Та имам питане относно поддръжка на часовник.Обичам си часовника, ама нещо напоследък започна да прави мизерии.Една батерия повече от 5-6 месеца не може да изкара. Има моменти, когато физически го виждам че е спрял.Като го побутна на някоя страна 2-3 пъти и вземе, че тръгне.Вече не е правил мизерия от 3-4 месеца, ама знам ли кога пак ще реши да ми показва друг часови пояс
Та чета, че трябва по принцип да се поддържа, демек да се почисти и смазва според някой.Та имам конкретно две питания.1. От какво ще се чисти, при положение, че е "херметически" запечатан. Дори като го отварям да му сменям батерията избърсвам добре всички повърхности да не влезне някоя прашинка вътре и т.н. Единствено да се почисти ако има някоя друга стружка пуснала от работата на самия механизъм друго няма как да влезне.2. С какво се смазва? Селеня, Шел? Синтетики... ВД40
Като го отворя и като го пусна под мега лупа се вижда (или демек обратното), че няма абсолютно нещо различно от частите си. Няма прашинки, чужди, полепнали тела по частите. Също така виждам, че няма и никаква смазка по частите от производството му.Точно за това и питам какво конкретно се изисква, за да го обгрижа и да бъде щастлив.Отговора часовникар е лесен, ама не го търся, за това и питам ако някой е специалист в тази работа. Нали все пак трябва да си човъркаме в нещата.
п.п. Часовника го свалям от ръката само ако трябва да я завра някъде, където с него не мога да я промуша, или когато трябва да сменям батерията. Демек е в позиция носене от порядъка на 99.9% от живота му :D

Коментар