Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проблем с дънна платка

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

@u_bo: Бях обещал да не се хващам повече с тоя индивид, но днес пак ме натовари, щото пръска мъдрост с редосеялката. Хем не разбира от компютри, хем е компетентен като стой, че гледай. Дънната платка упорито отказва да запали с 3 различни модула, но той казва "тръгва, но греши при зареждане", значи е от Уиндоуса. Побеснявам от такива псевдо специалисти, защото редовно има някой пострадал финансово клиент. Лошото е, че страдат бедни и наивни хора, а не такива с пари. Последната изцепка стигнала до мен е от приемчика в сервиза на голяма варненска компютърна фирма "лаптопа ви няма нито софтуерен, нито хардуерен проблем, но не мога да си обясня защо като поработи и гасне"... Баш бая се оказа хардуерен проблема - разпоен чипсет. Ама приемчика, че и сервизния явно толкоз струват да ги е....
    Steliyan's Life!
    FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

u_bo написа:
      Dido_Lyubenov написа:
      Къде видя да пиша че ще тръгне с три различни модула ??? Ясно че ги разбираш нещата ама ... п.п. : Всъщност момчето каза че компа тръва само дето му дава грешка при зареждане на XP x-86 ... Нещо по темата ? Или ти се обърка нещо ?
      колега, понякога четеш ли това, което си написал?’грешка при зареждане’, според теб е ’тръгва’. а как наричаш когато зареди ОС и работи без грешка?
      Ай сега де :D Ти знаеш ли каква е разликата между "компютъра не зарежда" и "компютъра не работи ( не тръгва ) " ? Огромна е приятел. Все едно ми казваш че колата ти не пали, щото боксува на леда Е такава е разликата. Компютъра на колегата заработва, зарежда BIOS ( това също е ОС ) , но дава грешка при зареждане на WINDOWS Това се случва защотот 32 битова версия на ОС не може да адресира 4 гигабайта системна памет. Ако дънната платка не разпознава 3-те банки памет, които колегата е поставил, или няма изобщо да зареди BIOS и ще пиши за грешка в RAM, или всичко ще си работи нормално - ще си зареди и WINDOWS, но няма да разповнава целия обем на системната памет ! Друг е въпроса в кой режим работи - 64 или 128 битова шина - тоест вдноканален или двуканален режим.
      Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

jenshen73 написа:
        @u_bo: Бях обещал да не се хващам повече с тоя индивид, но днес пак ме натовари, щото пръска мъдрост с редосеялката. Хем не разбира от компютри, хем е компетентен като стой, че гледай. Дънната платка упорито отказва да запали с 3 различни модула, но той казва "тръгва, но греши при зареждане", значи е от Уиндоуса. Побеснявам от такива псевдо специалисти, защото редовно има някой пострадал финансово клиент. Лошото е, че страдат бедни и наивни хора, а не такива с пари. Последната изцепка стигнала до мен е от приемчика в сервиза на голяма варненска компютърна фирма "лаптопа ви няма нито софтуерен, нито хардуерен проблем, но не мога да си обясня защо като поработи и гасне"... Баш бая се оказа хардуерен проблема - разпоен чипсет. Ама приемчика, че и сервизния явно толкоз струват да ги е....
        Predatorsi написа:
        Аз също съм с Асрок и засега съм доволен...Обаче... Купувам една платка РАМ 2 ГБ...Слагам я ,както е показал производителя ,понеже стават 3 платки...Тръгва да тръгва и не тръгва...Дъното поддържа максимум 4 ГБ РАМ ,а те са точно толкова...Ъпдейтнах БИОС-а ,после го ремапнах ,и пак неще...Интересното е ,че някъде из нета попаднах на информация ,че поддържа максимум по 1ГБ на слот ,а иначе върви и само с платката от 2ГБ... Реших да въртя платките по слотовете...Въртях ли въртях ,и пак неще...Само с една комбинация запалва и зарежда БИОС-а ,но не иска да зареди Вина...Сега съм оставил 1х1ГБ + 1х2ГБ...Компа работи нормално ,но ме човърка ,че имам още една платка 1ГБ ,а седи ей така... Някакви идеи ,какъв може да е проблема?
        Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

Dido_Lyubenov написа:
          u_bo написа:
          Dido_Lyubenov написа:
          Къде видя да пиша че ще тръгне с три различни модула ??? Ясно че ги разбираш нещата ама ... п.п. : Всъщност момчето каза че компа тръва само дето му дава грешка при зареждане на XP x-86 ... Нещо по темата ? Или ти се обърка нещо ?
          колега, понякога четеш ли това, което си написал?’грешка при зареждане’, според теб е ’тръгва’. а как наричаш когато зареди ОС и работи без грешка?
          Ай сега де : Компютъра на колегата заработва, зарежда BIOS ( това също е ОС ) , но дава грешка при зареждане на WINDOWS Това се случва защотот 32 битова версия на ОС не може да адресира 4 гигабайта системна памет. Ако дънната платка не разпознава 3-те банки памет, които колегата е поставил, или няма изобщо да зареди BIOS и ще пиши за грешка в RAM, или всичко ще си работи нормално - ще си зареди и WINDOWS, но няма да разповнава целия обем на системната памет ! .
          Колега маалко си в грешка тука, нито уин хр ,нито уин7 х 86 дават грешка когато, имат в повече памет отколкото могат да адресират.
          HONDA I-VTEC

Коментар

Не винаги, но се случва често. зависи и от дънната платка може би, защото съм имал случаи когато редовно дава грешка когато има в повече RAM, а на много лаптопи с 4 и повече ГБ сме инсталирали 32 битови ОС без проблеми. Не съм се задълбавал да проучвам кавкви са причините, казвам го от опит. Тези които създават проблеми, ги създават без някаква последователност. Понакога работят нормално, понякога не тръгва ОС. Може би зависи как ще си организира паметта, и какво е записано в пейдж файла. И може би колегата ако изтрие пейдж файла, но трябва да е под друфга ОС, иначе няма да може, тогава най-вероятно няма да има този проблем, просто WIN-а няма да вижда целия обем на RAM-a. Остава вероятноста от време на време да му чупи файловата система, но това е бял кахър. От друга страна, не виждам особен смисъл, да се ъпгрейдва над 3 GB RAM за WIN XP 32bit. С още 512 MB няма да забърза машината осезаемо, да не казвам изобщо.

Коментар

Предлагам темата да се прекръсти на "Хайде да си премерим п(л)атките"
              Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
              ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

dikanio написа:
                Предлагам темата да се прекръсти на "Хайде да си премерим п(л)атките"
                +1Нправо си е за заключване

Коментар

Dido_Lyubenov написа:
                  Не винаги, но се случва често. зависи и от дънната платка може би, защото съм имал случаи когато редовно дава грешка когато има в повече RAM, а на много лаптопи с 4 и повече ГБ сме инсталирали 32 битови ОС без проблеми. Не съм се задълбавал да проучвам кавкви са причините, казвам го от опит. Тези които създават проблеми, ги създават без някаква последователност. Понакога работят нормално, понякога не тръгва ОС. Може би зависи как ще си организира паметта, и какво е записано в пейдж файла. И може би колегата ако изтрие пейдж файла, но трябва да е под друфга ОС, иначе няма да може, тогава най-вероятно няма да има този проблем, просто WIN-а няма да вижда целия обем на RAM-a. Остава вероятноста от време на време да му чупи файловата система, но това е бял кахър. От друга страна, не виждам особен смисъл, да се ъпгрейдва над 3 GB RAM за WIN XP 32bit. С още 512 MB няма да забърза машината осезаемо, да не казвам изобщо.
                  Любенов, в момента компютъра ми разполага с 8GB оперативна памет, инсталирана. Windows XP 32bit тръгна от стария компютър БЕЗ никакви забележки, дори не се възпротиви на факта, че има цели 5GB, които не може да адресира. На жена ми компютъра го мигрирах от AMD платформа с 3GB РАМ до Intel pлатформа с 8GB РАМ, по независещи от мен обстоятелства - тя все още ТРЯБВА да ползва Windows XP 32bit - там също мина без каквито и да е сътресения ъпгрейда, а Windows дори не му направи впечатление, че паметта е цели 5GB повече... За да нямам проблеми със стартирането на Windows XP обаче се наложи да изключа опцията AHCI за твърдите дискове. Иначе докато тя е включена Windows XP пере сини екрани при стартиране. Ако трябваше да инсталирам наново - никакви грижи - просто добавям AHCI драйверите и край на сините екрани. Но това вероятно не ти е известно? Че не паметта, а дисковата подсистема е проблемна за Windows XP...?И ти ли си от майсторите, които за фонетична кирилица слагат за по-лесно ФлексТайп?
                  Steliyan's Life!

Коментар

jenshen73 написа:
                    Dido_Lyubenov написа:
                    Любенов, в момента компютъра ми разполага с 8GB оперативна памет, инсталирана. Windows XP 32bit тръгна от стария компютър БЕЗ никакви забележки, дори не се възпротиви на факта, че има цели 5GB, които не може да адресира. На жена ми компютъра го мигрирах от AMD платформа с 3GB РАМ до Intel pлатформа с 8GB РАМ, по независещи от мен обстоятелства - тя все още ТРЯБВА да ползва Windows XP 32bit - там също мина без каквито и да е сътресения ъпгрейда, а Windows дори не му направи впечатление, че паметта е цели 5GB повече... За да нямам проблеми със стартирането на Windows XP обаче се наложи да изключа опцията AHCI за твърдите дискове. Иначе докато тя е включена Windows XP пере сини екрани при стартиране. Ако трябваше да инсталирам наново - никакви грижи - просто добавям AHCI драйверите и край на сините екрани. Но това вероятно не ти е известно? Че не паметта, а дисковата подсистема е проблемна за Windows XP...?И ти ли си от майсторите, които за фонетична кирилица слагат за по-лесно ФлексТайп?
                    Слушай приятел, Изобщо не ме познаваш и не знаеш как си извършвам сервизната дейност по компютрите. Да не говорим, че бях забравил за съществуването на любимия ти ФлексТайп :D Не разбирам, защо намесваш опцията AHCI в случая, като тя няма общо с проблемите с RAM -а. Прочети какво съм написал, и ще разбереш че в момента се опитваш единствено да демонстрираш знания. Не отричам че ги имаш, но не се опитвай да ме изкараш глупак. Казвам пак, зависи от дънната платка. Предполагам си наясно как работи, и че WIN-а не управлява директно RAM-а, а си има един контролер който отговораря за комуникацията, че има BIOS който е в основата на всичко и т.н.т. Нали се сещаш, че преди да стартира зареждането на ОС, се зарежда първо BIOS, прави тест на хардуера и след това започва зареждане на ОС - MAC , Linux , WINDOWS, DOS ... След като колегата е правил опити с подредбата на банките памет и BIOS е заредил, минали са тестовете и чак след като започва зареждане на WIN, се появява съобщението за грешка, явно че хардуера е правилно асемблиран, но ОС не успява да се справи с промяната. А единствената промяна е в обема на паметта. Имал съм проблеми от този род, за това се включих в темата в опит да помогна. Дори ще ти задам един въпрос, на който никой не можа да ми отговори, пак свързан с пдредбата на банките RAM по слотовете - лаптоп Тошиба Сателит L15 ... за по-нататъка не се сещам точния модел. Беше ми служебен. CPU Celron 1.3 GHz, chipset Intel 82845 ... Проблема беше - две банки RAM DDR400, едната 512 МВ другата 256 МВ. Два слота за RAM. Като сложа отдолу 256, отгоре 512 ( може и обратно да е било, не се сещам точно ) и лаптопа не работи - развърта вентилатора и харда, но не зарежда BIOS. Като ги разменя и вичко е О’К. Е това от какво се получава ? BIOS е ъпдейтнат до последна версия. Вче нямам общо с тоя лаптоп, но ми е интересно от какво се получи този ефект.

Коментар

А какво е съобщението от уиндоус, когато неможе да адресира повече памет? Интересно ми е да знам за напред ако някъде стане фал.
                      HONDA I-VTEC

Коментар

Когато ми се случвало, дава съобщения от типа "ntldr is missing" , или за друг файл по време на зареждане. Различни са файловете за които дава съобщения, зависи кога губи ориентация къде ги е заредил. Не е конкретно едно съобщение. Може и син екран да извади, както при повреден драйвер. Интересното е че на лаптоп, май само веднъж сме имали подобен проблем. Като се замисля, не се сещам дали сме опитвали като изтрием пейдж файла и пак дапробваме дали ще тръгне.

Коментар

Любенов, това, че преоткриваш топлата вода постоянно в работата си не те прави експерт. За да получиш грешка "ntldr is missing" общо взето е индикация или за проблем в, да позна, дисковата подсистема или чааак на следващо място проблем с паметта - неправилно адресиране. Предвид, че в подобен момент няма как да извършиш тест на паметта - няма как да потвърдиш думите ми, но не рядко съм успявал да докажа на инатливи създания като теб, че не са прави. А това да ме учиш на BIOS, POST и прочие е меко казано смешно - остава да ми кажеш сега и кога точно в цялата тая галимация се изпълнява int13h и int07h. Не си меря знанията с теб, опитвам да се да огранича щетите, които ти би нанесъл с незнанието си. Защото метода на проба-грешката може и да работи, но не е правилен.
                          Steliyan's Life!

Коментар

Колега jenshen73, Има една елементарна причина, и двамата да се учим постоянно на нови неща и да "преоткриваме топлата вода" - развитието на технологиите Това което си учил в университета, отдавна е остаряла технология. Да, тя е в основата, но едва ли ти познаваш технологиите, преди да са разработени. Подразбирам също че си фен на AMD ... ако е така, кажи ми да знам че няма смисъл да се спори с теб :D Няма смисъл да си мерим пиш.... с въпроси от типа кой файл кога се използва, по простата причина че тези неща ги има описани в интернет и винаги секи от нас може да направи справка : http://www.google.bg/search?hl=bg&si...l1l0Мисля че бях изчерпателен

Коментар

Наскоро имах проблем с компа:Изкарваше син екран ,само че се рестартираше и не можех да прочета какво пише...Тръгнах да преинсталирам и след ,като го направих ,прочетох "unable to load file system:ntldr is missing"...Стана ми ясно ,че хардът е бегал и директно си сложих Вина на втория хард...Засега проблеми нямам ,като изключим това с рам-та...Ама като се вземе в предвид възрастта на компонентите ,явно само процесорът бих използвал ,ако се заема с ъпгрейди....
                              Fiat Stilo Multi Wagon 1.9JTD 85KW/115к.с. '03 powered by emzo
                              Fiat Punto SX mk2 1.2 44KW/60к.с. '00
                              EX : Fiat Tipo 1.6 i.e DOHC 149C2.046 1585cc. 66KW/90к.с -6250об./мин. - Изповядващ религията FIAT

Коментар

И как разбра че точно харда е заминал ? Случва се да извади това съобщение и по други прични. Искам да видм какво ще каже jenshen73 по този въпрос, че аз тепърва отивам да вдя какво е това чудо компютър дет му викат :D

Коментар

Working...
                                X