Всъщност, 4000лв. са съвсем нормална сума за нова баня с тоалетна - 8кв.м., например
Само майстора за плочките ще вземе към 800-1000лв., защото ще я прави поне две-три седмици и няма как да идва да работи за по-малко пари.Аз дадох почти 500лв. за подмяна на всички стари тръби и водомери.Плочките със задоволително качество са по 20лв./кв.м. и излизат към 700лв.Нова PVC врата - 250лв.Мивка, метален сифон, душ-батерия - 220лв.Моноблока е минимум 100лв.И като започнеш с дреболиите - лавици, лампи, огледало, параван, вентилатор, закачалки, сапунерки, латекс....Да не отваряме дума за биде, каменни шкафове, вградено казанче, душ-кабина и прочие.... тогава и 5000лв. няма да стигнат
В крайна сметка банята на колегата не е за ремонт, но разходите се компенсират от усвояването на балкона и преместването на сервизното помещение.Мойта кухня е от сравнително евтините варианти, с някои подобрения - допълнително закупен плот и термогръб. Цената е 870лв. в завършен вид, с монтаж от мен. Избирах я около месец и с триста зора постигнах компромис цена/качество. Поръчкова кухня под 1000-1300лв. просто няма как да бъде създадена, освен, ако не е с два шкафа
Зидането (6лв.), измазването (7лв.), шпакловането (5лв.) и боядисването (2лв.), общо излизат МИНИМУМ 20лв./кв.м. само за ТРУД - можеш да сметнеш, колко ще ти струва една нова стена. Къртенето мисля, че беше на надница, но после трябват и хамали за изнасяне на отпадъците, а трябва и камион за извозването им.Труда за замазката на пода е по 5лв./кв.м., а полуготовата замазка на Баумит май беше по 9лв. торбата, но трябва и пясък (2-3лв. чувалче 15-20кг.)
Цикленето на паркет е по 8лв./кв.м. с три ръце хубав лак.За новата стая (бивша кухня) ще трябва и нова дограма - към 400лв.Латекса на цялото жолище е към 180лв. (4 баки по 45лв.) - силно препоръчвам Боро, просто е значително по-бял от Дисповит и Леко, например, а освен това лично на мен ми покриваше идеално само от две ръце.... разреждал съм една бака латекс с 1,0-1,5л. вода!Още много мога да изброявам, но е безсмислено.... още дори не сме стигнали до обзавеждането на апартамента на колегата, а парите вече са на привършване
П.П.Последен, но много показателен пример - само за пердета и завеси на 3 прозореца съм дал 330лв. и едва ли в София ще се намери по-евтин вариант за шиене по размер

Коментар