Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Избор на фотоапарат: Canon EOS 1100D или Nikon D3100

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Като че ли предложението за 550D втора ръка е най-добро. Аз бих постъпил така - това е много добър апарат, има много обективи за него, доста от които на много поносими цени.Щом се увличаш от фотографията по-сериозно, направо няма смисъл да обмисляш апарат без сменяема оптика - рано или късно ще ти отеснее.

Коментар

Колега,Какво ти е мнението за това http://www.dpreview.com/products/fuj...ifilm_hs30exr?
      Opel Astra J B14NET LPG / Daihatsu Terios
      Chevrolet Aveo

Коментар

Kemaloff написа:
        Колега,Какво ти е мнението за това http://www.dpreview.com/products/fuj...ifilm_hs30exr?
        Във всички такива апарати от по-висок клас ме притеснява батерията. Там няма с АА батерии, а са само с Li-ion и са доста скъпи самите батерии. Ако може да споделите, които снимате с Li-ion батерии дали си носите резервни и случва ли се да нямате батерия точно когато ви трябва?Също ако си взема такъв апарат ще трябва да си продам зарядното LaCrosse BC-700 с четири чисто нови батерии Sanyo Eneloop 2000 mA/h купени на 15.08.2012 и съм ги зареждал само веднъж, с гаранция са батериите. Не знам какви пари мога да взема за тях и дали ще мога с тях да си купя втора батерия за апарата евентуално.
        Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
        Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

Коментар

За 550д ти е 10 долара батерията и 50 долара грипа.Няма нужда да си продавате АА батериите ще ви трябват за външната светкавица после.
          FIAT MULTIPLA 1.6 16v BIPOWER 2001

Коментар

Втора употреба нещо не ми се купува, понеже вече всичко е толкова евтино направено за еднократна употреба. А и DSLR на малко кадри надали има, защото няма как да се дадат 2 000 лв и да не снимаш с него по много. В тази връзка взех да разглеждам и DSLR-like апарати.Сега разгледах Canon PowerShot SX 220 HS, който има всички настройки, които искам и е с CMOS сензор със задно осветяване, което прочетох че е по-добре от CCD. Виждам че и DSLR-та са с такива, но по-големи разбира се.Другите апаратчета дето са в този ценови клас и даже работят с любимите ми АА батерии са Nikon Coolpix L310 и Nikon Coolpix L810, но при тях няма P, S, A ръчни режими и това което най-много ме разочарова е че не можеш да си избираш с какво ISO да снимаш - примерно избрал си Night Portrait и апарата сам ще си определи ISO-то, разбирай ще сложи най-високото и ще стане много "шум". На матрица 1/2.3 повече от ISO 200 на тъмно не слагам, компенсирам със статива и резултатите са много добри. По-високо ISO за такъв апарат е неизползваемо, всички ревюта дето съм чел до сега го доказват също.

Коментар

ilko-gd написа:
              Kemaloff написа:
              Във всички такива апарати от по-висок клас ме притеснява батерията. Там няма с АА батерии, а са само с Li-ion и са доста скъпи самите батерии. Ако може да споделите, които снимате с Li-ion батерии дали си носите резервни и случва ли се да нямате батерия точно когато ви трябва?Също ако си взема такъв апарат ще трябва да си продам зарядното LaCrosse BC-700 с четири чисто нови батерии Sanyo Eneloop 2000 mA/h купени на 15.08.2012 и съм ги зареждал само веднъж, с гаранция са батериите. Не знам какви пари мога да взема за тях и дали ще мога с тях да си купя втора батерия за апарата евентуално.
              Илко, с една батерия се снимат хиляди снимки... аргументът не е аргумент. Аз имам две, тъй като има дни, в които снимам по 30 гигабайта и до сега ми се е случвало 3 пъти да сменям батерия в един и същи ден. В останалите дни дозареждам за всеки случай.

Коментар

Откакто ми подариха една сапунерка Сони с литиево-йонна батерия - не ща и да чувам за обикновенните батерии.Дори след като съпругата изпра резервната батерия в пералнята и карам само с титулярната. Изкарва 3-4 дневен поход по планина, 700-800 снимки и 2-3 клипа по 2-3 мин. и не се изтощава напълно или пък цяло море-7 дни-тествано неколкократно.
                VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

ilko-gd написа:
                  Kemaloff написа:
                  Ами виж това http://www.dpreview.com/products/fuj...0exrМежду другото такъв подарих на жена ми и е много доволна. НО все пак с този апарат снима любителски снимки.
                  Opel Astra J B14NET LPG / Daihatsu Terios
                  Chevrolet Aveo

Коментар

Да разкажа какво стана в крайна сметка След доста четене за мен лично установих, че при т.нар. "сапунерки" Nikon не си заслужават парите. Това са моделите, които съм посочил по-нагоре в темата, а именно Nikon Coolpix L310, Nikon Coolpix L810 и Nikon Coolpix S9300.При тези апарати няма P, S и А режими на снимане, което при цена на S9300 от 600 лв смятам за чиста подигравка с потребителите.В този клас мисля, че Canon нямат конкуренция. В случая модела, който смятам за пряк конкурент на Nikon Coolpix S9300 е Canon PowerShot SX220 HS, който също е с CMOS сензор, но си има всички ръчни режими и е страхотен апарат за човек, който иска да навлезе по-сериозно във фотографията. С него могат да се изпълнят почти всички "уроци" в книгите за начинаещи фотографи. Разбира се с малката матрица не можеш да направиш хубаво "боке", но мисля че се постигат много добри резултати ако се постарае човек. Снимките на по-слаба светлина са "използваеми" при ИСО 400 сравнявайки го с предишните ми апарати. Предполагам се дължи на CMOS сензора и разбира се на софтуера на апарата. В крайна сметка си купих точно този апарат. Забележка имам към батерията разбира се, но явно ще трябва да свикна с "прогреса" и да работя с Li-ion батерии. С първото зареждане направих 63 снимки с много експерименти с настройките, а с второто в момента съм направил 75 и предполагам поне още 10-15 ще мога, отново с постоянно експериментиране и включен апарат на статива. По спецификация дават 210 снимки с едно зареждане, а във чужди форуми се споменава за над 300 ако се научиш да работиш "пестеливо", но при всички случаи ще си купя втора батерия - ако може да препоръчате от къде ще съм благодарен.Сега искам да споделя и какви ми са впечатленията от DSLR на двете марки. Там нещата мисля че се обръщат. В началото много се колебаех за Canon EOS 1100D с китов обектив 18-55 версия III без стабилизация за 819 лв. Това е цена като за турбо сапунер, но си е DSLR. Отново след доста четене разбрах, че за моите любителски цели ще трябва още един обектив 55-250, на който не ми хареса цената. В този клас мисля, че по-добри любителски комплекти да имат от Nikon. Обективите са стабилизирани и например Nikon D3100 със два стабилизирани обектива 18-55 и 55-200 струва 1 269 лв, като предполагам може да се намери и по-евтино. Аналогичната система при Canon е по-скъпа, особено ако са стабилизирани обективите. Тъй като това е извън бюджета за момента както споменах си взех "временно" Canon PowerShot SX220 HS като както казах в този клас Canon за мен са без конкуренция, пък и човек винаги трябва да си има и една "сапунерка".В крайна сметка ще задам един последен въпрос. За любител снимащ пейзажи, забележителности като ходя насам натам, по някой и друг портрет, общо взето "бавно движещи се обекти" посочената система Nikon D3100 + 18-55 VR + 55-200 VR достатъчна ли ще е и с какво подобна система, но с Canon EOS 1100D ще е по-добра за да струва повече? Или всичко е малко като с колите, след като съм имал и коли от "премиум немски марки", как звучи само, мога да кажа, че Фиат е просто невероятен автомобил, спрямо тях

Коментар

Като притежател на два DSLR Никон мога да ти кажа, че ако искаш да се възползваш в пълна степен от възможностите на системата, обективите, които споменаваш няма да са ти достатъчни. Отделен въпрос е, че китовите обективи са възможно най-куците. Ако мислиш да си останеш само с изброените обективи, по добре си купи висок клас апарат с несменяем обектив. И ще е по-евтино, и ще снима не по лошо от DSLR-а с китовите обективи.Вкъщи имахме преди години същата дилема. "Я да си вземем едно DSLR Никонче с едно обективче, след което да си вземем второ обективче и да си снимаме, снимаме."Резултатът е, че сменихме Никон D60 само след два месеца с D90. На обективите им изгубих бройката, а парите са няколко хиляди. Имай предвид, че цената на хубав обектив = цената на кола на старо. Ако си ентусиаст можеш да си намериш и обектив на цената и на нов автомобил
                      преди - TIPO
                      сега - VOLVO XC60

