Здравейте колеги,Живея в панелен блок, както сигурно доста от вас. Скоро малкия син имаше рожден ден и поканихме в къщи дечица. Бащата на едното детенце, е професионален заварчик и е работил доста дълго време като такъв в строителството. Забеляза, че холната плоча доста кънти като тичаха децата през стаите. Това не било нормално. Навремето били проверявали застопоряването на плочите, като с един голям буков дънер удрят по тях и слушат кънтенето. Аз това съм го забелязъл, но винаги съм си мислел, че е от размера на самата плоча - 7/4 метра. Варианта бил да търся хора, които да направят ренгенови снимки на заварките и да се ремонтират при необходимост. Той живее в съседния вход и казва че у тях такъв проблем няма. Аз довечера ще се разходя по комшиите да проверя как е при тях. Всеки съвет и връзка с хора в областта за мен ще бъде полезен, да си изясна какво се случва. Подобно саниране на панелен блок струвало 8-10 хил лева, което е лудост. Държавата поемала половината, но дори и половината за мен са много. Ако трябва да се прави, това означава кредит, но това е поредното безумие. Щото ако не мога да ги платя какво правим! Благодаря на всички предварително за отделеното внимание.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпроси за сглобките на панелните жилища
Collapse
X
-
На заварчика му прати много поздрави, наговорил ти е доста глупости , съвсем нормално е при този голям отвор да ти вибрира плочата при динамично натоварване и при мен го има този ефект и при комшията. Не се притеснявай всичко е в рамките на нормалното.Вервай ми ако връзките не бяха в час след това земетресение, което ни сполетя в близост до Перник сега нямаше да има една здрава панелкаpunto HGT
-
Заваряването се изпълнява на тъй наречената "ванна заварка", тоест освен, че се заваряват металните елементи от плочите, там се заваряват и металните елементи от стените, тоест получава се един доста здрав възел във вертикално и хоризонтално отношение, отделно самите плочи лягат в/у стените, но повече се разчита на заварката.Този тип връзки се водят ставни или по скоро еластични, тоест нормално е да има кънтене когато подскочиш в/у плочата. При новото строителство това кънтене може да го има само ако самата плоча е по тънка, иначе там този ефект го няма, защото носещата конструкция на сградата е монолитна Не случайно панелното строителство го водят по добро при поемане на земетръс, защото панелните връзки са еластични за разлика от новото строителство, тоест панелката се държи по добре при земетръсpunto HGT
Коментар
-
Аз също живея в панелен блок но строен от нас -тн кооперация.Ос вен това което каза колегата мога само да добавя че всички заварки след ,,ваната,, се мажеха със смес от коресилин и булкит и арматурата докъдето се вижда във тн прозорец.А на всеки етаж се снимаха 10% от заварките и тогава се даваше разрешение за продължаване на монтажаУмные не бывают учены; ученые не бывают умны. - Лао-цзы FIAT BRAVA TD100
Коментар
-
кроко61 написа:Аз също живея в панелен блок но строен от нас -тн кооперация.Ос вен това което каза колегата мога само да добавя че всички заварки след ,,ваната,, се мажеха със смес от коресилин и булкит и арматурата докъдето се вижда във тн прозорец.А на всеки етаж се снимаха 10% от заварките и тогава се даваше разрешение за продължаване на монтажаpunto HGT
Коментар
-
Danchojn написа:А един панел в колко точки се заварява?punto HGT
Коментар
-
Дано е така. Този същия господин ми разказа, как при проблем със заварки дори тука в Дружба било, се правили много дебели ъглови планки в трите посоки и се хващали трите панела в ъгъла с болтове посредством тях. За мен това е много странно ако е истина, защото самото дупчене на панела по този начин го отслабва. Освен това става супер грозно. Виждали ли сте подобно нещо правено някъде?Тия панелки били чисто лего беPanda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
Даже и да дупчат панела по ъглите, би следвало мястото да е усилено и с метални планки, така че ако е такъв вид сглобка тя да е достатъчно здрава за да изкара експлоатационния срок на сградата.Във филмчето на някои места се виждат как подовите панели имат вдлъбнати участъци през определено разстояние където се правят тези заваркиpunto HGT
Коментар
-
Само за размисъл.Според теб някакви малчугани ще могат ли да раздвижат съвсем малко плочата от заварките , при положение, че върху тази плоча (стени) лежат още десетки такива плочи отгоре?Не си написал на кой етаж си, но помисли малко логично и сам ще си отговориш на въпроса дали са ти здрави заварките и това ехтене може да бъде някакъв тестA20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Humppa
Малко може би се отклонявам от темата, но точно тук е разковничето на думата "саниране" за панелни жилища. Пълна проверка на всички заварки, презаваряване на копроментираните с последваща дефектоскопия. Освен това - подмяна на всички инсталации и комуникации, врати и прозорци; и чак след това топлоизолиране. Спете спокойно, панелките са здрави. Ако е имало проблем със заварките - до сега да си разбрал, т.е. слязъл при комшията долу.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар