Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Шофиране бързо, но предпазливо!?

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Lane Staley написа:
    Още малко и ще разбереш какво се опивам да обясня. Щом искате да цитираме закона, правя го:Движим се в колона, аз съм втора кола. Повтарям - кола. Като МПС под 7 метра НЯМАМ вменено задължение да оставям място за да злезе някой между мен и предната кола ( чл 23 ал 2 ) . Имам задължение да спазвам дистанция съгласно член 23 ал 1:Чл. 23 (1) Водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи на такова разстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко.С други думи това е по преценка на водача на МПСто и зависи от различни фактори, но няма задължение един от тях да е "Абе Дидо Любенов с 5тата кола може да тръгне да изпреварва, дай да му оставя еди 10тина метра". Така ли е?Ти тръгваш да изпреварваш, напомням, че си 5та кола.В чл. 41 посветен на описание на изпреварването се използва единствено число, т.е. ти изпреварваш ЕДИН автомобил, този, който е пред теб.Освен това поглеждаме и тук:Чл. 42 (1) Водач, който ще предприеме излреварване, е длъжен: 1. преди да подаде сигнал, да се убеди, че не го изпреварва друго пътно превозно средство и че движещото се след него пътно превозно средство или това, което ще изпреварва, не е подало сигнал за изменение на посоката си на движение наляво; 2. след като е подал сигнал, да се убеди, че има видимост, свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване, и че може да заеме място в пътната лента пред изпреварваното пътно превозни средство, без да го принуждава да намалява скоростта или да изменя посоката на движение.Когато си 5та кола, ти нарушаваш този член още със започване на маневрата, защото не знаеш какво разстояние има 2 коли пред теб ( между кола 2 и 3, например ). Но тръгваш с идеята, че те ще ти направят място, или защото не си дочел чл 23, ал 2 И съответно аз трябва да намаля за да ти направя място за да влезеш меджу мен и кола 1.В същото време, ако аз като 2ра кола тръгна да изпреварвам, не го нарушавам, защото той ми вменява да гледам само колата точно зад мен: 1. преди да подаде сигнал, да се убеди, че не го изпреварва друго пътно превозно средство и че движещото се след него пътно превозно средство или това, което ще изпреварва, не е подало сигнал за изменение на посоката си на движение наляво;Ти не си точно зад мен, между нас има 2 коли. Гледам този зад мен, а не N на брой коли назад. Това е логично, колата зад мен може да мръдне малко и да не видя мигача на колата зад нея, какво остава, ако между нас има 3 коли. ( В България разбира се, тарикати като този с 5та кола обикновено карат така, че осевата линия минава по средата на колата, но и това си е нарушение на закона, нали? )Хайде сега, кажи ми след като съм ти цитирал закона, кой е в нарушение? Аз в кола 2 или ти в кола 5?
    Ето с тази грешка ми започваш отново, въпреки че ти обясних съвсем ясно, кога една поредица от ППС се зачита за КОЛОНА ! Ти НЕ се движиш в колона, ако тя не е обозначена със съответните табели ! Изпреварването на автомобилна колона Е забранено ! Изпреварването ВЪВ автомобилна колона Е забранено ! Започна ли да ти просветва за какво си говорим ??? А това второто с червено, също не ти е ясно ! Гласиш си го на теб да ти изнася, но така се получава анархията по пътищата. Щом зад теб има друго ППС, предприело изпреварване, независимо дали е точно след теб или през 2 коли, не значи че няма да изпревари и теб. "Раздел IX. Изпреварване Чл. 41. (1) Пътните превозни средства се изпреварват от лявата им страна. (2) При изпреварване водачът на пътното превозно средство напуска пътната лента, в която се движи, навлиза в съседната пътна лента изцяло или частично, преминава покрай движещото се в същата посока пътно превозно средство и се връща в напуснатата лента. Чл. 42. (1) Водач, който ще предприеме изпреварване, е длъжен: 1. преди да подаде сигнал, да се убеди, че не го изпреварва друго пътно превозно средство( забележка: В това число влиза и този с 5-тата кола, който вече изпреварва ) и че движещото се след него пътно превозно средство или това, което ще изпреварва, не е подало сигнал за изменение на посоката си на движение наляво; 2. след като е подал сигнал, да се убеди, че има видимост, свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване( това важи пък когато 2-рата коля е започнала изпреварване, защото ограничва видимоста на 5-тата кола ), и че може да заеме място в пътната лента пред изпреварваното пътно превозно средство, без да го принуждава да намалява скоростта или да изменя посоката на движение. (2) Водач, който изпреварва, е длъжен: 1. по време на изпреварването да осигури достатъчно странично разстояние между своето и изпреварваното пътно превозно средство; 2. когато при изпреварването навлиза в пътна лента, предназначена за насрещното движение, да не създава опасност или пречки за превозните средства, движещи се по нея; - забележка: В това число влиза и този с 5-тата кола, който вече изпреварва, защото ще ограничи видимоста на водача в 5-тата кола 3. да се убеди, че като се движи с безопасна скорост, може да извърши изпреварването за кратко време. (3) Водачът на изпреварваното пътно превозно средство е длъжен да не увеличава скоростта и да не пречи на изпреварването по какъвто и да е друг начин. Чл. 43. Изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош, е забранено: 1. когато разстоянието на видимост, ограничено поради характера на пътя или намалено поради мъгла, снеговалеж и други подобни, е по-малко от необходимото за изпреварването при избраната скорост на движение; 2. на кръстовище на равнозначни пътища; 3. на железопътен прелез без бариери; 4. при използване на пътна лента за насрещно движение, когато изпреварващият не може да се върне безпрепятствено в напуснатата пътна лента; 5. пред пешеходна пътека, когато изпреварваното превозно средство закрива видимостта към пешеходната пътека; 6. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) пред и върху сигнализирана пешеходна пътека. Чл. 43а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Забранено е изпреварването и заобикалянето на релсово превозно средство от лявата страна."
    Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

jenshen73 написа:
      Приятел, играеш си със закона за да шикалкавиш. В закона ясно е написано, че изпреварването се отнася за 1 ППС изпреварващо друго ППС. Не други. Т.е. ти като втора кола НЕ можеш да знаеш колко ще изпреваря аз в петата, но щом си ме видял, че съм излязал да изпреварвам - се отказваш от твоята маневра докато АЗ се прибера в моята си лента. Ако АЗ изпреваря всички коли и изляза отпред - съм преценил, че имам дупе и късмет и ще наруша закона. Ако обаче имам само дупе, но без късмет - полицаите, които ще ме спрат ще ми тряснат акт за неправилно изпреварване. Ако обаче ТИ излезеш, докато аз изпреварвам 4тата кола (щото нали съм пети) и аз реша, че ще изпревариш и ще ми оставиш място, а ти не си прецениш силите и се шмугнеш и вземе, че стане ПТП - ще сме виновни и двамата, а не само аз или само ти. Обяснявах, обяснявам и още веднъж - отговорността на пътното платно е индивидуална, а не солидарна. Ако аз се блъсна - аз съм виновен, ако мен ме блъснат - аз не съм виновен. Представи си, че ти си умникът, дето кара на една броня зад мен, а аз ... изведнъж получавам инфаркт - познай какво се получава - ти ме удряш отзад, което означава, даааа, че ти си виновен. Или пък някой в насрещното ми присветва, аз се сепвам и ... скачам на спирачката, а понеже ти продължаваш да си тарикат, който чете закона като дявола евангелието и не си спазил дистанция - пак ме удряш - познай, пак ти си виновен... Вината приятелю е индивидуална, никога не е споделена. И в повечето случаи (много рядко) тоя който е наливал - може да е виновен с пилият шофьор.
      Лека забележка - няма да си нарушил закона, ако поредицата от 5 или 10 изпреварени ППС, не е обозначена като колона Няма да шариш на зиг-заг след всяка кола която изпреварваш !? :D За останалите неща си абсолютно прав, но колегата нещо не чел закона, а е слушал някой селски бек как го разяснява в своя полза :D
      Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

Сори за поредният пост, но ето нещо за което се води лют спор : "Раздел IV. Скорост и дистанция. Намаляване на скоростта.....Чл. 22. (1) Водачът на пътно превозно средство не трябва да се движи без основателна причина с твърде ниска скорост, когато по този начин пречи на движението на другите пътни превозни средства. (2) Водач на пътно превозно средство, което се движи с ниска скорост и поради това причинява създаването на колона от пътни превозни средства, трябва да ги пропусне при първа възможност. (3) На водача на моторно превозно средство е забранено да се движи с ниска скорост без включени аварийни светлини. Чл. 23. (1) Водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи на такова разстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко. (2) За улесняване на изпреварването по двулентовите двупосочни пътища извън населени места водачите на пътни превозни средства или състави от пътни превозни средства с дължина над 7 метра, с изключение на случаите, когато те извършват изпреварване, трябва да поддържат такова разстояние между своето превозно средство и движещото се пред него друго превозно средство, че изпреварващите ги пътни превозни средства да могат безопасно да заемат място между тях."Някой ми цитира чл. 23 , умишлено пропускайки чл.22, тъй като не му е изгоден :D Да се покае за грха си ! http://www.kat.mvr.bg/zdp.txt

Коментар

Много червено и черно.И все подчертаваш неправилните места.Все едно говря с малко дете.Отказвам се да споря, изпреварвай си като 5та, ако искаш и като 15та кола.
          like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Lane Staley написа:
            ФЕРАРИСТ написа:
            Значи по принцип аз се радвам че едната от колите ми, ми позволява изключително бързо от трета четвърта кола в колоната, след като сваля една надолу и да отлетя напред и да забравя за трафика.......не ме кефят светофарните гонки, не се и гоня с него, рядко го карам над 160, макар че има доста мегдан нагоре, но това за мен му е най - ценното предимство......
            А втората кола ако тръгне? Не зацепваш ли, че това е идеята на изчакването, да позволиш на втория да си излезе спокойно, да изпревари, послле трятия става втори и те така.
            Ако втората кола тръгне, и ако аз съм ПОДГОТВЕН за това, мога да реагирам.......проблем е ако не го очаквам......Тва да изчакваме добре, но ако зад един тир са москвич дванайстак или нещо малолитражно с жена зад волана му, колоната може да си отвиси едни 50 - 60 км щото те може да са решили да не изпреварват, а вие дето си чакате реда да не знаете че е така.....
            Alfa 156 2.0 TS
            Alfa 156 20VTurbo
            Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
            Locost TF1 3.0V6

Коментар

Lane Staley написа:
              Много червено и черно.И все подчертаваш неправилните места.Все едно говря с малко дете.Отказвам се да споря, изпреварвай си като 5та, ако искаш и като 15та кола.
              Аз ти цитирам ЗДП, и ти внасям пояснения, ти като не искаш, не ме слушай !? Не ти се спори, защото не знаеш и се убеждаваш клко съм прав по темата. Хайде сега, ти ми покажи къде пише, че като има 50 коли пред мен, нямам право да предприема изпреварване ? Ще изпреваря колкото имам възможност, без да създавам предпоставки за ПТП, пък ти ела ме глоби, да видим по кой член ще го направиш ! Става ли така или още си мислиш, че ти си "измислил" правилника ? Приеми предизвикателството, и ми покажи че не знам ЗДП !? Аз от всичко на пътя, най-мразя тези дето не знаят првилата за движение, и ръкомахат и надуват клаксони, въпреки че нямат грам основание да го правят. Покажи ми че не си от тях, белким и някой друг вземе че се научи на нещо полезно !? Съгласен ?

Коментар

Dido_Lyubenov написа:
                (2) При изпреварване водачът на пътното превозно средство напуска пътната лента, в която се движи, навлиза в съседната пътна лента изцяло или частично, преминава покрай движещото се в същата посока пътно превозно средство и се връща в напуснатата лента.
                Много си отворен, ама четеш между редовете. Айде сега пак прочети, щото повторението е майка на знанието. Сещаш ли се, че в колона от автомобили, 40 коли назад ако някой е предприел изпреварване, а ти си втория по твоята логика трябва да го чакаш да изпревари всичките 40 автомобила ли?

Коментар

Airfan написа:
                  Dido_Lyubenov написа:
                  (2) При изпреварване водачът на пътното превозно средство напуска пътната лента, в която се движи, навлиза в съседната пътна лента изцяло или частично, преминава покрай движещото се в същата посока пътно превозно средство и се връща в напуснатата лента.
                  Много си отворен, ама четеш между редовете. Айде сега пак прочети, щото повторението е майка на знанието.
                  Кое не ти е ясно ? Ако пише "превозни средства", да не би да значи, че ще трябва да чакаш да се съберат поне две пред теб, че да ги изпревариш ? :D Пък и при всички случаи минавам покрай едно превозно средство, после покрай другото и т.н.т. Но в никакъв случай не съм длъжен да шаря в лява - дясна -лява -дясна лента, за да изпреваря две МПС, движещи се с ниска скорост. Още малко и ще искаш да ти опишат, от София до Бургас, коя кола как да я изпревариш :D Ами ако се появи някоя, за която не са писали ? На всичко отгоре, ми цитираш определението за маневра "изпреварване" . Не пише "водача е длъжен ..." , което би ме задължило да извърша маневрата по описания начин. Никъде не пише "Водача няма право да изпревари повече от едно ППС, без да се прибере в напуснатата лента" . Да те питам, като изпреварваш 2 каруци, движещи се една след друга на около 4 метра, връщаш ли се в напуснатата лента след като си изпреварил първата, за да предприемеш изпреварването на втората ? Те са си пътни превозни средства ... ако и това не ти е ясно !?

Коментар

Dido_Lyubenov написа:
                    Airfan написа:
                    Dido_Lyubenov написа:
                    Много си отворен, ама четеш между редовете. Айде сега пак прочети, щото повторението е майка на знанието.
                    Кое не ти е ясно ? Ако пише "превозни средства", да не би да значи, че ще трябва да чакаш да се съберат поне две пред теб, че да ги изпревариш ? :D Пък и при всички случаи минавам покрай едно превозно средство, после покрай другото и т.н.т. Но в никакъв случай не съм длъжен да шаря в лява - дясна -лява -дясна лента, за да изпреваря две МПС, движещи се с ниска скорост. Още малко и ще искаш да ти опишат, от София до Бургас, коя кола как да я изпревариш :D Ами ако се появи някоя, за която не са писали ? На всичко отгоре, ми цитираш определението за маневра "изпреварване" . Не пише "водача е длъжен ..." , което би ме задължило да извърша маневрата по описания начин. Никъде не пише "Водача няма право да изпревари повече от едно ППС, без да се прибере в напуснатата лента" . Да те питам, като изпреварваш 2 каруци, движещи се една след друга на около 4 метра, връщаш ли се в напуснатата лента след като си изпреварил първата, за да предприемеш изпреварването на втората ? Те са си пътни превозни средства ... ако и това не ти е ясно !?
                    Обикновено пише "или", когато става дума и за нещо друго

Коментар

В поредицата от последните няколко поста съм АБСОЛЮТНО на мнението на Dido_Lyubenov.И не е едно и също дали ще е тръгнал онзи през 1-2 коли зад теб, или онзи зад 40 коли зад теб.В единия случай ще му пречиш, в другия - няма.Това е идеята и ако на някой не му е ясно - по-добре да си кара по Подбалканския, като тръгне за морето. Там колони няма.

Коментар

Immortal написа:
                        В поредицата от последните няколко поста съм АБСОЛЮТНО на мнението на Dido_Lyubenov.И не е едно и също дали ще е тръгнал онзи през 1-2 коли зад теб, или онзи зад 40 коли зад теб.В единия случай ще му пречиш, в другия - няма.Това е идеята и ако на някой не му е ясно - по-добре да си кара по Подбалканския, като тръгне за морето. Там колони няма.
                        Мога само да ти благодаря за подкрепата, и се надявам на всички да им се изяснят тия правила, защото основно незнанието на ЗДП и ППЗДП, води до черните статистики.
                        Airfan написа:
                        ...Обикновено пише "или", когато става дума и за нещо друго
                        Говорим за определение на понятие, кото не изисква уточняване на броя упоменати други . В случая пътнИ превознИ средствА, или пътнО превознО средствО .

Коментар

най-обичам като започнете да се "чекнете" за нещо и след 5 страници тинтири минтири,накрая никой не помни за какво сте се карали в началото на темата
                          ex.Мареа ТД100

Коментар

ФЕРАРИСТ написа:
                            Lane Staley написа:
                            ФЕРАРИСТ написа:
                            Значи по принцип аз се радвам че едната от колите ми, ми позволява изключително бързо от трета четвърта кола в колоната, след като сваля една надолу и да отлетя напред и да забравя за трафика.......не ме кефят светофарните гонки, не се и гоня с него, рядко го карам над 160, макар че има доста мегдан нагоре, но това за мен му е най - ценното предимство......
                            А втората кола ако тръгне? Не зацепваш ли, че това е идеята на изчакването, да позволиш на втория да си излезе спокойно, да изпревари, послле трятия става втори и те така.
                            Ако втората кола тръгне, и ако аз съм ПОДГОТВЕН за това, мога да реагирам.......проблем е ако не го очаквам......Тва да изчакваме добре, но ако зад един тир са москвич дванайстак или нещо малолитражно с жена зад волана му, колоната може да си отвиси едни 50 - 60 км щото те може да са решили да не изпреварват, а вие дето си чакате реда да не знаете че е така.....
                            Ей, ти уж си умен. Виждаш, че никой не изпреварва, преценяваш си силите, видимостта и тръгваш. И си изпреварваш кола по кола или наведнъж, както си прецениш. От десет кладенеца кал ще докарате да си изкарате тезите за високите скорости и бързането смислени...
                            Steliyan's Life!
                            FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

paralesa написа:
                              най-обичам като започнете да се "чекнете" за нещо и след 5 страници тинтири минтири,накрая никой не помни за какво сте се карали в началото на темата
                              Колега, спора се вихри по тема свързана със заглавието на темата. Няма смисъл 200 мнения да казват "да тоя е луд" и до там. Говорим си за "бързо но предпазливо" във всичките му аспекти !? Нещо лошо да правим ?

Коментар

Тва на клипа е днешното ми "бързо, но предпазливо" ходене от СТЗГ до Сливен, снимано е от Стара до Нова Загора, щото камерата нямаше повече батерия......Да - принципно бързах, дори бих казал че доста бързах........Отлично разбирам че пускането на това във форум със изключително висок морал по отношение на превишената скорост не е особенно добра идея, тъй като ся ще скокнат да ми обясняват какъв самоубиец съм, как ако не себе си мога да претрепя някой друг, и прочее от сорта, но като цяло аз данък за мнението на хората не плащам, оцелял съм без ПТП зад волана вече 18 години, така че нали......Плюс това както е ясно, всеки понякога има случай когато му се налага по една или друга причина да се юрне по тоя начин.......и да няма как да "тръгне по рано" за да стигне навреме.....http://youtu.be/zT_C7AcehEQП.П - на 8.30 минута почти винаги има куки който обаче не спират, а само снимат......
                                Alfa 156 2.0 TS
                                Alfa 156 20VTurbo
                                Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
                                Locost TF1 3.0V6

Коментар

Working...
                                X