Lane, първия вариант на колектора е по-удобния за целогодишно ползване.Аз понеже съм по бойлерите, пък и колегите захванаха тая тема, да се изкажа и аз...Има хоризонтални с диаметър ~380 мм и такива с ~450 мм. Ако имаш място сложи такъв с 450 мм. Разликата в топлата вода не е кой знае колко, но я има.И пак спроред мястото, виж дали няма да хванеш 120 литров бойлер. Мисля, че колектора няма да има проблем да го затопли. Колкото повече-толкова повече Незнам дали да започвам сагата с марките, но не ти препоръчвам Елдом. Ако искаш пипи на Л.С
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Слънчеви колектори
Collapse
X
-
Приготвям се да пиша дълго....Първия бойлер - Елдом - аз лично никога повече...Много зависи къде ще монтираш всичко. Ако си в блок - само проблеми ще имащ с етажна собственост, комшии и "доброжелатели" - забрави.Иначе вариантите са 21 - Купуваш панел /обикновен, селективен или вакуумен - ти избираш/, помпа и електроника, бойлер със серпентина, като първия посочен. Ако ти е голямо разстоянието между колектора и бойлера не е ефективен вариант.2 - Купуваш панела с бойлера отгоре, помпа, електроника и бойлер със серпентина. от панела затопляш водата в бойлера отгоре на самотек - на принципа топло-студено, горе-долу, а топлата вода от единия бойлер топли другия бойлер. считам, че тук електрониката може да се сведе до едно термореле от 20 лева.п.п. да топлиш вода през зимата с такова нещо си е в сферата на научната фантастика....Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
Живея на последен етаж, мога да монтирам колекторите на поне 2 места - на покрива, чийто скат е със западно изложение или пък на покривчето на покритата тераса ( това в случай, че за циркулацията не е необходим голям ъгъл. В този случай пък съвсем няма да пречи на никого, а слънце ще го пече откъм 10 часа сутринта.Таз идея ми хрумна преди 3-4 дни и още не е "узряла" но ми е интересна.Ако го направя няма да спестя много, ще го направя просто за да направя нещо И пак въпрос - това работи на принципа, че загрява течност ( вода, ракия, каквото и да е ) която циркулира през бойлера, там отдава топлина и топли водата в него. Самия колектор побира малко количество течност, нали така?like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair
Коментар
-
самия колектор, в зависимост от големинана му събира не повече от 2 л. вода, което предполага при дълъг път на водата ниска ефективност или поне 2 колектора вързани последователно.хубаво е и това нещо http://www.termoelit.com/products-131.html да се сложи... въобще разгледай сайта и ще ти станат ясни много работи. Не ти ги рекламирам, просто е хубаво обяснено кое как и с картинки има и ценички...Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
На вниманието на астрофизика,които пита къде отива топлата вода..Топлата вода слиза(смесва) надолу към студената.А когато има и завихряне(в случая влизаща студена вода под налягане),нещата стават по бързо...Без лоши чувства,но някой от нас наистина не е слушал в час по физика.. В хоризонталните бойлери,водата се охлажда по бързо поради по голямата площ на която се разполага студената вода(както са писали много от колегите).Нагревателя е от страни(което пак спомага за по лошото затопляне на водата)....Прикачени файловеFIAT BRADVA 1,6 с няколко вентила
Коментар
-
Re: Слънчеви колектори
Lane Staley написа:Трябва да си сменям бойлера и смятам да си взема бойлер със серпентина, към който после да присъединя слънчев колектор.Въпросът ми е ина ли някой представа дали към този болер http://eldominvest.com/bg/product/81.html мога да свържа този колектор http://eldominvest.com/bg/product/177.html. Или трябва да бъде такъв http://eldominvest.com/bg/product/252.html т.е. с резервоар към самите колектори?FIAT BRADVA 1,6 с няколко вентила
Коментар
-
galinchooo написа:На вниманието на астрофизика,които пита къде отива топлата вода..Топлата вода слиза(смесва) надолу към студената.А когато има и завихряне(в случая влизаща студена вода под налягане),нещата стават по бързо...Без лоши чувства,но някой от нас наистина не е слушал в час по физика.. В хоризонталните бойлери,водата се охлажда по бързо поради по голямата площ на която се разполага студената вода(както са писали много от колегите).Нагревателя е от страни(което пак спомага за по лошото затопляне на водата)....
Коментар
-
Разковничето тук е, че нито топлата вода, нито студената, се "разполагат" на някаква площ и не стоят разделени, както е на картинката, защото в момента, когато студената постъпи, се смесват и няма никакво значение дали ще се смесват в хоризонтално или вертикално разположен съд.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
Дидо, като магаре на лед си приятелю. Тук не говорим за теоретично средната темперстура в съда, а за субективното охлаждане. Просто средната температура на водата в двата вида бойлери е еднаква, но във вертикалния по дълго се запазва горен слой с по висока температура, докато в хоризонталния по лесно се размесват топлата и студената. И ако бойлера ти е сложен на 60 градуса да изключва, а отвън постъпва вода на 15 градуса,като източиш част и в горния слой водата падне на 40 градуса набързо, субективно топлата вода е свършила. Туйто.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
ls1 написа:Т.е. в хоризонталния ще ти се наложи по-честа корекция на студената вода от крана за да поддържаш постоянна температура през душа, а във вертикалния по-рядка корекция, но реално и двата ще ти осигурят еднакво време топла вода, аз тъй го разбирам.
Коментар
-
galinchooo написа:На вниманието на астрофизика,които пита къде отива топлата вода..Топлата вода слиза(смесва) надолу към студената.А когато има и завихряне(в случая влизаща студена вода под налягане),нещата стават по бързо...Без лоши чувства,но някой от нас наистина не е слушал в час по физика.. В хоризонталните бойлери,водата се охлажда по бързо поради по голямата площ на която се разполага студената вода(както са писали много от колегите).Нагревателя е от страни(което пак спомага за по лошото затопляне на водата)....VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Коментар
-
Immortal написа:ls1 написа:Т.е. в хоризонталния ще ти се наложи по-честа корекция на студената вода от крана за да поддържаш постоянна температура през душа, а във вертикалния по-рядка корекция, но реално и двата ще ти осигурят еднакво време топла вода, аз тъй го разбирам.
Коментар
-
chaveto написа:П.С. само да кажа, че антифриз не е добре и желателно да се ползва в такава система, защото ако се получи пробив в системата и ще има жертви Има си течности които са за тази цел и не са отровни.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар