Съществуват определени фактори, които в реалния живот могат значително да повлияят върху разхода на гориво. Ето някои от тях.КЛИМАТИКАТой влиза в стандартната комплектация на голяма част от съвременните автомобили. Сърцето му, компресора, се задвижва от двигателя. При включване на климатика разхода на гориво нараства и при малолитражките това е особено забележимо. Препоръчително е поне веднаж в месеца да се включва климатика и да работи не по-малко от 30 мин.НАЛЯГАНЕ В ГУМИТЕНиското налягане увеличава съпротивлението на колелата при търкаляне и следователно разхода на гориво се повишава. В гумите винаги трябва да се поддържа препоръчаното налягане с отчитане натоварването на автомобила. Високото налягане също води до увеличение съпротивлението на колелата при търкаляне.УСЛОВИЯ ЗА ДВИЖЕНИЕ И СЪСТОЯНИЕ НА ПЪТЯНегативно влияние оказва ниската скорост, изкачване на стръмнини, чести остри завои и лошо състояние на пътя.Честото палене на двигателя на студено и пътуване на къси разстояния водят до значително увеличение разхода на гориво. Така например 3-минутно чакане на прелез или свтофар се равнява на 1 км. пробег.ДВИЖЕНИЕ НА ВИСОКА СКОРОСТПри високата скорост преобладаващ фактор става съпротивлението на въздуха, което нараства в геометрична прогресия от скоростта. Изпитания на типов автомобил са показали, че на всеки допълнителни 8 км/ч при скорост над 120 км/ч разхода на гориво нараства с 10%.СТИЛ НА КОРМУВАНЕНяма двама души, които биха преминали по един и същ маршрут, с един и същ автомобил съвършено еднакво и с еднакъв разход на гориво. Ето защо е приет стандарт, позволяващ да се извършва реално сравнение. Но той не гарантира, че конкретния автомобил ще изразходва конкретно количество гориво. Средното разминаване между фактическия разход и публикувани резултати при изпитания показват разлика +/- 1 л. на 100 км пробег. Но по мнения на автомобилисти, тази разлика стига до 3 л. на 100 км пробег.Всички мечтаят не само за надежден, но и за икономичен автомобил. Ето 20 възможни причини за повишен разход на бензин, установени от Лаборатория по тунинговане при Димитровски автозавод за производство на карбуратори.1. По късно запалване. Отклонение от 1 градус увеличава разхода с 1%.2. Неправилна хлабина в електродите на свещите, а също така и прекъсвания в работата на свещите- до 10%.3. На къси светлини разхода се увеличава с 5%, на дълги- с 10%.4. Температура на охлаждащата течност по- ниска от предписаната увеличава разхода с 10%. Пътуване с непрогрят двигател увеличава разхода с 20%.5. Повишено износване на цилиндро- буталната група. Всяка понижена атмосфера /от компресията/ увеличава разхода с 10%.6. Износване на бутало- мотовилковата група- 10%.7. Износване на съединителя- 10%.8. Износване на газоразпределителният механизъм, а също и нерегулираните хлабини в клапаните- до 20%.9. Пренатегнанти лагери на главините на колелата- с 15%.10. Нерегулирана предница- до 10%.11. Ниско налягане в гумите- по 9% на всяка 0,5 атм. по- ниско налягане от предписаното.12. Всеки 100 кг. товар- с 10%.13. Натоварен багажник на покрива на колата увеличава разхода с 40%, празният - с 5%.14. Ремарке- 60%.15. Маниер на шофиране с 50%.16. Ненавременна смяна на въздушния филтър /на всеки 5 хил. км. пробег/ увеличава разхода с 10%.17. Проблеми свързани с хранителната система /карбуратор, бензинова помпа/- до 50%.18. Използване на нискооктанов бензин- до 5%.19. Насрещен вятър- до 10%.20. Движение по трасе с нисък коефициент на сцепление /мокър път, черен път, кален път/- до 10%.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Разход на гориво
Collapse
X
-
Логан
-
Мдаа, мисля, че темата за разхода на гориво си е вечно актуална и вълнува всички (или поне повечето от нас).Аз също се канех да пускам подобна, ама от мързел... Yellow_Flash_Colorz_PDT_28 Ето един сайт, където може да се прочете това-онова: www.fuelsaving.info. P.S. Може би, едно заглавие на темата от сорта наex FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати
Коментар
-
Да наистина добра тема..не се бях замислял скоро за въздушния филтър. Сега ще го сменя.Искам да падна под 6/100 на извънградско и ще съм щастлив.Добавка:Ето частта дето ми хареса най-много от сайта, дето е дал колегата:And, of course, ask yourself if the car is really the best way to make your journey. For trips less than a mile or so you may well be better off walking; up to a couple of miles cycling may be best. In a busy town or city it can often be quicker to walk than drive a short distance, and cars are at their least economical on short journeys. (If you must make short journeys, try and group them together so the car doesn’t have a chance to get cold in the meantime.) Аз така пестя гориво и е 100% по-икономичноСега Фруктиера в БГ и Додж навън
Карал Типо 1.6 75 ->Пунто 1.2 75->Браво 1.9Д->Стило 1.9 JTD
Коментар
-
Аз бях Ето табличката: http://www.thefastest.biz/temp/fuel_economy.xlsНе знам дали знаете, но "не знам" се пише отделно!
Fiat Punto 1.2 SX 2000 г.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар