ls1 написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Шофиране бързо, но предпазливо!?
Collapse
Заключена тема
X
X
-
Renault Megane 1.5dci 110hp. 12г.
BMW G20 320d xDrive 190hp. 2019г.
BMW X3 2.0d xDrive 177hp '09г. Ех.
-
ФЕРАРИСТ написа:Значи по принцип аз се радвам че едната от колите ми, ми позволява изключително бързо от трета четвърта кола в колоната, след като сваля една надолу и да отлетя напред и да забравя за трафика.......не ме кефят светофарните гонки, не се и гоня с него, рядко го карам над 160, макар че има доста мегдан нагоре, но това за мен му е най - ценното предимство......like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair
Коментар
-
Immortal написа:Lane Staley написа:Я да се възползваме от полувремето на мачаDido_Lyubenov написа:Те пък са длъжни да осигурят място помежду си, за тези които ги изпреварват. Ама нали те си мислят че спазването на закона е само да не се превишава скороста ... как да ти кажа брат ?Dido_Lyubenov написа:Да длъжен си да спирашls1 написа:Между другото преди години бях изчислил, че колона в града която се движи със 70км/ч се изнизва покрай една точка по-бавно отколкото колона движеща се с 50км/ч.Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
-
Преди 8 години трябваше да се занесат спешно едни пари до Добрич. Разстоянието Варна-център до Добрич-табела съм го взел за 21 минути. Не се гордея с постижението си, а и пътя не беше отцепен специално за това ми изпълнение. Мога да карам и бързо и бавно, дори писах по-напред, че Варна - Златни пясъци пътя е "като" магистрала, но е с ограничение 60км. Последно като ходих в нея посока - карайки с 60км. зад мен нямаше коли. Всички бързат изключително много за нейде... лошото е, че обикновено подобен род бързания завършват само с една дестинация - гробищата.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Dido_Lyubenov написа:Голямо Благодаря за подкррепата, и че си направи труда вместо мен, да изровиш и посочиш правилаата на "шофИОрите" !like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair
Коментар
-
Lane Staley написа:ФЕРАРИСТ написа:Значи по принцип аз се радвам че едната от колите ми, ми позволява изключително бързо от трета четвърта кола в колоната, след като сваля една надолу и да отлетя напред и да забравя за трафика.......не ме кефят светофарните гонки, не се и гоня с него, рядко го карам над 160, макар че има доста мегдан нагоре, но това за мен му е най - ценното предимство......
Коментар
-
Immortal написа:Ако втората кола тръгне, ще е тотално в нарушение, защото: Чл. 42. (1) Водач, който ще предприеме изпреварване, е длъжен: 1. преди да подаде сигнал, да се убеди, че не го изпреварва друго пътно превозно средство и че движещото се след него пътно превозно средство или това, което ще изпреварва, не е подало сигнал за изменение на посоката си на движение наляво;Затова са огледалата за задно виждане, макар че някои не знаят как се ползват, пък други (като вуйчо ми), са си ги свалили (от Ладата), за да не им ги откраднат (?!?!?!)...like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair
Коментар
-
nedialk00
колега, в закона никъде няма споменато, че колоната се изпреварвала "по ред на номерата" ако ще и 7ма кола да съм тръгнал ли съм да изпреварвам съм с предимство спрямо теб, няма какво да коментираме повече. дали съм подал мигач или не видиш ли, че те изпреварвам - чакаш а с твоя пример според мен се опитваш да се измъкнеш, ами то ако тръгнете заедно с 5тата кола, когато ти си 2ра кола, той има да изпревари 2 коли, а ти през тва време ще изпревариш камиона примерно или бавно движещото се превозно средство
Коментар
-
Прочети отново ЗДП ми намери член за изпреварване, в който да се използва множествено число.Винаги е "изпреварваното", т.е. по закон може да изпревариш едно МПС.Както и да го сучеш, за да не е той в нарушение, дори да приемем, че в колона 1 кола = 1 изпреварване, то щом между нас има кола, то той не изпреварва менlike a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair
Коментар
-
Lane Staley написа:Прочети отново ЗДП ми намери член за изпреварване, в който да се използва множествено число.Винаги е "изпреварваното", т.е. по закон може да изпревариш едно МПС.Както и да го сучеш, за да не е той в нарушение, дори да приемем, че в колона 1 кола = 1 изпреварване, то щом между нас има кола, то той не изпреварва менSteliyan's Life!
Коментар
-
Lane Staley написа:Dido_Lyubenov написа:Голямо Благодаря за подкррепата, и че си направи труда вместо мен, да изровиш и посочиш правилаата на "шофИОрите" !Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
-
Още малко и ще разбереш какво се опивам да обясня. Щом искате да цитираме закона, правя го:Движим се в колона, аз съм втора кола. Повтарям - кола. Като МПС под 7 метра НЯМАМ вменено задължение да оставям място за да злезе някой между мен и предната кола ( чл 23 ал 2 ) . Имам задължение да спазвам дистанция съгласно член 23 ал 1:Чл. 23 (1) Водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи на такова разстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко.С други думи това е по преценка на водача на МПСто и зависи от различни фактори, но няма задължение един от тях да е "Абе Дидо Любенов с 5тата кола може да тръгне да изпреварва, дай да му оставя еди 10тина метра". Така ли е?Ти тръгваш да изпреварваш, напомням, че си 5та кола.В чл. 41 посветен на описание на изпреварването се използва единствено число, т.е. ти изпреварваш ЕДИН автомобил, този, който е пред теб.Освен това поглеждаме и тук:Чл. 42 (1) Водач, който ще предприеме излреварване, е длъжен: 1. преди да подаде сигнал, да се убеди, че не го изпреварва друго пътно превозно средство и че движещото се след него пътно превозно средство или това, което ще изпреварва, не е подало сигнал за изменение на посоката си на движение наляво; 2. след като е подал сигнал, да се убеди, че има видимост, свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване, и че може да заеме място в пътната лента пред изпреварваното пътно превозни средство, без да го принуждава да намалява скоростта или да изменя посоката на движение.Когато си 5та кола, ти нарушаваш този член още със започване на маневрата, защото не знаеш какво разстояние има 2 коли пред теб ( между кола 2 и 3, например ). Но тръгваш с идеята, че те ще ти направят място, или защото не си дочел чл 23, ал 2 И съответно аз трябва да намаля за да ти направя място за да влезеш меджу мен и кола 1.В същото време, ако аз като 2ра кола тръгна да изпреварвам, не го нарушавам, защото той ми вменява да гледам само колата точно зад мен: 1. преди да подаде сигнал, да се убеди, че не го изпреварва друго пътно превозно средство и че движещото се след него пътно превозно средство или това, което ще изпреварва, не е подало сигнал за изменение на посоката си на движение наляво;Ти не си точно зад мен, между нас има 2 коли. Гледам този зад мен, а не N на брой коли назад. Това е логично, колата зад мен може да мръдне малко и да не видя мигача на колата зад нея, какво остава, ако между нас има 3 коли. ( В България разбира се, тарикати като този с 5та кола обикновено карат така, че осевата линия минава по средата на колата, но и това си е нарушение на закона, нали? )Хайде сега, кажи ми след като съм ти цитирал закона, кой е в нарушение? Аз в кола 2 или ти в кола 5?like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair
Коментар
-
Приятел, играеш си със закона за да шикалкавиш. В закона ясно е написано, че изпреварването се отнася за 1 ППС изпреварващо друго ППС. Не други. Т.е. ти като втора кола НЕ можеш да знаеш колко ще изпреваря аз в петата, но щом си ме видял, че съм излязал да изпреварвам - се отказваш от твоята маневра докато АЗ се прибера в моята си лента. Ако АЗ изпреваря всички коли и изляза отпред - съм преценил, че имам дупе и късмет и ще наруша закона. Ако обаче имам само дупе, но без късмет - полицаите, които ще ме спрат ще ми тряснат акт за неправилно изпреварване. Ако обаче ТИ излезеш, докато аз изпреварвам 4тата кола (щото нали съм пети) и аз реша, че ще изпревариш и ще ми оставиш място, а ти не си прецениш силите и се шмугнеш и вземе, че стане ПТП - ще сме виновни и двамата, а не само аз или само ти. Обяснявах, обяснявам и още веднъж - отговорността на пътното платно е индивидуална, а не солидарна. Ако аз се блъсна - аз съм виновен, ако мен ме блъснат - аз не съм виновен. Представи си, че ти си умникът, дето кара на една броня зад мен, а аз ... изведнъж получавам инфаркт - познай какво се получава - ти ме удряш отзад, което означава, даааа, че ти си виновен. Или пък някой в насрещното ми присветва, аз се сепвам и ... скачам на спирачката, а понеже ти продължаваш да си тарикат, който чете закона като дявола евангелието и не си спазил дистанция - пак ме удряш - познай, пак ти си виновен... Вината приятелю е индивидуална, никога не е споделена. И в повечето случаи (много рядко) тоя който е наливал - може да е виновен с пилият шофьор.Steliyan's Life!
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар