Поредните безчинства на банките продължават ето тук : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/ . В подкрепа на последното, получих промоция от моята банка да ми преразгледат заема и да мина към сформиране на моят кредит по същият този метод. Е отидох и добре, че се познаваме с мацката там и думите и бяха следните - "Ако искаш да плащаш още и повече, възползвай се от офертата ни". Та внимавайте
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
И пак за банките
Collapse
X
-
А като подписвате, не четете ли какво пише, или се хвърляте да грабнете "офертата", приемайки всичко, което ви кажат, за чиста монета???? Иначе - докато има хора да търпят и да махат с ръка, вместо да си потърсят правата - така ще е.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
ele написа:А като подписвате, не четете ли какво пише, или се хвърляте да грабнете "офертата", приемайки всичко, което ви кажат, за чиста монета???? Иначе - докато има хора да търпят и да махат с ръка, вместо да си потърсят правата - така ще е.A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
@ntodorov: Взимането/получаването на кредит не е "задължение", не е "задължително", а не винаги е наложително. Когато банковата система в България се либерализира и когато банките започнаха да дават кредити на куцо, кьораво и сакато - същата тая прослойка се изсипа да тегли кредити за къщи, коли, апартаменти, вили и прочие материални блага без да си направи дългосрочната математика. Банките също са виновни, но до толкова, до колкото не претеглят правилно финансовият си риск. Аз кредит не съм теглил - иска ми се, но моята математика ми показа, че не мога (и през 2006-2007, а и сега) да покривам едни "редовни" погасителни вноски всеки месец. Аз като разумен човек реших, че не мога да поема финансовата тежест, която един кредит би ми наложил, не само не мога, а и не искам да я поема. Но много хора не си направиха математиките, не си прочетоха целите договори, които понякога са от 30 до 50 страници с отвратително малък шрифт. После, години след като са направили "удара" и са взели апартамент, лозе, къща, вила, кола, който/която не могат да си позволят и като видят как цените на същите тия активи падат динамично и се чувстват набутани и прецакани започват да пишат дълги и дебели статии как банката ги е прецакала... През 2007 година обяснявах на мой клиент, че не е нормално да даде 100 000 евро за апартамент във Варна при положение, че нито икономиката ни е станала по-сериозна, нито статута ни се е променил и е неразумно да се "инвестира" в нещо, което е с надута цена, сравнима с цените на същите недвижимости в Германия, Франция или някоя не толкова бяла, но по-добра страна от България. Същият този мой клиент след това купи апартамент на пъпа на Варна за 180 000 евро с инвестиционна цел - да го препродаде за печалба. В момента апартамента е все още негов, кредитът му виси като воденичен камък, а текущата "пазарна" оценка на този апартамент е 90000 евро, като обаче НИКОЙ не иска да го купи. Пряката загуба (без лихви и разходи по кредита) е 90 000 евро. Тюхка се, мрънка, разпродава каквото може от фирменият си автопарк само и само да плаща на банката.Когато обаче купуваше апартамента - банката му даде кредита бързо-бързо, а се оказа, че наистина не е чел малкият шрифт как се образува лихвата му...Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Mне. Нито тъпостта, нито невежеството, а наивността. Научила съм едно нещо - ако нещо е твърде хубаво, то вероятността то да не е истина е почти 100%. Виждаш една хубава оферта и ако си отваряш очите на 12, почваш да четеш за какво иде реч и разбираш, че те цакат, и то яко. Преди време гледах "супер" офертите на банка, няма да казвам коя, от любопитство - оказва се, че не само се вързваш със заем, ами и с дебитна карта, която не искаш, със съответните такси и таксички, кредитна карта, която също не искаш, с една година период без годишна такса, с всичките такси и таксички. Плюс това имаше някакво условие да си плащаш сметките през банката, което също вероятно не искаш - т.е. банката не само те прави "клиент" за 20 години, ами не ти и дава избор къде да си държиш парите, т.е. задочно те принуждава да станеш само техен клиент. За това какво става след заем, не мога да коментирам, защото не съм взимала.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Банките, мобилните оператори и застрахователите са некоректни и манипулативни боклуци. Не може да влагаш/заемаш пари и да не знаеш колко ще е лихвата само след няколко месеца. Не може да сключваш каско за 5000 лв. и застрахователят да не ти казва по каква формула се обезценява колата ти през периода на застраховката. Това е абсолютно циганска работа. Точно така се пазарят циганите на пазара: "Дънките са 30 лв., ама ако ще купуваш - 20" . Та и банките и застрахователите така. Оценяват ти колата на 5000 лв, ама ако се наложи да се възползваш от застраховката, стойността вече е 3500, примерно.А за мобилните оператори скоро мисля да пусна отделна тема, в която да оплюя един от тях, макар че предполагам, че и при останалите положението е същото.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
jenshen73 написа:@ntodorov: Взимането/получаването на кредит не е "задължение", не е "задължително", а не винаги е наложително. Когато банковата система в България се либерализира и когато банките започнаха да дават кредити на куцо, кьораво и сакато - същата тая прослойка се изсипа да тегли кредити за къщи, коли, апартаменти, вили и прочие материални блага без да си направи дългосрочната математика. Банките също са виновни, но до толкова, до колкото не претеглят правилно финансовият си риск. Аз кредит не съм теглил - иска ми се, но моята математика ми показа, че не мога (и през 2006-2007, а и сега) да покривам едни "редовни" погасителни вноски всеки месец. Аз като разумен човек реших, че не мога да поема финансовата тежест, която един кредит би ми наложил, не само не мога, а и не искам да я поема. Но много хора не си направиха математиките, не си прочетоха целите договори, които понякога са от 30 до 50 страници с отвратително малък шрифт. После, години след като са направили "удара" и са взели апартамент, лозе, къща, вила, кола, който/която не могат да си позволят и като видят как цените на същите тия активи падат динамично и се чувстват набутани и прецакани започват да пишат дълги и дебели статии как банката ги е прецакала... През 2007 година обяснявах на мой клиент, че не е нормално да даде 100 000 евро за апартамент във Варна при положение, че нито икономиката ни е станала по-сериозна, нито статута ни се е променил и е неразумно да се "инвестира" в нещо, което е с надута цена, сравнима с цените на същите недвижимости в Германия, Франция или някоя не толкова бяла, но по-добра страна от България. Същият този мой клиент след това купи апартамент на пъпа на Варна за 180 000 евро с инвестиционна цел - да го препродаде за печалба. В момента апартамента е все още негов, кредитът му виси като воденичен камък, а текущата "пазарна" оценка на този апартамент е 90000 евро, като обаче НИКОЙ не иска да го купи. Пряката загуба (без лихви и разходи по кредита) е 90 000 евро. Тюхка се, мрънка, разпродава каквото може от фирменият си автопарк само и само да плаща на банката.Когато обаче купуваше апартамента - банката му даде кредита бързо-бързо, а се оказа, че наистина не е чел малкият шрифт как се образува лихвата му...A17DTС/S
Коментар
-
ele написа:Mне. Нито тъпостта, нито невежеството, а наивността. Научила съм едно нещо - ако нещо е твърде хубаво, то вероятността то да не е истина е почти 100%. Виждаш една хубава оферта и ако си отваряш очите на 12, почваш да четеш за какво иде реч и разбираш, че те цакат, и то яко. Преди време гледах "супер" офертите на банка, няма да казвам коя, от любопитство - оказва се, че не само се вързваш със заем, ами и с дебитна карта, която не искаш, със съответните такси и таксички, кредитна карта, която също не искаш, с една година период без годишна такса, с всичките такси и таксички. Плюс това имаше някакво условие да си плащаш сметките през банката, което също вероятно не искаш - т.е. банката не само те прави "клиент" за 20 години, ами не ти и дава избор къде да си държиш парите, т.е. задочно те принуждава да станеш само техен клиент. За това какво става след заем, не мога да коментирам, защото не съм взимала.A17DTС/S
Коментар
-
Напълно подкрепям ntodorov! Едно време банките бяха изключително коректни, и който е отвърнал със същото само е спечелил от тази симбиоза. Аз нямах този акъл (мислех, си че мога ги "врътна") и сега си нося последствията в пъти. Сега наистина лъжат целенасочено, безочливо, нарушават закони, точно като някой измамник на Магурата. Мазнят ти се, предлагат ти едва ли не рай на земята и като захапеш дупе да ти е яко. Не спадам към редовните платци, но има хора, които няма да ядат, но ще са коректни към своята банка, а тя от своя страна още повече ги е(б)е.Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD, 16V m-jet '04
Ex Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD '04; Ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD '01; Ex Fiat Coupe 2.0 '95; Ex Fiat Tipo 1.6 i.e. '93; Ex Fiat 131 Mirafiori 1.4 i.e. '82; Ex Opel Vectra C 1.9 CDTI '05 Elegance, Automatic
Коментар
-
@ntodorov: През 1991 година банката може да е била коректна, да, но тогава кредит се теглеше с 6 гаранта, 4 апартамента и ако може кеш пари на влог в банката. Пиша фигуративно разбира се, но примерно през 2008ма година Райфа... даваха пари по метода "ляляляляля" и хората се лъжеха. Друг проблем е, че хората си мислят, че като си купят апартамент чрез ипотека - банката им е дала апартамент, а не пари... Ние българите с много малко изключения нямаме банковата или кредитната култура. Не сме запознати с много неща, а и всички искат да вярват на банките... И точно заради тия желания ги има онези гарантирани от БНБ прагове за депозитите - все някак да се гарантира на вложителите, че няма да изгорят. Но малките, неуморни пчелички-кредитополучатели никой не ги пази, щото ... те са съвременните роби, които не са чели/смятали/гледали/мислили правилно. Това е моето мнение, не влизам в спор с теб, а просто поддържах диалог, а и за да не цитирам дълго мнениеSteliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Нещо май не разбрахте случая на човека (plamen1967). Той е бил нито наивен, нито невеж. Подписал е един договор, който последствие банката еднолично и престъпно е решила да промени. Аз поне това разбрах.Stop giving directions, just say "Follow me."
Shevrolet Captiva LS 2.4/136/2009/ГИ Landy
Ex: Fiat Marea 1.6/103/1999/ГИ AG Zenit
Коментар
-
sok1 написа:Нещо май не разбрахте случая на човека (plamen1967). Той е бил нито наивен, нито невеж. Подписал е един договор, който последствие банката еднолично и престъпно е решила да промени. Аз поне това разбрах.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
ele написа:Ами той съдът е отсъдил в негова полза. не разбирам какъв е проблемът в случая - когато човек подписва, чете 100 пъти какво подписва. когато едната страна не спази договора, или другата си мисли, че не го спазва, тези неща се решават в една единствена институция - съдът. Всичко останало са празни приказки. Мисля, че Пламен, вместо да украсява с неща, които не са толкова интересни, може да премине по същество, а именно как е процедирал - кратко, ясно и подредено, за да може храта да чатнат какво да правят, а не да описва художествено как някой нещо му казал по телефона.Stop giving directions, just say "Follow me."
Shevrolet Captiva LS 2.4/136/2009/ГИ Landy
Ex: Fiat Marea 1.6/103/1999/ГИ AG Zenit
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар