Яворе, аз не знам слаби ли са климатиците, но има определено един голям проблем. ’Големия’ климатик е в малката спалня, а ’малкия’ климатик е в голямата дневна. И става така че Мицубишито се пъне, пъне, стопля задоволително дневната, а ЛГ-то докато дуфне и става на пещ и се спира даже, нищо че е инвертор, аз зимата в спалнята го пускам само на икономичен режим, щото иначе докато се усети климатика че е нагрял и да се спре ние сме изпукали от жега. Затова и искам да сложа тази врата в коридора, хем да намаля отопляемата площ, хем да ’свържа’ климатиците като отворя вратите на стаите. Другия вариант е да разменям климатиците, много съм го мислил, но с тея монтажници-мърлячи просто ме е страх да барам. Слагането на изолация на пода на пръв поглед не е трудно упражнение, обаче като огледах се оказва че направя ли го и врати трябва да сменям. А това хич не ме радва. Затова си мисля една зима да пробвам с дебел килим, за да видя какъв е ефекта.Дърва...охххх...не ми се влиза в това приключение... .
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Варианти за 'стопляне' на апартамента ми
Collapse
X
-
Ето ти идея! Без дърва и други подобни.http://getcofires.com/catalogue/chem...mlГориво - биоетанол. Чисто, стилно, красиво, уютно. Без пепел, сажди, комини и други мръсотии.Някой по-скъпи модели са с дистанционно, така че не се налага дори да ставаш от дивана/леглото.Няма начин да няма начин!
Коментар
-
ls1 написа:Дърва...охххх...не ми се влиза в това приключение... .Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
nikolovvd написа:Ето ти идея! Без дърва и други подобни.http://getcofires.com/catalogue/chem...mlГориво - биоетанол. Чисто, стилно, красиво, уютно. Без пепел, сажди, комини и други мръсотии.Някой по-скъпи модели са с дистанционно, така че не се налага дори да ставаш от дивана/леглото.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Коментар
-
Това за постоянно пуснатите климатици наистина е вярно, аз затова още с добро го споменавам Имортъла. Вярно в края на сезона го разбрах, обаче наистина си има ефект, дори и за тези 2-3 седмици в които го пробвах. Преди спирам-пускам-спирам-пускам, все студено. Като оставих климатиците пуснати няколко дни се постоплиха стените, усещането стана друго. Освен това си взех едно уредче дето мери разхода на ток и се оказа по-икономично постоянно пуснат климатик, отколкото да е студена стаята и да го пусна тепърва да стопля, става все едно съм пуснал духалка разхода. Да, да, знам, ’ти откри америка’, обаче като ме няма в една стая (дневната) цяла нощ ми беше грехота да оставям климатика. В кабинета ме топли компютъра . Хехе, имам една духалка, но я пускам по-скоро извънредно. Със сигурност е фактор де. С преградения коридор и отворените врати мисля ще я елиминирам духалката съвсем.
Коментар
-
nikolovvd написа:Ето ти идея! Без дърва и други подобни.http://getcofires.com/catalogue/chem...mlГориво - биоетанол. Чисто, стилно, красиво, уютно. Без пепел, сажди, комини и други мръсотии.Някой по-скъпи модели са с дистанционно, така че не се налага дори да ставаш от дивана/леглото.EX' Fiat Tipo 1.4i.e DGT
Fiat Punto 1.2 16v Sporting
Коментар
-
Моето скромно непрофесионално мнение е, че климатиците ти идват малки за обема който искаш да топлиш.И аз бях с 2 климатика 12-ка и 9-тка, но мнението на Явор за течението и изкуствената топлина съвпада с моето и в крайна сметка сложих 3 броя 2 KW + 1бр. 800 W в коридора Адакси.Зимата 250-330лв. 22гр. нявсякъде изкарах я по гащи само.Но ми се иска още да сваля сметките. Имам само външна изолация. Щеше ми се да изолирам таваните, но апартамента ми е чисто нов на 2г. и не ми се иска прах (шпакловка) по всичкия инвентар............"Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."
ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE
Коментар
-
Yavor написа:... изолация на тавана, за мен най-добрия вариант е гипсокартон и вата, вярно - губиш 7-10 см въздух, ама по-нискта стая се стопля и по- лесно.Няма начин да няма начин!
Коментар
-
Яворе, да поспорим дали климатиците не топлят ? Всичко зависи от правилния избор на мощност.Аз досега по-голяма сметка от 160 лв не съм плащал - с два климатика съм, китайски, едно Нео (12) и една Мидея (9). Не са инверторни.И двата работят постоянно, цяла зима. Малкия топли стая на приземния етаж, където е майка ми. Там е "баня". При мен се отоплява една от северните стаи, като в 90% от зимата нямам нужда от допълнително отопление. Само в най-големите студове и когато спре тока (за съжаление през зимата често се случва), пускам една газова печка да достопля. Отдавна съм се отказал от дърва (търсене, транспортиране, нарязване, нацепване, прибиране, носене, постоянни грижи за огъня, чистене... айде...21 век сме).Конкретна идея на колегата се въздържам да дам... сами виждате, че колкото хора, толкова и идеи. И повечето от тях - хубави. Въпрос на личен избор си е. Ето - Явор му е кеф да мъкне дрЪва нагоре-надолу... ама на мен хич не ми е Аз искам да "цъкна" копчето и да не се занимавам. Хубавата изолация е половината от отоплението. Наблегни на това. Сметките ти могат да паднат наполовина.Махай тия луни... само в коридора си имаш над 100 вата крушки. Аз в цялата си къща дали имам общо 100 вата не знам.За бойлера си вземи един таймер (6 - 12 лв), и си го направи да ти се включва примерно от 4 до 5:30 сутринта. Само толкова. Винаги имам топла вода - и сутрин за душ, че и вечер. Повече хора сте - пусни му и едно включване следобяд за максимум 1 час - малко преди да се приберете. Няма нужда през останалото време да се топли и изстива водата постоянно.Другия голям потребител е хладилника. Ако имаш повече от 1 - оптимизирай ги, и ползвай само 1. Не го надувай до дупка, на 2-3 е достатъчно (от 10 степенна скала).
Коментар
-
започни от стъклата на дограматане е особено скъпо, няма мръсотия и има огромен ефектв момента най-големите ти загуби не са през пода или тавана, а са точно през стъклатапри 22 оС вътре и -10 оС навън губиш по 86 вата на всеки м2 стъкла на всеки часако сложиш нискоемисийни стъкла и въздуха в пакета е заменен с аргон може да намалиш тези загуби до 35 вата...естествено при по-ниски температури разликата се увеличава, а при високи пада
Коментар
-
Immortal написа:Яворе, да поспорим дали климатиците не топлят ? Всичко зависи от правилния избор на мощност.Immortal написа:Ето - Явор му е кеф да мъкне дрЪва нагоре-надолу... ама на мен хич не ми е Аз искам да "цъкна" копчето и да не се занимавам.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Коментар
-
Ще ги видим тези лунички...вземам ги на прицел, но пак казвам, всички вкъщи сме свикнали да светваме-гасим в коридора като сме-не сме там. Хладилника е един, старичък, примерно на 10 години, украинска марка някаква, ръждясал целия ама работи...чакам да се разболее да му дам пътя към тъста, ама работи пущината. Трябва да му закача машинката за разход на ток, да го видим колко гори говедото. Бойлера се пуска само нощем, веднъж на три дни и едно стопляне на дневна му правим. Няма как, с жена и малко дете...Сев, можеш ли да ми дадеш някой линк с конкретен пример за стъкла? Да разбирам че каквато и дограма да имам могат да дойдат и да подменят стъклата, така ли? А как се отразява през лятото това, защото лятото в момента е пещ вкъщи, тези стъкла имат ли някакъв акумулиращ стоплящ ефект?
Коментар
-
Аз за био камините да кажа...За отопление НЕ стават. Само за гъзария пред гости С дървата си кеф, ама хамалогията е голяма..."Без сърца, сме просто машини"
Toyota Prius 1.5 Hybrid
EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар