Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпроси, свързани с ремонт на кепмер

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #16
    Целта не е само да седи стиропора. То ако е така разбира се че едно точно изрязване ще е достатъчно. Ограничен от фермата и шперплата няма да има накъде да мърда. Обаче аз искам цялата тая конструкция да носи. Да стане един здрав сандвич, панел. Едното захванато за другото и всичкото едно цяло. Не го възприемайте като микробус, на който трябва да се сложи вътрешна изолация. Микробуса има здрава, корава стена. Тоя алуминий, който виждате при кемпера, е с дебелина дето се вика на цигарена хартийка. Няма ли я фермата да го държи се вее като перде. Изобщо не е носещ, камо ли стабилен като ламарина на автомобил. Носещото е вътрешното, затова се прави тая ферма, тя е носещия скелет. Обаче ако го няма шперплата фермата е като гардероб без гръб, колкото и да са здрави свръзките си е паянтово, иска си гърба, който даже да е прост фазер - веднага вкоравява цялата конструкция. Затова в момента както е на летви не смея да мърдам кемпера. Та, целта е всичко да стане максимално едно цяло.Също трябва да се има предвид, че цялата тая висока кошница пода като мръдне един сантим горе прави голям мах. И като си представите един камион как се гъне и суче можете да си представите какво ще се случи, ако по дървото и свръзките му се ползват китове и смоли. Не е като вкъщи, да е стабилно. Пък и върху шперплата ще слагам 5мм корк, който ще скрие шперплата и свръзките.Тръби и кабели няма да пускам отвътре, умишлено искам да са отвън. Не ми пречи че ще се виждат, искам да имам постоянен достъп.

    Коментар


      #17
      В такъв случай, след като конструкцията никак не е стабилна, преди да захванеш шперплата, провери как е самия кемпер, да не се е усукал на някъде след като си махнал оригиналната конструкция. Не знам с какво ще залепваш полистирола, но имай предвид, че много от лепилата го разяждат.

      Коментар


        #18
        Е чак толкова паянтово не е . Просто си представи ферма от дървени летви захванати една за друга с планки и винтове и някой да я клати отстрани. Колкото и да е здрава с времето ще поддаде. Обаче хвани летвите с една плоскост за гръб и ще е много по-издържливо.Засега след сбор на мнения отвсякъде съм на този вариант.1. Намазвам летвите на фермата, там където ще контактуват с шперплата, с добро лепило за дърво, Хенкел водоустойчивото например, много го хвалят.2. С пистолет слагам пяна по алуминиевата стена и тъничко по вътрешните стени на летвите, там където ще контактуват със стиропора.3. Слагам стиропора.4. Слагам пяна на стиропора, откъм шперплата.4. Слагам шперплата и го захващам за летвите с винтове. Така имам захващане с три метода, веднъж с винтове, втори път с лепило за дърво, трети път с пяна. Един да ме предаде другите ще държат. Пяната - примерно такава.

        Коментар


          #19
          Знам как се стабилизира конструкция, занимавал съм се с дърводелство, изработка на мебели. Лепилото което ти трябва е поливинил-ацетатно, не е необходимо да е на Хенкел (предполагам ще е по-скъпо то), също си мисля, че няма да имаш там чак толкова вода, че да е необходимо водоустойчиво, но ако искаш вземи го такова. Влизаш в някой магазин, където продават лепила за дърводелци и искаш такова лепило, ако пък го вземеш да е за сглобки, тогава няма отлепяне, но пък стяга по-бързо. Заради това мажи с лепилото чак когато си готов да сложиш шперплата.

          Коментар


            #20
            Хенкел ще сложа, че имам. Значи ти препоръчваш да ползвам лепило за летви-шперплат, а не пяна? Че има хора които ми казват всичко да направя с пяна.

            Коментар


              #21
              ele написа:
              Защо не ползваш вата вместо стиропор - по-гъвкава е и обира неравностите. освен това от вътрешната страна на летвата можеш да забиеш пирон или винт да я придържа, вместо да лепиш.
              Ватата сама по себе си не е топлоизолация. Изолация е, но няма свойствата на стиропора за единица обем. Допълнително, че се мокри и не съхне (не, че стиропора не се мокри), а минералната вата при лашкане ще власи. За да постигне същия ефект като с 2см. XPS например ще трябва да опакова и в найлон.@ls1: Предвиди си и технологични отвори за проветрение на конструкцията - като я нагрее слънцето да не почне да се дуе Ако не ме разбираш какво имам предвид - спомни си черните кръгли решетки в икарусите...Според мен, ако не си напазарил шперплата - го замени с OSB по-устойчиво е на влага, а допълнително е и доста здраво, а щом ще има и покритие - няма да създава никакви проблеми.
              Steliyan's Life!
              FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

              Коментар


                #22
                Градски, не знам за какво дуене говориш и технологични отвори, обаче оригинално си беше както го правя сега и нямаше проблеми. Реално тук там съм посгъстил фермата и съм ползвал планки за по-голяма здравина, оригинално беше с едни телове като такер, обаче по-яки и по-надълбоко. Иначе като ’сандвич’ всичко е същото.Стария стиропор го вадих отвътре снежно, ама СНЕЖНО бял. Около него в допир шперплат, летви, станали на кал - обаче стиропора като нов, грам мухъл нямаше.Въпроса ’каква’ изолация не седи, вече съм взел Неопор 3см. Между другото, преди да отворя и да видя за какво става дума задницата си изглеждаше ей такаНищо му няма, ужким. Като смъкнах тапета и понадникнах зад шперплата - леле мале...Като изчистих ’до чисто’ стана такасамо без новите летви, то се вижда кои са.Някой може ли да ми каже за какво да внимавам като купувам пистолет за пяна? Попрочетох това онова, доколкото разбирам трябва да е от тези, които имат отзад една врътка за да се регулира дебита, а не да се разчита само на реглаж от спусъка. Нещо друго трябва ли да внимавам? Марки, мерки, теглилки?

                Коментар


                  #23
                  ls1 написа:
                  Хенкел ще сложа, че имам. Значи ти препоръчваш да ползвам лепило за летви-шперплат, а не пяна? Че има хора които ми казват всичко да направя с пяна.
                  Щом го имаш, естествено ще го ползваш. Да, препоръчвам ти лепило между летвите и шперплата. Мажеш летвите с лепило, слагаш шперплата, навиваш видиите и си готов.

                  Коментар


                    #24
                    Toва са полиуретанови лепила за дърво. По-добри са от всичко останало, след епоксидната смола. Ако изпробваш, ще останеш очарован. Питай, ако решиш да опиташ.
                    Предпочитам да бъда смешен в очите на глупаците, отколкото сам да бъда глупак.

                    Коментар


                      #25
                      Ами аз не разбирам, затова питам. Изглежда ми добре. Особено това с нарисуваната яхта, за морето компромис няма. Откъде мога да ги намеря?

                      Коментар


                        #26
                        Здравей колега, Мислил ли си да залепиш летвите за алуминиевата стеничка със силикон. Там където лягат летвите на алуминият.Така ще се фиксира конструкцията и ако има вибрации няма да се удрят дъските в алуминия. Силикона се надявам да е достатъчно добър да поема някъкви вибрации без да се разцепи.Поздрави.
                        Bravo JTD 105 '98

                        Коментар


                          #27
                          Днес си взех шперплата за стените. Махагон, 6мм, перфектен. Много съм доволен.

                          Коментар


                            #28
                            Колеги, оказа се, че зегето ми е с такива ножовеа аз от магазина си взех по погрешка от другите, с Т опашките. Въпроса ми е тези от снимката екзотика ли са някаква или може да се намери по магазините без проблем? Аз досега съм намерил тукhttp://www.toolpak.bg/product/126/no...upkiнякой дали може да каже това някаква куча марка ли е? Трябва ми да режа 6мм шперплат, откъдето купих шперплата ми казаха ако режа със зеге да ползвам нож с максимално ситни зъби, за метал, и да режа бавно, за да не се отчеква от шперплата.

                            Коментар


                              #29
                              Това като го гледам е BOSCH - как така да е куча марка?
                              Steliyan's Life!
                              FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

                              Коментар


                                #30
                                Градски, Бош е това на снимката, а аз питам за тези от линка, Toolpak.

                                Коментар

                                Working...
                                X