Досега не съм вземал отношение по темата, защото не ме бърка твърде дали ще ни накарат да сме постоянно с фарове или не, но днес сутринта си поставих за цел да наблюдавам, виждат ли се отдалеч по-добре колите с фарове. Някъде около 8 часа, на изхода на Велико Търново по посока София, знаете, е доста дълга отсечка - може би 2 километра. В далечния й край се появяваха колите и се виждаха перфектно, но изненадата ми беше, че абсолютно не можеше да се различи дали са с фарове или не - слънцето блести върху колите и се виждат като блестящи обекти. Предполагам, аналогично би било положението и на залез слънце, но в обратна посока на движение на колите. Значи, основният аргумент - за по-добрата видимост, бива разбит по категоричен начин - след като колата се вижда, но не можеш да определиш дали е с фарове, или не, значи тези фарове са безпредметни в ясен и слънчев ден. Сега ще кажете, че може би съм за очен лекар, но оня ден минавахме служебно на профилактични прегледи и аз минах най-бързо от колегите при очния лекар, защото му изредих набързо цифрите от най-долния ред в права и обратна посока, цветните картинки и той ми би печата, докато имаше колеги, с които се бави по над 10 минути и им даде визитки да го посетят в частния му кабинет
Така че, за мен отговорът е ясен - въпреки принудата да караме целогодишно на фарове, поне през летния сезон, при ясно и слънчево време, това е абсолютно излишно.

Коментар