Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Данъчни облекчения за млади семейства???

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

jenshen73 написа:
    Yavor написа:
    650 едва ли ще ти стигнат на месец за вила, а за 300 - вероятно само за дивна панелка...А като си на квартира - всичко е временно, което си е изнервящо. Трябва да си особен характер за да не ти пука, аз не съм... Искам да си е мое, да си го правя, да го бутам, да го чопля и боядисвам. Ако искам жилището ми да е такова каквото ми е мерак, то не може да е чуждо... Може апартамента да е по скъп от бизнес имота, защото няма достатъчно бизнеси... Нали това казвах в предния си пост!Особено както всички нови сгради се строят с бизнес помещения отдолу, вместо с гаражи... Дори и в най- забутаните квартали, което е странно.
    Ебавате се с конюктурата - и ти и колегата (iee) от Варна. И заради такива като него панелки у Владиславово (нещо като Сливен за Ямбол) се дават за по 200лв/мес. Една от най-вървежните търговски улици във Варна (Шипка) е празна поради надутите цени на надути наемодатели, а вила на Ален Мак в момента се дава за 500лв./мес. и хазяите недоволстват, че няма сериозен човек да плаща за цяла година, а не само за сезона. Айде холан, цените паднаха, не ги надувайте излишно. Точно до моя офис се дава магазин 40м2 за 200лв/месец. Това са 5лв/м2. Офиса ми се намира до МакДрайв във Варна - сравнително в центъра.
    Ей, дървен философ личи ти, че само си чувал кое колко се дава Що не се поинтересуваш малко повечко. Това се давало, онова се давало....ама като отидеш да видиш сигурно за нищо не става. Въри ти, като си пич на Ален Мак да даваш още 500 за път на месец Да направим сравнение от твоя тип: там където живея е нещо като ЦУМ за София
    Типо 1.4i.e. ex again Alfa Romeo 156 2.0 The Precious!!!!!! ex
    Fiat Punto MK2- 1,9 JTD - the city car. ex
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm ex
    Lancia Musa 1.4 16V Aut ex; JEEP Grand Cherokee 2.7 CRD ex;
    BMW X3 3.0D Aut

Коментар

Dimo_J написа:
      четох ама нещо не разбрах, искам да изтегля едни 25000лв със съпругата ми, за да вземем една къща на 10км от Бургас.Смятам да е потребителски, ама ще може ли да се ползва това "облекчение".
      Ами колега, има редица ограничение.Влез в сайта на НАП и прочети дали можеш да го ползваш облекчението.На първо място - трябва да нямаш никакво друго жилище на твое име или на името на жена ти, даже и някаква наследствена четвъртинка да е, пак губиш правото.Поне един от двамата трябва да е под 35 години към момента на вземане не кредита. И т.н.Не съм сигурен, но май и трябва да я обявите за основно жилище тази къща...
      Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
      Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
      ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

jenshen73 написа:
        Yavor написа:
        650 едва ли ще ти стигнат на месец за вила, а за 300 - вероятно само за дивна панелка...А като си на квартира - всичко е временно, което си е изнервящо. Трябва да си особен характер за да не ти пука, аз не съм... Искам да си е мое, да си го правя, да го бутам, да го чопля и боядисвам. Ако искам жилището ми да е такова каквото ми е мерак, то не може да е чуждо... Може апартамента да е по скъп от бизнес имота, защото няма достатъчно бизнеси... Нали това казвах в предния си пост!Особено както всички нови сгради се строят с бизнес помещения отдолу, вместо с гаражи... Дори и в най- забутаните квартали, което е странно.
        Ебавате се с конюктурата - и ти и колегата (iee) от Варна. И заради такива като него панелки у Владиславово (нещо като Сливен за Ямбол) се дават за по 200лв/мес. Една от най-вървежните търговски улици във Варна (Шипка) е празна поради надутите цени на надути наемодатели, а вила на Ален Мак в момента се дава за 500лв./мес. и хазяите недоволстват, че няма сериозен човек да плаща за цяла година, а не само за сезона. Айде холан, цените паднаха, не ги надувайте излишно. Точно до моя офис се дава магазин 40м2 за 200лв/месец. Това са 5лв/м2. Офиса ми се намира до МакДрайв във Варна - сравнително в центъра.
        Значи какво излиза, че ние дето дерзаем да си изплащаме домовете сме ’лошите в страшния филм"....Наемите са изключително подценени в момента в България. Средностатистическия наем по света е такъв, че имота се изплаща от получените наеми за около 10г ( 8-12г за да сме точни). Т.е. ако една панелка в Хасковския квартал ОРФЕЙ струва 45 000лв за 60м2 двустаен апартамент, в състояние - ’мизерия’, значи наема трябва да му бъде 375лв, а той е не повече от 150 в момента. Точно поради тази причина има множество празни апартаменти - купени за инвестиция, но собствениците не желаят някой да им ги съсипва са смешни пари. Само в нашата кооперация от 24 апартамента, към настоящия момент има 5-6 празни, чисто нови апартаменти, някои от тях с направени ремонти - т.е. почти годни за обитаване.И изобщо имотните въпроси в БГ са крайно изкривени поради това че почти всеки притежава някакво жилище, говоря спрямо ’развитите’ страни. Просто е различно.За бизнес имотите вече казах - няма достатъчно бизнеси, а това е поради 2 причини - няма достатъчно предприемчиви хора от една страна и крайно беден пазар от друга, което е огромен риск за стартиране на бизнес само по себе си.

Коментар

Явка, разсъждаваш неправилно. Цената на един апартамент не може да е по-висока от реалната стойност, която можеш да извлечеш от нея. За това се нарича балон и за това все още изпихва, а не се е спукал. Казваш в Хасково един апартамент върви по 150лв. - това е нормалната цена, а не тази, която един псевдо сбъркан инвеститор би искал да получи. Възвращаемостта на една инвестиция в дългосрочен аспект, като на Недвижим имот е сложна теория, но най-лесната формула е посочената от теб. Забравяш обаче, че след практическото "изплащане" тоя НИ остава ... пак твой, а и колкото и да се е амортизирал (как се амортизират тухли и цемент??) все така ще има крайна стойност, която би могъл да получиш допълнително. По моята логика този 60м2 апартамент в Хасково трябва да струва не повече от 21600лв. и това според мен си е напълно нормална и разумна цена. Моят апартамент например през 1999 година го продадох за $9300 (около 18500лв.), беше 62м2. в най-крайния квартал на Варна - Владиславово. Година по-късно купихме апартамент от 58м2 в по-приличен район на същият квартал, тухлен, за $5400. Пет години по-късно гледах един апартамент до втори корпус на ВИНС - това вече се води "премиум" район, а собственикът му 2 дни по-късно ми се обади да ми го предложи за $14000 - говоря за апартамент от 96м2. Панелка, вярно, но на много хубаво място. Яд ме е, че нямах налични $4000 и нямах идея от кого да ги взема. Година по-късно, когато парите поевтиняха и банките даваха кредити срещу "черни книги" - този апартамент излезе на пазара от нов собственик на цена 100000 евро. Ето това вече не е инвестиция, а спекула. Сега, когато парите пак са скъпи - жилищата са все още необосновано скъпи - нито вече са толкова желан актив, нито са подходящи за инвестиция на този ценови етап. Опитвам се да разсъждавам трезво. Защото нито от нейде ще дойдат още пари, нито богати хора, които да купуват тристайни апартаменти. Богатите живеят в къщи с двор.
          Steliyan's Life!
          FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Десет години с кофти наематели може да съсипе един апартамент до такава степен, че привеждането му отново в някакъв вид да глътне едва ли не наема взет от него през годините. Невероятни палачори има, да не говорим за мотото "кфо ми пука аз съм под наем". като оглеждахме апартаменти преди 6 години в някои от тях направо изтръпвах от отвращение. Само пример давам, в един апартамент наемателите не си бяха хвърляли боклука, складираха го на голяма тераса. Представете си голяма тераса пълна до перилата с боклук. Верно, боклука се изрива, но да не описвам апартамента до какво състояние бе докаран от наемателите.Много трудно се намира свестен наемател и ако не искаш да ти избяга трябва да му държиш нисък наем, което още повече обезмисля ’печалбата’.Лично аз не мога да си обясня високите цени на жилищата в западната цивилизация. Имам предвид и строежа. Какво толкова като материали има?! Какво толкова като труд!? Че да струва тея безумни пари. Айде, парцела разбирам, локация локация локация. Ама строежа!?

Коментар

Женшене, 21600 НЕ МОЖЕ да струва апартамент, какъвто и да е, където и да е, поради простата причина че разходите за построяване много сериозно надхвърлят тази стойност.Да разсъдим трезво - в момента себестойността на строителството, чисто само строителство ( включващо изграждане, дограми, ел инсталация, ВиК, измазване, шпакловки, изолация, външни мазилки, подови покрития и боядисване на общи части и тераси, покриви, мазета, паркоместа и т.н.) по някои сметки са 250 евро на м2, по други - могат да достигнат 400евро на м2 - зависи какво е изпълнението - какви са най вече дограмите, как са направени общите части и терасите, каква изолация е сложена и т.н. Отделно има много сериозни разходи за проектиране ( говорим за стартова цена на проекта 15 000лв за еднофамилна къща, или поне по 3-4 000лв на апартамент), сериозна инвестиция е включването в ел. мрежата - при нас монополиста ЕВН взема по 2000лв на партида такса ( ако искаш, вържи се другаде) и т.н. А не сме стигнали до цената на земята.....Та новото строителство едно върху друго струва поне по 350-400 евро на м2 и е нормално да се продава с някаква печалба.Всичко това не го казвам за да ожалвам строителите печелещи двойно и тройно от продажбата на апартаменти, а за докажа че тия цени ( отговарящи на наемите ) не са възможни.При минималните 350евро на м2, апартамент от 60м2 излиза 21 000, ама евро... И амортизажия да предвидим, която ти твърдиш че почти я няма - 20% за десетгодишен период ( защото живота на жилището се счита за около 50 години) пак цената на едно обитавано и посъсипано за 10г жилище не може да е под 17 000 евро...А във всичко това което съм описал не са включени никакви разходи за довършителни работи - боядисване, подове, бани, тоалетни, кухни и т.н. Да не говорим за мебелировка...Така че тука твоята теория се пука, тя просто е теория на опортюнизма, с която приятелю нищо не постигаш.Гребането срещу течението освен да те измори само може да те върне назад...По твоите примери - и аз можех да купя за смешните 3000лв преди години едно общинско парцелче, което се обединяваше идеално с мястото на къщата на тъст ми и й вдигаше цената тройно - ама нито той, нито аз имах тези пари тогава, нито можех да ги намеря... Тъкмо бях купил първия си апартамент и бях до гушата в заеми - и към банки, и към хора... Сега гъзо ще си изям - да си бях продал колата тогава... ама не го направих...

Коментар

Ами като се фукате с тея Брава и Мареа така е. А можеше да ви дадат един парцел в Поморие на брега като крайно нуждаещи се и с пари от закуски да вдигнете едно хотелче. :D И аз едно време казвах на жената, абе, дай да вземем един два парцела на Боровец (варненска вилна зона да не се бърка с курорта), ще скочат като се напълни Траката. Не, кой ще иска тоя змиярник. Е, на, цените скочиха в пъти тогава за няколко месеца, а аз си гриза цървула.

Коментар

Добре де, нека сме разумни още малко Стойност на строителство по БДС +20% е = поносима надценка и печалба. Но как пък изведнъж и апартаменти на по 40 години поскъпнаха? М? Опортюнист, а? Нека ми
                  Steliyan's Life!

Коментар

Градски, абсолютно съм съгласен с теб! Дай сега да ти купя селската къща за 2 000лв.

Коментар

ls1 написа:
                      Градски, абсолютно съм съгласен с теб! Дай сега да ти купя селската къща за 2 000лв.
                      Сори, продадохме я.
                      Steliyan's Life!

Коментар

На, все тъй става...

Коментар

ls1 написа:
                          На, все тъй става...
                          А и помня, че теб конкретното село не те устройваше. Взеха я мераклии да развиват еко-зарзаватчийска ферма. Не помня споменах ли, че земята е 3 декара и в единия край на мястото има водоем. Нещо като непресъхваща локва. Последно бяха започнали да събарят старата къща и да подготвят терен да си строят нова.
                          Steliyan's Life!

Коментар

jenshen73 написа:
                            Богатите живеят в къщи с двор.
                            Мдам.Ако си спомня и къде из двора зарових имането...

Коментар

jenshen73 написа:
                              ls1 написа:
                              На, все тъй става...
                              А и помня, че теб конкретното село не те устройваше. Взеха я мераклии да развиват еко-зарзаватчийска ферма. Не помня споменах ли, че земята е 3 декара и в единия край на мястото има водоем. Нещо като непресъхваща локва. Последно бяха започнали да събарят старата къща и да подготвят терен да си строят нова.
                              Намерил си е точните хора имота значи.Мен друга ми беше мисълта ама нейсе. Но ти май ме разбра все пак.

Коментар

ls1 написа:
                                jenshen73 написа:
                                ls1 написа:
                                На, все тъй става...
                                Намерил си е точните хора имота значи.Мен друга ми беше мисълта ама нейсе. Но ти май ме разбра все пак.
                                Не съм толкоз тъп колкото изглеждам. Нищо, че виждам стереоскопично
                                Steliyan's Life!

Коментар

Working...
                                X