Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Слънчеви колектори

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Lane, първия вариант на колектора е по-удобния за целогодишно ползване.Аз понеже съм по бойлерите, пък и колегите захванаха тая тема, да се изкажа и аз...Има хоризонтални с диаметър ~380 мм и такива с ~450 мм. Ако имаш място сложи такъв с 450 мм. Разликата в топлата вода не е кой знае колко, но я има.И пак спроред мястото, виж дали няма да хванеш 120 литров бойлер. Мисля, че колектора няма да има проблем да го затопли. Колкото повече-толкова повече Незнам дали да започвам сагата с марките, но не ти препоръчвам Елдом. Ако искаш пипи на Л.С
    "Без сърца, сме просто машини"
    Toyota Prius 1.5 Hybrid
    EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

Приготвям се да пиша дълго....Първия бойлер - Елдом - аз лично никога повече...Много зависи къде ще монтираш всичко. Ако си в блок - само проблеми ще имащ с етажна собственост, комшии и "доброжелатели" - забрави.Иначе вариантите са 21 - Купуваш панел /обикновен, селективен или вакуумен - ти избираш/, помпа и електроника, бойлер със серпентина, като първия посочен. Ако ти е голямо разстоянието между колектора и бойлера не е ефективен вариант.2 - Купуваш панела с бойлера отгоре, помпа, електроника и бойлер със серпентина. от панела затопляш водата в бойлера отгоре на самотек - на принципа топло-студено, горе-долу, а топлата вода от единия бойлер топли другия бойлер. считам, че тук електрониката може да се сведе до едно термореле от 20 лева.п.п. да топлиш вода през зимата с такова нещо си е в сферата на научната фантастика....
      Fiat Punto 1.1-Синята птица
      Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
      Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Живея на последен етаж, мога да монтирам колекторите на поне 2 места - на покрива, чийто скат е със западно изложение или пък на покривчето на покритата тераса ( това в случай, че за циркулацията не е необходим голям ъгъл. В този случай пък съвсем няма да пречи на никого, а слънце ще го пече откъм 10 часа сутринта.Таз идея ми хрумна преди 3-4 дни и още не е "узряла" но ми е интересна.Ако го направя няма да спестя много, ще го направя просто за да направя нещо И пак въпрос - това работи на принципа, че загрява течност ( вода, ракия, каквото и да е ) която циркулира през бойлера, там отдава топлина и топли водата в него. Самия колектор побира малко количество течност, нали така?
        like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

самия колектор, в зависимост от големинана му събира не повече от 2 л. вода, което предполага при дълъг път на водата ниска ефективност или поне 2 колектора вързани последователно.хубаво е и това нещо http://www.termoelit.com/products-131.html да се сложи... въобще разгледай сайта и ще ти станат ясни много работи. Не ти ги рекламирам, просто е хубаво обяснено кое как и с картинки има и ценички...
          Fiat Punto 1.1-Синята птица
          Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
          Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Donna, много благодаря за линка, ще ми е от полза.Благодаря на всички за помощта и съветите.
            like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

На вниманието на астрофизика,които пита къде отива топлата вода..Топлата вода слиза(смесва) надолу към студената.А когато има и завихряне(в случая влизаща студена вода под налягане),нещата стават по бързо...Без лоши чувства,но някой от нас наистина не е слушал в час по физика.. В хоризонталните бойлери,водата се охлажда по бързо поради по голямата площ на която се разполага студената вода(както са писали много от колегите).Нагревателя е от страни(което пак спомага за по лошото затопляне на водата)....
              Прикачени файлове
              FIAT BRADVA 1,6 с няколко вентила

Коментар

Re: Слънчеви колектори

Lane Staley написа:
                Трябва да си сменям бойлера и смятам да си взема бойлер със серпентина, към който после да присъединя слънчев колектор.Въпросът ми е ина ли някой представа дали към този болер http://eldominvest.com/bg/product/81.html мога да свържа този колектор http://eldominvest.com/bg/product/177.html. Или трябва да бъде такъв http://eldominvest.com/bg/product/252.html т.е. с резервоар към самите колектори?
                Този бойлер е за слънчев колектор колега....Не мога да отворя да видя какъв е колектора (дава ми грешка)...Но после ти трябва само да си закупуш отделно слънчевия колектор без тяло(моят го махнах преди 2 години,но пак взех да се замислям да го слагам)...Не съм впечатлен от марката само на бойлера(със същия съм ,само че вертикален).......Много дефекти дават.(то не знам в БГ дали има нещо по читаво но...)..П.С..Ако нещо те интересува.питай ме няма ядове...Сам съм си сглобявал инсталацията..Беше ми вързан хем към парното а лятото към колектора с електроника да се пуска сам....
                FIAT BRADVA 1,6 с няколко вентила

Коментар

galinchooo написа:
                  На вниманието на астрофизика,които пита къде отива топлата вода..Топлата вода слиза(смесва) надолу към студената.А когато има и завихряне(в случая влизаща студена вода под налягане),нещата стават по бързо...Без лоши чувства,но някой от нас наистина не е слушал в час по физика.. В хоризонталните бойлери,водата се охлажда по бързо поради по голямата площ на която се разполага студената вода(както са писали много от колегите).Нагревателя е от страни(което пак спомага за по лошото затопляне на водата)....
                  Хубави картинки си нарисувал, постарал си се Ай сега реши следната задачка:Имаш затворен съд, с обем 100 литра, с температура 60 градуса.От единия край на съда изтича вода с дебит 1 л/с, а от другия край постъпва вода със същия дебит, но с температура 10 градуса.За колко време температурата на водата в съда (и респ. температурата на изтичащата от него вода) ще стане 30 градуса?!?Къде в задачата или решението й (което ти ще дадеш, щото си голям разбирател) участва формата на съда?!?

Коментар

Разковничето тук е, че нито топлата вода, нито студената, се "разполагат" на някаква площ и не стоят разделени, както е на картинката, защото в момента, когато студената постъпи, се смесват и няма никакво значение дали ще се смесват в хоризонтално или вертикално разположен съд.
                    Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

Дидо, като магаре на лед си приятелю. Тук не говорим за теоретично средната темперстура в съда, а за субективното охлаждане. Просто средната температура на водата в двата вида бойлери е еднаква, но във вертикалния по дълго се запазва горен слой с по висока температура, докато в хоризонталния по лесно се размесват топлата и студената. И ако бойлера ти е сложен на 60 градуса да изключва, а отвън постъпва вода на 15 градуса,като източиш част и в горния слой водата падне на 40 градуса набързо, субективно топлата вода е свършила. Туйто.
                      Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                      Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                      ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

Т.е. в хоризонталния ще ти се наложи по-честа корекция на студената вода от крана за да поддържаш постоянна температура през душа, а във вертикалния по-рядка корекция, но реално и двата ще ти осигурят еднакво време топла вода, аз тъй го разбирам.

Коментар

ls1 написа:
                          Т.е. в хоризонталния ще ти се наложи по-честа корекция на студената вода от крана за да поддържаш постоянна температура през душа, а във вертикалния по-рядка корекция, но реално и двата ще ти осигурят еднакво време топла вода, аз тъй го разбирам.
                          Точно така! Още по правилното е, че ще се осигури еднакво количество топла вода. Времето зависи от това с колко гореща вода се къпеш. Аз например ползвам вода с около 2-3 градуса над телесната... бившата ми жена се къпеше с вряла вода. Естествено, че за нея водата свършваше много по-бързо

Коментар

galinchooo написа:
                            Галинчо с две рисунки няма да отмениш закона за запазване на енергията.
                            VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                            VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                            VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                            VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                            Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Immortal написа:
                              ls1 написа:
                              Точно така!
                              Това мисля, че е верният отговор :D На тия от Елдом много поздрави им пратете В бачкането е с термосифонна система, но с електроника и вързана по някаква страна схема, но практична. Има си и някакъв малък нагревател за зимата, ако паднат много температурите да не замръзне. Там се пълни системата и почва да се загрява водата, докато не се достигне някаква температурата (която е зададена) топла вода няма от въпросния колектор. След достигане на зададената температура колектора само се източва, но не се пълни. Така докато не се източи всичко или не спре източването за някакво време. Зимата когато е облачно температурата на водата е около 10* и тази вода влиза в помощ на ел. бойлери. Лятото ток за загряване на водата не се ползва, защото колекторите са доста на брой, топлата вода също е доста като количество и реално досега не е имало случай да източим цялата система :D П.С. само да кажа, че антифриз не е добре и желателно да се ползва в такава система, защото ако се получи пробив в системата и ще има жертви Има си течности които са за тази цел и не са отровни.

Коментар

chaveto написа:
                                П.С. само да кажа, че антифриз не е добре и желателно да се ползва в такава система, защото ако се получи пробив в системата и ще има жертви Има си течности които са за тази цел и не са отровни.
                                Всички незамръзващи течности се наричат "антифриз" (anti-freeze = против замръзване). Естествено, че не се ползва автомобилен антифриз

Коментар

Working...
                                X