Аз пак казвам - на пешеходеца не му коства НИЩО да изчака 3-4-5 -10 секунди да мине една кола. На един автомобил спирането и тръгването костват и гориво, и отделени емисии (ВРЕДНИ!), и износване на спирачки и т.н.Ще чака на тротоара колкото е нужно, ако му е мил живота.И преди да ме почнете - който се е возил при мен знае:- ВИНАГИ СПИРАМ на пешеходни пътеки.- НИКОГА не спирам на пешеходци извън пешеходна пътека, и най-често чуват клаксон и реплики към майките си.- ВИНАГИ си слагам колан, дори и като карам по черен път, и дори като си вкарвам колата в гаража.- ВИНАГИ карам с превишена скорост извън населените места- НИКОГА не карам с превишена скорост В населените места. Изключение правят големите булеварди в градовете, на които си позволявам да вдигна 60-65 (ако не е указано друго).
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Шофиране бързо, но предпазливо!?
Collapse
Заключена тема
X
X
-
Вчера, пресичайки на пешеходна пътека, ритнах едно Пежо по задния калник ... Пресичаме жената, малкото дете и аз.Първата кола спира, а отзад Пежо с ВАРНЕНСКА ргистрация изпреварва на пешеходна пътека ... е ритнах го, да го ... в пе...ла, но не спря да си поговорим, а отпраши ... Винаги съм спазвал предимството на пешеходците на пешеходна пътека и когато ходя пеш си го търся това предимство ... а иначе ми е писнало от овце по платното ... даже съм шамарил майки, като бях зелен шофьор ...I don't always blow black smoke with my JTD ... but when I do, it's directly into your cooler!
Коментар
-
@ Immortal Значи изискваш от пешеходеца да не пресича там където му е забранено, а когато дойде време той да пресече където му е позволено и да изисква от теб да спреш му казваш ’Стой си на тротоара ако ти е мил живота’. Ами не е коректно.Няма значение на кой какво му струва спирането. Все едно аз като ида в магазина да кажа ’Хайде бабишкерите дърпайте се, щото аз съм зает човек имам работа, а вие имате време да чакате по опашки’. Ми да, нищо не им струва. Ама няма да е честно.
Коментар
-
ls1 написа:@ Immortal Значи изискваш от пешеходеца да не пресича там където му е забранено, а когато дойде време той да пресече където му е позволено и да изисква от теб да спреш му казваш ’Стой си на тротоара ако ти е мил живота’. Ами не е коректно.Няма значение на кой какво му струва спирането. Все едно аз като ида в магазина да кажа ’Хайде бабишкерите дърпайте се, щото аз съм зает човек имам работа, а вие имате време да чакате по опашки’. Ми да, нищо не им струва. Ама няма да е честно.
Коментар
-
Подкрепям Immortal! Аз също спирам на пешеходни пътеки, но е прав, че е по-лесно за пешеходеца да се съобрази с това, че примерно колата се движи по стръмна улица, каквито в нашия град има бол, и от чисто практическа гледна точка не е уместно да го караш да спре на баира, щото ти не можеш да изчакаш 5 секунди и да минеш на спокойствие.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
muns61 написа:Ааа, забелязал си, че там хората спазват закона!Immortal написа:Когато съм пешеходец, ВИНАГИ изчаквам колите да минат всички, и тогава минавам аз.Alfa 156 2.0 TS
Alfa 156 20VTurbo
Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
Locost TF1 3.0V6
Коментар
-
Не, защото така ни отърва, а защото трезвата мисъл така показва - не е нужно да се юрнеш пред колата, само защото шофьорът е задължен да ти направи път на пътеката, а може да помислиш малко, че и за него, и за теб, е по-безопасно да изчакаш, а да не го караш безпричинно да спре, защото ти не можеш да изчакаш. Аз, когато пешеходствам, винаги го правя с гледната точка на шофьора, тоест, да не го затруднявам. Оглеждам се, преценявам пътната обстановка и дори се помайвам на тротоара и се озъртам на другата посока, за да не се окаже пък самият шофьор примерен и да вземе да ми спре. Е, като го видя някой състезател, че умишлено бърза и кара нагло, се пускам по пътеката и го карам да спре.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
Което веднага показва че шофьора очаква от теб да не пресичаш на пешеходната пътека преди да е преминал той. Тогава за къф чеп ни е тая пешеходна пътека? Ами нека всеки си пресича дето му кефне. Както и става. Шофьорът е задължен да спре - и точка. Не той да преценя пешеходеца ще се втърне ли, не пешеходеца да преценя ще го сгази ли. Вместо да вкараме правило - ние се забиваме в ’преценки’. Колкото хора толкова и преценки. Не мисля че едно спиране може да е безпричинно. Причина има - човек на ръба на пешеходната пътека. Каква по-добра причина от това да спреш?! Значи да подменим правилото с ’ако кара бавно ще го пусна, ако наглее ще му скоча отпред’. Това казваш че правиш ти. Ами не е редно.Аз като бях в Румъния първо се хванах за главата как пресичат румънците. Седя си на кръстовище в Букурещ, Светва зелено за пешеходците и всички се ЮРВАТ напред. Изобщо не дебне дали десния завой няма да го подсече, изобщо не се оглежда. Ако щете вярвайте аз в първия момент инстинктивно извиках и протегнах ръка да спра тея до мен дето се втурнаха. И какво се получава. Румънците си пресичат по пешеходната пътека, като ’пазенето’ го оставят на шофьорите. Шофьорите понеже много добре я знаят тая работа не си губят времето и не си насилват късмета в преценки, ами намалят и спират. Без уговорки. В отговор пък пешеходците понеже знаят че на пешеходната пътека никой не ги закача пресичат само там. И системата им работи. Значи ако мога лекинко да обобщя темата, вие искате да карате1. Без да ви спират полицаи2. Без да ви се пречкат бавни коли3. Без да се съобразявате с пешеходци4. Без да се съобразявате с ограниченията на скоростта 5. Без да ви снимат камериАми леееееко е нагло май. То ясно че сме всички вече големи индивидуалисти и всеки си гледа своя кеф и удобство, но пътя е комплекс от много неща и трябват някакви правила, а преценките които правим да са съобразени с тези правила. А не ’аз прецених че пътя е прав, сух, познавам го, ще карам със 110 щото аз тъй съм преценил и моята преценка е единствено вярна, непогрешима, и освен това бързам. А, и ако се случи нещо не е по вина на моята преценка, ами на много ’ако’ ’.
Коментар
-
Тя и тази тема хвана къра, но няма нищо лошо да си поговорим и за това. Според мен голям процент от пешеходците и велосипедистите надали някога са отваряли правилник. Едва ли знаят какви са им правата и задълженията, като участници в дижението. Могат да си ходят, дори и употребили алкохол. От друга страна, ако автомобил удари пешеходец (дали правилно или неправилно пресичащ - няма значение), означава че се е движил с несъобразена с пътната обстановка скорост. Така че пак казвам - очите на осем и умната!
Коментар
-
Immortal написа:ls1 написа:@ Immortal Значи изискваш от пешеходеца да не пресича там където му е забранено, а когато дойде време той да пресече където му е позволено и да изисква от теб да спреш му казваш ’Стой си на тротоара ако ти е мил живота’. Ами не е коректно.Няма значение на кой какво му струва спирането. Все едно аз като ида в магазина да кажа ’Хайде бабишкерите дърпайте се, щото аз съм зает човек имам работа, а вие имате време да чакате по опашки’. Ми да, нищо не им струва. Ама няма да е честно.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар