Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Шофиране бързо, но предпазливо!?

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

jenshen73 написа:
    sugarboy написа:
    Не, защото така ни отърва, а защото трезвата мисъл така показва - не е нужно да се юрнеш пред колата, само защото шофьорът е задължен да ти направи път на пътеката, а може да помислиш малко, че и за него, и за теб, е по-безопасно да изчакаш, а да не го караш безпричинно да спре, защото ти не можеш да изчакаш. Аз, когато пешеходствам, винаги го правя с гледната точка на шофьора, тоест, да не го затруднявам. Оглеждам се, преценявам пътната обстановка и дори се помайвам на тротоара и се озъртам на другата посока, за да не се окаже пък самият шофьор примерен и да вземе да ми спре. Е, като го видя някой състезател, че умишлено бърза и кара нагло, се пускам по пътеката и го карам да спре.
    И се очаква всички да имат коли и да ходят пеш по неспешност? Единствено се нервирам на пешеходците, които пресичат неправилно на място където хем няма пешеходна светлина, хем няма пешеходна пътека, но има... да познахте - подлез. На останалите места - видя ли повече от 1 пешеходец да чака и да се оглежда - спирам. Дори съм спирал по диагонал, че белким тия зад мен спрат.
    ls1 написа:
    В такъв случай би трябвало когато джиБ и автомобил се срещнат на кръстовище автомобила да даде предимство, щото иначе джиБа ще го помете. Какво, който е по-голям е с предиство, който е по-малък/уязвим проблема с пазенето си е негов личен? Нещо като ’ай да видим кой има повече да губи’?
    Не Джип, ЗИЛ, КРАЗ, КАМАЗ и прочие могъща или пътностроителна техника. За това искам един ден да си купя една такава машина, а всички защитаващи в тая тема незаконното, но предпазливо шофиране да се маркират с по един стикер тип "Пернишки" с надпис "Дреме ми на къра за правилника" и аз да мина през техните коли - щото са по-малки, по-кекави и най-вече щото ми пречат на широкото и бавноподвижно, но мощно ППС. Повечето подкрепящи "шофирането" на ръба, но "внимателно" са хора, които не са изживели детството си, нямат нищо скъпо за което да живеят и са недоказали себе си като мъже... защо нито една жена не защити малоумието и неспазването на закона? Защото тестостерона пулсира само в нашите вени... за това.
    Аз пък ще си взема Танк До 120 км/ч вдига, достатъчно да мачкам тея дето карат със 60 на извънградско, заради пейзажите :D Е па ай ме е изпреварил некой, ше го отстрелвам с ОФЗТ, за по-ефектно Защо ли си мисля, че повечето защитаващи върло бавното каране, по-често карат като състезатели, а сега се правят на божи кравички ?
    Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

Дидо, аз си признах, че съм правил нарушения - имам си и фишове, че и актове дори - два акта за телефон, като последния беше и за махмурлук, но си платих гяволъка. Факт е обаче, че откакто имам отново книжка карам много по-разумно - извънградско при ограничения 90 може да ускоря до 100. На магистралата отдавна не съм стъпвал, но шубето ме гони над 130, а и не виждам каква е тая толкова бърза и важна работа, която да е по-скъпа от живота.От много време казвам, че в живота няма Ctrl-Z (undo) и за мен живота е най-скъпото и ценно нещо. Не мога да разбера и факта, как някой ще твърди, че пешеходеца може да не бърза и за това трябва да го изчака да профучи. Изключителни умотворения има в тази тема.Та на бързащите внимателно им задавам въпроса - Кое колеги, като работа е по-скъпо от живота, вашия или на някой пешеходец или колега шофьор? Кое?Докато бързате и ще сте стигнали там от където връщане няма, спрете се, успокойте се, поемете въздух и вижте колко приятен може да е позабавеният живот.
      Steliyan's Life!
      FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

jenshen73 написа:
        Дидо, аз си признах, че съм правил нарушения - имам си и фишове, че и актове дори - два акта за телефон, като последния беше и за махмурлук, но си платих гяволъка. Факт е обаче, че откакто имам отново книжка карам много по-разумно - извънградско при ограничения 90 може да ускоря до 100. На магистралата отдавна не съм стъпвал, но шубето ме гони над 130, а и не виждам каква е тая толкова бърза и важна работа, която да е по-скъпа от живота.От много време казвам, че в живота няма Ctrl-Z (undo) и за мен живота е най-скъпото и ценно нещо. Не мога да разбера и факта, как някой ще твърди, че пешеходеца може да не бърза и за това трябва да го изчака да профучи. Изключителни умотворения има в тази тема.Та на бързащите внимателно им задавам въпроса - Кое колеги, като работа е по-скъпо от живота, вашия или на някой пешеходец или колега шофьор? Кое?Докато бързате и ще сте стигнали там от където връщане няма, спрете се, успокойте се, поемете въздух и вижте колко приятен може да е позабавеният живот.
        :D Не, не те упреквам в нищо, нито тия дето си карат със скорости които са в рамките на разрешеното и разумното. И аз имам доста фишове за превишена скорост и два акта за други нарушения, и аз съм си ги платил. Виж, с махмурлук и след уптреба на алкохол ... не сядам зад волана. Позволявам си да карам бързо, но там където имам видимост, хубав път и винаги се съобразявам с останалите участници в движението. Е, няколко пъти ме изненадаха кофти докато съм спрял, ... писах вече, и веднъж съм си 100% виновен за случката, но това е може би за късмет,че съм се движил с ниска скорост. Но приеми факта, че когато работата ти е свързана с много пътуване в рамките на един работен ден, никак няма да ти е приятно, някой да ти кара по първокласен път със 60 - 70 км/ч , защото той не бързал ... Има обходни маршрути за тия дето не бързат. Аз съм навъртал в последните 10 години средно по около 150 - 200 км на ден, за да отида до някое населено място, да свърша някаква работа, от там в друго населено място, и така по цял ден. В крайна сметка, искам да се прибера приблизително около края на работния ден и да си тръгна от работа, защото на следващия ден ме чака същото. Ето по тая причина не съм имал време да разглеждам пейзажи - не ми плащат за това. Нека всички се съобразяват и с тези фактори. По въпроса за пешеходците си казах мнението. А това с танка :D - малко да се посмеем, че на черна хроника го обърнахме и се дъвчем за неща които няма да променим. Едва ли някой след като прочете тази тема, ще си каже - "Вече нама да карам бързо" ! Катастрофи стават и като караш бавно. Дали ще има жертви, зависи от страшно много фактори и скороста е само един от тях. Ето пред нашия блок, катастрофира БМВ с около 180 км/ч , но няма жертви, само бяха поуплашени и малко понярязани от стъклата. И знаеш ли защо се оттърваха ? Не са ползвали колани и са изхвърчали от колата. Иначе щеше да има поне 3 жертви . А днес около 16.30 ч, по пътя Русе -Бяла, са катастрофирали пътнически бус и лек автомобил, управляван от жена. Едва ли и двамата са карали бързо. Но е факт - 1 жертва - шофьора на буса и 9 сериозно ранени. На прав участък, с около километър видимост... Явно има много други, по страшни причини от скороста. Един шофьор който не си знае мястото на пътя, може да изтрепе маса народ и с 50 км/ч да кара.
        Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

Много приказки се изприказваха и написа , много мнения и все протеречиви едно на друго. За това има закон за движението по пътищата и правилник по прилагането му. Добър ,лош но си е закон .Спазва ли се ? Категорично не.Като сме зад волана знаем какво трябва да спазват пешеходците и се нервим ,че не спазват правилата .Като сме пешеходци се нервим на водачите ,че не спазват правилата. Параграф 22.Значи като сме зад волана можем да си позволим лукса вместо с 90 км да караме с повече от 100км ,защото пътя позволявал нищо, че не е магистрала и е извънградски. В тоя случай аргумента ни е видите ли има възможност да се кара с по голяма скорост.Когато сме пешеходци пресичаме улицата където няма пешеходна пътека ,защото там ни е най удобно и казваме, че се оглеждаме хубаво и ако няма коли пресичаме.Всички ние си мислим,че сме прави , а то не е така. В закона и правилника няма такъв параграф, алинея в която да се казва ,че може да се кара бързо ,но внимателно.
          Фиат Панда 1.2 2006година
          Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

Аз тази тема вече я виждам като 32 страници безмислици - всеки си повтаря неговото...Иде ми да я заключа, да се свърши тая мъка. Дано има по смели модератори от мене...
            Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
            Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
            ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

Че е за заключване верно е . :D Но как да го разбираме това написаното ? Мисля че е грешно написано .
              Ето пред нашия блок, катастрофира БМВ с около 180 км/ч , но няма жертви, само бяха поуплашени и малко понярязани от стъклата. И знаеш ли защо се оттърваха ? Не са ползвали колани и са изхвърчали от колата. Иначе щеше да има поне 3 жертви
              Фиат Панда 1.2 2006година
              Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

коцев написа:
                Много приказки се изприказваха и написа , много мнения и все протеречиви едно на друго. За това има закон за движението по пътищата и правилник по прилагането му. Добър ,лош но си е закон .Спазва ли се ? Категорично не.Като сме зад волана знаем какво трябва да спазват пешеходците и се нервим ,че не спазват правилата .Като сме пешеходци се нервим на водачите ,че не спазват правилата. Параграф 22.Значи като сме зад волана можем да си позволим лукса вместо с 90 км да караме с повече от 100км ,защото пътя позволявал нищо, че не е магистрала и е извънградски. В тоя случай аргумента ни е видите ли има възможност да се кара с по голяма скорост.Когато сме пешеходци пресичаме улицата където няма пешеходна пътека ,защото там ни е най удобно и казваме, че се оглеждаме хубаво и ако няма коли пресичаме.Всички ние си мислим,че сме прави , а то не е така. В закона и правилника няма такъв параграф, алинея в която да се казва ,че може да се кара бързо ,но внимателно.
                Както няма такъв параграф, алинея, дето казва че пешеходците може да скачат пред колите, където им е кеф :D Каквато ни е държавата, такава ни е и пътната обстановка - анархия на всякъде Закона на джунглата ! Той е в сила в БГ. И чуждите тираджии знаят, че тук може да се кара като на рали, но защо ли ? Когато закона зпочне да важи за всички, тогава всички ще го спазват. Но докато се вижда, че може и по "другия начин" , не очаквайте да закона да бъде спазван ! Аз МОГА да карам в рамките на ЗДП и ППЗДП, но защо да го правя ? - ето това се питаме все по-често. КАТ и общините си намериха доходоносен бизнес - "сини зони" ... Нямало да спират по пътищата за проверки - може да караме и кьоркитюк пияни ... Камерите се знае къде са ... И к’во става в крайна сметка ? Всеки си прави каквото му е кеф, и като сгафи, плаща и продължава старата песен на нов глас !? Те така няма да с оправим, никогаш !

Коментар

коцев написа:
                  Че е за заключване верно е . :D Но как да го разбираме това написаното ? Мисля че е грешно написано .
                  Ето пред нашия блок, катастрофира БМВ с около 180 км/ч , но няма жертви, само бяха поуплашени и малко понярязани от стъклата. И знаеш ли защо се оттърваха ? Не са ползвали колани и са изхвърчали от колата. Иначе щеше да има поне 3 жертви
                  Правилно е написано ! Две БМВ-та тръгват да се гонят от вдин светофар през две кръстовища от мястото дето живея. Едното поднася на звоя, в началото на нашата улица и се блъска в стълб.Стълба беше на земята, а марката на колата се разбираше единствено по емблемата на задния капак. Всичко друго си беше събрано на купчина под тоя капак. 4 келеша, понадрусани и подпийнали изхвръкват от "бегачката" , като единия го намериха на около 60 метра от мястото на удара. 4 -тиримата оживяха, и имаха само разкъсно-контузни рани. В тази каастрофа ги е спасил факта, че са били без обезопасителни колани. Иначе коланите щяха да ги задържат в прегръдката на ламарините. Все пак едно нарушение на ЗДП е проработило в тяхна полза ... Не, не карайте така, това е идиотско ! Просто пример, как закона не винаги е идеален.

Коментар

Dido_Lyubenov написа:
                    :D Но приеми факта, че когато работата ти е свързана с много пътуване в рамките на един работен ден, никак няма да ти е приятно, някой да ти кара по първокласен път със 60 - 70 км/ч , защото той не бързал ... Има обходни маршрути за тия дето не бързат. Аз съм навъртал в последните 10 години средно по около 150 - 200 км на ден, за да отида до някое населено място, да свърша някаква работа, от там в друго населено място, и така по цял ден. В крайна сметка, искам да се прибера приблизително около края на работния ден и да си тръгна от работа, защото на следващия ден ме чака същото.
                    Старата приказка - Всяка коза-за свой крак. Както ти даваш идея на небързащия да си намери обходен път, така и той ще ти каже - намери си друга работа, да не се юркаш по пътищата... Разбра ли колко е субективно всичко? Познавам доста хора, които си изкарват хляба с препускане по пътищата, предимно клиенти. Ситуацията ми е ясна, повечето висят с куп фишове и актове, но всеки си носи кръста...
                    Предпочитам да бъда смешен в очите на глупаците, отколкото сам да бъда глупак.

Коментар

Аз съм за въвеждане на задължителна минимална скорост по първокласните пътища - примрно 85 км/ч Ей на, пак някой ми отговаря с идеята да се дразним. Ами като ми се мотка бай х.й по пътищата, ще го освиркам, ще го свия при изпреварвнето и да се спасява ! Другия път ше се сети как се кара, и кога се разглеждат крайпътни дървета.P.S. Същия тоя бай х.й , като не си гледа пътя, а блее по поляните, се челосва в някое дърво или още по-лошо, в насрещно движещ се автомобил и ето ти черна хроника. Ако си гледа пътя, няма да се налага да кара бавно, ама няма и да се челоса.

Коментар

Не само минимална скорост - още по-радикално да се действува! Щом нямаш 1000 лева в джоба, не те пускат в магазин. Не можеш да клец@ш 5 пъти са 2 часа - кастрация. Не покриваш минимума за IQ - без достъп в интернет.Ама ще опустеят форумите...
                        Предпочитам да бъда смешен в очите на глупаците, отколкото сам да бъда глупак.

Коментар

Не, че толерирам бързото каране, но днес ме влуди бавно каране... бях забравил какво е. По-лошото беше, че насреща ми беше софийската колона (говоря за Е 79). Та бавното возило създаде колона зад себе си, която колона естествено почва да прави опити да изпревари препятствието - ами 4-5 коли преди да дойде моя ред да изпреваря, изпревариха рисково и на забранено... че то се не траеше - скорост 60-65 (някаква панирана кака). Та си мисля, че въпреки правилника има едно понятие наречено "адекватност", което е особено важно на пътя. Нищо нямаше да и стане на какато да вдигне с 10-15 км скоростта и така щеше да спести нервите и не дотам безопасните изпреварвания. Естествено могат да се винят хората които въпреки всичко изпреварват, но аз ги разбирам. Не става въпрос за джигитско каране - става въпрос за разумно и адекватно поведение на пътя.
                          Най-вече Astra H 1.9 CDTI (JTD) 120 к.с. и ако има къде Делта 3

Коментар

Не всеки се е родил научен и рали-пилот. Щом каката е карала така, значи толкова са й позволили ангелите и не се чувства удобно да кара с 90. Критика търпи, че не е пропуснала колоната при първа възможност. Евала и правя, че не е карала отвъд възможностите си, защото тогава не е ясно какъв щеше да е резултата.Едит: Сега ще мръннат хората, че ги бавела, да ама ако бързаше и беше изпуснала завоя размазвайки насреща движещото се комби със семейство с две деца и ги беше очистила на място, тогава какво ще си кажем - ей, тая патка защо е карала така бързо, не си ли знае възможностите и т.н. и т.н. За това точно трябва да сме толерантни към другите, които не могат колкото нас и не трябва да им се нервираме за грешките, защото незнаем колко са опитни, какво е емоционалното или здравословното им състояние.

Коментар

Наскоро на два пъти попаднах в една и съща ситуация на едно също място - става въпрос за алея "Яворов" на бул."Цариградско шосе". Пътувам от светофара на "Орлов мост" по бул."Цариградско шосе" и плавно набирам до ограничението 80 км./ч. На изкачването от към "детелината" на бул. "Пейо К. Яворов" пред мен влизат две коли със скорост не по-голяма 60 км./ч при което се принуждавам да намаля рязко, това се случва почти на върха на изкачването при което вече започвам да се движа със скорост по-ниска дори от техните 60 км./ч. Във втория случай втората кола, която влизаше на булеварда не ми остави достатъчно място и буквално ме избута в съседната лента, където по това време преминаваше кола и то със доста сериозна скорост, във един момент се оказах между двете коли. Това не са единични и изолирани случаи, такива неща се случват постоянно.
                              Fiat Idea 1.9 8V mJet 'Emotion'
                              Fiat Bravo 1.4 16V T-Jet 'Eleganza'
                              Fiat Punto 1.2 16V ELX 'Speedgear'
                              Fiat Uno 1.0 i.e S - "powered by FIRE 8V"

Търси се..

Коментар

Airfan написа:
                                Не всеки се е родил научен и рали-пилот. Щом каката е карала така, значи толкова са й позволили ангелите и не се чувства удобно да кара с 90. Критика търпи, че не е пропуснала колоната при първа възможност. Евала и правя, че не е карала отвъд възможностите си, защото тогава не е ясно какъв щеше да е резултата.Едит: Сега ще мръннат хората, че ги бавела, да ама ако бързаше и беше изпуснала завоя размазвайки насреща движещото се комби със семейство с две деца и ги беше очистила на място, тогава какво ще си кажем - ей, тая патка защо е карала така бързо, не си ли знае възможностите и т.н. и т.н. За това точно трябва да сме толерантни към другите, които не могат колкото нас и не трябва да им се нервираме за грешките, защото незнаем колко са опитни, какво е емоционалното или здравословното им състояние.
                                Не, просто като не може да кара с повече от 60 км/ч, не трябва да й се дава книжка за кола. Ако иска да кара трактор на нивата. И то сигурно е стигнала до тези върховни умения месеци след изпита.
                                Brava 1.6 16V 103hp

Коментар

Working...
                                X