Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как е правилно да се направи обратен завой?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

ogi28b написа:
    .
    Няма да повтарям повече мнението си... а за Черковна и Оборище няма проблем да направиш обратен, но предполагам само Смарт ще се справи

Коментар

Мисля,че трябва да има знак 105 иначе е забранен.Поне в стария правилник беше така. Ако с новите изменения е разрешено е възможно.Преди беше само на местата оказани със знак 105.
      Fiat Stilo 1,9 jtd 115.Audi A4 AFN 110.Astra GTC 19 DTH 150 HP

Коментар

FGRC написа:
        Мисля,че трябва да има знак 105 иначе е забранен.Поне в стария правилник беше така. Ако с новите изменения е разрешено е възможно.Преди беше само на местата оказани със знак 105.
        Колега, законът е некадърно променен.Знак номер 105, сега табела Ж-9 НЕ СЕ ПОСТАВЯ на кръстовища, изрично е записано.И по тая логика, навсякъде, където няма знак за забранен обратен завой, навсякъде другаде е разрешен.Изрично е записао в ЗАКОНА кога и къде е забране обратния завой.На кръстовища със светофари със стрелки не е записано.Катаджиите са си намерили вратичка да глобяват на основата на един член от Правилника, че ако светофара има означени посоки, то от лявата лента не можеш да направиш обратен завой, тъй като било задължително само наляво, щото стрелката в светофара важела само за тази посока.Само че аз не знам кръстовище, на което да има повече от 1 лента и те да не са обозначени с маркировка - наляво, знак- само наляво след знака и/или зелена светлина със стрелка.Не знам и кръстовище, което е с по една лента , да има автомобил (освен Смарт и Ланча Капа ), които да могат да завъртят без маневра. А с маневра е изрично забранено. И по тая логика, то на нито едно кръстовище в България не може да се прави обратен завой.И за това спорим.

Коментар

ogi28b написа:
          Еми нали за това става въпрос - че се движиш наляво, нали обратния завой трябва наляво да го направиш, не можеш да го направиш надясно. И как ти, например, разбираш, че някъде е разрешен обратният завой, а другаде не, ако няма забраняващия знак? И кой знак е разрешаващ, кой сигнал на светофара, или коя маркировка ти разрешава? И за теб се отнася въпроса: на всяко кръстовище с повече от една лента е забранен обратният завой, защото всички такива кръстовища имат или светофар, или лента с маркировка, които те задължават да завиеш наляво, така ли?
          Няма разрешаващи знаци за завои! Има задължителни предписания и забрани. И на мен ми омръзна да повтарям едно и също, и отдавна съм се хванал за главата. За мен, а явно и за отговорните органи, законът е достатъчно ясен и в моите очи положението е "на крива ракета космоса й пречи". Не мога да разбера как може да си в позиция с която не можеш да вземеш книжка и да продължаваш да държиш, че си прав.
          Brava 1.6 16V 103hp

Коментар

"Явно и за отговорните органи..." - нали видяхме как се обоснова "отговорния орган"? Забранено е, защото е забранено. Айде да играем на една игра. Аз съм кака ти Вили, а ти си отговорен орган и дремеш на спирката. Аз правя завой точно там, през процепа, на зелен сигнал, от най-лявата лента. Спираш ме. В какво ще ме обвиниш и по кой член от ЗДП ще ми съставиш АУАН? Да повторя - знак за посока няма, маркировката в моята лента преди процепа е стрелка, сочеща наляво, а светофарът пропуска първо МПС от двете ленти за десен завой, а след 20-на секунди - и тези за направо и наляво/обратно. Няма, вика, да изкараш книжка... Аз че няма - няма, ама определено няма да е заради обратен завой.

Коментар

Признавам закона не съм го препрочитала от 3 години :D Обаче тази сутрин направих обратен завой точно там.На спирката/малко след нея/дремеха двама полицаи,които дали изобщо ме погледнаха Аз там никога не съм имала проблем със завоя,а от 5 години ходя на хемодиализа в болницата,която е на спирката и пешеходния светофар.Знак никога не е имало.То тоя спор е малко...
              Животът е това,което се случва докато кроим други планове.
              Love is a language spoken by everyone,but understood only by the heart

Коментар

Е, няма пак да го чета тоя закон, само за да ми кажеш за Н-ти път, че обратният завой е малко по-ляв от нормалното! В краен случай имаше там един член дето хваща "други нарушения за които не е указано друго - ХХ лева". ogi28b, а за книжката ще го караш на късмет - ако ти се паднат повечко въпроси с обратни завои си до там :P, защото назад в темата са цитирани въпроси от листовките, чиито отговори не се вписват в житейската ти философия.dkenanova, като към някои нарушения катаджиите проявяват подчертана толерантност, не значи, че не са нарушения. Аз от години карам с превишена скорост, но не съм глобяван и какво? За обратен завой на ТВ кулата обаче съм спиран :P
                Brava 1.6 16V 103hp

Коментар

Добре,предлагал другия път като завия и вида контролни органи да спра и да питам Предполагам,че няма да ме застрелят :D /имам красиви сини очи,ходя с патерици,че си имам и изкуствен крак и имам знака ИНВАЛИД на задното стъкло.То напоследък се навъдиха доста умствени инвалиди с джЕпове
                  Животът е това,което се случва докато кроим други планове.
                  Love is a language spoken by everyone,but understood only by the heart

Коментар

С две думи - не знаеш? А това, за което се хващаш: ...При маловажни случаи на нарушения, които са установени в момента на извършването им, на мястото на нарушението може да бъде наложена глоба с фиш в размер до 50 лв. Издаденият за наложената глоба фиш трябва да съдържа следните данни: за самоличността на служителя, наложил глобата; за самоличността на нарушителя; за мястото и времето на нарушението; за моторното превозно средство, с което е извършено нарушението; за нарушените разпоредби, за размера на глобата, срока, сметката или мястото за доброволното й заплащане. Фишът се подписва от служителя, наложил глобата, и от нарушителя, когато е съгласен да плати глобата......На лице, което оспорва извършеното от него нарушение или размера на наложената му глоба или откаже да подпише фиша, се съставя актПонеже аз определено няма да се съглася да платя глобата, нито ще ти подпиша фиша, ще си длъжен да ми съставиш АУАН. В този АУАН трябва да запишеш кой член съм нарушил. Кой ще е той?Диди, ти като спреш и питаш - нали прочете на Вили какви глупости са и казали - "забранен е обратният завой, защото е забранен, защото там е разрешено за тролеи." Без да има знак, който ти забранява да навлезеш в този процеп. Та и на теб ще ти кажат някаква подобна глупост и ние тук трябва да я приемем за вярна, защото била изречена от "отговорен орган".

Коментар

ogi28b написа:
                      Айде да играем на една игра. Аз съм кака ти Вили, а ти си отговорен орган и дремеш на спирката. Аз правя завой точно там, през процепа, на зелен сигнал, от най-лявата лента. Спираш ме. В какво ще ме обвиниш и по кой член от ЗДП ще ми съставиш АУАН? Да повторя - знак за посока няма, маркировката в моята лента преди процепа е стрелка, сочеща наляво, а светофарът пропуска първо МПС от двете ленти за десен завой, а след 20-на секунди - и тези за направо и наляво/обратно.
                      Без да се асоциирам с показващото неуважение определение към отговорните органи ще опитам ... Чл. 13, ал. 2, пред. 1 от ЗДвП вр. чл. 65, т. 1 от ППЗДвП водача не се движи в задължителната посока на движение/ ляв завой/, указана с пътна маркировка М10 като извършва обратен завой ...

Коментар

jorko написа:
                        ogi28b написа:
                        Айде да играем на една игра. Аз съм кака ти Вили, а ти си отговорен орган и дремеш на спирката. Аз правя завой точно там, през процепа, на зелен сигнал, от най-лявата лента. Спираш ме. В какво ще ме обвиниш и по кой член от ЗДП ще ми съставиш АУАН? Да повторя - знак за посока няма, маркировката в моята лента преди процепа е стрелка, сочеща наляво, а светофарът пропуска първо МПС от двете ленти за десен завой, а след 20-на секунди - и тези за направо и наляво/обратно.
                        Без да се асоциирам с показващото неуважение определение към отговорните органи ще опитам ... Чл. 13, ал. 2, пред. 1 от ЗДвП вр. чл. 65, т. 1 от ППЗДвП водача не се движи в задължителната посока на движение/ ляв завой/, указана с пътна маркировка М10 като извършва обратен завой ...
                        А ако няма М10, а само стрелки в светофара? Щото ние за това спорим основно. Като на първата снимка, дето съм я пуснал няколко страници по-назад?

Коментар

По член 13 не става, защото маркировката сочи наляво, аз отивам наляво, защото съм длъжен да направя завоя наляво. Не мога и не отивам нито направо, нито надясно. Наляво отивам. В чл. 65 има само една точка/алинея и в нея пише:Чл. 65. При движение в пътна лента покрай спиращо, спряло или потеглящо пътно превозно средство от означена с пътен знак трамвайна, тролейбусна или автобусна спирка водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен своевременно да намали скоростта, за да може в случай на необходимост да спре, което няма общо с нашия случай.Ред.: Има някаква редакция на поста, на който отговарям, добавено е, че всъщност е чл. 65 от Правилника. Е то е същото - от тази лента аз тръгвам наляво. Не тръгвам нито направо, нито надясно. Или може би тръгвам наобратно? Е не мога да се превъртя на място, нали? Трябва да отида наляво, неизбежно е.------/ Дидо, така е, но липсваше в оригиналния пост на колегата.

Коментар

Оги, има се предвид чл.65 от Правилника.

Коментар

steven написа:
                              Е, няма пак да го чета тоя закон, само за да ми кажеш за Н-ти път, че обратният завой е малко по-ляв от нормалното!
                              Brava 1.6 16V 103hp

Коментар

Immortal написа:
                                jorko написа:
                                ogi28b написа:
                                А ако няма М10, а само стрелки в светофара? Щото ние за това спорим основно. Като на първата снимка, дето съм я пуснал няколко страници по-назад?
                                А ако, ако, ако ... болдвах акото

Коментар

Working...
                                X