Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Разход на гориво

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Разход на гориво

Съществуват определени фактори, които в реалния живот могат значително да повлияят върху разхода на гориво. Ето някои от тях.КЛИМАТИКАТой влиза в стандартната комплектация на голяма част от съвременните автомобили. Сърцето му, компресора, се задвижва от двигателя. При включване на климатика разхода на гориво нараства и при малолитражките това е особено забележимо. Препоръчително е поне веднаж в месеца да се включва климатика и да работи не по-малко от 30 мин.НАЛЯГАНЕ В ГУМИТЕНиското налягане увеличава съпротивлението на колелата при търкаляне и следователно разхода на гориво се повишава. В гумите винаги трябва да се поддържа препоръчаното налягане с отчитане натоварването на автомобила. Високото налягане също води до увеличение съпротивлението на колелата при търкаляне.УСЛОВИЯ ЗА ДВИЖЕНИЕ И СЪСТОЯНИЕ НА ПЪТЯНегативно влияние оказва ниската скорост, изкачване на стръмнини, чести остри завои и лошо състояние на пътя.Честото палене на двигателя на студено и пътуване на къси разстояния водят до значително увеличение разхода на гориво. Така например 3-минутно чакане на прелез или свтофар се равнява на 1 км. пробег.ДВИЖЕНИЕ НА ВИСОКА СКОРОСТПри високата скорост преобладаващ фактор става съпротивлението на въздуха, което нараства в геометрична прогресия от скоростта. Изпитания на типов автомобил са показали, че на всеки допълнителни 8 км/ч при скорост над 120 км/ч разхода на гориво нараства с 10%.СТИЛ НА КОРМУВАНЕНяма двама души, които биха преминали по един и същ маршрут, с един и същ автомобил съвършено еднакво и с еднакъв разход на гориво. Ето защо е приет стандарт, позволяващ да се извършва реално сравнение. Но той не гарантира, че конкретния автомобил ще изразходва конкретно количество гориво. Средното разминаване между фактическия разход и публикувани резултати при изпитания показват разлика +/- 1 л. на 100 км пробег. Но по мнения на автомобилисти, тази разлика стига до 3 л. на 100 км пробег.Всички мечтаят не само за надежден, но и за икономичен автомобил. Ето 20 възможни причини за повишен разход на бензин, установени от Лаборатория по тунинговане при Димитровски автозавод за производство на карбуратори.1. По късно запалване. Отклонение от 1 градус увеличава разхода с 1%.2. Неправилна хлабина в електродите на свещите, а също така и прекъсвания в работата на свещите- до 10%.3. На къси светлини разхода се увеличава с 5%, на дълги- с 10%.4. Температура на охлаждащата течност по- ниска от предписаната увеличава разхода с 10%. Пътуване с непрогрят двигател увеличава разхода с 20%.5. Повишено износване на цилиндро- буталната група. Всяка понижена атмосфера /от компресията/ увеличава разхода с 10%.6. Износване на бутало- мотовилковата група- 10%.7. Износване на съединителя- 10%.8. Износване на газоразпределителният механизъм, а също и нерегулираните хлабини в клапаните- до 20%.9. Пренатегнанти лагери на главините на колелата- с 15%.10. Нерегулирана предница- до 10%.11. Ниско налягане в гумите- по 9% на всяка 0,5 атм. по- ниско налягане от предписаното.12. Всеки 100 кг. товар- с 10%.13. Натоварен багажник на покрива на колата увеличава разхода с 40%, празният - с 5%.14. Ремарке- 60%.15. Маниер на шофиране с 50%.16. Ненавременна смяна на въздушния филтър /на всеки 5 хил. км. пробег/ увеличава разхода с 10%.17. Проблеми свързани с хранителната система /карбуратор, бензинова помпа/- до 50%.18. Използване на нискооктанов бензин- до 5%.19. Насрещен вятър- до 10%.20. Движение по трасе с нисък коефициент на сцепление /мокър път, черен път, кален път/- до 10%.
    FIAT - TIPO 2.0i.е

Пускаш важни и ценни теми.......оценявам старанието ти, поздравления....

Коментар

Мдаа, мисля, че темата за разхода на гориво си е вечно актуална и вълнува всички (или поне повечето от нас).Аз също се канех да пускам подобна, ама от мързел... Yellow_Flash_Colorz_PDT_28 Ето един сайт, където може да се прочете това-онова: www.fuelsaving.info. P.S. Може би, едно заглавие на темата от сорта на
      ex FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати

Коментар

Поздравления за темата! Браво. Мерси много!
        Fiat Bravo 1.9 TD100

Коментар

Да наистина добра тема..не се бях замислял скоро за въздушния филтър. Сега ще го сменя.Искам да падна под 6/100 на извънградско и ще съм щастлив.Добавка:Ето частта дето ми хареса най-много от сайта, дето е дал колегата:And, of course, ask yourself if the car is really the best way to make your journey. For trips less than a mile or so you may well be better off walking; up to a couple of miles cycling may be best. In a busy town or city it can often be quicker to walk than drive a short distance, and cars are at their least economical on short journeys. (If you must make short journeys, try and group them together so the car doesn’t have a chance to get cold in the meantime.) Аз така пестя гориво и е 100% по-икономично
          Сега Фруктиера в БГ и Додж навън
          Карал Типо 1.6 75 ->Пунто 1.2 75->Браво 1.9Д->Стило 1.9 JTD

Коментар

За да не пускам нова тема ще се вместя в тази. Преди време един колега от форума беше поместил екселска табличка как да си изчисляваме разхода на горивото. Може ли някой да ми каже кой беше колегата, че имам въпросчета относно табличката? Ако въпроса ми не е за тук извинявам се!

Коментар

15. Маниер на шофиране с 50%. А аз се чудех защо когато карам колата на един мой приятел (ауди А6 2,5 ТDI) компютъра отчита по-нисък разход.
              BRAVA 1,4 12V
              Nissan Navara

Коментар

Хей кажете кой беше колегата с табличката де! Моля ви!

Коментар

Аз бях Ето табличката: http://www.thefastest.biz/temp/fuel_economy.xls
                  Не знам дали знаете, но "не знам" се пише отделно!
                  Fiat Punto 1.2 SX 2000 г.

Коментар

Working...
                  X