Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инфрачервени панели за отопление

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #31
    Колега от твоята тема разбрах за инфрачервените конвектори и започнах да чета за тях. Ако си засичал в една стая колко ток харчи конвектора в най-студеното време може ли да споделиш, а също и колко е голяма стаята и каква е мощността - 1500 или 2000 вата?
    Илко. Аз съм с лъчисти уреди на Аплимо и Кампа. Тези инфрачервените зонови отоплители са други и наистина наподобяват Елватаhttp://www.heaters-ir.com/index.php, само, че са с по-разчупен вид. Аз съм писал за тези уреди:http://www.jilishta.com/Infraswiis.htmlа личните ми наблюдения вече шеста година са от тези:http://www.el-otoplenie.com/luchisto-otoplenieВсичко ми е на ток. Отоплявам хол 45 м2 с подов климатик, малка спалня и детска с лъчисти уреди на Аплимо ( около 30 м2). Имам два бойлера и най-високата ми сметка беше 190 лв. през февруари тази година, когато плащахме за януарския студ. Изложение чист изток на първа линия срещу морето и 16 м2 стъкла в хола. Живея в нова кооперация добре санирана . Апартаментът ми се пада вътрешен. Уредите ми ( лъчистите конвектори) са с таймер, който в делничен ден ги включва в 15.00 часа и ги изключва в 8.00 часа, когато у дома няма никой. В почивните дни работят постоянно. През нощта работят на режим еко, който се води икономичен, но на практика поддържа с два градуса по-ниска температура докато спим. Смея да твърдя, че до сега не съм имал по-приятно топло...Отчитам и факта, че всичко е въпрос на усещане и настройка. Добавям и факта, че цялото семейство сме хора с гореща кръв и температури над 22-23 градуса у дома ни идват некомфортни... За това си и трая климатика де. Да морим летния зной. Така, че, каквото "спестя" през зимата си го наваксвам през лятото. И за да не влизам в спор и да бъда разбран погрешно искам да подчертая, че комфортната топлина и уют, които създават лъчистите конвектори е първото нещо, което ме впечатли в тях. Да оспорвам КПД и СОР на климатиците е смешно, но пък да твърдя, че се стоплям с тях, когато на вън е влажно ( редовно в Бургас) и външните температурите варират от -4 до 0 ще е пресилено...ПС: Илко. Ако е някакъв ориентир: Миналата коледа ни нямаше 5 дена. Бях изключил всички уреди. Апартамента беше изстинал. А вътрешния термометър показваше 14 градуса. Топъл си ми е и самия апартамент де. Възможно е да не съм критерий.
    A17DTС/S
    Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

    Коментар


      #32
      Я ми препоръчайте не-скъп инфрачервен панел за отопление на детската ми стая.Нещо 500-600 вата, може за стенен монтаж, може и свободно стоящ. Само да не от ония с четирицифрените цени - такива и сам съм си намерил Стаята е около 11м2, източна, но цялата й външна стена са прозорци - френски - отгоре до долу и за съжаление се оказва най-трудна за стопляне.Като работи парното е добре, макар и по-трудно да се затопля, но през деня като ни няма оставям един ел.радиатор, уж на слабо, ама май че той ни яде най-много ток, повече и от климатика.Гледам тия инфрачерд панелите, има и едни малки по 20тина лева, всеки по 300-400 вата.. Викам си - да ръгна 2 и да ги пускам като се приберем - те бързо стоплят. Или мога да им сложа таймер - да се пускат 1-2 часа преди да се приберем и терморегулатор - като стопли парното - да се спират сами. През нощта, като угасне парното - да топлят до сутринта. Така мисля че ще осигуря максимален комфорт на детето. Правя си една сметка - 500вата, 12 часа на ден да ми работят - са 6 киловата или 30тина лева на месец. Радиатора в момента ми изяжда поне 80, ако не 100лв на месец.
      Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
      Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
      ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

      Коментар


        #33
        ntodorov и аз точно Аплимо гледам. Стаята, в която ще пробвам тази зима е 3,40 на 4,00 метра, това са си грубо 14 кв.м. и се чудя дали да е 1500 Вт. или 2000 Вт. лъчистият конвектор. Изложението е юг и запад с 10 см. изолация на тавана. С парното и радиатор 16 ребра зимата е винаги топло като до сутринта след като изгасне камината януари и февруари в студа изстиваше до 15-16 градуса.
        Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
        Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

        Коментар


          #34
          ilko-gd написа:
          ntodorov и аз точно Аплимо гледам. Стаята, в която ще пробвам тази зима е 3,40 на 4,00 метра, това са си грубо 14 кв.м. и се чудя дали да е 1500 Вт. или 2000 Вт. лъчистият конвектор. Изложението е юг и запад с 10 см. изолация на тавана. С парното и радиатор 16 ребра зимата е винаги топло като до сутринта след като изгасне камината януари и февруари в студа изстиваше до 15-16 градуса.
          Съветвам те да вземеш 2000 Вт. Дори те задължавам да вземеш такъв. Разликата в габаритите е незначителна, но отдаваната и акумулираната площ ( от термопанела) при 2000 Вт е по-голяма...Няма да ти гори различен ток. Когато аз си купувах ги нямаше вертикалните колони на Аплимо. Сега знам, че има такива. Оползотворяват место по вертикала, което на практика не използваме. По-скъпите са с вграден таймер, но не си заслужава разликата в цената. Аз съм с таймер ( до 3000 Вт) закупен на промоция от Бриколаж за 8 лева. Препоръчвам ти обаче електронните такива, защото са безшумни. Механичния ( в спалнята) леко дразни през нощта, когато спим.Яворе. Ти наистина си за такива уреди, въпреки, че не съм запознат с тези 20 левовите. Наблюденията ми са върху Аплимо и Кампа. Що се касае за разхода им. Току що ми излезе сметката за август, когато климатикът ми охлаждаше хол ( 45 м2) - 127 лв. Или, ако съпоставя този ток с рекорда ми от 190 лв. за януарския студ излиза, че спалнята (около 12 м2) и детската ми ( 15 м2) са се отоплявали от конвекторите за около 70-80 лв. или за 40 лв. на стая. Потреблението на топла вода предполагам, че е същото.ПС: Това е моята сметка. Мисля, че го бях писал някъде. В детската , при климатизирана вече стая около 19-20 градуса по термометър ( усещането наистина е за по-висока температура) и при -8 градуса външна температура съм засичал, че уреда ( 2кВт)е в активен режим от 15 до 20 минути на час или харчи от 500 до 600 Вт. Писах по-горе и за заигравките с таймера и времето за, което са включени уредите.
          A17DTС/S
          Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

          Коментар


            #35
            А бе не знам за вкъщи как е точно, но вече големите производители на автомобили се ориентират към точно такива панели за отопление на пътниците в купето.Целта е по-голям комфорт и естествено намаляване на използваното гориво.
            A20DTH ЖТД ама не баш
            1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
            Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

            Коментар


              #36
              campain написа:
              Термо помпите вършат работа само,че не и в държави на нашите географски ширини.Досега доста сме монтирали такива и работят ефективно до -10 градуса и от там нататък топлят себе си.А това хората не го разбират,защото те са ги виждали тези машини как работат някъде в някоя по топла държава и си мислят,че и тук ще им вършат работа. Последната която монтирахме струва "само" 75 000 лева и миналата зима като задържа -20 един месец,бягах да му слагам едно ел котле,че да не умре от студ човека.
              Е,де...за туй се противя и ги наричам "теоретици" някои ,които навремето рекламираха тази неизвестна по нашите ширини стока.Преди 8 години,в една моя бивша месторабота копаха кладенец(скромната ул."Любляна"...)-то и вода нямаше за технологични нужди,но шефката(собственик) си направи устата за тая "далаверка" ,но остана неприятно изненадана от цена и слабият дебит на вода(4 кубика/час).Просто-не става.И май до ден-днешен се отоплява с нафтен котел...е може вече да се е "газифицирала".Днес гледах(имат едно рекламно телевизорче..)-гъвкави отоплителни уреди,фолио с нанесени съпротивителни нишки(зер-карбон били,демек-графитени де),па връзките им били сребро,па това-онова и излъчват в инфра-ред...па се лепят с тиксо по избраната повърхност...таратанци,регулаторче-и хоп,получи се познатото подово отопление.В Бриколаж ги има,на метър.На мен проблема ми не е в отоплението ,а в излишната влага-ами лепи се на джама-ако ще да е 3-камерен.Процеса се нарича кондензация и без активен хладилен уред-няма да се справя.Ама ми скъпеят за сега.Иначе,тези "инфра" излъчватели,промишлен тип,съм виждал още през началото на 90-те години.Един пич бачкаше в Арома и оттам се беше снабдил с едни странни тела-подобни на чинийка отражатели и неизвестен нагревател във фокуса на чинийката.Ей,да не повярва човек-но грее както фенерче осветява с лъча си-т.е. насочен поток.Тези нещица се ползвали в бункери за подсушаване на някакви материали,предполагам гранули пластмаса някаква.Да,ам по магазин такова нещо и до сега не съм виждал.Пък и човекът живееше в къща и редовно вечерно време се "връзваше" към "румънския" ток
              "Науката започва с измерването..."

              Коментар


                #37
                Ех, разбиратели големи...Обяснете ми как термопомпа вода/вода, с външен кръг - подземна вода - как се влияе от температурата на въздуха, че нещо не ми е ясно.Ако е въздух/вода (т.нар. чилър) или въздух/въздух (обикновен климатик) - там да. Под определени градуси става неефективна, но ако ползва на външния кръг нещо, с постоянна температура целогодишно...А и термопомпата, както се съди и от името й, не произвежда топлина, а само я пренася от по-студеното към по-топлото. Трудно е да се обясни на незапознати с теорията хора, но е така, повярвайте.Досега си мълчах и ви гледах сеира, как се напъвате да се надлъгвате...ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕД, ПО КАКЪВТО И НАЧИН ДА ПРЕДАВА ТОПЛИНАТА, ДАЛИ ЧРЕЗ КОНВЕКЦИЯ ИЛИ ИЗЛЪЧВАНЕ (ВСЪЩНОСТ ВСИЧКИ УРЕДИ ИЗПОЛЗВАТ И ДВАТА НАЧИНА В РАЗЛИЧНО СЪОТНОШЕНИЕ) - ИЗГАРЯТ ТОЧНО ТОЛКОВА ТОК, КОЛКОТО Е ТОПЛИННАТА ПОТРЕБНОСТ НА ПОМЕЩЕНИЕТО.Ако за една стая са нужни 2 кВт да се поддържа определена температура вътре, тези 2 кВт ще си ги изгори, ако ще уреда да струва 15.000 лв и да е супер-хипер икономичен.Инфра-червено, та инфра-червено... инфрачервено отопление са на баба ви на печката кюнците. (Сериозно, точно това са).Топлината като понятие е излъчване в инфрачервения спектър. Не може да е топлина, а да не е инфрачервена.Заблуждават ви ловки търговци с още по-ловките си трикове, и вие изписахте 2 страници тема (не за пръв път при това).Занимавам се професионално с инфрачервено отопление, само че промишлено вече 7-ма година. Знам какво пиша.

                Коментар


                  #38
                  ntodorov написа:
                  muns61 написа:
                  Няма разлика в КПД-то на печка Лъч:http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:A...Hq8g_e0VSoNQИ конвектор:[img][/img]
                  Напротив. Точно там е разликата колега.
                  Би ли се обосновал?
                  Предпочитам да бъда смешен в очите на глупаците, отколкото сам да бъда глупак.

                  Коментар


                    #39
                    Ех, разбиратели големи...
                    Може да сме разбиратели,но пак ще кажа,че файда от термо помпа,каквато и да е била,при много студено няма.Виждал съм много такива,а и сме мотирали доста и за да са ефективни при много ниски външни температури,трябва да бъдат подпомагани от някакъв друг отоплителен уред,бил той на газ,ток,нафта,за да могат да затоплят обема за който са предвидени,неслучайно почти всички такива машини имат предвиден извод където да се включат допълнителни външни мощности с които да работят в паралел.И стига с тая икономия,каква ти икономия като първоначалната инвестиция за термо помпа вода-вода е доста солена и докато я избиеш и почнеш да пестиш не се знае дали ще е още жива инсталацията.
                    Fiat Marea 1.8 16v HLX
                    Hyundai Terracan 2.9 CRDI

                    Коментар


                      #40
                      muns61 написа:
                      ntodorov написа:
                      muns61 написа:
                      Няма разлика в КПД-то на печка Лъч:http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:A...Hq8g_e0VSoNQИ конвектор:[img][/img]
                      Напротив. Точно там е разликата колега.
                      Би ли се обосновал?
                      Още преди 30 години 2 кВт. Елва беше "разбита" от 2,5 кВт радиатор "Смядово". И далеч не заради по-високите 500 Вт в консумацията на радиатора... Хора - света се развива и, ако преди време щяхме да сме недоверчиви как от един обем двигател могат да се извадят различни и то в пъти по-големи мощности - днес вече е факт. ПС: Дидо, гат учихме физиката преди много години хората познаваха микровълновите печки и си топлеха манджите с 50 Вт ток, а ние "познавайки" физичните закони си ползвахме Раховците и първо си сгрявахме къщЯта след това Йеденето. У дома съм с готварски уреди ( керамични плочи ) -1.5 кВт- е голямата плоча. За сравнение старата ми печка беше с 2,5 кВт плоча...Със сегашния си уред сготвяме яденето в пъти по-бързо и в пъти по-евтино. ПС 1: Омръзна ми да се обосновавам в този форум точно на тази тема. Има ме нейде из аналите на търсачката. Спирам по тази тема.Всеки да се топли, кой, както иска. Нито плащам на някой друг тока, нито му купувам уредите, нито му нося дървата и въглищата.овечето ще ме подкрепят, а теорията, че консумираната ел. енергия е право-пропорционална на свършената за единица време работа издиша...Вече.
                      A17DTС/S
                      Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

                      Коментар


                        #41
                        Дълговълновите инфрачервени лъчи изпълняват шест функции в човешкия организъм:- Функция на лъчистата топлина: поддържа телесната температура в нормални граници; - Функция на развитие на организма: стимулира растежа и развитието на организма; - Функция на балансирането: способстват за поддържане на хранителния баланс в организма; - Функция на неутрализация: способстват освобождаването на организма от опасни вещества и неутрализират миризмата на тялото; - Резонансна функция: стимулират разграждане на хранителни вещества, което води до хранителен баланс и подобряване обмяната на веществата.
                        Ново двадесет. Не само, че вредни, но и мнооого полезни. Кефи ме функцията на неутрализация....:D Какво ли не правят хората да си продадат продуктите. Сега вече съм още по-щастлив, че имам такива уреди и семейството ми цъфти и вързва в такава среда. Източник: http://www.nugabestplovdiv.com/%D0%B...C-nm-2500.aspx
                        A17DTС/S
                        Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

                        Коментар


                          #42
                          аз използвам лъчисти радиатори на airelec и съм доволен. марката е френска и са със 7 години гаранция- дори и да се развали нещо 7 години, са си 7 години. Моделите са Premier и си топлят много добре. наистина първоначалната цена беше по-висока в сравнение с печка или радиатор, но сега сметките не са много високи- за двата ми се е увеличила сметката към 100-120лв на месец за миналата зима, а с един радиатор и конвектор атлантик плащах над 200-250лв сметка и изобщо не беше оферта. airelec мога да кажа, че са доста качествени, затова ако се чуди какъв отоплителен уред да си купи (изключвам климатика) е много добър вариант. пък и 7 години гаранция никой не дава

                          Коментар


                            #43
                            petyr.velev написа:
                            аз използвам лъчисти радиатори на airelec и съм доволен. марката е френска и са със 7 години гаранция- дори и да се развали нещо 7 години, са си 7 години. Моделите са Premier и си топлят много добре. наистина първоначалната цена беше по-висока в сравнение с печка или радиатор, но сега сметките не са много високи- за двата ми се е увеличила сметката към 100-120лв на месец за миналата зима, а с един радиатор и конвектор атлантик плащах над 200-250лв сметка и изобщо не беше оферта. airelec мога да кажа, че са доста качествени, затова ако се чуди какъв отоплителен уред да си купи (изключвам климатика) е много добър вариант. пък и 7 години гаранция никой не дава
                            Да. В в един клас са с Аплимо и дори си мисля, че са "плод" на един производител. Когато си купувах радиатора ( преди 7 години вече) тръгнах за Airelec. Нямаше такива, но имаше Аплимо. Зачудих се в началото, но след това ме увериха, че са еднакви уреди с различни имена. Тогава бяха с 10 годишна гаранция. Вносител и представител на България и за двете марки бяха "Ритони". Сега не знам.
                            A17DTС/S
                            Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

                            Коментар


                              #44
                              petyr.velev написа:
                              аз използвам лъчисти радиатори на airelec и съм доволен. марката е френска и са със 7 години гаранция- дори и да се развали нещо 7 години, са си 7 години. Моделите са Premier и си топлят много добре. наистина първоначалната цена беше по-висока в сравнение с печка или радиатор, но сега сметките не са много високи- за двата ми се е увеличила сметката към 100-120лв на месец за миналата зима, а с един радиатор и конвектор атлантик плащах над 200-250лв сметка и изобщо не беше оферта. airelec мога да кажа, че са доста качествени, затова ако се чуди какъв отоплителен уред да си купи (изключвам климатика) е много добър вариант. пък и 7 години гаранция никой не дава
                              Еее, страхотно първо мнение! :D 7 години са си 7 години!
                              Предпочитам да бъда смешен в очите на глупаците, отколкото сам да бъда глупак.

                              Коментар


                                #45
                                ntodorov написа:
                                petyr.velev написа:
                                ... със 7 години гаранция
                                ... Тогава бяха с 10 годишна гаранция. Вносител и представител на България и за двете марки бяха "Ритони". Сега не знам.
                                И сега, като ги няма Ритони къде е гаранцията?
                                Steliyan's Life!
                                FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

                                Коментар

                                Working...
                                X