Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проблем с дънна платка

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Проблем с дънна платка

Дойде време и аз да пусна компютърен въпрос :D Пуснах тема и в hardwarebg, но четно казано повече разчитам тук да получа помощ. Дъното е ASRock P5B-DE. Проблемът е с паметта. Сложил съм 4х2GB RAM 667MHZ и BIOS-a показва, че във всеки от 4-те слота има инсталирана памет, но при началния quick test се "виждат" само 3.5GB. В спецификациите на дъното пише, че уж поддържа 8GB памет - http://www.asrock.com/mb/overview.asp?model=p5b-de Операционната система е Windows 7 Ultimate SP1 x64 и показва 8GB installed (3.5GB usable). И 4-те модула са абсолютно еднакви и работят без проблем със същото копие на Windows 7 на другото ми дъно Gigabyte GA-G33-DS3R http://www.gigabyte.bg/products/page/mb/ga-g33-ds3r/ , като на него Windows-a "вижда" всичките 8GB. Тази вечер ще пробвам флашване с последната версия на BIOS-a, но може би има нещо друго, което да пробвам преди/освен това?Едва ли има значение, но да спомена другите компоненти - процесор Intel E5200, видео Nvidia 9500GT, PSU Fortron 400W, една мрежова карта Realtek на PCI, 3 x SATA HDDs и 1 х SATA записвачка.
    Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
    ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Опитай с флаш на биос, обаче в сайта на Асрок под спецификацията за поддържаната памет има една червена звездичка, прочети я внимателно. Успех с флашването, дано да ги подкараш.
    Fiat Stilo 1.9 JTD 2003г.

Коментар

В биос-а има опция за използване над 3.5гб рам, потърси я В Advanced Chipset Settings-> Memory remap featureДаваш го на ENABLE и вече си си чипосал дънната платка Да докладваш дали бяга повече от и дали гори по-малко
      F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Червената звездичка я прочетох естествено. Тя казва това, което вече ни е до болка познато - ограничението от 3.5GB е за 32битови Windows-и, за 64bit няма такова ограничение.Другото предложение на emzo ще го пробвам преди да флашвам. Попаднах на него докато разглеждах разни форуми днес. И така, решението на проблема, е предложеното от emzo Както казват префърцунените съпорт компании - затваряме тикета или кейса, и преминаваме към p.s. За мен остава поуката да не си купувам повече такива измислени марки като ASRock. В случая обаче, нямах избор, защото на пазара вече няма други дъна с тоя остарял сокет и с 4 слота за DDR2 памет, а ми трябваше точно такова.
        ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

Виждам, че темата е приключила и се извинявам за спама, но не можах да се сдържа - ASROCK, колкото и странно да звучи, са едни от най-коравите дъна! Лично мнение!
          Fiat Tipo 1,6 ie; '93; engine 159А3048; clima.

Коментар

@dikanio - това го има и в Асус и в Гигабайт и в други
            F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Forsaken написа:
              Виждам, че темата е приключила и се извинявам за спама, но не можах да се сдържа - ASROCK, колкото и странно да звучи, са едни от най-коравите дъна! Лично мнение!
              Дано да си прав, а аз да греша.
              ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

Forsaken написа:
                +1
                00' Bravo 105 JTD

Коментар

ако видео картата ти е вградена към дъното ...биоса заделя част от рама за видео памет...по подразбиране е процент от общата оперативна памет...ако е така виж колко ти е Video dedicated memory...забелязъл съм че колкото повече налична РАМ имаш толкова повече заделя...моя лаптоп е с 2гб и има 256 заделена ... на сестра ми е 4гб и заделената е 1.75гб.....
                  Fiat Bravo 1.9 JTD 100

Коментар

ASRock-a няма вградено видео, което също беше сред изискванията ми. Gigabyte-a има, но малко след като си го купих преди около 4 години, си взех видео карта, защото противно на това, което си мислех преди това, вграденото интелско видео X3100 не става за нищо друго, освен за word и excel :D Мисля, че при наличието на видео карта в PCIe-слота, вграденото видео се изключва напълно и не се заделя памет за него, а операционната система въобще не "знае" за съществуването му. А колко памет се заделя за него, може да се настройва винаги и ръчно. То и аз си самооспамих темата, но е интересно всеки да сподели по нещо. Даже бих предложил да има една обща тема, вместо за всяка дреболия по компютърни въпроси да се пуска нова тема. Както стана с политическата например :D
                    ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

Аз, например, използвам ТАЗИ ТЕМА.

Коментар

Forsaken написа:
                        ASROCK, колкото и странно да звучи, са едни от най-коравите дъна! Лично мнение!
                        Тези, които си занимават с компютри повече от 10 години, може би си спомнят, че ASROCK дъната се появиха на пазара като по-евтини дъна на ASUS, които се славеха с качество и издържливост.
                        Няма начин да няма начин!

Коментар

Точно от там ти се губи рама Във видеото отива ако ти е вградено.В Биоса се настройва колко да взима от РАМ паметта ти Не знам вече какъв е въпроса ако не си с вградено.Може би пак е така.

Коментар

И в момента ASUS са едни от най-калпавите и бавни дъна, какво остава за ASROCK Това от известно време са най-големите дървета, и не знам как човек който има понятие от компютърна техника би си купил такова нещо. Преди месец може би, дори в калдата бяха писали, как някакъв таблет на Асус с двуядрен процесор, се оказал с по-ниска производителност от обикновен смартфон Просто нямам думи !п.п. Дори и на PCI-Е видеокартите ползват от системата RAM, но това не оказва влияние на показанията на BIOS при стартиране.
                            Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

Аз също съм с Асрок и засега съм доволен...Обаче... Купувам една платка РАМ 2 ГБ...Слагам я ,както е показал производителя ,понеже стават 3 платки...Тръгва да тръгва и не тръгва...Дъното поддържа максимум 4 ГБ РАМ ,а те са точно толкова...Ъпдейтнах БИОС-а ,после го ремапнах ,и пак неще...Интересното е ,че някъде из нета попаднах на информация ,че поддържа максимум по 1ГБ на слот ,а иначе върви и само с платката от 2ГБ... Реших да въртя платките по слотовете...Въртях ли въртях ,и пак неще...Само с една комбинация запалва и зарежда БИОС-а ,но не иска да зареди Вина...Сега съм оставил 1х1ГБ + 1х2ГБ...Компа работи нормално ,но ме човърка ,че имам още една платка 1ГБ ,а седи ей така... Някакви идеи ,какъв може да е проблема?
                              Fiat Stilo Multi Wagon 1.9JTD 85KW/115к.с. '03 powered by emzo
                              Fiat Punto SX mk2 1.2 44KW/60к.с. '00
                              EX : Fiat Tipo 1.6 i.e DOHC 149C2.046 1585cc. 66KW/90к.с -6250об./мин. - Изповядващ религията FIAT

Коментар

Working...
                              X