muns61 написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Шофиране бързо, но предпазливо!?
Collapse
Заключена тема
X
X
-
Renault Megane 1.5dci 110hp. 12г.
BMW G20 320d xDrive 190hp. 2019г.
BMW X3 2.0d xDrive 177hp '09г. Ех.
-
Спора започна да се отклонява в странна посока :D Не може да се каже с "цифова стойност" , каква скорост е нормално да се поддържа при ограничение на скороста до 90 км/ч. Зависи от пътната обстановка. Но да караш в натоварено време, със 70 км/ч, при добри условия - път с качествена настилка, сух, слаб страничен вятър ... и като се събира колона зад теб, нито да я пуснеш, нито да се забързаш ... Гадно е ! Не всеки е тръгнал да разглежда крайпътни пейзажи. Още повече, като си зад волана, трябва да си гледаш пътя, не пейзажите наоколо. Който иска да гледа пейзажи, да си спре някъде и да разглежда цял ден ако иска. Или с раницата на гърба, и да ходи и да гледа, на никой няма да пречи. С явтомобил се пътува от тчка А до точка Б, с някаква цел. Обикновено, пътуването е свързано с някакво приблизително разписание, което всеки гони. Няма да тръгна от Русе в 8 часа сутринта за София, защото гостите ми ще пристигнат на летището в 10 часа вечерта !? По грубо разписание, пътуването отнема около 4 часа, с евентуално спитане за почивка или не дай боже спукана гума или нещо дребно, ги слагам 5 часа път. И като има 100 калпака по пътя да ми се моткат със 60 - 70 км/ч, може и за 8 часа да не стигна до София. Ето това дразни - нарушват ти всички планове, защото са великите примерни шофьори и имат излишно време за губене !Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
-
Dido_Lyubenov написа:Спора започна да се отклонява в странна посока :D Не може да се каже с "цифова стойност" , каква скорост е нормално да се поддържа при ограничение на скороста до 90 км/ч. Зависи от пътната обстановка. Но да караш в натоварено време, със 70 км/ч, при добри условия - път с качествена настилка, сух, слаб страничен вятър ... и като се събира колона зад теб, нито да я пуснеш, нито да се забързаш ... Гадно е ! Не всеки е тръгнал да разглежда крайпътни пейзажи. Още повече, като си зад волана, трябва да си гледаш пътя, не пейзажите наоколо. Който иска да гледа пейзажи, да си спре някъде и да разглежда цял ден ако иска. Или с раницата на гърба, и да ходи и да гледа, на никой няма да пречи. С явтомобил се пътува от тчка А до точка Б, с някаква цел. Обикновено, пътуването е свързано с някакво приблизително разписание, което всеки гони. Няма да тръгна от Русе в 8 часа сутринта за София, защото гостите ми ще пристигнат на летището в 10 часа вечерта !? По грубо разписание, пътуването отнема около 4 часа, с евентуално спитане за почивка или не дай боже спукана гума или нещо дребно, ги слагам 5 часа път. И като има 100 калпака по пътя да ми се моткат със 60 - 70 км/ч, може и за 8 часа да не стигна до София. Ето това дразни - нарушват ти всички планове, защото са великите примерни шофьори и имат излишно време за губене !Предпочитам да бъда смешен в очите на глупаците, отколкото сам да бъда глупак.
Коментар
-
muns61 написа:Нали се сещаш, че всичко това е субективно и относително?Renault Megane 1.5dci 110hp. 12г.
Коментар
-
Безопасността е също много относително нещо. Миналата година имах един гост австриец, с него ходихме за риба по едни земни пътища покрай река Вит. Със старата ми Мазда, която е бракувана и ходя с нея за риба на селото ми. Та австриеца със сядането в колата слага колана и го сваля на реката. До там са 14 км земен път. На връщане - също. Аз там колан не слагам, разбиранията ни за безопасност са доста различни.Преди се обсъждаше среща с крава - кравата е бавно и предвидимо животно, 2 пъти съм правил коли, ударили дивеч. Едната бе срещнала сърна, нощем на пуст празен път, с около 110 км/ч. Другата - гиган, през деня. И двете коли бяха помлени здраво, а шофьорите не бяха видели животното, до момента на удара.Предпочитам да бъда смешен в очите на глупаците, отколкото сам да бъда глупак.
Коментар
-
Ами не само аз, казахме разни неща, които няма да повтарям. Предишната зима, имах един интересен случай - завой, хлъзгава участък от пътя, обозначен със знак, заледен в момента на случката до "огледало" . Споделих че карам бързо и доста ме наплюха, още не мога да изсъхна :D Та на този участък, почти в края на завоя тръгват да преминават през платното две бездомни кучета, поне толкова видях. малко преди мен имаше кола, точно заради тези кучета, колата се озова в канавката, за щастие без пострадали. Човека си караше бавно, но това не го спаси. Аз минавам малко след него, кучетата явно се бяха върнали, подплашени от предната кола, този път изскочиха пред мен. Намалих и вниматеелно упях да ги забиколя, без да се стигне до някаква рискова ситуация за мен и без някакви пруети и т.н.т от страна на колата. Пак казвам - зависи от автомобила и задкормилното устройство, дали една ситуация е опасна. Който не може, да не кара бързо ! Но да се влачиш по пътя като торба, после да увикваш другите, щото са тръгнали да свършат някаква работа и нямат време да се мотат зад теб е тъпо. До сега не съм освирквал никой който кара бавно, защото не знам каква е причината да го прави, но тия изказвания тук, че щял да се мота както му е кеф, са си чиста проба провокация, за обтягане на отношенията. Странно, защо като им врътнеш гадния номер, на такива мотльовци, да ги изпревариш и да намалиш под тяхната скорост на моткане, започват да присвяткат с фарове и да надуват клаксоните Тях не може да ги бавиш, ама те теб могат Ега ти и културните закононенарушаващи шофИори !Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
-
muns61 написа:Безопасността е също много относително нещо. Миналата година имах един гост австриец, с него ходихме за риба по едни земни пътища покрай река Вит. Със старата ми Мазда, която е бракувана и ходя с нея за риба на селото ми. Та австриеца със сядането в колата слага колана и го сваля на реката. До там са 14 км земен път. На връщане - също. Аз там колан не слагам, разбиранията ни за безопасност са доста различни.Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
pakumba написа:muns61 написа:Безопасността е също много относително нещо. Миналата година имах един гост австриец, с него ходихме за риба по едни земни пътища покрай река Вит. Със старата ми Мазда, която е бракувана и ходя с нея за риба на селото ми. Та австриеца със сядането в колата слага колана и го сваля на реката. До там са 14 км земен път. На връщане - също. Аз там колан не слагам, разбиранията ни за безопасност са доста различни.Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
-
muns61 написа:Безопасността е също много относително нещо. Миналата година имах един гост австриец, с него ходихме за риба по едни земни пътища покрай река Вит. Със старата ми Мазда, която е бракувана и ходя с нея за риба на селото ми. Та австриеца със сядането в колата слага колана и го сваля на реката. До там са 14 км земен път. На връщане - също. Аз там колан не слагам, разбиранията ни за безопасност са доста различни.Преди се обсъждаше среща с крава - кравата е бавно и предвидимо животно, 2 пъти съм правил коли, ударили дивеч. Едната бе срещнала сърна, нощем на пуст празен път, с около 110 км/ч. Другата - гиган, през деня. И двете коли бяха помлени здраво, а шофьорите не бяха видели животното, до момента на удара.Renault Megane 1.5dci 110hp. 12г.
Коментар
-
Аз пък се сещам за един колега оттук, голям симпатяга Smile , който постоянно "проповядва" спазване на ограниченията, на буквата на закона и т.н., който обаче по негова вина се челоса. Нали уж спазването на закона гарантира безопастност? Да не говорим на колко места има прекъсната линия за маркировка, обаче няма видимост повече от 20 метра.
Коментар
-
коцев написа:Аз пък се сещам за един колега оттук, голям симпатяга Smile , който постоянно "проповядва" спазване на ограниченията, на буквата на закона и т.н., който обаче по негова вина се челоса. Нали уж спазването на закона гарантира безопастност? Да не говорим на колко места има прекъсната линия за маркировка, обаче няма видимост повече от 20 метра.Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
Тя темата стана отекчителна.Само ще ти поясня в моя случай нямаше знак за ограничение на скоростта а и от снимката се вижда че завоя е доста голям . Просто ръмеше дъжд и карах с около 60 ,докато в сухо време 80-90.Лошото че този дето ми изкочи насреща и задмина камион въобще не намали да се размина с камиона и тогава той да го задмине а стана тройно разминаване.Скоростта му беше доста голяма ,че нито номер нито марка на автомобила видях.Гледах само да не скоча в пропастта.По принцип аз давам възможност да ме изпреварват всички които чувствам че се залепват за мен.Дори често с мигач им подсказвам че им давам път.Дразня се само където има знак с ограничение на скоростта ,било че има кръстовище ,било че има пътно заведение да ми притискат отзад и принуждават да правя нарушение.
Коментар
-
pakumba написа:muns61 написа:Безопасността е също много относително нещо. Миналата година имах един гост австриец, с него ходихме за риба по едни земни пътища покрай река Вит. Със старата ми Мазда, която е бракувана и ходя с нея за риба на селото ми. Та австриеца със сядането в колата слага колана и го сваля на реката. До там са 14 км земен път. На връщане - също. Аз там колан не слагам, разбиранията ни за безопасност са доста различни.ex.Мареа ТД100
Коментар
-
Кой къде прочете, че спазването на закона означава безопастност!?!??! Аз имам 2 катастрофи в живота си..В първата карах аз с не повече от 15км/ч...тъкмо минавах през кръстовище където бакшиш реши да напомпи спирачките по някаква причина и да поднесе и право върху мен...това, че карах с 15 определено не ми помогна особено...Във втората не карах аз...возех се на задната седала С КОЛАН. Валеше дъжд движехме се с не повече от 55км/ч...на входа на Пловдив се нацепихме в едно островче...и се въртяхме по хлъзгавия път сума и време докато девойката която караше просто крака и падна от газта и спряхме на един тротоар с две пръснати предни гуми и джанти станали на кубчета...Ниската скорост не гарантира нищо...нито пък точките в закона...Renault Megane 1.5dci 110hp. 12г.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар