Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Данъчни облекчения за млади семейства???

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Данъчни облекчения за млади семейства???

Колеги, става въпрос за облекченията при закупуване на жилище чрез ипотечен кредит...http://www.nap.bg/page?id=245Някой може ли да обясни малко по-конкретно каква сума ще бъде върната?Само за документа от банката ми искат 25 лв. и се чудя дали си заслужава разправията
    "Без сърца, сме просто машини"
    Toyota Prius 1.5 Hybrid
    EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

До колкото знам на края на всяка календарна година си попълваш данъчна декларация за сумата която си върнал през този период и съответно ти връщат някъв процен "Х" поне на теория е така , но не знам след колко време ще ти ги върнат и по какъв начин.Пример:12 х 600лв = 7200лв за 1 година. Връщат ти 5% което е съответно е 360лв. Другото е да си попълниш данъчна декларация за цялата сума и от нея еднократно да ти приспаднат някви пари...
    Fiat Bravo 1.6multijet 105cv. Renault Laguna III 2.0dCI Automatic
    Бившите :D Ford C-MAX 2.0 TDCI 136cv , Mercedes A170 CDI Automatic , Opel Vectra C 1.9 CDTI 150hp Automatic , Renault Scenic 1.9dCI , Megan grandtour 1.9dCI , Fiat Punto 1.9jtd , Alfa 145 boxer - Renault 5

Коментар

Заслужава си разправията да ти кажа, ако всичко ти е наред.Аз имам ипотека от 60 000лв и миналата година ми върнаха над 500лв, тази година - 430.Това са 10% от платените лихви по кредита.Реално платените лихви ти се приспадат към данъчната основа като необлагаеми и надвзетия данък по трудов договор се връща.Подадох си декларацията края на Януари, средата на Февруари ми върнаха парите по сметка!Отидох и с тях си платих всички местни данъци и такси - кола, апартамент.... ( едва ми стигнаха, ама това е друга тема)Облекчението го има за 3та година реално действащо, като първата получих отказ защото през предишната календарна година бях имал още едно жилище освен ипотекираното - а това беше стария ми апартамент който продадох през Февруари и заради тези 2 месеца в които съм имал 2 жилища получих отказа. Какво да се прави - правилата са си правила!Първата година беше много шибано, защото искаха огромен куп документи - от банката, от Агенцията по вписвания, копия на погасителни планове, договори и какво ли още не - тогава похарчих близо 100лв за документи и получих отказ. Миналата година облекчиха много процедурата - реално сега ти трябва само документ от банката за платените лихви по ипотечния кредит ЗА ПОКУПКА ( моя е от 2 части - за покупка и за рефинасиране, облекчението е само върху покупката), бележка от работодателя за дохода, бележки за други доходи ако имаш, попълнена данъчна декларация и си ти... Ама побързай - не остана време, а сега започнаха вече опашките по данъчните. Аз затова ги правя тези неща Януари
      Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
      Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
      ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

Xaus написа:
        До колкото знам на края на всяка календарна година си попълваш данъчна декларация за сумата която си върнал през този период и съответно ти връщат някъв процен "Х" поне на теория е така , но не знам след колко време ще ти ги върнат и по какъв начин.Пример:12 х 600лв = 7200лв за 1 година. Връщат ти 5% което е съответно е 360лв. Другото е да си попълниш данъчна декларация за цялата сума и от нея еднократно да ти приспаднат някви пари...
        Тия 5% от къде ги взе не разбрах?????Приспадат се платените лихви към необлагаема основа и се връща надвзетия данък!Което прави 10% от лихвите!

Коментар

Просто примерно ги написах... Пък нещо ми се въртеше из главата но както и да е !
          Fiat Bravo 1.6multijet 105cv. Renault Laguna III 2.0dCI Automatic
          Бившите :D Ford C-MAX 2.0 TDCI 136cv , Mercedes A170 CDI Automatic , Opel Vectra C 1.9 CDTI 150hp Automatic , Renault Scenic 1.9dCI , Megan grandtour 1.9dCI , Fiat Punto 1.9jtd , Alfa 145 boxer - Renault 5

Коментар

Значи по мои сметки ще ми върнат към сто и малко лева.Заема е от средата август, първата вноска беше септември - 50 хилкиПлатените лихви - 90 % = сумата, която ще вземаИли греша?П.С. тотално ше умеШах... Може ли да напишете примерна формула по която се пресмята колко пари трябва да получа.
            Toyota Prius 1.5 Hybrid
            EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

M5kov написа:
              Значи по мои сметки ще ми върнат към сто и малко лева.Заема е от средата август, първата вноска беше септември - 50 хилкиПлатените лихви - 90 % = сумата, която ще вземаИли греша?П.С. тотално ше умеШах... Може ли да напишете примерна формула по която се пресмята колко пари трябва да получа.
              Добре де, кое от израза "10%от платената лихва" не разбра?Погледни си погасителния план и си изчисли колко лихва си платил, 10% от сумата ще ти върнат. Освен това иди питай в данъчното като им обясниш всички обстоятелства, да не се окаже че нямаш право. Прочети добре условията, има доста ограничения. Няма нищо сложно, просто човек трябва да е внимателен.

Коментар

Вече всичко е ясно Вчера нещо не ми беше ден и акъла беше в отпуск...Бях се омешал, че зависи и от това колко данъци съм внесъл за заплатите, които съм получил и от там тръгна веселбата.Жената вчера е ходила до банката и са и издали всички документи. 180 лева ще ни върнат, за 1840 лв. внесени лихви.Колкото толкова, какво да се прави
                Toyota Prius 1.5 Hybrid

Коментар

Ами виж сега, за няколко часа занимаване 180лв са добра заработка, не мислиш ли? Тъкмо ще сте си ’отъпкали пътеката’ за догодина, когато ще ви върнат двойно на това, както разбирам... Тогава вече се усеща!Пожелавам ти да няма опашки в данъчното, че крайните срокове наближават. Освен това имай предвид че срока им за отговор или евентуално връщане на данък е 30 дни. Може и да те викнат за справка или уточнение - докато не си вземеш парите, не е сигурно че всичко е в ред или няма да се захапят за нешо

Коментар

От банката са казали, че до една седмица сигурно всичко ще е приключило, понеже опашката не била голяма. Мисля, че няма да има проблеми.Няма да е двойно а почти тройно, защото това са лихвите само за 4 месеца. Изобщо не е лошо, но на фона на безумната лихва, която плащаме ми се струва нищо
                    Toyota Prius 1.5 Hybrid

Коментар

Ами все пак си е една вноска това дето връщат де...А лихвите са високи, вярно е... Ама като иска да си купи и направи жилище човек какво да направи - да чака 30год да събере пари ли? И да му мине живота по квартири или още по-лошо- при родителите на някой от двамата....Моята лихва е 9,25%, но кредита ми е без такси за обслужване, застраховките са за сметка на банката, нямам никаква такса за предсрочно погасяване. Освен първоначалната такса за усвояване, сега плащам само 1лв на месец а разплащателната сметка. Доволен съм - банката е Алианц, обслужването е на ниво.Имам познати с по-ниски лихви, които дават повече пари заради всевъзможни такси...Кредита го взехме ние преди 3,5 години вече... Яко опъване на каиша

Коментар

Каиша е до край, друг вариант не съществува (освен тотото). Аз за 26 000 евро за 26 години плащам по 390 лв. месечно. Лихвата не помня последно колко беше, защото сметките ни минават през банката и за това я намалиха.Важното е да си оптимист и да не оставаш без работа, с всичко друго се свиква
                        Toyota Prius 1.5 Hybrid

Коментар

M5kov написа:
                          Каиша е до край, друг вариант не съществува (освен тотото). Аз за 26 000 евро за 26 години плащам по 390 лв. месечно. Лихвата не помня последно колко беше, защото сметките ни минават през банката и за това я намалиха.Важното е да си оптимист и да не оставаш без работа, с всичко друго се свиква
                          60 000лв за 20 години.558лв на месец...Номера е да се правят предсрочни погасявания винаги като ти паднат свободни пари - може и 1000лв да са, ама да се направят. Особено в начало се пести ОГРОМНА сума от лихви!С няколко суми предсрочни погасявания последните 2 години сме спестили над 30 000лв лихви за целия срок на кредита, а погасяванията са десетина хиляди лева!Например - дадоха на жена ми служебна кола - продадох нейното Пунто и 3те хилки отидоха в банката - те спестиха около 10 000лв лихва...Събрах си пари за смяна на колата... Исках да доплатя 5-6000 към цената на Бравата ( 2700 ), почесах се зад врата и си взех за общо 6 000кола - останалите - в банката... Жертви се правят големи. Това е...Но от всичко най си прав че е важно да сме здрави и да не оставаме без работа... Иначе - кучета ни яли... Не смея да направя рязко движение вече 3 години... Всеки харч ми е пресметнат и обмислен. Чак започнах да се депресирам

Коментар

M5kov написа:
                            121680лв. за жилище? В България? Успех с начинанието и ти желая само здраве и късмет! Дано и данъчно да те облекчат колкото може повече. А съветите на Явката са уникално добри, ако можеш - възползвай се от тях.
                            Steliyan's Life!
                            FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Аз моето жилище го платих 101 000лв...90 квадрата, ново строителство +подземни паркоместа, 2 бр. А колко ще ми излезе е друг въпрос. С ремонта, обзавеждането и лихвите на кредита - към 150 вероятно, може и повече. Важното е да не се губи присъствие на духа И да вярвам че поне ще оставя нещо на сина си, ако не друго. Поне не и 40 годишна към момента панелка... Това можех да взема с малък кредит, а аз - главата в торбата

Коментар

Working...
                              X