Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инфрачервени панели за отопление

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Xaus написа:
    Желязна логика признавам ти го. То тогава всичко се безсмислено. ПВЦ дограмата се измята , кюмбето на дърва и въглища прегаря изолацията може да се отлепи и т.н. Ами да всичко си има някакъв живот на експлоатация. Впрочем на вилата имам хладилник мраз мои набор най вероятно и да ти кажа компресора все още си бачка така безпроблемно както и преди 20г.
    Исках да кажа, че такава инвестиция няма избиване, "кеф цена няма" дето се казва. За това всички "зелени" енергии се субсидират, защото никога не можеш да ги избиеш. Е у нас има изключения за това ще плащаме скъп ток
    Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
    Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

Коментар

ilko-gd написа:
      Тази зима съм решил да пробвам с инфрачервен конвектор като в една от стаите ще спра радиатора на парното и ще включа само конвектора примерно за една седмица като ще му сложа електромер да видя колко ще изхарчи. В момента при цената на дървата за една стая на месец отиват към 26 лв за дърва средно за цялата зима, ако конвектора харчи 40 лв ще съм супер доволен.Комфорта при парно/конвектор и всякакви духащи уреди като климатик, духалка е несравним и за мен си заслужава по-високата цена. Климатика го ползвам основно лятото защото не се издържа юли и август и в работата и лято и зима защото няма как, но самото движение на въздуха и шума са отвратителни поне за мен.В тази връзка да попитам конвектора български на Теси или френски на Аплимо да бъде, понеже разликата в цената е два пъти, но ако французите си заслужават?
      Конвектора най вероятно ще ти ’изяде’ поне 60-70ле...Направи една проста сметка - 2000вата конвектор, който поне половината време е включил - киловат на час Х24Х30 = 720киловата на месец... Смнятай нататък сам, аз се плаша... Зависи и колко е студено вън де. Това дето го казвам е при поне 20 градуса разлика вътре -вън... Ако е по-топло, стаята е южна и т.н. се променят нещата. Но то така е и с парното. Имай предвид че отопленито на ток илиза с около 3 пъти по-скъпо от това на дърва, ако не е с климатик.Аз споделям товето отношение към климатиците, и точно затова мъкна дърва и паля камина всяка вечер - топля си целия апартамент с нея, но през деня като ме няма - работи голям климатик.Равносметката - ток за отопление - около 1000лв на сезон + 3 тона дърва и екобрикети и др - около 500лв - т.е. 1500лв за отопление на зима, разделено на 6 месеца - около 250лв на месец - естествено Декември-Януари-Февруари са основните консуматори на енергия. Ноември и Март са напаоловина под тях. Октомври и Април отоплението е спорадично.Всичко това за апартамент стотина квадрата - две спални, хол( всекидневна), кухня, баня, тоалетна, перално - топля навсякъде, без пералното, но там е бойлера Изложение - Изток (спалните) + Север ( хола и кунхята ). Ново строителство - 6см толоизолация + ПВЦ дограма с обикновен стъклопакет. Същественото е обаче че под мене апартамета е празен и не се отоплява, а над мен е офис и се кефет на топлия ми комин и почти не пускат нищо... Ако и двата апартамета се отпляваха, подозирам че щяха да ми пестят поне 200-300 лв на сезон, ако не и повече. Най вече откъм ток.Ако съм си постоянно в къщи да си поддържам камината съм правил сметка че ще изгарям двойно дърва на зима - т.е. за 1000лв, но ток почти няма да има. Ако пък се топля САМО на ток - ще давам поне 2000лв за отопление и то ще ми е студено и ще ми духа... Като парното и директната топлина на камината - няма нищо друго по-добро!При тези сметки, пак се ядосвам на софиянци - дето плащат по 200-250лв на месец за парно зимата и реват... Ми и аз плащам толкова за отпление, ама се изгърбвам от носене и чистене.
      Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
      Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
      ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

горе-долу всичко което директно изпозва ел.енергията за отопление няма смисъл от гледна точка на финансовата странапоне при отопление за битови нужди - постоянно обитавани апартаменти, къщи и прочиев белите страни, хората се отопляват на газ - токът е скъп газта им е на цена като тук или малко по-скъпа от нашата (приказките, че на запад газта е евтина и то много по-евтина не са верни), но токът е около два пъти и половина по-скъп...като на доста места няма нощна тарифана местата където няма газ, обикновено се изполват различните разновидности на термо-помпите (примерно масово се изполват в даваната за примери от всякакъв род Швейцария)
        2015 Renault Megane Expression GT
        2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
        Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

Xaus написа:
          ntodorov написа:
          Xaus написа:
          Immortal написа:
          Атеист написа:
          Особено интересни ми бяха навремето "теоретиците" на термо-помпени ситеми
          Тук си мноооооого далече от истината. За останалото си прав, но досега не е открито по-икономичен начин за отопление от термопомпата.Друг е въпроса, че е скъпа първоначалната инвестиция.
          +100Инвестицията се възвръща за малко по голям период от време в зависимост от големината на жилището от 3 до 10 години!
          Е тъй де...Ама за чиЙ ми е инвестиция у дома, която ще се възвръща за такива срокове. ...
          Защото сега кихаш 5-6к. лв. но следващите 30г, Сметките ти за отопление и охлаждане могат да спаднат до 1/4 от сегашната ти сметка. И освен това ако си на твърдо гориво си спестяваш доста хамалогия!!!!
          Колега. Ти наистина ли мислиш 30 години напред. :P ...Аз обаче нямам живота на орлите и ме е страх да пръскам перспективите си толкова напред във времето. ПС: По темата: Аз отдавна съм направил своя избор ( доста съм писал и спорил по тази тема и преди). :D
          A17DTС/S
          Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

Сега разбрах за какво ми говорите като казвате термопомпа. Беше ми предложен такъв вариант за апартамента ни. Възлизаше на около 6000 лв. Системата беше на Дайкин и през лятото ми гарантираха, че ще имам топла вода за бойлера фрее.Обаче ме плаши това, че имам приятел който е с някаква подобна система, която нарича "Чилър" и е на подобен принцип като тази на Дайкина, която събуди интереса ми. Та той ми сподели, че при температури под -5 гр. е неефективна и пали камина да помага. Мен това не ме устройва, понеже нямам условия за камини и прочие....
            "Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."

ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
            Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE

Коментар

"чилърът" е точно термопомпанаистина лятото може да топли вода в бойлер на аванта, при положение обаче че в същото време машината работи в режим на охлажданепри отрицателни температури се "пъне" , защото естествено му пада КПД-то ... а от там и температурите до които може да загрее топлоносителязатова е най-добре да се използа в комбинация с подово отопление, което работи грубо на 40оС
              2015 Renault Megane Expression GT
              2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
              Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

Да,отнесох се негативно към термопомпите,ама не че не вършат работа-а точно за инвестицията.Плюс това са необходими огромни потоци воден кръг(подпочвена вода в района на София,около 80-100 кладенец, е с температура +12/+14 градуса)дебит минимално 6 кубика на час...е как ще стане това за апартамент? Друг е въпросът,ако жилището е на брега на голямо езеро,или под него има естествен воден басейн..наводнена минна галерия...торфено блато...Работата е технически сложна за едно жилище,приложимо е за комплекс.Ей това имам в предвид.
                "Науката започва с измерването..."

Коментар

Атеист написа:
                  Да,отнесох се негативно към термопомпите,ама не че не вършат работа-а точно за инвестицията.Плюс това са необходими огромни потоци воден кръг(подпочвена вода в района на София,около 80-100 кладенец, е с температура +12/+14 градуса)дебит минимално 6 кубика на час...е как ще стане това за апартамент? Друг е въпросът,ако жилището е на брега на голямо езеро,или под него има естествен воден басейн..наводнена минна галерия...торфено блато...Работата е технически сложна за едно жилище,приложимо е за комплекс.Ей това имам в предвид.
                  6 м3 вода на час е за около 500-700 м2 отопляема площ! За апартамент има система въздух/вода или вода/вода с колекторна система (семпертина)!Ама начини много дето се вика за всекиго по нещо!
                  Fiat Bravo 1.6multijet 105cv. Renault Laguna III 2.0dCI Automatic
                  Бившите :D Ford C-MAX 2.0 TDCI 136cv , Mercedes A170 CDI Automatic , Opel Vectra C 1.9 CDTI 150hp Automatic , Renault Scenic 1.9dCI , Megan grandtour 1.9dCI , Fiat Punto 1.9jtd , Alfa 145 boxer - Renault 5

Коментар

ilko-gd написа:
                    ...Комфорта при парно/конвектор и всякакви духащи уреди като климатик, духалка е несравним и за мен си заслужава по-високата цена. Климатика го ползвам основно лятото защото не се издържа юли и август и в работата и лято и зима защото няма как, но самото движение на въздуха и шума са отвратителни поне за мен....
                    Феникса има собствена разработка климатик-парно и смятам, че никак не е лоша. Дори си има и електронен блок за управление по негов проект...
                    Steliyan's Life!
                    FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

ntodorov написа:
                      ...ПС: По темата: Аз отдавна съм направил своя избор ( доста съм писал и спорил по тази тема и преди). :D
                      Колега от твоята тема разбрах за инфрачервените конвектори и започнах да чета за тях. Ако си засичал в една стая колко ток харчи конвектора в най-студеното време може ли да споделиш, а също и колко е голяма стаята и каква е мощността - 1500 или 2000 вата?
                      jenshen73 написа:
                      Феникса има собствена разработка климатик-парно и смятам, че никак не е лоша. Дори си има и електронен блок за управление по негов проект...
                      И такова нещо ми мина през акъла, даже и разбрах че е правено в апартаменти в Благоевград като се приспособява обикновен скъп климатик. Тук притесненията са ми отново за компресора, като знам вече какво е качеството на всичко, в смисъл както казах такава инвестиция няма избиване.

Коментар

Няма разлика в КПД-то на печка Лъч:http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:A...Hq8g_e0VSoNQИ конвектор:[img][/img]
                        Предпочитам да бъда смешен в очите на глупаците, отколкото сам да бъда глупак.

Коментар

стана хладно и почнаха темите за отопление...
                          Fiat Punto 1.1-Синята птица
                          Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                          Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

muns61 написа:
                            Няма разлика в КПД-то на печка Лъч:
                            Да така е, 2 кВт ток са си приблизително 2 кВт топлина при електрически нагревател. Само при "термопомпа" каквато е всеки климатик не е така това мисля че е ясно на всички вече.Практически обаче отоплението с 2 кВт духалка и 2 кВт конвектор е в полза на конвектора, по-приятно е "разпределението" на топлината, а не че изразходва по-малко енергия.

Коментар

muns61 написа:
                              Няма разлика в КПД-то на печка Лъч:http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:A...Hq8g_e0VSoNQИ конвектор:[img][/img]
                              Напротив. Точно там е разликата колега.
                              A17DTС/S
                              Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

Термо помпите вършат работа само,че не и в държави на нашите географски ширини.Досега доста сме монтирали такива и работят ефективно до -10 градуса и от там нататък топлят себе си.А това хората не го разбират,защото те са ги виждали тези машини как работат някъде в някоя по топла държава и си мислят,че и тук ще им вършат работа. Последната която монтирахме струва "само" 75 000 лева и миналата зима като задържа -20 един месец,бягах да му слагам едно ел котле,че да не умре от студ човека.
                                Fiat Marea 1.8 16v HLX
                                Hyundai Terracan 2.9 CRDI

Коментар

Working...
                                X