Въпроса ме засегна от преди доста време и се опитвам да си го изясна.Обръщам се към колегите, които са доста в час в електричеството - закони, форуми и други неща.Въпроса как се смята точно мощността (примерно за усилвател на кола)Значи той се захранва от 12В.По формулките примерно при 40 ампера на 12В максималната мощност която може да се отдаде е 480В (естествено не включвам КПД-то)Как усилвател ще отдаде по-голяма мощност ако това му е максималната консумация на ток?Според мен това не ако ще перпето мобиле да баде ами дори по-добро - гълта 480В, вади 800В - мечта за цялия свят не мислите ли!Вярно е при мощност при музика не важи точно чисто електрическата мощност - работил съм го и за това ви го казвам:Мощността на музиката е мощността на енергията умножена по косинуса на правата на ъгъла на честотната лента и т.н и т.н но в най-общия случай се получава един коеф.=0.8-0.9 е добре:като умножим 800Вх0.8дори се получават 640В - уха пак гот за планетата - гълта 400 вади 640В.Е да ама от мой проби, един усилвател вади доста (в пъти) по-малка мощност от това обявеното върху него!За това хора не се лъжете какво пише авижте как е направен.Благодаря за мненията на разбиращите след мен.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Що е мощност?
Collapse
X
-
Аз лично съвсем не съм измежду разбиращите от тоци, но си мисля следното: тази мощност, която се обявява на усилвателите май е пикова, а не RMS (щото знам какво правят 2х100 вата RMS вкъщи, пък камо ли 800 вата RMS в такова малко пространство, каквото е купето на един автомобил - ще има спукани тъпанчета с гаранция). Та ако е пикова, то е възможно да се натрупва енергия в кондензатори и тя да се използва при необходимост. Също така ми се струва, че до сега не съм чувал подобен усилвател, който да работи добре на max, все е било някъде максимум около средата, което ме навежда на мисълта, че в цялата работа с големите ватове има заложена някаква шашма.Всичко това, може и да е грешно, не знам
Добавено: ето цитат от една тема в "Продава"
Продавам 4-канален усилвател :Boschmann 900W 4/3/2 Channel Amp BM-PCH4480LXХарактеристиките му са:- Maximum Output: 900 watts, 4 channels- 4 ohms MAXIMUM Output @ 0.03% THD: 160W + 160W, 290W + 290W - максимална (пикова) 320 и 580 вата, общо 900- 4 ohms BRIDGED Output @ 0.02% THD: 150W + 150W- 2 ohms WRMS Output: @ 0.1% THD: 85W x 4CH - 2 канала по 2 успоредно свързани колони по 85 вата = 340 вата RMS- 4 ohms WRMS Output @ 0.03% THD: 60W + 60W, 90W + 90W ... или 120+180=300 вата RMS при 4 омови колониНе знам дали знаете, но "не знам" се пише отделно!
Fiat Punto 1.2 SX 2000 г.
-
Това с обявената максимална/пикова (RMS) няма нищо общо с реалната мощност. Както сам го каза в общия случай е I[A] * U[V] = P[W] това са като абсолютни стойности. Превръщането на напрежението в ефективна стойност (при синусоидален сигнал) е около 0.7 от максималната. След това имаме друг фактор - преобразуването на електирческа енергия в механична (звукови вълни) е свързано с загуба на допълнителна мощност. Като вземем в предвид и изкривяванията с които обикновено е съпроводено преобразуването и то "слушаемата" мощност доста спада.П.П. намерих интересен линк за мощността: http://www.hifi-bg.com/index.php?qq=...p&tt=-articlesFIAT Marea 1.9 JTD HLX
Коментар
-
Дали ефективната стойност за слушаемата мощност е в същото съотношение, обаче?От електротехниката знам че: Ефективната стойност на променливотоковите величини е тази стойност на величината на правия ток, при която през протичането му през един проводник се отделя количество топлина, същата каквато би се отделила при протичането на променливия ток през същия проводник. Тя е на ниво 0.7 (както каза ти... или корен от 2 върху 2 или пък sin45)Та именно от това незнам дали при слушаемата мощност има ефективна средна и максимална стойност.Но честно да си призная... незнам какво се има предвид като "слушаема мощност" и как се определя тя?FIAT Brava 1.4 SX CLIMA [09/1998]
Коментар
-
наи лесно се смята така мощноста е равна на напрежението на квадрат върху съпротивлението на говорителя :D в случея 14v x 14v /4=196/4=49вата. затова и всички пишат 4x50w по касетофоните за коли дори и моя пионеер 7 серия е така , но това са теоретични стоиности наи много при това напрежение се вади 23-27вата синус без изкривявания и то с мос фет транзистори. говоря без трансвертер на напрежение каквито има в всеки качествен усилвател. трансвертера прави от 12в толкова колкото е нужно на уселвателя например 2x35-40v тогава без проблем се постигат мощности от порядъка на 50-60 вата на канал.за по големи мощности вече се слага 2 ри генератор защото наличния неможе да захрани всички консуматори в колата. но забелязвам че някои не е посещавал редовно часовете по електотехникашегувам се :D затова зе слага кондензатор с голям капацитет който да помага на системата в пиковите мощности.токовете които ще протекат през уселвателя се смятат после на базата на мощноста която трябва да отдаде уселвателя.но пак казвам че най важното е да има подходящо напрежение защото с 14волта повече от 50вата мощност неможе да се изкара от усилвателя и то на теория.но фирмите много добре спекулират с това и пишат неща които са далеч от истината като слушаема мощност
HONDA I-VTEC
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар