Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос: Напускане на работа ?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Въпрос: Напускане на работа ?

Здравейте, ако искам да напусна по свое желание работа и имам 20 дни право на платен отпуск, длъжни ли са от фирмата да ми платят този отпуск след напускането ?

Ще ти платят отпуска но няма да е 20 дни, ще бъде пропорционално до датата на освобождаване. Ако напуснеш през Август имаш право на 11дни.

Коментар

Мен ми е интересен друг казус. Ако изразходвам всичките 28 дни отпуск в началото на годината и след това напусна какво ще стане?
      http://www.000webhost.com/151472.html <- безплатен хостинг без реклами
      Peugeot 206 1.4 Hdi 2005 Ex: PUNTO 1.3 16v MULTIJET
      FIAT БРАВО 1.2 16v
      ФИАТ БРАВО 1.6 16v - трагично размазано
      FIAT Punto 99` 1.2 - втората; Ford Orion 1.8 D- първата

Коментар

infineon написа:
        Мен ми е интересен друг казус. Ако изразходвам всичките 28 дни отпуск в началото на годината и след това напусна какво ще стане?
        Нищо няма да стане!!! Внимавай много, ако те накарат да подписваш неплатен Дали са ти - дали, по закон го духат те и нищо не може да направят. Може да си ползвал и 2 месеца и е все тая. Пример: започваш работа на 01.01.. имаш 20 дни до края на годината, февруари ползваш 20 дни от 20-те дни, март напускаш, нищо не ти дължат и по-важното - нищо не им дължиш ти Почваш работа на 01.03 имаш нови 15 дни. Обаче нашите тарикати карат да се подпива неплатен, щото видиш ли си ползвал повече отколкото ти се е полагало Та така, бъди спокоен и винаги се консулстирай. Отдавна вече не работя за някой, но пък като работодател спазвам закона на 100%, защото и аз съм бил работник. Имах такъв случай, пихме по една бира, човекът си тръгна, за по-лошо според мен, но уважавам напълно решението му, като бях на неговите години постъпвах по същия начин докато си начукам главата достатъчно, винаги му оставих и вратата отворена да се върне, защото всички сме хора.

Коментар

rotdot написа:
          infineon написа:
          Нищо няма да стане!!! Внимавай много, ако те накарат да подписваш неплатен Дали са ти - дали, по закон го духат те и нищо не може да направят. Може да си ползвал и 2 месеца и е все тая. Пример: започваш работа на 01.01.. имаш 20 дни до края на годината, февруари ползваш 20 дни от 20-те дни, март напускаш, нищо не ти дължат и по-важното - нищо не им дължиш ти Почваш работа на 01.03 имаш нови 15 дни. Обаче нашите тарикати карат да се подпива неплатен, щото видиш ли си ползвал повече отколкото ти се е полагало Та така, бъди спокоен и винаги се консулстирай. Отдавна вече не работя за някой, но пък като работодател спазвам закона на 100%, защото и аз съм бил работник. Имах такъв случай, пихме по една бира, човекът си тръгна, за по-лошо според мен, но уважавам напълно решението му, като бях на неговите години постъпвах по същия начин докато си начукам главата достатъчно, винаги му оставих и вратата отворена да се върне, защото всички сме хора.
          Колега, отпуската според кодекса на труда трябва да ти я платят ако не си я използвал преди да напуснеш, изчислява се така: отпуската ти е 20 дни за год./ освен ако в договора изрично не е упоменато, чи имаш допълнителни дни/, 20дни се дели на 12 мес. т.е. за 1 мес.работа ти се полагат 1.66 дни отпуска. Ти решаваш да напуснеш м. Юни- 6*1,66 = 10 дни отпуска. След като ти оформят трудовата книжка, на последните страници се описва колко дни отпуска ти е изплатена към датата на прекратяване на тр.правоотношение. Започвайки нова работа можеш да си използваш остатъка, но имай едно наум че ако започнеш на изпитателен срок/ в 99% ще е такъв на новата работа/, дните на отпуска или болничен ти удължават срока на изпитване. Ако си използвал цялата отпуска преди да напуснеш, съвсем аналогично това се описва в тр.книжка и на новата работа няма да ти дадът да ползваш нещо, което вече си използвал и са ти платили, и е съвсем логично да те пуснат в неплатен год.отпуск, които обаче ти се счита за тр. и осиг.стаж.Колега rotdot, не го заблуждавай.....в КТ си е написано всичко

Коментар

vili151279 написа:
            rotdot написа:
            infineon написа:
            Колега rotdot, не го заблуждавай.....в КТ си е написано всичко
            Какво става при следната ситуация - започваш работа на 01.01, ползваш 20 дни отпуск, напускаш на 01.03? Това, за което исках да го предупредя е, че много работодатели се опитват да накарат напускащия да подпише заповед за неплатен отпуск със задна дата. В книжката може да ти опишат отпуска, ама може и да не го опишат...

Коментар

rotdot написа:
              vili151279 написа:
              rotdot написа:
              infineon написа:
              Колега rotdot, не го заблуждавай.....в КТ си е написано всичко
              Какво става при следната ситуация - започваш работа на 01.01, ползваш 20 дни отпуск, напускаш на 01.03? Това, за което исках да го предупредя е, че много работодатели се опитват да накарат напускащия да подпише заповед за неплатен отпуск със задна дата. В книжката може да ти опишат отпуска, ама може и да не го опишат...
              По принцип на 1.1 ако постъпиш на работа, нямаш право на платена отпуска, трябва да мине месеца, за да си получиш деня/дните платена отпуска, според зависи колко се полага. И всъщност работодателя какво го интересува каква отпуска си ползвал, той като напускаш е длъжен да ти изплати оставащата платена отпуска пропорционално на месеца, в който напускаш, ако си я ползвал все едно ти я платил, за него няма разлика
              Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
              Fiat Bravo'97 1,6 16v
              Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

rotdot написа:
                Пример: започваш работа на 01.01.. имаш 20 дни до края на годината, февруари ползваш 20 дни от 20-те дни, март напускаш, нищо не ти дължат и по-важното - нищо не им дължиш ти Почваш работа на 01.03 имаш нови 15 дни.
                Това не е вярно! Ако използваш правото на годишен отпуск напълно при единия работодател, при новия нямаш право на платен отпуск, ако ще на 01 февруари да започнеш и да гърбиш плътно до 31 декември. Ако не използвал целия отпуск - колкото си ползвал се вади от колкото си заслужил и разликата се изплаща. След това при новия работодател имаш право да ползваш остатъка от: целия отпуск минус (използваното плюс изплатеното). Ако някой пък подписва документи със задна дата в негов ущърб, трябва да е доста глупав.И друго се сетих - нямаш право да ползваш неплатен отпуск, ако имаш платен. Ако някой работодател го прави - трябва на своя страна самият той да е доста глупав.

Коментар

ogi28b написа:
                  И друго се сетих - нямаш право да ползваш неплатен отпуск, ако имаш платен. Ако някой работодател го прави - трябва на своя страна самият той да е доста глупав.
                  Имаш право да ползваш неплатен отпуск при наличие на платен. Работодателя не е глупав да те пусне в неплатен при условие че има намален обем на работата. Така той не ти плаща заплата за отпуск или престой и си спестява едни парички. Ако престоя е дълъг има вероятност работника да напусне и така няма да му плати пълната отпуска, а само част от нея...

Коментар

Working...
                  X