Коментар

Аз работя с EOS 450D и проблеми съм имал само при лоши атмосферни условия и то защото аз гоня скорости над 1/1000, с ниски скорости за пейзажи и бавно движещи се обекти, проблеми няма. За пейзажи дълъг обектив не ти трябва, според мен.Никон и Канон са като БМВ и Мерцедес, което и да вземеш, няма да сбъркаш. Не се подлъгвай по dslr-like апаратите, те никога не могат да изкарат изображение като истински dslr.Моят съвет е да идеш в магазин, където имат и двата варианта. Щракни по една снимка на твоя карта с едни и същи настройки на един и същи обект, иди си в къщи и виж резултата. Хвани виж какво е усещането да ползваш такъв апарат, какъв обзор имаш и прочее и то само ще ти каже кой е за теб.

Коментар

Canon SX50HS прави доста прилични снимки, поне на тъмно са просто супер. Имам една позната с Никон Д3000.. ами има ужасен шум на тъмно, то с една сапунерка стават по-хубави снимки
                          Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

Понеже в Гоце Делчев нямаме такъв магазин отидох при двама от фотографите в града, които си имат и студио за печат на снимки. С тях се познавам още когато снимах с Смена и Киев и си вадех снимките на хартия. И двамата снимат с Никон и нямаше как да видя на живо и Канон. Ще гледам някой път като пътувам по работа да отида до Фотопавилиона.dannybo 18-200 мм постигнато с два обектива не е ли достатъчно да правя същите снимки като със сапунерката, но с по-добро качество заради по-голямата матрица? Тук съм напълно съгласен с Airfan, че DSLR-like апарат с матрица 1/2.3 няма как да направи такава снимка като DSLR с "евтин" обектив. За това и няма как да дам 800-900 лв за такъв апарат при положение, че за малко повече ще си взема DSLR с два китови обектива.

Коментар

Като цяло темата ми е много интересна, защото преди година ме тормозеше подобна дилема! Вече не и предвид опита ми ще споделя следното: ако си човек решил да си достави удоволствие чрез това много красиво хоби взимай DSLR ... дали Никон или Канон, това е въпрос на предпочитание. Трябва да се вземе предвид и ергономичността на двете марки DSLR-и, като менюта и интуитивност на работа с машината. Един приятел ми сподели наскоро нещо: " ... тялото е консуматив, обективите са важни ... ", така че може би трябва да помислиш докъде ще стигнеш с фотографията или поне да предположиш. Тогава вече може да търсиш тяло втора цедка, но да си закупиш хубав и качествен обектив. Казвам това предвид системата ,която имам аз Д3100 и мога да кажа ,че съм умерено доволен. Тялото е миниатюрно, може би това е най малкият ДСЛР, с менюто се работи много лесно, за матрици и тн няма смисъл да говоря има ги описани навсякъде, и реално тук аз нямам забележки. Има адски много ръчни настройки, както и готови режими за снимане. Обаче обектива 18-55 ,като китов е малко бавен и не ме кефи. Просто на мене по-ми допадат светлосилни обективи ,а този не е от тях! Трябва да прецениш кой модел предлага по-богата гама обективи и предвид, и цената им да се ориентираш към нея. Щом си фен на фотографията и се справяш с ръчните настройки, значи ще имаш много по добра успеваемост от мен ... в самото начало на използването на никона се шашнах колко зле се получават снимките. Много се бях обезсърчил, но е факт, че като свикнеш с настройките всичко си идва на мястото ... процента на кадрите ми за брак е вече под 40% Yellow_Flash_Colorz_PDT_05
                              Пежо 207 1.6 турбо, на Ф60 и Pipercross PK002F, но с дупка в буталото ...
                              Пунто Ево 1.6 multijet ... да видим кво ще излезе ?!
                              http://www.keepfighting.ms

Коментар

Jimy може ли да кажеш освен с китовия 18-55 още какви обективи имаш за D3100?

Коментар

Working...
                                X