Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Варианти за 'стопляне' на апартамента ми

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Варианти за 'стопляне' на апартамента ми

    Колеги, да не мацам съседната тема за климатиците реших да отворя друга тема конкретно за нашия апартамент. За съжаление като го купувахме идея си нямах колко от значение са ориентация, етаж и т.н., та си взехме явно доста неподходящ в това отношение апартамент. Имаше си други предимства. Апартамента го взехме вече ремонтиран. Изолация, сменена дограма, остъклени тераси, настилки, всичко. Това което ние сме добавили са двата инверторни климатика. За съжаление обаче хич не сме доволни. Хем студено, хем едни сметки за ток зимата от по 250-300лв. Добре де, 300лв е пика, но 250 си ги правим. Лятото пък е адска жега. За август имаме 120лв ток, при положение че съм ползвал климатиците пестеливо, следобед в спалнята докато спим, привечер в хола докъм 22ч, нощем в спалнята. Постоянно има човек вкъщи, аз работя у дома, пък и детето чак сега тръгна на градина. Бойлер се топли на нощна тарифа, на всеки 3 дни веднъж и на дневна. Миялна и пералня на нощна тарифа. Готвене на дневна тарифа, но не сме по засуканите манджи. Компютър, по 12-14 часа на ден. Това са консуматорите.Малко за схемата. В жълто са прозорците. Червено климатиците. Синьо вътрешната изолация. Зелено външната. Съсед от едната страна, който не топли. Съсед отдолу, който топли само кухнята си. Последен етаж, отгоре ветровете се таковат в подпокривно пространство. Апартамента е на външен ръб, никакъв завет.Урока който научих от миналата година, и благодаря на Имортъл че ме насочи натам тогава, е да не се спират климатиците зимата, но беше поотминала зимата та не можах да видя голям ефект. Друго което мисля да направя тази година е да сложа една врата в коридора, с която да отделя стаите от кухня-баня-тоалет и да отворя всички врати на стаите, за да може двата климатика да топлят само стаите. В момента понеже я няма тая врата отворя ли стаите и климатиците не могат да смогнат да топлят и коридора, от стълбището много дърпа студ. Също се чудя дали да не сложа някакви килими, в момента с тея гранитогреси и теракот без да преувеличавам зимата не мога да си сложа крака на земята, трябва непременно да сме с дебели чорапи и пантофи с подметка дебела, иначе просто изтръпва крака от студа на пода. Имаше два дни в които изведнъж се стопли къщата, викам си, бре....оказа се че комшията долу имал гости за два дни, та си беше пуснал печка в хола. Направо не можах да повярвам каква огромна разлика имаше само от това.Та така, малко хаотично, но това е положението при мен. Ако на някой му хрумва идея какво повече може да се направи ще съм благодарен да я чуя.
    Прикачени файлове

    #2
    Ето поглед откъм входната врата, на свода отсреща вдясно мисля да сложа врата.
    Прикачени файлове

    Коментар


      #3
      Колега на пръв поглед ако навсякъде си с лунички,първо започни от тях,за намаляване на сметката.Също така замисли се за тоя теракот,много студено държи.
      Peugeot 307 2.0i ГИ
      ex: Fiat Brava 1.6 16V 90hp

      Коментар


        #4
        Луничките са по 12волта/20вата едната. Отделно се включват тези откъм входната врата и тези откъм хол-спалня. Рядко са включени и двете части едновременно и общо взето се следи да не свети напразно. Само в коридора са, другаде лунички няма. Какво предлагаш за луничките по-конкретно?Какво имаш предвид за теракота като вариант? Къртене? Хм.

        Коментар


          #5
          Предлагам ти първо да замениш осветлението с енергоспестяващо,има такива лунички.За теракота не съм много сигурен,но мисля че може да се сложи ламинат над него.
          Peugeot 307 2.0i ГИ
          ex: Fiat Brava 1.6 16V 90hp

          Коментар


            #6
            по-късно ще погледна по-подробноно един въпрос - какви са стъклата на дограмата?
            2015 Renault Megane Expression GT
            2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
            Всичко за FIAT Bravo 2007

            Коментар


              #7
              Имаш ли изолация на тавана?Според мен едни 3-5 см фибран лепнати на тавана ще помогнат много, особено и както си на последния етаж, но като гледам при теб - това ще си е предизвикателство.Ако комшията отдолу те е стоплил за два дни греене - ти цяла зима грееш атмосферата. Помагаш за глобалното затопляне.
              VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
              VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
              VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
              VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
              Нека Силата на бъде с Нас...

              Коментар


                #8
                Аз луничките сигурно мога да ги сменя, но предполагам ще трябва да се види точно как са вързани, за да ги заменя с диодни. А захранването им е заровено някъде в окачения таван. Имам човек електричар ще го викна да погледне. Но светенето в коридора е наистина малко, примерно общо половин час на ден. Sev не знам какви са стъклата, взехме го направен апартамента и нямам идея. Но не мисля че са някакви специални. Ремонта еправен преди десетина години, ако това има значение.Изолацията на тавана е идея, окачения таван е само в коридора, останалите тавани са чисти. Не че ще е малка галимация и така де...ще я оставя тази идея да отлежава за догодина, мерси.

                Коментар


                  #9
                  Според мен единствено изолацията ще ти подобри положението.На тавана фибран 3 или 5 см,а може и вата с гипсокартон,понеже си последен етаж всичката ти топлина отива в подпокривното.На пода също е добре да има изолация щом под теб не се отоплява.Пак фибран и отгоре редиш ламинат.Аз съм на първия и положението с пода не се промени докато не сложих изолация и ламинат върху съществуващия перфектен дъбов паркет.

                  Коментар


                    #10
                    Според мен ти е слабо отоплението - тези 2 климатика не са достатъчни - затова и ви е студено.Сметките няма как да станат по-малки докато се отоплявате само на ток- той си поскъпва периодично Истинския вариант да се стоплите като хората е една камина с въздушна риза във всекидневната, която да ти гори по 12-14 часа на ден, само климатика в спалнята да си помага през нощта.Хем само с 5-600лв се отърваваш, хем сметките ти ще паднат поне с 100лв на месец. Така и така си си в къщи - половин час физзарядка сутрин с дърва и воала - хем ти в по-добро здраве, хем по-топло, хем доста по-евтино. На кофти място са ти комините - ако във всекидневанта беше на стената на кабинета - тогава слагаш водната риза и 2 радиатора в двете стаи и си се родил, повярвай ми!Знам че много хора ще ме оплюят, защото моя вариант е връщане назад, но повярвайте ми КЛИМАТИЦИТЕ НЕ ТОПЛЯТ! Създават само някакво фалшиво чувство за топлина на въздуха - всичко друго - стени, под, мебели е студено! Разликите в температурите по височина като се ползва климатик са драматични - на пода е 16 градуса, на 1,50 е 21градуса ( викаш си - екстра), до тавана е 25-27 градуса. Т.е. топлиш комшията отгоре. При употребата на нормални отоплителини уреди - радиатори ( било то водни от парно, електрически или някакви други) разпределението на топлината е съвсем различно, а и липсва нещо много важно -ТЕЧЕНИЕТО, което климатика създава.А ако бях на тебе, щях да започна с ремонт извън апартамента ми - изолация от Подпокривното пространство , за да намаля загубите от тавана - те са най-големи винаги там, както си забелязал от твоя комшия, който като имал гости, ти си се стоплил. Затова и офиса над мен не пускат почти нищо - ами то аз ги топля, мамка му. Не падало под 16-17 градуса без отопление... Ми как да пада, като аз поддържам 22-23 в къщи, а вечер като нашпоря камината в хола става 26-27, с кеф да си седиш по къс ръкав с крака насочени към камината и да зяпаш филм!Има и още един вариант, ама той е още по-краен Купуваш си една печка тип ’чудо’, от големите, праскаш я във всекидневната. Към обяд за 15 мин я зареждаш и палиш с горно горене и не се занимаваш да и дослагаш следващите 10-12 часа.Ествествено, това включва употребата на хубави, донбаски въглища, с друго не се получава. Хем ефтинко ( най много тон да изгориш цялата зима, и 200 кила дърва ), хем много топло и ти дреме дали да се изолираш. А знам че и роботи чистачи имаш, така че мръсотията няма да ти е проблем
                    Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                    Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                    ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

                    Коментар


                      #11
                      Yavor написа:
                      Затова и офиса над мен не пускат почти нищо - ами то аз ги топля, мамка му. Не падало под 16-17 градуса без отопление... Ми как да пада, като аз поддържам 22-23 в къщи, а вечер като нашпоря камината в хола става 26-27, с кеф да си седиш по къс ръкав с крака насочени към камината и да зяпаш филм!
                      То май и ти е добре да фукнеш фибран на тавана. Аз бих прежалил едни 500 кинта за да им видя муцките на съседите. Сори за офф-чето.
                      VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                      VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                      VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                      VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                      Нека Силата на бъде с Нас...

                      Коментар


                        #12
                        Някой ще ми каже ли този фибран за тавана само се лепи и това е? Или трябва и шпакловка после?
                        "Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."

                        ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
                        Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE

                        Коментар


                          #13
                          tyson написа:
                          Някой ще ми каже ли този фибран за тавана само се лепи и това е? Или трябва и шпакловка после?
                          Ако искаш да ти е зелен тавана - няма нужда от шпакловка. :DИначе - задължително - теракол и после гипсова шпакловка по желание.
                          VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                          VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                          VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                          VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                          Нека Силата на бъде с Нас...

                          Коментар


                            #14
                            kiro_of_the_day написа:
                            Yavor написа:
                            Затова и офиса над мен не пускат почти нищо - ами то аз ги топля, мамка му. Не падало под 16-17 градуса без отопление... Ми как да пада, като аз поддържам 22-23 в къщи, а вечер като нашпоря камината в хола става 26-27, с кеф да си седиш по къс ръкав с крака насочени към камината и да зяпаш филм!
                            То май и ти е добре да фукнеш фибран на тавана. Сори за офф-чето.
                            Оооо, мислил съм, ама все се надявам че най сетне ше се нанесат да си живеят постоянно, както твърдят и затова си трая. Под мене апартамента е готов на 100% от 2 години, с камината, с парното и все ( като при мене ) и чакам младежа, за който е купен да се ожени, да му се роди дете и да ме стопли, че сега живее при майка си Ако тия двете неща се случат, прогнозирам че разхода ми на дърва ще спадне с околко тон на зима, а общия разход на ток - поне с 300лв.Иначе на мене подовете ми не са ледени - имам изолация и ламинат в стаите, само в коридора е теракот, ама вървят тръбите на парното там и пода е топъл винаги.
                            Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                            Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                            ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

                            Коментар


                              #15
                              Съвет от личен опит: На първо място изолация на тавана ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ватата се оказа по-добра от фибрана, цените сходни, по-лесна за поставяне. Следва изолация на пода, прочети тук:http://www.bg-mamma.com/index.php?to...золирай кухнята откъм стълбището. Ако не те притеснява хамалогията с дърва и въглища, направи си едно парно, камина с водна риза в кухнята или казан в банята. Радиатори и в коридора ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, за да не се получава студена зона.От 1989 г. до 1998 в апартамента се чудихме как да го стоплим, особено детската, под нея може да се каже че няма нищо-задна стая на магазин, зимата децата не спяха там, след горепосочените интервенции сега мога да направя и 26-28 градуса навсякъде.
                              FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
                              Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

                              Коментар

                              Working...
                              X