Колеги, напоследък във Варна доста често има сериозни ВиК аварии, след които хеи-то или както му казват сега издава предписание за промивка и дезинфекция на системата, като водата се казва че е негодна за ползване. Дали някой знае в какво точно се състои тази дезинфекция? Проблема е, че докато проверяващите се размърдат да проверят повторно водата минават няколко дни, а ако се падне уикенд изобщо не си мръдват пръста, понеделник проверяват. Хайде нас кучета ни яли, ами децата? Доколко и за какво може да се ползва водата? Хайде, в тоалетните може. Ами къпане? Миене на чинии? Пране? Сега чакам да дойде водата след поредното над 24 часа спиране, ако трябва до сряда да не ползваме...егати...
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Спиране на водата - дезинфекция?
Collapse
X
-
Всъщност най големия проблем не е мътилката от кал - колко кал трябва да влезе от ремонта за да я има мътилката навсякъде? Тонове?Всъщност най-големия проблем е изпразването на тръбите и корозията която моментално стартира докато има въздух на мястото на водата.Затова като я пуснат тече мътна - не от калта, а от ръждата...Едва ли е проблем къпането и миенето на чинии с тази вода, виж за прането - не съм сигурен - веорятно цапа...За пиене не говорим изобщо.@ls1 - та вие по принцип давате ли на детето да пие от чешмата? Щото на моя калапзанин почнахме да му даваме да пие от чешмата ако е свършила водата в бутилката едва преди година - две, а е близо 9 годишен.От друга страна пък, баба ми пие вода САМО и ЕДИНСТВЕНО от чешмата, разните минерални и трапезни води не й харесват - горчали....На 5.08.12 навърши 88 години, цял живот е пила вода без ’произход’...Та затова мисля че прекаляваме с втрисането!Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
Дезинфекцията е понятие, което ВиК не би трябвало да използва. Когато правим годишната профилактика на системите - най-често през месец октомври се спира водата на целия град. Профилактиката на системите се състои в източване на водохранилищата ( водоеми, тласкатели и прочие), почистването им до блясък с дезинфектанти и препарати. На дъното им винаги се събира утайка в резултат на предизвканото активно отделяне чрез реагентите за прочистването на водата...В такива моменти призоваваме бургазлии и гостите на града ни да използват водата за питейна нужда само след преваряване. Правим го с единствената презумпция да защитим хората от случайно използване на застояла вода в системите ( водопроводите) и евентуалното нарушение на дозирането с реагент, който унищожава бактериите и всякакви живи твари живеещи във водо-преносната вода.A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
Yavor написа:Всъщност най големия проблем не е мътилката от кал - колко кал трябва да влезе от ремонта за да я има мътилката навсякъде? Тонове?Всъщност най-големия проблем е изпразването на тръбите и корозията която моментално стартира докато има въздух на мястото на водата.Затова като я пуснат тече мътна - не от калта, а от ръждата...
Коментар
-
Не, не пием от чешмата може би десет години вече. Аз не мисля че проблема е толкова в утайки и ръжда, те минават и заминават, според мен те след такъв ремонт хлорират яко водата, за да изтребят каквото е влязло по време на ремонта. И после докато изфиряса хлора не съм сигурен как се отразява на това да си миеш чиниите с такава вода - после ядеш от тях. Да си переш дрехите - хлора вероятно ги поразваля, пък и после отгоре ти седят. Къпането със силно хлорирана вода също може би е проблем. А на всичкото отгоре никой не знае този хлор като се свърже с препарата от миялната, от пералнята, от шампоана - какво се получава. За пиене и готвене изобщо не говорим, питам за останалите неща.
Коментар
-
ls1 написа:Не, не пием от чешмата може би десет години вече. Аз не мисля че проблема е толкова в утайки и ръжда, те минават и заминават, според мен те след такъв ремонт хлорират яко водата, за да изтребят каквото е влязло по време на ремонта. И после докато изфиряса хлора не съм сигурен как се отразява на това да си миеш чиниите с такава вода - после ядеш от тях. Да си переш дрехите - хлора вероятно ги поразваля, пък и после отгоре ти седят. Къпането със силно хлорирана вода също може би е проблем. А на всичкото отгоре никой не знае този хлор като се свърже с препарата от миялната, от пералнята, от шампоана - какво се получава. За пиене и готвене изобщо не говорим, питам за останалите неща.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
ls1 написа:Не, не пием от чешмата може би десет години вече. Аз не мисля че проблема е толкова в утайки и ръжда, те минават и заминават, според мен те след такъв ремонт хлорират яко водата, за да изтребят каквото е влязло по време на ремонта. И после докато изфиряса хлора не съм сигурен как се отразява на това да си миеш чиниите с такава вода - после ядеш от тях. Да си переш дрехите - хлора вероятно ги поразваля, пък и после отгоре ти седят. Къпането със силно хлорирана вода също може би е проблем. А на всичкото отгоре никой не знае този хлор като се свърже с препарата от миялната, от пералнята, от шампоана - какво се получава. За пиене и готвене изобщо не говорим, питам за останалите неща.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Аз си пия от чушмята откак се помня и съм бетон /кон да ми го набие- не мърдам/ Според мен пиенето на минерална вода постоянно, освен, че не е полезно, ами си е вредно, тя престоява в тези бутилки кой знае колко, кой знае па какво има в нея. Отделно, че водата във Варна е на вкус ми е супер. Все пак предпочитам ракия деLancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
Yavor написа:jenshen73 написа:Дори в Девня съм пил вода от чешмата...Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
(\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.
Коментар
-
Yavor написа:Всъщност най големия проблем не е мътилката от кал - колко кал трябва да влезе от ремонта за да я има мътилката навсякъде? Тонове?Всъщност най-големия проблем е изпразването на тръбите и корозията която моментално стартира докато има въздух на мястото на водата.Затова като я пуснат тече мътна - не от калта, а от ръждата...Едва ли е проблем къпането и миенето на чинии с тази вода, виж за прането - не съм сигурен - веорятно цапа...За пиене не говорим изобщо.@ls1 - та вие по принцип давате ли на детето да пие от чешмата? Щото на моя калапзанин почнахме да му даваме да пие от чешмата ако е свършила водата в бутилката едва преди година - две, а е близо 9 годишен.От друга страна пък, баба ми пие вода САМО и ЕДИНСТВЕНО от чешмата, разните минерални и трапезни води не й харесват - горчали....На 5.08.12 навърши 88 години, цял живот е пила вода без ’произход’...Та затова мисля че прекаляваме с втрисането!A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар