Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

искате ли си касов бон?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

ами тогава защо и другите да не си ги плащат?...в други теми част от колегите очакват държавата да им направи доходите европейски, а сега какво се оказва...
    2015 Renault Megane Expression GT
    2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
    Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

За касовия бон: Държа на него. Чувствам сделката за коректна. Както се казва: Пито-платено и...узаконено. :D
      A17DTС/S
      Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

Sev написа:
        ами тогава защо и другите да не си ги плащат?...в други теми част от колегите очакват държавата да им направи доходите европейски, а сега какво се оказва...
        точно това имах предвид и аз
        Ex. Fiat Marea 1,6-16V,98g.
        Ex.Opel Astra

Коментар

Sev написа:
          и според мен там е проблема. трябва всички да искаме държавата да ни направи доходите европейски, за да я стимулираме да си събира данъците по европейски. сега кво - уредила се държавата да плаща 10% от европейските заплати на служителите си, и ако си събере 20% от данъците, тя дефакто е на 100% печалба!
          браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

slonikon написа:
            Sev написа:
            и според мен там е проблема. трябва всички да искаме държавата да ни направи доходите европейски, за да я стимулираме да си събира данъците по европейски. сега кво - уредила се държавата да плаща 10% от европейските заплати на служителите си, и ако си събере 20% от данъците, тя дефакто е на 100% печалба!
            Що държавата да ти прави доходите европейски? Това не е нейно задължение - нейно задължение е да създаде среда за развитие на бизнеса, не да ти повишава заплатата, ако работиш в частния сектор. А тия пари от данъците, дето ги събира, не са за заплата само на държавните служители, така че сметките ти са криви.
            Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Sev написа:
              ами тогава защо и другите да не си ги плащат?
              Ти дали си неща между малка и средна фирма в БГ, за да знаеш те с какво са принудени са се борят в лицето на скапаните данъчни?????Дали ти се е случвало да имаш изряден бизнес, който да не те прави богат, но да ти позволява да живееш нормално, да харесваш това което правиш, да си вложил едни 5-10-15 години в бизнеса си, независимо дали си търговец или производител на нещо си.......И един слънчев ден да дойдат данъчните мърсоли, да ти кажат че не ти признават едни 3-4-5 бона ДДС по едисикой фактури, от едисикой доставчик на нещо си, който те при някоя насрещна проверка не са могли да намерят на данъчния адрес, и само възоснова на това те връщат едни хиляди левове назад.........Ся може и доставчика ти да е кавал, да не е отчел тая фактура, да се е преместил на друг адрес, може и да е фарлирал, може и фалшива фактура да ти е писал........ама ти все пак не си следовател, и като правиш сделка за нещо не искаш актуално състояние за всяка фирма с която бачкаш.......Но мърсолите изобщо не дават 5 пари за тебе, и че ти спират бизнеса, ако не възстановиш тия пари веднага ти запират едно хубаво всички финансии по банки и прочее и ти си принуден да заведеш дело за да си върнеш тия пари.......тва значи че трябва да извадиш още едни 1000 - 2000 лева за адвокат и всякакви съдебни и прочее съпътстващи разходи за да докажеш че си невинен и честен......и тва нещо може да се проточи от 1 до 3 години, според доста неща.......и докато няма оневиняващо те съдебно решение, данъчните не ти отблокират нищо.......Жената е вещо лице по съдебно - счетоводни експертизи, основно в Соф Градски съд........годишно данъчни дела има към 50 - 70.........от тях половината са на такива хорица дето се опитват да живеят чесно и нормално в тая скапана държава, но тя не им позволява.......има към 2000 вещи лица в БГ със тая специалност, данъчните дела са към 50 хиляди на година......верно че има и открити мошенничества и яко точене на ДДС, но там винаги са намесени хора отгоре.......Така че след като ми е известно всичко това макар и по косвен начин - няма как да стимулирам държавата да събира повече пари от същите тия хора........
              Alfa 156 2.0 TS
              Alfa 156 20VTurbo
              Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
              Locost TF1 3.0V6

Коментар

ФЕРАРИСТ написа:
                Sev написа:
                ами тогава защо и другите да не си ги плащат?
                Ти дали си неща между малка и средна фирма в БГ, за да знаеш те с какво са принудени са се борят в лицето на скапаните данъчни?????Дали ти се е случвало да имаш изряден бизнес, който да не те прави богат, но да ти позволява да живееш нормално, да харесваш това което правиш, да си вложил едни 5-10-15 години в бизнеса си, независимо дали си търговец или производител на нещо си.......И един слънчев ден да дойдат данъчните мърсоли...
                А защо един средно статистически гражданин на България, който няма собствен бизнес, а продава труда си, но също харесва работата си, не краде, не мами, изряден е към държавата и тя му прибира 10 % от всеки спечелен лев, трябва да живее в пъти по-бедно от един търгаш, който купува боклуци от единия ъгъл и ги препродава по-скъпо на другия ъгъл на улицата, като при това крие обороти и доходи, манипулира касовия си апарат или издава служебни бонове? Защо търгашът си позволява чисто нов автомобил и други екстри, а стандартът на живот на работника е в пъти по-нисък? И аз трябва да съжалявам търгаша, че го проверяват данъчните? Ок, имал е смелостта да започне собствен бизнес, не на всеки му стиска. Но да бъде изряден към държавата. Ако бизнесът му е толкова успешен - да печели много, да забогатява. Ако пък не е толкова успешен, да се задоволява с по-нисък стандарт.А съвсем конкретно по темата - искам си касовия бон, само ако ме подразнят с нещо, т.е. рядко. Или ако съм купил много стоки и не мога да сметна наум колко гроша дължа . Нито съчувствам на чорбаджиите, нито искам да им помагам, просто ми е все тая, а и не искам да влизам в излишни конфликти и разправии.
                Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

snake написа:
                  А защо един средно статистически гражданин на България, който няма собствен бизнес, а продава труда си, но също харесва работата си, не краде, не мами, изряден е към държавата и тя му прибира 10 % от всеки спечелен лев, трябва да живее в пъти по-бедно от един търгаш, който купува боклуци от единия ъгъл и ги препродава по-скъпо на другия ъгъл на улицата, като при това крие обороти и доходи, манипулира касовия си апарат или издава служебни бонове? Защо търгашът си позволява чисто нов автомобил и други екстри, а стандартът на живот на работника е в пъти по-нисък? И аз трябва да съжалявам търгаша, че го проверяват данъчните? Ок, имал е смелостта да започне собствен бизнес, не на всеки му стиска. Но да бъде изряден към държавата. Ако бизнесът му е толкова успешен - да печели много, да забогатява. Ако пък не е толкова успешен, да се задоволява с по-нисък стандарт.
                  Отговора на това е прекалено лесен - чисто и просто държавата е прекалено скапана за да наложи както законови мерки, така и ПРИЛАГАНЕ на законите чрез контролиращите си органи.......затова тя създава предпоставки за да има такива "търгаши".......все пак така както го описа ти излиза че е прекалено лесно да се стане "търгаш"........но пък не всеки го прави.......А и убеден съм че държавата има много повече сметка да има работещ среден бизнес, отколкото "търгаши"........или поне една нормална държава би имала такава сметка........но след като нещата са благоприятни за "търгаша", а не особенно за нормалния среден бизнес, значи нещо е скапано.......държавата......
                  Alfa 156 2.0 TS
                  Alfa 156 20VTurbo
                  Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
                  Locost TF1 3.0V6

Коментар

Като ходя из провинцията "любимото" ми занимание е да искам касови бележки, защото масово не се издават. Правим стотици левове сметка в заведене, а кръчмарят пише с лист и химикал сметка. Какви ли не смехотворни обяснения се получават.
                    Brava 1.6 16V 103hp

Коментар

ФЕРАРИСТ написа:
                      ...
                      Написах "търгаши" съзнателно - защото повечето малки и средни фирми точно това и правят. Не знам дали е лесно, никога не съм имал фирма, предполагам, че не е. Но за един фирмаджия нормален стандарт е да си купи собствено жилище - на себе си и децата си, чисто нова кола, пък и да я смени след 3-4 години, да пообиколи по света и т.н. А лошите данъчни не му дават, пречат му и го карат да живее като един прост висшист, който работи за 800 лв. заплата. Не е за всеки това да прави бизнес. Като не можеш, стани работник. Ама нямало работа? Капитализъм-искахме го, ето го. Оцеляват само най-добрите.

