това е възможно. А ДДС не се признава на всичко, което си купил, а независимо какво си купил, ДДСто си седи в сметката и чака, независимо дали го имаш или не в скалада. А ако искаш да теглиш ДДС, ти правят проверка - тя държавата пари ей тъй не дава. Така че и фирма да си. и физическо лице да си, личните разходи, бирата и кебапчетата не се признават - на тях си плащаш и ДДСто и данъка.

Коментар

ele на фирмата и се признават всички разходи както каза за дейността им. Аз не съм видял още фирма дето да прави разходи, които да не са за дейността й - съответно като си вземеш фактура, хем разход (по-малък данък печалба), хем ти се води че си платил ДДС и трябва да си го върнеш. Никой не взима фактури ако не може да ги мине разход, мисля че ме разбираш.ДДС-то на фирмите регистрирани по ЗДДС им се възстановява напълно - дали от държавата, ама там ще има проверка както казваш или от клиентите, в случая това сме ние няма значение. Даже като се замисля случая да имаш да довнасяш ДДС е по-добър, защото така ти си работиш с тия пари докато дойде времето да ги внесеш и то без да плащаш лихва. Това разбира се ако не ти бавят плащанията клиентите, ама тогава пък бавиш да плащаш на доставчиците и т.н.Та просто никой не се замисля че въобще не е малка данъчната тежест, освен всички осигуровки още 20% ти ги прибира отново държавата чрез ДДС и така стават към 50% от дохода, което не е малко. Сега знам че ще излезете с номера, че ДДС е косвен данък и като не харчиш не плащаш, ама при този доход, който странно никой не го сравнява с Европата не можеш да не ги изхарчиш и така ето къде отива половината от всичко изкарано от теб.

Коментар

По-скоро към 70% (по един или друг начин) отиват в държавата

Коментар

ilko-gd: Има, има. Малките фирми поне по 1 път са взимали фактури, които не са им по дейността. Колкото до ДДСто - бъркаш понятията. ДДС се възстановява само от държавата. Останалото се приспада. ДДСто реално няма никакво значение за фирмите - както казах, то си седи в сметката, а всички останали сметки се правят без него. Това е толкова дълга тема, че не знам защо изобщо я започна.... Не знам какво толкова сте се хванали за тези данъци, пък и за ДДСто. Ако започнат да ви връщат ДДС, ще измислят друг данък, защото в държавата трябва да влизат данъци, за да работи. Освен това ДДСто е справедлив данък - колкото повече купуваш, толкова повече плащаш. Навсякъде го има, даже и по комунистическо време под друго име.

Коментар

ele написа:
                          ilko-gd: Има, има. Малките фирми поне по 1 път са взимали фактури, които не са им по дейността. Колкото до ДДСто - бъркаш понятията. ДДС се възстановява само от държавата. Останалото се приспада. ДДСто реално няма никакво значение за фирмите - както казах, то си седи в сметката, а всички останали сметки се правят без него. Това е толкова дълга тема, че не знам защо изобщо я започна....
                          Това "възстановява" не го приемай буквално, но си е така - от всяка продажба си "възстановяваш" (приспадаш) изхарчените пари за ДДС Малките фирми, пък и по-големите не винаги се управляват от "подходящи" хора и се случва да има "грешки"

Коментар

Аз не съм сигурен, че ви разбирам Какво прихващате и какво възстановявате?ДДС не са ваши пари, а на държавата.Както каза един американец на един семинар - последния го отнася :D

Коментар

S_BANKOV написа:
                              ако е срочен депозит
                              Ако е срочен ще има наказание и за 2000 и за 2500, а в случая ако е над 2000 - 15 лв. ти вземат от банката!
                              Няма начин да няма начин!

Коментар

На всички, които така защитават новия данък - един въпрос - каква е далаверата от това? Каквато и да е сумата - това са по-малко пари за всеки за бога ! ГЕРБ да не раздават заплати за онлайн поддържка? Този данък ще има положителен ефект за много кратко - докато хората още се преориентират какво да правят. Но нали това е и целта - предизборното повишаване на пенсиите ! Ele, след като ти най-яростно защитаваш този данък и споменава равнопоставеност между юридически и физически лица по отношение на лихвите - да питам - уреден ли е въпроса за фалиране при физическите лица? Натрупал си кредити които не можеш да плащаш - обявяваш фалит и банката отписва вземанията? Има ли го ? Ако ще копираме всичко - нека копираме докрай!! Както направи Дексия - банката. Фалира - завлече маса инвеститори, дадоха ново име - Белфиус - и вече ние сме други - започваме на ново. Искам и аз така - да задлъжения до припадък, да обявя фалит - и от другия ден да започна на чисто с нови кредити. Не трябва да се тръгва в блатото на ГЕРБ. Днес четох излаване на Борисов че и след 10 години ще се усещат ефектите от управлението на Станишев - т.е. да се чете като - и след 10 години с това ще се оправдавам. Не ви ли се изчерпа търпението вече от глупостите на Бойко? Да - мислех че ще води дясна политика - а той - никаква. Крадлива политика.Така че - отново - каква е далаверата да се защитава нов данък? Споделете - ако има някаква - да опитаме всички.
                                Fiat Stilo 1,9 JTD, 2004
                                ----------------------------
                                Ignorance is a bliss

Коментар

Working...
                                X