Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Питане за договор за покупко-продажба

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

То и други институции трябва да се уведомяват за щяло и нещало, обаче аз пускам писмо и го приемат, защо и на база на какво трябва да си замъкнеш задника и лично да им го съобщиш на КАТ - я някой да ме светне къде пише, че трябва да е лично.
    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Ми то може да става и с писмо - пробвал ли е някой, та да знаем, че не може?!

Коментар

Kuku написа:
        Ми то може да става и с писмо - пробвал ли е някой, та да знаем, че не може?!
        От всички писания за това съм останала с впечатлението, че всички ходят на крака.... затова и питам. Не виждам пречки да не е така.

Коментар

ele написа:
          То и други институции трябва да се уведомяват за щяло и нещало, обаче аз пускам писмо и го приемат, защо и на база на какво трябва да си замъкнеш задника и лично да им го съобщиш на КАТ - я някой да ме светне къде пише, че трябва да е лично.
          Ето го пълният текст на съответния член от ЗДвП: Чл. 145. (Доп. - ДВ, бр. 88 от 2008 г.) (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя. (2) Приобретателят на регистрирано пътно превозно средство е длъжен в двуседмичен срок да предостави на службата за регистрация по местоживеене копие от договора за придобитата собственост с данните на праводателя. (3) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага по отношение на праводателя, когато отчуждаването е извършено чрез публична продажба. (4) (Нова - Дв, бр. 88 от 2008 г.) Копие от договора за прехвърлената/придобитата собственост с данните на лицата по ал. 1 и 2 може да бъде предоставено от всяко от лицата по електронен път като сканирано изображение във формат, определен с наредбата по чл. 12, ал. 4 от Закона за електронното управление. И каква ти е ползата от това да представиш договора като сканирано изображение в еди какъв си формат, определен с наредба, която съм сигурен, че никой не познава? Все си е ангажимент. Под електронно управление аз разбирам да предоставиш договора на една-единствена институция, а тя да свърши цялата останала работа, включително и автоматично да се открие партида на новия собственик в съответната данъчна служба.А не както е сега: нотариус->след това (с) документите в КАТ; след това (по желание) в Общината; пък ако си така добър да регистрираш колата в общината (данъчното), част от конете на колата току избягали в сравнение с това, което се води в КАТ...Същността на електронното управление не е да предоставяш една и съща информация (дори и да е в електронен формат) на различни институции, а те да си я обменят автоматично.
          Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Ами ползата ми е, че няма да се разкарвам 400 км - 2.30 не са като 30-40-50-60 лева нали? Нито ще губя време и то за какво, само да ги уведомиш.... жалко е, че много комунизъм битува все още в законите ни.

Коментар

ele написа:
              Ами ползата ми е, че няма да се разкарвам 400 км - 2.30 не са като 30-40-50-60 лева нали? Нито ще губя време и то за какво, само да ги уведомиш.... жалко е, че много комунизъм битува все още в законите ни.
              400 км? Посмали малко де . Но ок, приемам, че щом живееш толкова далече от КАТ, за теб ще е облекчение, че можеш да подадеш по електронен път една излишна информация, която трябва да подаде и другата страна в сделката.Пак казвам: това - да се подава (независимо дали на ръка или по електронен път) една и съща информация от различни лица и/или до различни институции, НЕ е електронно управление.

Коментар

ele написа:
                ... жалко е, че много комунизъм битува все още в законите ни.
                И новите закони се пишат от стари комунистически чутури - та все тая...
                VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Отиване и връщане и малко обикаляне насам-натам по пътя, толкова - трябва да се върна, нали? То електронното подаване едва ли ще го доживеем, ама поне все още има пощи и куриери да пращаме по тях. kiro_of_the_day: Спамиш, а?

Коментар

А простото решение в случая е толкова очевидно: след изповядане на сделката нотариусът регистрира договора в някакъв портал, който е част от т.нар. електронно правителство. И оттам нататък информацията отива автоматично в КАТ и в съответните данъчни служби и те така. Какво се печели от това? Време, а също така няма как да се "пропусне" дадена кола да се регистрира в общината (данъчното) или да се регистрира с по-малка мощност от реалната, с цел по-малък данък.

Коментар

Да използвам темата на колегата имам МПС което е взето миналата година обаче не съм го прехвърлял в КАТ до колкото знам срока е 14 дена после почва глоба НО ако го регистрираш след една година или 15 месеца или незнам колко глобата отпада въпроса е колко е въпросния период понеже в интернет всеки казва различно.?
                      Fiat punto 1,1
                      Fiat bravo 1,6 16v
                      Fiat bravo 2,0 20v
                      Honda civic 1,5
                      BMW e30 '84 150+hp Opel Omega B '98 116hp back to HGT, Peugeot 306, Astra F...

Коментар

Working...
                      X