Коментар

Фераристе, Ники, всички тия, дето са много ербап с искането на касови бележки са на трудов договор и заплатка... Получават си парите чисти (данъците вече са им удържани) и си ги харчат на воля.Не мислят за плащане на осигуровки и данъци, не мислят как шибаната държава се опитва да ти прибере и майчиното мляко, ако си имал неблагоразумието да си се захванал с някакъв бизнес, за да отвориш работни места на 2-3 като тях.. .Ти ще си гадния капиталист, дето иска да прекара работническата класа. С такива не спори.Аз някак си не мога да се асоциирам с ТАЗИ държава, че да ме е грижа дали тя си прибира данъците или не.Има няколко стотин хиляди хрантутници на държавна служба - да не си чешат чреслата по цял ден, ми да направят така, че хората да си плащат данъците с удоволствие И за да дадат пример на дребните цаци като мен и Ники, да почнат от върха. Да намерят начин да приберат милионите на Ковачки, да намерят начин да приберат скатаното ДДС от веригите супер-маркети (за която и да се сетите, все са в кюпа)... Пък тогава да дойдат да ни гонят нас, с чиито данъци могат да запълнят 3 дупки на главната улица в село... нещо, което ние с приятели направихме вече с цимент, щото държавата ни е отсвирила отдавна.Аз влизам в магазина да си купя стока. Давам си парите на продавача и си искам стоката. Сделката е завършена. Не е мое нито задължение, нито интерес, да се правя на разследващ данъчен... Който има зор - да ги дебне, да ги хваща, да им взима парите... Аз зор нямам.Между другото, честните търговци винаги издават касови бележки... в моето село няма магазин, който да не издава такива БЕЗ поискване.За разлика от мутренските заведения... А, и да - аз НИКОГА не издавам касови бележки. Щото нямам дори касов апарат. Но пък всичко ми минава по банков път, тъй че не мога да скрия ни един лев приход. Да не каже някой, че не плащам данъци...

Коментар

Immortal написа:
                          Фераристе, Ники, всички тия, дето са много ербап с искането на касови бележки са на трудов договор и заплатка... Получават си парите чисти (данъците вече са им удържани) и си ги харчат на воля.Не мислят за плащане на осигуровки и данъци...
                          За данъците не е баш така, защото и хората на заплата плащат данъци. За другото си горе-долу прав. Само дето не си харчим парите на воля, защото са малко .Значи така: аз никога не започнах собствен бизнес, въпреки че имах някои идеи. Спряха ме, а може би (за добро или лошо) нямах и смелостта да се противопоставя на тези, които ме спряха и по-точно на жена ми . Бачкам си цял живот на заплата, не особено висока, ти на частно, ту на държавно, но все на заплата. Удържат ми там, каквото ми удържат, не мисля за декларации, осигуровки, срокове, проверки и т.н. Парите - свикнал съм да ми стигат. Харча толкова, колкото получавам, нямам кредити, но нямам и собствено жилище. И вероятно никога няма да имам чисто нова кола. От другата страна - бизнесмените. Те си знаят как се оправят, наистина нямам представа. Но всичките ми познати, които се хванаха с частен бизнес и имат нещо в главата си, са мнооооого далече от мен като стандарт, недостижими са. На тях не им пука за мен, на мен не ми пука за тях. Така че, защо пък да не си искам касовите бележки :D ?

Коментар

Абе прави ми впечатление че скоро не е било да не ми издадат бележка. Дали заради лошия ми вид, дали че са започнали да се пооправят нещата...Истината е че и двете страни са прави - и тези дето реват от данъчните, и тези дето държат да са честни всички. Истината е че повдигането на общото бшагосъстояние е само лрез повдигането на благосъстоянието на държавата, т.е. Чрез плащане на данъци. Колкото и да е гадно. А че се краде от тия данъци, краде се... Спор няма. И не е само тука - оня ден чух че американския сенат разследвал кражбата и злоупотребата с милиарди долари от парите отпуснати за възстановяване на Ирак... Ерго- и хАмериканците яко крадат...Най голямата грешка е че нашето схващане е че данъчните и общините са лошо хора, пречещи и издевателстващи над бизнеса. И то е така. В това вярват и самите държавни служители. Докато в UK например, основната им функция е да помагат и разясняват. Глобата идва чак след като няколко пъти са ти показвали къде си неизряден, както и начини да отстраниш проблема. Абе скапана държава сме! Защото сме скапан народ с кофти манталитет!
                            Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                            Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                            ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

Искам касов бон.
                              Immortal написа:
                              ... всички тия, дето са много ербап с искането на касови бележки са на трудов договор и заплатка... Получават си парите чисти (данъците вече са им удържани) и си ги харчат на воля.Не мислят за плащане на осигуровки и данъци, не мислят как шибаната държава се опитва да ти прибере и майчиното мляко, ако си имал неблагоразумието да си се захванал с някакъв бизнес, за да отвориш работни места на 2-3 като тях.. .Ти ще си гадния капиталист, дето иска да прекара работническата класа. С такива не спори.
                              Мда, аз съм на държавна заплата. И затова се задоволявам с по-нисък стандарт на живот. За нас казват, че тъй като сме некадърни да рискуваме с частен бизнес (и сигурно е така), се задоволяваме с малко, но редовно. Бизнесмените (евала за смелостта им) са се хванали да работят за себе си и да подобрят живота си. Защо обаче те трябва да печелят и за МОЯ сметка? Данъците, които НЕ плащат, НЕ отиват за задравеопазване, НЕ отиват за повишаване доходите на пенсионерите, НЕ отиват за образование и т.н. и т.н. Как се харчат паритре в БГ и за политика не ми се говори - това е съвсем друга тема.
                              Immortal написа:
                              Има няколко стотин хиляди хрантутници на държавна служба - да не си чешат чреслата по цял ден, ми да направят така, че хората да си плащат данъците с удоволствие И за да дадат пример на дребните цаци като мен и Ники, да почнат от върха. Да намерят начин да приберат милионите на Ковачки, да намерят начин да приберат скатаното ДДС от веригите супер-маркети (за която и да се сетите, все са в кюпа)...
                              Тук си прав, трески за дялане има доста. Ама ако чакаме сами да си ги одялат...
                              Immortal написа:
                              Аз влизам в магазина да си купя стока. Давам си парите на продавача и си искам стоката. Сделката е завършена. Не е мое нито задължение, нито интерес, да се правя на разследващ данъчен... Който има зор - да ги дебне, да ги хваща, да им взима парите... Аз зор нямам.
                              Хубавото е, че все повече хора НЕ мислят като теб. Неизбежно е - културата на пазаруване се повишава. Дори и в БГ.
                              Stop giving directions, just say "Follow me."
                              Shevrolet Captiva LS 2.4/136/2009/ГИ Landy
                              Ex: Fiat Marea 1.6/103/1999/ГИ AG Zenit

Коментар

От 6 до 15 Юли бях в Царево и нямам нито една покупка без фискален бон и при това нито веднъж не съм я поискал. Просто търговците си имат практиката - покупките в торбичка и фискалния бон вътре. Никой не те пита искаш ли или не.Докато във вътрешността на страната, в частност Видин по заведенията е основна практика на тия, които работят с компютър да пускат служебни и фискални бонове в съотношение 2:1 или 3:1.В Неделя засякох едно заведение в Ямбол, в което ти дават служебен бон (познава се по диезити от двете страни на бона) но отдолу има изискваната по наредла Н-18 емблемка с надпис BG и пише фискален бон. Остава утре да отида в магазин с подобен апарат и да сравня двата бона. Един пиксел да има различен и пращам бележките на шефа на НАП. ЗАШО?Защото няма заведение, което да работи с по-малко от 300% надценка. Един продукт на Кока Кола е около 35-40 ст. при доставка в заведение в зависимост от отстъпката, която получава. Цената, на която ти го продават е минимум 1.20 лв. Не че плащат данък върху натрупаната в фискалната памет сума, а оборотите им са такива, че максимум за два месеца ще влязат в ДДС, а тук вече нещата са сериозни. Има и много други аспекти в тази тема, които ако започнем да разискваме ще направим километрична тема. Само едно загатване!Когато се вкарват дрехи чрез контрабанда, търговеца на едро не дава фактура на търговеца на дребно. Е как тогава да ти издадат фискален бон - на какво основание?
                                Няма начин да няма начин!

Коментар

Working...
                                X